Η σχεδιαστική ταυτότητα του EuRuKo 2013

To EuRuKo (European Ruby Conference), είναι το ετήσιο συνέδριο για τη Ruby, μία δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού στην οποία βασίζεται και το www.skroutz.gr. Από τη στιγμή που μάθαμε ότι το EuRuKo για το 2013 θα διεξαχθεί στην Αθήνα, αποφασίσαμε με χαρά να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στην υποστήριξη και τη διοργάνωσή του.

Το concept της σχεδίασης του λογοτύπου

Ένα από τα πρώτα απαιτούμενα βήματα ήταν το branding της εκδήλωσης αυτής καθεαυτής. Όλα τα προηγούμενα συνέδρια EuRuKo διέθεταν ένα μοναδικό λογότυπο, βασισμένο στην κουλτούρα και την παράδοση της πόλης ή της χώρας που το φιλοξενούσε, αλλά με ένα κοινό στοιχείο: τη Ruby. Παρόλο που ήταν ξεκάθαρο ότι η σχεδίαση έπρεπε να διατηρήσει αυτήν τη «συνέχεια», οι κατευθυντήριες γραμμές ήταν σχετικά ευέλικτες, επιτρέποντας έτσι τη συζήτηση διάφορων ιδεών. Ήμασταν, λοιπόν, ελεύθεροι να «ρίξουμε» τις ιδέες μας στο τραπέζι. Όπως επίσης, υπήρχε δυνατότητα και για άλλους σχεδιαστές ή υποστηρικτές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το λογότυπο και στη συνέχεια η επιτροπή διοργάνωσης του EuRuKo θα επέλεγε το καλύτερο.

Αρχικά, η ιδέα ήταν να διαχειριστούμε το ρουμπίνι (Ruby) ως ορυκτό και όχι ως γλώσσα προγραμματισμού, σχεδιάζοντας πολυγωνικά γράμματα που θα σχημάτιζαν τη λέξη EuRuKo. Καθώς προχωρούσαμε με τα προσχέδια, δημιουργήσαμε ακόμη δύο μινιμαλιστικές εκδοχές, με τη χρήση λιτών και έντονων γραμματοσειρών, καθεμιά με ξεχωριστή εικονογραφία του ρουμπινιού. Το ρουμπίνι, ένα σύμβολο που θα βοηθούσε το λογότυπο να γίνει αξιομνημόνευτο, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετούσε τους προωθητικούς και διαφημιστικούς σκοπούς του συνεδρίου στα διάφορα κανάλια επικοινωνίας.

Ανάμεσα στις διαφορετικές πιθανές προσεγγίσεις, αυτή που συνδύαζε επιτυχώς το ελληνικό επιστημονικό πνεύμα με το σύμβολο του ρουμπινιού, έμοιαζε η πιο υποσχόμενη. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα αρχαιοελληνικό τέχνημα που θεωρείται ένας από τους πρώτους αναλογικούς μηχανικούς υπολογιστές, αποτέλεσε το αντικείμενο που θα μπορούσε να συνδέσει το τεχνολογικό στίγμα του παρελθόντος και του παρόντος. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αναλογικό υπολογιστή σχεδιασμένο για την παρατήρηση των αστρολογικών κινήσεων και των φυσικών φαινομένων. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια, που χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1900, σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης.

Η Αλεξία και ο Βασίλης, οι ταλαντούχοι designers της ομάδας του Skroutz, αποδέχθηκαν την πρόκληση της δημιουργίας του λογοτύπου, παρουσιάζοντας ένα απλοποιημένο τεχνικό σκίτσο του μηχανισμού το οποίο δείχνει σαν να περιστρέφεται πίσω από τα γράμματα της λέξης EuRuKo. Η αντίθεση ανάμεσα στην αρχαία ευφυΐα και τη μοντέρνα γλώσσα προγραμματισμού αναδείχθηκε με τη χρήση απαλών γραμμών σε συνδυασμό με την έντονη γραμματοσειρά. Η TS Berfa αποδείχθηκε ιδανική για τη γραμματοσειρά, ενώ το λογότυπο ξεχωρίζει με τον εμποτισμένο κόκκινο τόνο και την έντονη αντίθεση μαύρου και γκρι.

