Αγορά Tablet: Πώς να επιλέξω το κατάλληλο;

Τα tablets τον τελευταίο καιρό παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά ολοένα και περισσότερων φανατικών και μη της τεχνολογίας. Αποτελούν αντικείμενο πόθου για όλες τις ηλικίες, ενώ στην αγορά υπάρχουν πλέον λύσεις για κάθε πιθανό αγοραστή.

Η έννοια του tablet, εάν αναζητήσουμε το σχετικό όρο στο Wikipedia, θα δούμε ότι είναι ιδιαίτερα απλή: "A tablet computer, or simply tablet, is a mobile computer with display, circuitry and battery in a single unit." Δηλαδή, το tablet είναι ένας πλήρης φορητός υπολογιστής με οθόνη, κύκλωμα και τη μπαταρία σε μια ενιαία μονάδα.

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από tablets, με διαφοροποιήσεις ως προς τη σχεδίαση, τα χαρακτηριστικά αλλά και τις εφαρμογές, κάνοντας σύνθετη την επιλογή της κατάλληλης συσκευής για εμάς.

Πώς μπορούμε όμως να βρούμε το tablet που μας ταιριάζει; Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να εξετάσουμε για την επιλογή μας; Ας δούμε πως διευκολύνεται η απόφασή μας!

Λειτουργικό σύστημα

Το λειτουργικό σύστημα, ίσως αποτελεί το βασικό κριτήριο για την αγορά ενός tablet. Τα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν είναι τρία: το iOS της Apple, τα Windows 8 της Microsoft και το Android της Google.

iOS

Το iOS έχει τις περισσότερες και τις καλύτερες εφαρμογές ειδικά "γραμμένες" για tablet και συγκεκριμένα για το iPad της Apple. Διαθέτει ένα εξειδικευμένο App Store για τις εφαρμογές, ενώ συνήθως παρέχεται συμβατότητα και με τις εφαρμογές που είναι φτιαγμένες για iPhone.

Android

Το Android μετά την εξωφρενικά καλή πορεία του στα κινητά, ανοίχτηκε στο χώρο των tablets. Αν και δίνει περισσότερη ελευθερία σε σχέση με τα άλλα δύο λειτουργικά, έχει τρομερή έλλειψη από εφαρμογές ειδικά κατασκευασμένες για tablets και μεγάλες οθόνες. Έτσι, τις περισσότερες φορές καταλήγουμε στο να τρέχουμε στο Android tablet μας σε μεγένθυνση την ίδια εφαρμογή που θα τρέχαμε στο smartphone μας.

Windows

Tα γνωστά μας Windows, τα οποία στην 8η έκδοση τους υποστηρίζουν tablets, με την ίδια τη Microsoft να έχει βγάλει στην αγορά το γνωστό Surface και άλλους κατασκευαστές, που παραδοσιακά κατασκευάζουν laptops, να βγάζουν τα δικά τους μοντέλα όπως η Acer, η Sony κ.λ.π. Τα Windows κυκλοφορούν σε δύο εκδόσεις, τα Windows RT και τα Windows PRO.

Αυτά είναι τα τρία βασικά λειτουργικά συστήματα στα tablets που κυκλοφορούν στην αγορά. Ως επί το πλείστον περισσότερες προτάσεις σε ότι έχει να κάνει με το hardware προσφέρουν τα λειτουργικά συστήματα του Android και της Microsoft, ενώ το μεγάλο ατού του iOS είναι ότι συνεργάζεται άψογα με το iPhone, σε περίπτωση που επιλέξουμε το iPad.

Διαγώνιος οθόνης & βάρος

Τα tablets είναι ταυτόχρονα συσκευές ψυχαγωγίας αλλά και εργαλεία δουλειάς, ενώ από πολλούς χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανάγνωση βιβλίων και την πλοήγηση στο Internet.

Οι κύριες κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα tablets βάσει των οθονών τους, είναι στις 7” και στις 10”. Ένα tablet στις 7 ίντσες, είναι οριακά μεγαλύτερο από ένα smartphone με μεγάλη οθόνη και λόγω του χαμηλού βάρους και όγκου που έχουν συνήθως αυτές οι συσκευές, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να το μεταφέρει ευκολότερα και να διαβάζει περιεχόμενο με μεγαλύτερη άνεση. Εξαιρετικές προτάσεις στην κατηγορία αυτή είναι το Nexus 7 FHD της Google καθώς και το iPad mini με λίγο μεγαλύτερη οθόνη στις 7.9".

Τα υπόλοιπα tablets ανήκουν στην κατηγορία των 10 ιντσών, τα οποία είναι πιο βαριά και πιο μεγάλα, ιδανικά ωστόσο για την παρακολούθηση ταινιών αλλά και την κατανάλωση multimedia περιεχομένου και εξειδικευμένων εφαρμογών. Εάν μπορεί να θυσιαστεί η φορητότητα ως ένα βαθμό, τα tablets με οθόνη πάνω από 7" διαθέτουν κατά κανόνα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά με το αζημίωτο φυσικά, καθώς είναι ακριβότερα από τα μικρότερα tablets. Στη συγκεκριμένη κατηγορία πρωταγωνιστούν, το iPad, το Samsung Galaxy Tab, τα tablet της Asus, το Sony Xperia Tablet Z, όπως επίσης και το Microsoft Surface.

Ωστόσο, η επέλαση των Android tablets φέρνει ποικιλία στην αγορά, με ενδιάμεσα μεγέθη στην οθόνη, όπως αυτά στις 9 ίντσες ή τα άνω των 11 ιντσών. Η ουσία της επιλογής του μεγέθους της οθόνης εντοπίζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας, άρα εάν περνάτε πολλές ώρες διαβάζοντας ή εργάζεστε πάνω από την οθόνη του tablet, προτιμήστε μεγαλύτερη διαγώνιο, η οποία είναι πιο ξεκούραστη και θα αποφεύγετε τη συχνή χρήση του zoom για το κείμενο και τις εικόνες.

Ανάλυση Οθόνης

Εδώ τα πράγματα είναι ευκολότερα. Φροντίστε το επόμενό σας tablet να έχει ανάλυση οθόνης τουλάχιστον 720p ή ακόμη καλύτερα HD 1080p. Με μοναδική εξαίρεση το iPad Mini. Μια ανάλυση τέτοιας μορφής μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε πιο ξεκούραστα το περιεχόμενο, κάνοντας το κείμενο και τα γραφικά καθαρά χωρίς να διακρίνουμε τα pixels στην οθόνη. Αν πάλι επιθυμείτε να κινηθείτε σε ένα budget κοντά στα 100 με 150 ευρώ, τότε θα πρέπει να συμβιβαστείτε.

Μπαταρία

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην επιλογή tablet είναι η αυτονομία του. Τα περισσότερα tablets της αγοράς, έχουν αυτονομία από 5 έως 10 ώρες. Συνήθως η χωρητικότητα των μπαταριών τους είναι από 4000mAh μέχρι 6000mAh.

Ωστόσο, εκτός από τη χωρητικότητα της μπαταρίας του εκάστοτε tablet, παίζει ρόλο η χρήση που κάνουμε, καθώς και το λειτουργικό του σύστημα. Ενδεικτικά, το iPad το οποίο θεωρείται πως τα πάει περίφημα σε αυτόν τον τομέα, με φωτεινότητα οθόνης στο 40% με 60%, διαθέτει αυτονομία 8 ώρες αναπαραγωγής βίντεο και περίπου 10 ώρες ανάγνωσης κειμένου - βιβλίων.

Ποιότητα κατασκευής

Η ποιότητα κατασκευής ενός tablet έχει να κάνει με τη συναρμολόγηση του, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρεία. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτιμούν το πλαστικό, ενώ δεν απουσιάζουν προτάσεις που χρησιμοποιούν υλικά όπως το αλουμίνιο και το γυαλί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το iPad της Apple.

Κάθε κατασκευή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Για παράδειγμα, το πλαστικό είναι ανθεκτικότερο σε γρατζουνιές και πτώσεις ενώ το αλουμίνιο όχι. Το αλουμίνιο ή το γυαλί δίνουν μια πιο εκλεπτυσμένη σχεδιαστική γραμμή στη συσκευή, ενώ το πλαστικό δείχνει λιγότερο ελκυστικό. Από την άλλη το πλαστικό προσφέρει καλύτερο “κράτημα”, το αλουμίνιο όχι.

3G ή όχι;

Τα περισσότερα tablets διαθέτουν μόνο Wi-Fi, λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη των hotspots ή την σύνδεση Internet στο σπίτι ή το γραφείο μας. Συνήθως απλά η συνδεσιμότητα Wi-Fi είναι αρκετή, εκτός και εάν βρίσκεστε συνεχώς εν κινήσει ή πρέπει να είστε μονίμως συνδεδεμένοι στο Internet, κάτι το οποίο κάνει απαραίτητη τη συνδεσιμότητα 3G/4G.

Συνήθως η ύπαρξη πομποδέκτη 3G για σύνδεση Internet on-the-go, επιβαρύνει το κόστος της συσκευής περίπου κατά 100 ευρώ περισσότερο, το οποίο καλείται να πληρώσει ο χρήστης. Δηλαδή, τις περισσότερες φορές μια απλή έκδοση είναι 100 ευρώ φθηνότερη σε σχέση με την ίδια συσκευή σε έκδοση 3G. Ωστόσο, εάν έχουμε στην κατοχή μας κάποιο smartphone, είναι περιττή η ύπαρξη συνδεσιμότητας 3G στο tablet, καθώς μπορούμε πολύ εύκολα να «δώσουμε» Internet στο tablet μας από το πρόγραμμα δεδομένων που έχουμε ήδη στο κινητό μας. Φυσικά θυσιάζουμε την ευκολία, αλλά δε θυσιάζουμε επιπλέον χρήματα.

