Barbecue και αν μυρίσει... Τα απαραίτητα για το ψήσιμο στο σπίτι!

Μύρισε Τσικνοπέμπτη! 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Τσικνοπέμπτη γίνεται η αφορμή να θυμηθούμε την ιεροτελεστία του ψησίματος και το απολαυστικό γεύμα κρεατικών που είναι ψημένα σε ένα σωστό Barbecue. Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει πάντα το ίδιο. Τσίκνισμα έξω σε ταβέρνα ή στο σπίτι;

Σε αυτό το post μην περιμένεις να διαβάσεις για τις καλύτερες ταβέρνες για τσίκνισμα ή τις καλύτερες μαρινάδες για ζουμερές μπριζόλες. Όχι πως δεν μπορούμε να απαντήσουμε και στα δύο, αλλά δεν είναι του χαρακτήρα μας (sic).

Του χαρακτήρα μας, όμως, είναι να σου θυμίσουμε - ή να σου προτείνουμε- όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστείς για την «ιερή» αυτή ημέρα, προκειμένου να έχεις το δικό σου απόλυτο BBQ party!

Ψησταριά

Πριν ξεκινήσω με την αιώνια διαμάχη μεταξύ γκαζιού και κάρβουνου, ας δούμε κάποια θεμελιώδη ερωτήματα που πρέπει να απαντήσεις πριν μπεις στη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης ψησταριάς:

  1. Πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η περιοχή που μένεις;
  2. Το μπαλκόνι σου είναι μικρό ή μεγάλο, δεν υπάρχει καθόλου ή μετράς τον κήπο σου σε στρέμματα;
  3. Λέξεις όπως προσάναμμα και "φουφού" είναι πιο γνωστές σε εσένα σε σύγκριση με λέξεις όπως, γκαζόκλειδο και λάστιχο γκαζιού;
  4. Το ψήσιμο είναι κάτι που κάνεις συχνά ή μόνο κάθε Τσικνοπέμπτη;
  5. Όταν ψήνεις μαζεύεται μόνο η οικογένεια σου ή όλη η γειτονιά;

Αφού δώσεις μια απάντηση στα παραπάνω, εν συντομία, έχουμε και λέμε:

Ψησταριές Κάρβουνου

Κλασικό, παραδοσιακό κάρβουνο, με το αστείο "Όχι άλλο κάρβουνο" να δίνει και να παίρνει δίπλα από την ψησταριά κάρβουνου. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε σχέδια και μέγεθος, κάτι το οποίο παίζει ρόλο ανάλογα με το χώρο που έχεις διαθέσιμο. Επίσης, ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλές επιλογές σε μεγέθη και είδη, ποικίλουν και τα κόστη. 

Στο εμπόριο θα βρεις μια ποικιλία από επώνυμες μάρκες τις οποίες μπορείς να εμπιστευτείς γιατί έχουν παράδοση στην κατασκευή των συγκεκριμένων ψησταριών, αλλά και πληθώρα των λεγόμενων OEM ψησταριών, που είναι οικονομικότερες και θα κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου αν δεν είσαι φανατικός ψήστης. Καλό θα είναι αφού επιλέξεις ψησταριά να προμηθευτείς και 1-2 σχάρες ψησίματος, που θα σου δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στο γύρισμα του φαγητού πάνω από τη θράκα.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα δεν είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο, αλλά απαιτείται μία εξοικείωση με τη διαδικασία προετοιμασίας και ανάματος της φωτιάς, όπως και της συντήρησης της θράκας. Οπότε, αν είναι να ψήσεις για καλεσμένους, σίγουρα πρέπει να έχεις κάνει τουλάχιστον κάποια πρόβα ή προηγούμενη απόπειρα.

Να είσαι προετοιμασμένος, ότι πιθανόν μαζί με εσένα θα τσικνίσει και όλη η γειτονιά, είτε το θέλει είτε όχι, καθώς το κάρβουνο, όσο καλής ποιότητας και αν είναι, σηκώνει αρκετό καπνό.

Ψησταριές Υγραερίου

Η ψησταριά υγραερίου είναι το αντίπαλο δέος της ψησταριάς κάρβουνου και αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους. Το βασικό ατού της είναι η ευκολία χρήσης και εξοικείωσης, αφού δε χρειάζεται να έχεις κάνει πρόσκοπος για να την ανάψεις και να τη χρησιμοποιήσεις.

Ίσως, κάποιοι πουν, χωρίς να έχουν άδικο, ότι μπορείς να ψήσεις καλύτερα και κυρίως ευκολότερα αφού μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας και να κάνεις εξαιρετικό κλειστό ψήσιμο με χρήση θερμόμετρου (δεν ισχύει σε όλες τις ψησταριές και κυρίως αφορά έμπειρους ψήστες).

Θα εντυπωσιαστείς με το πόσα αξεσουάρ υπάρχουν για τις ψησταριές υγραερίου, όπως π.χ. οι πλάκες ψησίματος και οι εστίες για παρασκευή συνοδευτικών, ζέσταμα κ.λ.π. που κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη.

Επίσης, μαζί με εσένα θα το ευχαριστηθεί και η γειτονιά αφού οι καπνοί δεν πρόκειται να γεμίσουν όλο το τετράγωνο!

