CSSDAY 2013 - Amsterdam

CSSDAY

Πριν από μερικές ημέρες (στις 14 Ιουνίου), το Skroutz έστειλε δύο frontend developers να παρακολουθήσουν το CSSDAY Conference που έγινε στο Άμστερνταμ, ένα συνέδριο που αφορούσε τεχνολογίες και τεχνικές CSS. Στο συνέδριο οκτώ (8) ομιλητές κάλυψαν οκτώ (8) διαφορετικά Modules, κυρίως για το μέλλον του CSS, ενώ υπήρξαν και πράγματα για την ιστορία του CSS που οι περισσότεροι αγνοούν, αν και το χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που αναφέρθηκαν, είναι ότι το CSS δε θα έπρεπε να κάνει ότι κάνει. Δε σχεδιάστηκε για τους σκοπούς που εξυπηρετεί! Υπάρχει απλά και μόνο, γιατί τίποτε άλλο δεν ήρθε να το αντικαταστήσει! Το γεγονός αυτό όμως, σε συνδυασμό με το ότι νέες τεχνολογίες προστίθενται στην υπάρχουσα δομή του για να εξυπηρετήσουν νέες ανάγκες (layouts, 3D rendering κ.α.), οδηγεί το CSS στο να γίνει η πιο πολύπλοκη τεχνολογία στο διαδίκτυο (μεταξύ html, css και javascript). Αυτό καταρχήν ίσως ακούγεται αρνητικό, όμως για αυτούς που αγαπούν το CSS αποτελεί πρόκληση!

Τα highlights του Συνεδρίου ήταν τα εξής:

Fonts & text - Eric Meyer

Ο Eric Meyer μίλησε για το @font-face και το unicode-range descriptor, και το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένες γραμματοσειρές (π.χ. σειρές - σύμβολα) για συγκεκριμένους χαρακτήρες σε μια σελίδα. Καθώς όμως η τεχνική αυτή έχει περιορισμένη υποστήριξη από τους browsers, μια πολύ ωραία στιγμή της ομιλίας ήταν προς το τέλος, όπου ανέφερε ότι: "Ίσως το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών σας έρχεται στο site σας από Internet Explorer 8. Σε αυτή την περίπτωση αγνοείστε απλά αυτά που είπα!"

Selectors - Bert Bos

Ήταν κατά τη γνώμη μας από τις καλύτερες ομιλίες του Συνεδρίου. Ο Bert Bos είναι ένας από τους εφευρέτες αυτής της τόσο εύκολης και ταυτόχρονα τόσο δύσκολης γλώσσας, του CSS. Το γεγονός αυτό από μόνο του έκανε την ομιλία συναρπαστική.

Η ομιλία του Bert Bos αφορούσε τους selectors, κάτι λίγο-πολύ γνωστό στους περισσότερους. Το πιο συναρπαστικό κομμάτι της ομιλίας ήταν η ιστορία του CSS στην αρχή. Αυτό που βασικά είπε, είναι ότι κατά το σχεδιασμό του CSS, αυτό που θέλησαν να καλύψουν, αφορούσε απλά documents με υψηλής ποιότητας typography, δηλαδή σελίδες με μία μόνο στήλη και απλό layout που περιείχαν πολύ κείμενο! Για πιο πολύπλοκα layouts κάτι άλλο θα έπρεπε να εφευρεθεί, επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, οι περισσότεροι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το CSS για τον σκοπό αυτό!

Flexbox - Stephen Hay

Είναι απίστευτο το ότι έχουμε κατορθώσει να στείλουμε ένα όχημα στον Άρη το οποίο έλεγχεται από τη Γη, κι όμως να μην υπάρχει μια τεχνολογία που να μπορεί να τοποθετήσει διάφορα elements εκεί ακριβώς που θέλουμε σε μια σελίδα, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Stephen Hay.

Το Flexbox μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δομήσει ένα section μιας σελίδας εύκολα και απλά, ωστόσο δεν είναι αυτό που ακριβώς χρειάζεται κάποιος ώστε να δημιουργήσει πολύπλοκα layouts. Σε αυτή την περίπτωση, η τεχνολογία αυτή κάνοντας μια πλήρη περιστροφή, αρχίζει και θυμίζει... tables! :)

Η υποστήριξη της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη και χαώδης, ωστόσο αυτό θα αλλάξει σύντομα προς το καλύτερο στο μέλλον.