Χώρος αποθήκευσης

Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο είτε 16GB, 32GB ή 64GB, ενώ μεταξύ των διαφορετικών αποθηκευτικών χώρων έχουμε εναλλαγή της τιμής σε μεγάλη κλίμακα (της τάξεως των 150 με 200 ευρώ). Η κλασική ερώτηση είναι εάν τα 16GB είναι αρκετά. Εάν δεν θα βλέπετε πολλές ταινίες κ.λπ. στο tablet, θα σας συμβούλευα να πάτε στα 16GB, καθώς πολύ εύκολα μπορείτε να έχετε τα έγγραφά σας και λοιπά σημαντικά αρχεία στις άπειρες εφαρμογές και υπηρεσίες Cloud που υπάρχουν όπως τα Dropbox, Google Drive, Sugar Sync κ.α.. Αν πάλι θέλετε να βλέπετε και να αποθηκεύετε ταινίες στο tablet ή να παίζεται όποιο νέο παιχνίδι κυκλοφορεί, μια σοφή επιλογή είναι τα 32GB ή και 64GB.

Τιμή

Σίγουρα ένας από τους βασικότερους παράγοντες στην αγορά ενός tablet είναι η τιμή. Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες τιμών: τα tablets στα 500 ευρώ και πάνω, η μεσαία κατηγορία tablets που είναι κοντά στα 250 ευρώ και η χαμηλή κατηγορία tablets που κυμαίνονται στα 150 με 200 ευρώ.

  • Στην υψηλή κατηγορία ανήκουν tablets όπως το iPad, το Surface της Microsoft αλλά και ορισμένα μοντέλα της Asus και της Sony, τα περισσότερα από τα οποία διαθέτουν οθόνη 10 ιντσών και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά.
  • Η μεσαία κατηγορία παρουσιάζει το περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς συναντάμε κορυφαίες προτάσεις όπως το Nexus 7 και το iPad Mini, με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και σχετικά προσιτές τιμές.
  • Η χαμηλή κατηγορία είναι κατακλυσμένη κατά κύριο λόγο από αγνώστου προέλευσης συσκευές tablets κυρίως από την Κίνα, οι οποίες τις περισσότερες φορές έχουν χαμηλή ποιότητα κατασκευής και τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν εντυπωσιάζουν . Όμως, είναι πάμφθηνα και μπορούν να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες, όπως μια απλή πλοήγηση στο Web για ενημέρωση κ.λπ. Ακόμη, τρέχουν κυρίως το Android ως λειτουργικό σύστημα.

Αξεσουάρ και υποστήριξη από τρίτους κατασκευαστές

Πριν αποφασίσουμε για την αγορά του tablet μας, θα ήταν επίσης σκόπιμο να ερευνήσουμε την υποστήριξη και τις εγγυήσεις που μας παρέχει ο ίδιος ο κατασκευαστής, αλλά και τρίτοι κατασκευαστές των αξεσουάρ. Για παράδειγμα, το iPad της Apple διαθέτει μια πληθώρα από αξεσουάρ για κάθε πιθανή χρήση, από ένα απλό πληκτρολόγιο μέχρι ειδικούς αντάπτορες για προσαρμογή σε studio ηχογράφησης. Όσον αφορά την υποστήριξη, τα περισσότερα tablets με το λειτουργικό της Microsoft συμπεριλαμβάνουν πληκτρολόγιο και ειδικές βάσεις (docks) τα οποία τα μεταμορφώνουν σε laptops.

Η επιλογή ενός tablet δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως λόγω του πλήθους των επιλογών που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Το βασικό ερώτημα όμως, που πρέπει να θέσει στον εαυτό του όποιος βρίσκεται ένα βήμα πριν την αγορά ενός tablet είναι το εξής:

Για ποια χρήση το θέλω;

Οι πιθανές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα θα κρίνουν και ποιο tablet πρέπει να επιλέξει ο υποψήφιος αγοραστής. Άλλο tablet θα επιλέξει εάν θέλει μία συσκευή συμπληρωματικά στο smartphone του, άλλο αν θέλει μία συσκευή συμπληρωματικά στο laptop ή στο PC του, ενώ άλλο tablet θα επιλέξει εάν θέλει να "ξεφορτωθεί" smartphone, laptop και PC και να χρησιμοποιεί μόνο το tablet του.

Όλες αυτές τις παραμέτρους πρέπει να τις συνυπολογίσει σοβαρά όποιος θέλει να επενδύσει αγοράζοντας μία συσκευή, η οποία από τη στιγμή που θα μπει στην καθημερινότητά του, δύσκολα θα ξαναβγεί!

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Γνωστός και ως ck, Founder και Editor-in-Chief του madfortech.com. Στο παρελθόν έχει αρθρογραφήσει για τα μεγαλύτερα Ελληνικά τεχνολογικά blogs και sites. Δοκιμάζει και ασχολείται με οτιδήποτε λειτουργεί με μπαταρίες ή μπαίνει στο ρεύμα.