Η αλήθεια είναι ότι για μία σοβαρή ψησταριά υγραερίου θα πρέπει να επενδύσεις περισσότερα από όσα ενδεχομένως θα έδινες για μία ψησταριά κάρβουνου. Για αυτό, παίζει ρόλο βέβαια το πόσο συχνή θα'ναι η χρήση της, καθώς η απόσβεση μπορεί να γίνει γρήγορα εάν ψήνεις συχνά.

Μία παράμετρος που πρέπει να εξετάσεις πριν προχωρήσεις σε αγορά ψησταριάς υγραερίου είναι και ο διαθέσιμος χώρος που έχεις. Ο λόγος είναι ότι οι ψησταριές υγραερίου είναι πιο μεγάλες από τις αντίστοιχες ψησταριές κάρβουνου, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τη χρήση της ψησταριάς υγραερίου απαιτείται και μπουκάλα υγραερίου. Αν και οι περισσότερες ψησταριές, πλέον, έχουν κρυφούς χώρους για την μπουκάλα, μιλάμε για έναν μη αμελητέο όγκο. 

Υπάρχει και άλλη μία τρίτη επιλογή ψησταριάς, την οποία την αφήνουμε εκτός σύγκρισης γιατί δεν παίζει σε αυτή την κατηγορία, και μιλάμε για τις ηλεκτρικές ψησταριές ή όπως λένε πολλοί «οι γκριλιέρες». Ουσιαστικά μιλάμε για ψησταριές με αντιστάσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν μία εύκολη και αξιοπρεπή λύση ακόμη και για εσωτερικό χώρο και κυρίως για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία στο ψήσιμο. 

Αλλά, μεταξύ μας, τσίκνισμα σε ηλεκτρική ψησταριά, δεν το λες και τσίκνισμα…

Εργαλεία Barbecue

Λαβίδες και σπάτουλες

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις την Άρτα και τα Γιάννενα από εργαλεία barbecue. Για αρχή σου χρειάζονται λαβίδες για να πιάνεις και να γυρνάς τα κρέατα ώστε να μην τα τρυπάς και χάνουν τους χυμούς τους, σπάτουλες για να γυρνάς κυρίως τα μπιφτέκια και συρματόβουρτσα για το καθάρισμα της σχάρας, όταν τελειώσεις το ψήσιμο.

Ισχύει και εδώ η γενική αρχή που ισχύει παντού. Πως, δηλαδή, ότι πληρώσεις παίρνεις.

Όσον αφορά τις λαβίδες ειδικά, υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά είναι κρίμα την κρίσιμη ώρα που γυρνάς την τέλεια ψημένη μπριζόλα σου και λίγο πριν φωνάξεις το «Τρώμε!» να σου λυγίσει η λαβίδα και να πέσει κάτω η μπριζόλα. Καταλαβαίνεις τι λέω νομίζω…

Μαχαίρι

Το καλό μαχαίρι για να κόψεις το κρέας, είναι όπως το καλό παπούτσι στο τρέξιμο για έναν δρομέα. Όπως χωρίς καλό παπούτσι δεν τρέχεις μαραθώνιο, έτσι δεν μπορείς να κόψεις σωστά το κρέας χωρίς το κατάλληλο μαχαίρι.

Πινέλο 

Όχι δεν θα κάνεις τον Bob Ross. Θα χρειαστείς το πινέλο μαγειρικής να απλώσεις τη μαρινάδα λίγο καλύτερα ή να βάλεις λίγο λεμονάκι στο κρεατάκι σου την ώρα που ψήνεις.

Φορητό ψυγείο

Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της όλης διαδικασίας του ψησίματος είναι η κουβέντα και ο χαβαλές με την παρέα και τους φίλους, που συνοδεύεται με μπύρες και αναψυκτικά δίπλα στα ψησταριά. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που θέλεις όλα αυτά να παραμείνουν δροσερά μέσα σε ένα ωραίο φορητό ψυγειάκι. Τα φορητά ψυγεία λειτουργούν με πάγο ή παγοκύστες και ψύχουν εξαιρετικά αναψυκτικά, ποτά και μπύρες.

Ποδιά

Λάδια, λίπη, σάλτσες, στάχτη… Βάλε μια ποδιά κουζίνας για καλό και για κακό. Υπάρχουν τόσα σχέδια για να νιώσεις ο απόλυτος BBQ chef, που αποκλείεται να μην σε ικανοποιήσει κάποια από αυτά!

Αντί επιλόγου

Ό,τι και να επιλέξεις για την Τσικνοπέμπτη, να θυμάσαι ότι το ψήσιμο είναι μία σύνθετη και όχι τυπική διαδικασία. 

Είναι μια «ιεροτελεστία» η οποία απαιτεί άριστη προετοιμασία και προστασία, καθώς και να δείξεις πολύ υπομονή, αρκετή αγάπη και καθόλου μα καθόλου υπεροψία του τύπου «το΄χω». Με τον καιρό και όσο περισσότερο ψήνεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα και τους φίλους, θα αποκτήσεις εμπειρία και θα γίνει το ψήσιμο η καλύτερη αφορμή για ένα weekend gathering!

Καλά ψησίματα!

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Communications & Marketing Executive στο Skroutz. Αγαπάει ότι του κάνει τη ζωή του πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα.