Το μέλλον της τεχνολογίας απευθείας από το Las Vegas (CES 2014)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Έκθεση CES 2014 στο μακρινό, αλλά πάντα εντυπωσιακό Las Vegas των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η CES είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις για προϊόντα τεχνολογίας και gadgets, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ό,τι παρουσιάζεται εκεί, το βλέπουμε αργότερα στην καθημερινότητά μας.

Ας δούμε, λοιπόν, τις σημαντικότερες στιγμές της CES για το 2014, οι οποίες αντικατοπτρίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις τεχνολογικές τάσεις που θα δούμε στο υπόλοιπο της χρονιάς, αλλά και γενικότερα στο μέλλον.

Τηλεοράσεις

Σίγουρα το trend για το 2014 είναι η ανάλυση 4Κ στις τηλεοράσεις. Την εμφανισή τους έκαναν αρκετά νέα μοντέλα, κυρίως από τις Samsung, LG και Sony, με κύριο χαρακτηριστικό τους τα κυρτά panels, καθώς και την εμφανώς χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τους προκατόχους τους. Σημαντική είναι να αναφέρουμε, η επανεμφάνιση του Web OS από την LG, το οποίο θα χρησιμοποιείται στις Smart TV της εταιρείας από το τρέχον έτος.

Κινητά και smartphones

Στο χώρο των κινητών τηλεφώνων και των smartphones, δεν παρουσιάστηκε κάτι το ιδιαίτερο από τους κατασκευαστές, με εξαίρεση το Sony Xperia Z1 Compact, το οποίο μας δείχνει αλλαγή προσανατολισμού των Ιαπώνων στα smartphones με μικρή οθόνη, με κατά τα άλλα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά.

Tablets

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα tablets, παρατηρούμε έναν προσανατολισμό των κατασκευαστών στα Windows 8, με υβριδικά tablets - laptops και διαγωνίους οθόνης μικρότερες από τις 10", κατι που αποτελούσε μέχρι τώρα κανόνα για τα Windows 8.

Gaming

Στο gaming, εκτός από ανακοινώσεις για μεγάλες πωλήσεις από την πλευρά της Sony και της Microsoft, την παράσταση έκλεψε η Sony ανακοινώνοντας το PlayStation Now. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα απασχολήσει τους φίλους των video games αρκετά μέσα στο 2014, αφού προσφέρει streaming παιχνιδιών μέσω του PlayStation Network σε οποιαδήποτε συσκευή όπως smartphones, tablets, τηλεοράσεις, PS Vita κ.λ.π.

V(irtual) R(eality)

Το Virtual Reality ή απλά η Εικονική Πραγματικότητα, αποτελεί το "next big thing" στο gaming και γενικότερα στη ψυχαγωγία και όλοι μιλάνε για αυτό. Φέτος, στη CES 2014 έγινε η παρουσίαση ενός εξελιγμένου πρωτοτύπου από την Oculus RIFT, το Crystal Cove, ένα headset εικονικής πραγματικότητας το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη ανάλυση και ακόμη καλύτερη εμπειρία. Ίσως το 2014 να είναι ακόμη νωρίς για την έκρηξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, αλλά σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποτελεί το "must" της βιομηχανίας.

Smart-watches

Τα smart-watches εδώ και καιρό απασχολούν την επικαιρότητα. Στη CES 2014 παρουσιάστηκαν αρκετές νέες συσκευές από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας, αλλά και από εταιρείες όπως η Intel και η Qualcomm. Ωστόσο, αυτό που ξεχώρισε ήταν το Pebble Steel, το οποίο άλλαξε εμφάνιση και στυλ σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Mini Drones

Έξαρση είχαμε φέτος και στις παρουσιάσεις mini drones, δηλαδή τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων ρομπότ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν αντικείμενα, να βιντεοσκοπούν ή απλά να προσφέρουν διασκέδαση. Σημαντική διάκριση πήρε το νέο drone της Parrot, το οποίο μπορεί να το χειριστεί κανείς από το smartphone του, ενώ έχει τη δυνατότητα τόσο να ίπταται, όσο και να κινείται επί του εδάφους.

Αυτοκίνητο

Ακόμη ένα φετινό trend είναι το διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο (Connected Car). Σύμφωνα με αυτό το concept, το αυτοκίνητο θα είναι συνδεδεμένο με το smartphone μας και με άλλες υπηρεσίες, προσφέροντας μας πληροφόρηση, διασκέδαση, αλλά και επαυξημένη ασφάλεια σε περιπτώσεις ατυχήματος.

Η CES είναι η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο και πολλά απ'όσα είδαμε στο Las Vegas φέτος, αποτελούν ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι στο άμεσο ή και ευρύτερο μέλλον στο χώρο της τεχνολογίας. Πιο σίγουρο είναι, ότι πολλά από τα καινοτόμα προϊόντα και τα πρωτότυπα που παρουσιάστηκαν, σύντομα θα τα συναντήσουμε στην καθημερινότητά μας.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και το 2014 αναμένεται συναρπαστικό, τουλάχιστον από τεχνολογικής πλευράς!

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Γνωστός και ως ck, Founder και Editor-in-Chief του madfortech.com. Στο παρελθόν έχει αρθρογραφήσει για τα μεγαλύτερα Ελληνικά τεχνολογικά blogs και sites. Δοκιμάζει και ασχολείται με οτιδήποτε λειτουργεί με μπαταρίες ή μπαίνει στο ρεύμα.