Αγοράζοντας πλυντήριο πιάτων: Τι να προσέξετε

Ένα πλυντήριο πιάτων ήταν πριν από λίγα χρόνια πολυτέλεια. Σήμερα όμως, είναι μία από τις βασικές συσκευές στο σχεδιασμό μίας σύγχρονης και λειτουργικής κουζίνας.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και νέα μοντέλα και δυνατότητες εμφανίζονται συνεχώς, όποιος ψάχνει σήμερα για πλυντήριο πιάτων, σαστίζει με τις πολλές επιλογές που υπάρχουν. Το ίδιο θυμάμαι είχα πάθει κι εγώ! Τώρα όμως, μετά από καθημερινή χρήση, έχω αποκτήσει πλήρη εικόνα για το τι χρειάζεται να προσέξει κανείς όταν επιλέγει πλυντήριο πιάτων. Ελπίζω οι παρακάτω οδηγίες να ξεκαθαρίσουν κάποιες από τις απορίες σας και να σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Για να δούμε, λοιπόν, με ποια κριτήρια θα επέλεγα πλυντήριο πιάτων εάν θα έπρεπε να σχεδιάσω σήμερα την κουζίνα μου…

Μέγεθος

Δεν τίθεται θέμα: μια 4μελης οικογένεια που τρώει τις περισσότερες φορές στο σπίτι και δέχεται συχνά καλεσμένους και φίλους επιλέγει πλυντήριο 60 εκατοστών (12-14 σερβίτσια).

Θα σύστηνα ανεπιφύλαχτα το πλυντήριο 45 εκατοστών (9 σερβίτσια) σε ζευγάρια ή εργένηδες, αλλά και σε οικογένειες που λόγω του τρόπου ζωής τους χρησιμοποιούν λιγότερο την κουζίνα. Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Καλύτερο είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο ζωής μας. Πολλές φορές βέβαια, η έλλειψη χώρου υπαγορεύει έτσι κι αλλιώς τη μικρότερη διάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα «σαρανταπεντάρι» όπως λέγεται, είναι μία πολύ ικανοποιητική λύση, ενώ το «μειονέκτημα» της μικρότερης ικανότητας φορτίου ισοσκελίζεται με τη συχνότερη χρήση της συσκευής.

Τύπος

Με λίγα λόγια, εντοιχιζόμενο ή ελεύθερο/ανεξάρτητο; Αλλά και, πλήρως εντοιχιζόμενο ή ημιεντοιχιζόμενο; Και επίσης, ελεύθερο που ακουμπάει στο πάτωμα ή επιτραπέζιο (πάγκου); Ας δούμε τι δυνατότητες προσφέρει ο κάθε τύπος.

Η διαφορά μίας εντοιχιζόμενης και μίας ελεύθερης συσκευής είναι ότι η πρώτη αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της κουζίνας, καθώς η πρόσοψή της επενδύεται με το υλικό των υπόλοιπων ντουλαπιών της. Όσοι δίνουν μεγάλη σημασία στην αισθητική και την ομοιομορφία των χώρων, σίγουρα θα προτιμήσουν αυτήν την επιλογή. Στην περίπτωση των συσκευών πλήρους εντοίχισης μάλιστα, κανένα στοιχείο της συσκευής δεν την προδίδει, καθώς η οθόνη με τους διακόπτες και τις ενδείξεις «κρύβεται» στο πάνω μέρος της πόρτας και καλύπτεται από τον πάγκο. Εμφάνιση; Σαν ένα οποιοδήποτε ντουλάπι.

Στην περίπτωση του ημιεντοιχιζόμενου, οι ενδείξεις είναι ορατές στην πρόσοψη του πλυντηρίου, η υπόλοιπη επιφάνεια όμως παραμένει «ασορτί» με την κουζίνα. Κατάλληλο για όσους θέλουν να παρακολουθούν τον κύκλο της πλύσης και το χρόνο που απομένει μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Η ελεύθερη/ανεξάρτητη συσκευή έχει το πλεονέκτημα της μη μονιμότητας, άρα και της δυνατότητας μεταφοράς της σε περίπτωση ενοικίασης σπιτιού ή μετακόμισης.

Όσο για το επιτραπέζιο πλυντήριο; Ιδανικό για νοικοκυριά με λιγότερα μέλη (καθώς είναι αρκετά μικρότερο), για κουζίνες όπου δεν είχε προβλεφθεί χώρος για πλυντήριο, για μικρότερες κουζίνες και φυσικά για μεταφορά στο…εξοχικό! Θα λατρέψετε τα χρωματιστά σχέδια στα οποία διατίθεται σε κάποιες εταιρείες, ενώ –σημαντικό πλεονέκτημα– δε θα χρειάζεται να σκύβετε κατά τη διαδικασία φόρτωσης και εκφόρτωσης.

Ένα ακόμα "new entry" αποτελεί και το διπλό ή συρταρωτό πλυντήριο, που έχει τις διαστάσεις ενός μεγάλου, αλλά αποτελείται από δύο αυτόνομα συρτάρια τα οποία δουλεύουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Σίγουρα πρακτικό, καθώς προσαρμόζεις τη χρήση του α λα καρτ ανάλογα με το φορτίο σου, χωρίς να σπαταλάς νερό και ενέργεια, ενώ δε χρειάζεται να αδειάσεις το πλυντήριο από τα καθαρά για να βάλεις τα βρώμικα. Χρησιμοποιείς το δεύτερο συρτάρι! Μόνο μειονέκτημα; Η κάπως τσουχτερή τιμή του.

Κατανάλωση ενέργειας και νερού

Κατ’ αρχήν το πλύσιμο των πιάτων στο πλυντήριο σε σχέση με το πλύσιμο στο χέρι βοηθάει έτσι κι αλλιώς στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Από εκεί και πέρα όμως, στις διάφορες συσκευές που κυκλοφορούν, υπάρχει διακύμανση τόσο στην κατανάλωση νερού όσο και στις ενεργειακές αποδόσεις τους. Προτιμάμε την ενεργειακή κλάση Α+++ (σκούρα πράσινη ένδειξη πάνω στην ετικέτα σήμανσης) που βρίσκεται στην κορυφή της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ από το Β και κάτω κλιμακωτά, επιβαρύνουμε τόσο την τσέπη μας όσο και το περιβάλλον.

Ως προς την κατανάλωση νερού, τα 12 λίτρα ανά φορτίο (σε 60άρι) είναι μια σημαντική κατάκτηση της σύγχρονης "πράσινης" τεχνολογίας, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 20 χρόνια τα πλυντήρια πιάτων κατανάλωναν 30 περίπου λίτρα. Βέβαια κυκλοφορούν πλέον και πλυντήρια που καταναλώνουν (από) 7 μόνο λίτρα νερό ανά πλύση! Τι θα δούμε μετά; Πλύσεις χωρίς…καθόλου νερό;

Επίπεδα θορύβου

Σε κουζίνες ενιαίες με το καθιστικό ή την τραπεζαρία, το θέμα του επιπέδου του θορύβου είναι σημαντικός παράγοντας. Ειδικά αν βάζετε το πλυντήριο σε λειτουργία τη νύχτα για να αξιοποιήσετε το νυχτερινό ρεύμα, χρειάζεστε ένα όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο πλυντήριο. Κι αν υπάρχει μωρό στο σπίτι…θέλει δυο φορές μεγαλύτερη προσοχή! Εκτός, έαν ανήκει στα μωρά που ο θόρυβος των συσκευών το νανουρίζουν.