Filter effects & blend modes - Divya Manian

H Divya Manian μας μίλησε για filters, μια τεχνολογία που εξελίσσει κυρίως η Adobe, καθώς και για composite layers (τα λεγόμενα blend mode στο Photoshop).

Variables & conditional rules - Tab Atkins

Ήταν επίσης μια από τις πιο συναρπαστικές ομιλίες, καθώς ο Tab Atkins απαντούσε σχεδόν... στα πάντα. Αφορούσε κυρίως variables (και conditional rules), από τα πρώτα πράγματα που ζητούν οι developers από το 1998, ωστόσο όλες οι προσπάθειες ώστε να εισαχθούν στο CSS έχουν αποτύχει, καθώς θα έπρεπε να δημιουργηθεί κάτι που θα ενισχύσει τη δύναμη του CSS με έναν τρόπο που οι preprocessors δεν μπορούν. Η χρησιμότητα των μεταβλητών είναι πολλαπλή, από page theming, widget theming, constants, shorthands κ.α.

Media Queries - Daniel Glazman

O Daniel Glazman μας μίλησε για Media Queries, την τεχνολογία που ουσιαστικά δημιούργησε την έννοια του responsive design.

Η τεχνολογία των Media Queries προτάθηκε σαν Working Draft από την Opera και την Microsoft(!) το 2001 και έκανε... μόλις 11 χρόνια ώστε να γίνει πράξη και να αρχίσει να εφαρμόζεται από όλους τους σύγχρονους browsers.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα πολύ ενδιαφέροντα που είπε σχετικά με τα Media Types (screen, print, projection, braille κτλ.), τους υπολογισμούς (calc features), τι λείπει από τα Media Queries κ.α., στο μέλλον, κατέληξε, δεν θα χρειαζόμαστε screen, print ή speech types αλλά απλά media features.

Animations & transitions - Peter Gasston

O Peter Gasston μίλησε για Animations & Tranistions και ήταν επίσης καταπληκτικός. Πολύ ωραίο κομμάτι της ομιλίας του, αφορούσε το performace των Animations, και την σύγκριση του CSS3 με την Jquery. Η απάντηση σε αυτό βέβαια είναι απλή: Θα πρέπει να το μετρήσετε! (όμως προτιμήστε το css αν είναι δυνατόν) :)

Border-radius - Lea Verou

Στο τέλος, η "δική μας" (λόγω καταγωγής!) Λία Βέρου, έκανε "πλάσματα" να χορεύουν, να αλλάζουν σχήματα και χρώματα, να μετακινούνται και διάφορα άλλα ωραία με μόνο ένα rule: το border-radius! Βέβαια, σύμφωνα με τη Λία, το όνομα αυτού του rule δεν είναι και πολύ σωστό, καθώς το corner-radius θα ήταν πιο δόκιμο, κάτι με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα!

Συμπεράσματα

Το CSSDAY ήταν ένα υπέροχο συνέδριο σε μια από τις πιο ωραίες πόλεις της Ευρώπης, το Άμστερνταμ. Οι ομιλητές ήταν φοβεροί και κάλυψαν ένα πολύ μεγάλο μέρος από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του CSS.

Εμείς το απολαύσαμε και γυρίσαμε στην Ελλάδα γεμάτοι έμπνευση και ωραίες εμπειρίες.

Οι διοργανωτές λένε ότι το συνέδριο αυτό ήταν μόνο για μια χρονιά, ωστόσο εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επαναληφθεί. Και βεβαίως ότι θα είμαστε εκεί!

Φωτογραφίες

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Περιβαλλοντολόγος στα χαρτιά, κολλημένος με τα οικοσυστήματα html και css, ενώ προσπαθεί σταθερά να μάθει Ruby, RoR και Javascript. Τον ελεύθερο χρόνο του γυρνάει στα βουνά ζωγραφίζοντας σε χιονισμένες πλαγιές τα s του css.