Βιβλία που επιβάλλεται να διαβάσεις το φθινόπωρο

Βιβλία που επιβάλλεται να διαβάσεις το φθινόπωρο

Ατμοσφαιρικά βιβλία που θα σε εθίσουν!

Όταν ακούω την λέξη φθινόπωρο, το μυαλό μου αμέσως φτιάχνει την παρακάτω εικόνα: 

Ένας άνετος καναπές, μια χνουδωτή κουβέρτα, κεράκι αναμμένο να μυρίζει όλο το σπίτι, ζεστό ρόφημα και το σωστό βιβλίο.

Σε περίπτωση λοιπόν που έχεις όλα τα παραπάνω, εκτός από το βιβλίο, είναι η τυχερή σου μέρα!

Για τους λάτρεις του μυστηρίου:

Για εμένα, το απόλυτο βιβλίο μυστηρίου είναι ένα, και είναι « Η σκιά του ανέμου » του Carlos Ruiz Zafon.

Όλες οι λίστες που βλέπεις σε διάφορα site του στυλ «100 βιβλία για να διαβάσεις πριν πεθάνεις», θα έχουν σίγουρα μέσα την Σκιά του ανέμου, γιατί, έλα τώρα, πρέπει να τη διαβάσεις όντως πριν πεθάνεις!

Βρισκόμαστε στην καρδία της Βαρκελώνης, όπου υπάρχει κρυμμένο το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια τεράστια βιβλιοθήκη-λαβύρινθος με βιβλία που είναι ξεχασμένα & χαμένα από προσώπου γης. Εκεί πηγαίνει ο 10χρονος Ντανιέλ με τον πατέρα του, για να διαλέξει ένα βιβλίο. Την Σκιά του ανέμου, του Χούλιαν Καράξ.  Όσο μεγαλώνει, αδυνατεί να ξεχάσει το ανάγνωσμα αυτό, και ψάχνει κι άλλα έργα του συγγραφέα. Ανακαλύπτει όμως, πως δεν υπάρχουν, καθώς κάποιος τα ψάχνει μανιωδώς τόσα χρόνια, και τα καίει!

Δεν λέω άλλα, δεν θέλω να χαλάσω τη μαγεία. Το βιβλίο αυτό αν και μυστηρίου, έχει μέσα στοιχεία σχεδόν από όλα τα είδη της λογοτεχνίας. Αστυνομικά, ρομαντικά, κοινωνικά, ποίηση, όλα. Και είναι υπέροχο. Η ασύγκριτη γραφή του Θαφόν θα σε ρουφήξει στα βάθη της Βαρκελώνης, σε μια σκοτεινή ιστορία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Η Σκιά του Ανέμου, Μυθιστόρημα

Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδη βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ' αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη "Σκιά του ανέμου" του Χουλιάν Καράξ.

Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη "Σκιά του ανέμου" . Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ.

Ένα βιβλίο-σταθμός, μια γοητευτική εξερεύνηση της εμμονής στη λογοτεχνία και στον έρωτα.

Για τους λάτρεις των αστυνομικών:

Τώρα που τα φύλλα σιγά σιγά πορτοκαλίζουν, νομίζω ήρθε η ώρα να βάλεις στη λίστα σου το βιβλίο «Ο Καστανάνθρωπος» του Soren Sveistrup. 

Η υπόθεση του βιβλίου μας τοποθετεί στην Δανία, όπου ένας ψυχοπαθείς δολοφονεί ανθρώπους, αφήνοντας στον τόπο του εγκλήματος μια κούκλα φτιαγμένη από κάστανα. Έναν καστανάνθρωπο. 

Από τις έρευνες προκύπτει, πως μια από αυτές τις κούκλες φέρνει το αποτύπωμα της κόρης της υπουργού, που είχε απαχθεί & δολοφονηθεί έναν χρόνο πριν.

Σου υπόσχομαι, πως αν ξεκινήσεις το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν πρόκειται να σταματήσεις μέχρι να το τελειώσεις. Οι περιγραφές του είναι εντελώς ζωντανές, η υπόθεση έξυπνη, και τα plot twists απανωτά! Αυτά, σε συνδυασμό με την απλή αλλά όμορφη γραφή, και τα μικρά κεφάλαια, το καθιστούν ένα «σέιφ» ανάγνωσμα ακόμα και για όσους βρίσκονται σε reading slump. 

Έχει γίνει και σειρά στο Netflix, με μεγάλη επιτυχία μπορώ να πω, καθώς ήταν εντελώς πιστή στο βιβλίο. Αξίζει να την δείτε, δεν είναι από εκείνες τις σειρές που «χαλάνε» τα βιβλία. Ίσα ίσα, το ζωντανεύει στα μάτια μας.

Αν λοιπόν είσαι έτοιμος, άνοιξε τα φώτα, και ανακάλυψε ποιος είναι ο Καστανάνθρωπος.

Ο Καστανάνθρωπος

Αν τον βρεις, σε έχει ήδη βρει!

Ένας ψυχοπαθής τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη.