Ενημερωθείτε λοιπόν για τα ντεσιμπέλ (db) που παράγει το πλυντήριο. Κάποιες συσκευές πλένουν με ένταση ήχου κάτω από 40 db, που είναι επίπεδα πιο ήσυχα από εκείνα ενός υπολογιστή. Αυτά θα τα λέγαμε "αθόρυβα" πλυντήρια. Πλυντήρια που παράγουν έως και 50 db θα τα κατατάσσαμε σε κατηγορία "χαμηλού θορύβου". Από 50 db και πάνω αρχίζουν τα πράγματα και γίνονται…"δυνατότερα", ενώ αν μιλάμε για 55 db και πάνω ο θόρυβος αρχίζει και γίνεται ενοχλητικός.

Προγράμματα

Οι επιλογές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και σίγουρα περισσότερες από εκείνες του προηγούμενου…αιώνα - τι, πέρασαν μόνο 13 χρόνια; Η επιλογή του σωστού προγράμματος για το φορτίο σας δε θα πρέπει να γίνεται χωρίς σκέψη, καθώς προσδιορίζει το χρόνο, την ενέργεια και τη θερμοκρασία του νερού που θα δαπανηθεί.

Στα περισσότερα μοντέλα, εκτός από τον κλασικό κύκλο υπάρχουν και ο οικονομικός κύκλος (Eco), ο γρήγορος κύκλος (κρατάει γύρω στο μισάωρο χωρίς να υπολείπεται ουσιαστικά σε αποτέλεσμα καθαριότητας) και ο κύκλος για τα ευαίσθητα σκεύη με ελεγχόμενη πίεση και θερμοκρασία νερού.

Εκτός αν ψηφίζετε…αυτόματο! Πρόκειται για το πρόγραμμα που ανάλογα με τον όγκο του φορτίου και το βαθμό που είναι λερωμένα τα σκέυη προσαρμόζει χρόνο, θερμοκρασία, νερό και ενέργεια. Με λίγα λόγια, αφήνετε το πλυντήριο, να κάνει τις ρυθμίσεις για εσάς.

Πολλά μοντέλα περιλαμβάνουν και τη λειτουργία "μισού φορτίου" στα προγράμματά τους. Σημαντικό για όσους δε θέλουν να περιμένουν να γεμίσει το πλυντήριο για να πλυθούν τα πιάτα τους. Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Ένα ακόμα σημαντικό και καινοτόμο πρόγραμμα, που δε συναντάμε βέβαια σε όλες τις συσκευές, είναι και αυτό του "μικτού φορτίου", όπου το πάνω φορτίο δέχεται χαμηλότερη πίεση και θερμοκρασία (επομένως τοποθετούμε εκεί γυαλικά και άλλα εύθραυστα), ενώ το κάτω μπορεί να φιλοξενήσει τα πιο λερωμένα σκεύη μας και να δεχτεί περισσότερη πίεση ψεκασμού και μεγαλύτερη θερμοκρασία. Ουσιαστικά, δηλαδή, μιλάμε για διαφορετικό πρόγραμμα σε κάθε επίπεδο.

Επίσης, σε κάποια μοντέλα υπάρχει και λειτουργία που εξουδετερώνει το 99,9% σχεδόν των βακτηρίων κατά τη διαδικασία του στεγνώματος, που γίνεται σε αυξημένη θερμοκρασία (πάνω από 70ºC), ανεξάρτητα από το επιλεγμένο πρόγραμμα πλύσης. Ιδανικό για όσους χρησιμοποιούν το πλυντήριο και για το πλύσιμο μπιμπερό, παιδικών σκευών αλλά και δίσκων κοπής, τα οποία απαιτούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής.

Και να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τη δυνατότητα χρονοκαθυστέρησης της πλύσης μέχρι και 24 ωρών, η οποία παρέχεται σε αρκετά μοντέλα. Ιδανική για όσους επιλέγουν νυχτερινή χρήση λόγω του νυχτερινού ρεύματος.

Εργονομία – ευελιξία – εξοπλισμός

Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων αποτελούνται από δύο τμήματα (ή καλάθια ή επίπεδα φόρτωσης ή κάνιστρα, όπως επίσης θα δείτε να τα αναφέρουν οι οδηγοί). Κάποια μοντέλα όμως, παρέχουν και ένα τρίτο κάνιστρο για την τοποθέτηση μαχαιροπήρουνων και άλλων μικρών σκευών, με αποτέλεσμα ο ωφέλιμος χώρος των άλλων κανίστρων να αξιοποιείται πλήρως (καθώς λείπει πια το καλαθάκι για τα μαχαιροπήρουνα). Έξυπνος και πρακτικός τρόπος για να αγγίξει η χωρητικότητα του πλυντηρίου σας τα 14 σερβίτσια!

Σημαντική καινοτομία είναι και η δυνατότητα ρύθμισης ύψους του επάνω καλαθιού σε περισσότερα επίπεδα, ώστε να μεγαλώνει ο χώρος του κάτω καλαθιού, για να φιλοξενήσει ψηλότερα και με ακανόνιστο σχήμα σκεύη. Αυτό γίνεται ακόμα και αν το πλυντήριο είναι γεμάτο!

Φυσικά, τα εσωτερικά στοιχεία των ραφιών που είναι σε κάθε καλάθι πρέπει να είναι απολύτως αναδιπλούμενα και να παρέχουν πλήρη ευελιξία για να χωρέσει και εκείνο το οβάλ μπολ και η οκτάγωνη σαλατιέρα σας.

Ασφάλεια

Δυνατότητα που παρέχεται σε πολλά μοντέλα και σίγουρα από τις πιο σημαντικές είναι και αυτή του κλειδώματος ασφαλείας. Ποιος θα ήθελε να έρθουν σε επαφή τα παιδιά του με τα μαχαιροπήρουνα ή να διακόψουν την πλύση στη μέση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό;

Η λειτουργία AquaStop, που παρέχεται σε ορισμένα μοντέλα, φροντίζει να σταματά την παροχή νερού σε περίπτωση διαρροής νερού. Σημαντική εξασφάλιση, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Εγγύηση - διάρκεια ζωής - after sales

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση βλάβης, τη διάρκεια της εγγύησης και την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου πιάτων.

Κι ας μη ξεχνάμε και έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα: την αξιοπιστία της "μάρκας". Σίγουρα το πλυντήριο πιάτων δεν είναι η πρώτη ηλεκτρική οικιακή συσκευή που αγοράζετε. Ποια μάρκα λοιπόν, εμπιστευτήκατε στο παρελθόν και κέρδισε την εμπιστοσύνη σας; Χρησιμοποιήσατε ποτέ την εξυπηρέτηση πελατών; Μείνατε ευχαριστημένοι; Εάν ναι, εμπιστευτείτε τη ξανά!

Τιμή

Η τιμή είναι πάντα σημαντικός παράγοντας σε μια αγορά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία αγορά τόσο μεγάλης αξίας, που αφορά μία συσκευή που δεν αλλάζει εύκολα. Ξεκινήστε λοιπόν αποφασίζοντας ποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για εσάς, άρα και αδιαπραγμάτευτα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την τιμή. Υπάρχουν για παράδειγμα πλυντήρια πιάτων με εσωτερικό φωτισμό, άλλα που δίνουν τη δυνατότητα να σταματήσει η πλύση για να προστεθεί ένα πιάτο το οποίο ξεχάστηκε και άλλα που το πορτάκι ανοίγει αυτόματα μετά το τέλος της πλύσης - για να αναφέρω μερικά.

Εξετάστε τις τιμές των πλυντηρίων πιάτων που έχουν τα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζεστε, κάντε την έρευνα αγοράς σας, βρείτε ποιο κατάστημα προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή στο συγκεκριμένο μοντέλο και… με γεια το νέο σας πλυντήριο!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Η Άσπα είναι blogger στο Aspa Online, όπου καταγράφει στιγμιότυπα της καθημερινής της ζωής με τις κόρες της και μοιράζεται σκέψεις, ιδέες και πληροφορίες.