Το concept της σχεδίασης της ιστοσελίδας

Μετά τη δημιουργία του λογοτύπου, σειρά είχε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επίσημης ιστοσελίδας του συνεδρίου. Αφού ολοκληρώσαμε την πρώτη προσέγγιση του γενικού look & feel με μία απλή σελίδα teaser, προχωρήσαμε σε έναν καθαρό σχεδιασμό της ιστοσελίδας με σαφή διαχωρισμό του περιεχομένου και τη χρήση ενός απλού interface.

Καθότι η χρήση parallax εφέ στην πλοήγηση αποτελεί μία από τις τελευταίες τάσεις στο σύγχρονο web design, σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνική στην πρώτη ενότητα της ιστοσελίδας, όπου εμφανίζεται το λογότυπο. Κατά αυτόν τον τρόπο η πρώτη ενότητα της σελίδας έχει μια τρισδιάστατη αίσθηση περιήγησης στον εικονικό χώρο. Ήταν επίσης σημαντικό, να παρέχουμε στους χρήστες έναν εύκολο τρόπο πλοήγησης σε κάθε ενότητα της σελίδας και να εντάξουμε ένα newsfeed section στην κορυφή, όπου οι επισκέπτες θα μπορούσαν να παρακολουθούν τη ροή των ειδήσεων του συνεδρίου.

Προγραμματίζοντας την ιστοσελίδα

Η κεντρική ιστοσελίδα «αναπτύχθηκε» από εμένα και τον Βασίλη σε (τι άλλο;) Ruby. Η ιστοσελίδα διαθέτει πλήρη responsive web σχεδίαση, το οποίο σημαίνει ότι προσαρμόζεται αυτόματα στην οθόνη που χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης, κάνοντας έτσι εξαιρετικά εύκολη την πλοήγηση από μία πληθώρα φορητών συσκευών.

Με τη βοήθεια της Μαρίας προσθέσαμε μερικές τελικές πινελιές στην ιστοσελίδα. Χρησιμοποιήσαμε CSS3 animation για την περιστροφή των κεντρικών στοιχείων του μηχανισμού των Αντικυθήρων με τη φορά του ρολογιού και ορισμένων γραναζιών αντίστροφα, έτσι ώστε μέσα από την ιδιόμορφη κίνηση να τονιστεί ότι η επιστήμη των υπολογιστών έχει ρίζες στο παρελθόν, ακόμη και εάν ορισμένες φορές το ξεχνάμε. Επιπλέον, προστέθηκε JS parallax εφέ στην πρώτη ενότητα, ώστε το background να μετακινείται σε διάφορα επίπεδα ανάλογα με την κίνηση του ποντικιού, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στον προγραμματισμό που μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε.

Στο τέλος, ο Φώτος ενσωμάτωσε το κείμενο και «ανέβασε» την ιστοσελίδα.

Κάπως έτσι απέκτησε οντότητα το φετινό EuRuKo 2013 και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι μία άψογη εκδήλωση σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ευρώπης (ειδικά το καλοκαίρι).

Όλη η ομάδα του Skroutz θα βρίσκεται εκεί, εσείς θα το χάσετε;

Συνεισφέροντας στο ανοιχτό πνεύμα του συνεδρίου, όλος ο κώδικας και τα γραφικά της σελίδας του EuRuKo 2013 είναι διαθέσιμα, κάτω από ελεύθερη άδεια χρήσης, στο GitHub.

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Περιβαλλοντολόγος στα χαρτιά, κολλημένος με τα οικοσυστήματα html και css, ενώ προσπαθεί σταθερά να μάθει Ruby, RoR και Javascript. Τον ελεύθερο χρόνο του γυρνάει στα βουνά ζωγραφίζοντας σε χιονισμένες πλαγιές τα s του css.