Σε κάθε αιματοβαμμένο τόπο εγκλήματος αφήνει την "κάρτα" του: έναν καστανάνθρωπο, μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα. Εξετάζοντας τις κούκλες, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών βρίσκεται μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: ένα αποτύπωμα το οποίο ανήκει σε ένα κορίτσι, την κόρη μιας υπουργού, που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί έναν χρόνο πριν.

Τραγική σύμπτωση ή κάτι πολύ πιο διεστραμμένο;

Προκειμένου να σωθούν αθώες ζωές, ένα ζευγάρι ντετέκτιβ θα πρέπει να κάνει στην άκρη τις διαφορές του, ώστε να αρχίσει να συνδέει τα αποτρόπαια στοιχεία που αφήνει πίσω του ο Καστανάνθρωπος.
Γιατί ένα πράγμα είναι απόλυτα ξεκάθαρο: o δολοφόνος βρίσκεται σε αποστολή που το τέλος της απέχει πολύ...

Και κανείς δεν είναι ασφαλής.

Για τους λάτρεις των κοινωνικών: 

Ένα από τα βιβλία που διάβασα φέτος και δεν περίμενα να λατρέψω τόσο, ήταν το «Αστέρια στο σκοτάδι», της Jojo Mois. Ήταν από εκείνα τα αναγνώσματα, που τελειώνοντάς το στενοχωριόμουν που δεν είχε λίγες σελίδες ακόμα. 

Βρισκόμαστε στο 1930, όπου η Άλις, παίρνει την απόφαση να παντρευτεί τον αμερικανό Μπένετ Βαν Κλιφ, και μαζί μετακομίζουν σε μια μικρή πόλη στο Κεντάκι. 

Η ζωή όμως εκεί δεν είναι όπως την περίμενε. 

Παρόλα αυτά, όταν απευθύνεται κάλεσμα στις γυναίκες της περιοχής για την δημιουργία μιας Έφιππης Βιβλιοθήκης, για διανομή βιβλίων σε ευάλωτους πολίτες, η Άλις λαμβάνει αμέσως μέρος.

Η απόφαση αυτή είναι ριζική για την ζωή της, καθώς θα γίνει μέλος μιας μικρής κοινότητας γυναικών, χωρίς να ξέρει πως με τον καιρό, και παρά τις ΠΟΛΛΕΣ δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, θα γίνουν η οικογένεια της. 

Αν λοιπόν θέλεις ένα βιβλίο για την φιλία, την αγάπη, τα δικαιώματα, τις δυσκολίες της ζωής, την γυναικεία δύναμη, που παράλληλα περνάει το μήνυμα για την σημασία των βιβλίων, τότε τι περιμένεις; Πάρε το Αστέρια στο σκοτάδι, και πραγματικά, αποκλείεται να σε απογοητεύσει.

Αστέρια στο Σκοτάδι

Η Άλις Ράιτ, ελπίζοντας να ξεφύγει από την ασφυκτική ζωή της στην Αγγλία τη δεκαετία του 1930, παίρνει την παράτολμη απόφαση να παντρευτεί τον όμορφο Αμερικανό Μπένετ Βαν Κλιβ και να τον ακολουθήσει σε μια μικρή πόλη του Κεντάκι, η οποία, ωστόσο, δεν αργεί να διαψεύσει τις προσδοκίες της. Έτσι, όταν απευθύνεται κάλεσμα στις γυναίκες της περιοχής να συμμετάσχουν στην Έφιππη Βιβλιοθήκη, μια πρωτοβουλία της Έλινορ Ρούζβελτ, της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, για διανομή βιβλίων σε ευάλωτους και απομονωμένους πολίτες, η Άλις λαμβάνει μέρος με ενθουσιασμό.

Εκεί θα βρει μια κοινότητα ξεχωριστών γυναικών, ενώ η επικεφαλής της βιβλιοθήκης, η ετοιμόλογη και χειραφετημένη Μάρτζερι, θα γίνει σύντομα η σημαντικότερη σύμμαχός της. Παρόλο που, για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, οι Έφιππες Βιβλιοθηκάριοι αντιμετωπίζουν όλων των ειδών τις προκλήσεις, σ’ ένα τοπίο που κόβει την ανάσα με την ομορφιά του αλλά δε συγχωρεί απροσεξίες, είναι αφοσιωμένες στο έργο τους: να προσφέρουν βιβλία σε όσους δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σ’ αυτά και να αλλάξουν ζωές.

Οι περιπέτειές τους –και οι περιπέτειες των αγαπημένων τους αντρών– συνθέτουν ένα αξέχαστο δράμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Σχετικά Άρθρα

Χαίρομαι που πέθανε η μάνα μου!
Χουχούλιασμα και βιβλίο στο σπίτι: 10 μυθιστορήματα που θα σου κάνουν παρέα
Η απατηλή ζωή των ενηλίκων, της Elena Ferrante
Τρία θρίλερ που διαβάζονται με μία ανάσα!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες