"Back-to-school" με τα πιο χρήσιμα gadgets!

Μετά από ένα υπέροχο καλοκαίρι, σειρά έχει το φθινόπωρο, το οποίο εκτός του ότι σηματοδοτεί το τέλος των διακοπών, για τους περισσότερους μαθητές -και ορισμένους φοιτητές- σημαίνει και την έναρξη της νέας σχολικής/φοιτητικής χρονιάς. Και επειδή οι απαιτήσεις για τη μελέτη των μαθημάτων ολοένα και αυξάνονται, σίγουρα θες να είσαι προετοιμασμένος για ό,τι μπορεί να σου χρειαστεί στο σχολείο ή τη σχολή σου. Στο σύντομο back-to-school οδηγό μας, θα βρεις προτάσεις για χρήσιμα gadgets που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη, εντός και εκτός αίθουσας.

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Ο Η/Υ είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο για έναν μαθητή ή φοιτητή. Στο εμπόριο υπάρχει πλήθος εναλλακτικών συστημάτων Η/Υ και η τελική επιλογή εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη. Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ σταθερού ή φορητού υπολογιστή, καθώς κάθε τύπος έχει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά. Αν ο χώρος μας διαθέτει γραφείο και γενικότερα έχουμε στήσει έναν «σταθμό εργασίας» μέσα στο σπίτι, χωρίς ταυτόχρονα να έχουμε την ανάγκη μετακίνησης για δουλειά εκτός σπιτιού, το προτιμότερο είναι να κινηθούμε προς την αγορά ενός σταθερού υπολογιστή. 

Image Source

Ένα desktop PC θα μας χαρίσει καλύτερες επιδόσεις, ελευθερία επιλογών και ευκολότερη αναβάθμιση στο μέλλον. Για την αγορά του σταθερού Η/Υ μπορούμε να κινηθούμε σε έτοιμες λύσεις, σε AllinOne PC -που περιλαμβάνουν οθόνη touch, Windows 8.1, όμορφο design αλλά μικρή δυνατότητα αναβάθμισης-, είτε να επιλέξουμε ξεχωριστά το hardware που μας ταιριάζει και να συνθέσουμε ένα built-to-order μηχάνημα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Αντιθέτως, εάν κρίνουμε αναγκαίο πως πρέπει να μετακινούμαστε συχνά ή επιθυμούμε ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός σπιτιού, η λύση ενός φορητού Η/Υ είναι μονόδρομος. Για παράδειγμα, ένα laptop είναι σημαντικότερο κατά την γνώμη μου για έναν φοιτητή ο οποίος πολύ συχνά θα πρέπει να παίρνει τον Η/Υ μαζί του στη σχολή ή να τον μεταφέρει μαζί του εάν σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από εκείνη της κύριας κατοικίας του. 

Εδώ, πάλι, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές για τον υποψήφιο αγοραστή. Εάν είσαι fan της Apple οι επιλογές σου περιορίζονται μεταξύ Macbook Air και MacBook Pro στις 13” και 15” αντίστοιχα. Εάν κινηθείς προς το λειτουργικό των Windows 8.1, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών σε κάθε κατηγορία τιμής. Η δημοφιλέστερη κατηγορία είναι εκείνη των laptops όπως τα γνωρίζουμε, όμως υπάρχουν και τα ultrabooks, αλλά και τα νέα υβριδικά laptops. Τα ultrabooks διαθέτουν εξαιρετικά λεπτή σχεδίαση, προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία και τα περισσότερα είναι φτιαγμένα από ποιοτικά υλικά, όπως αλουμίνιο και μαγνήσιο, καθιστώντας τα πολύ ελαφριά. Τα υβριδικά laptops έκαναν την εμφάνισή τους με την έλευση των Windows 8 και συνδυάζουν τις λειτουργίες του laptop με αυτές ενός tablet. Τα περισσότερα laptops αυτού του τύπου, διαθέτουν οθόνη αφής, η οποία περιστρέφεται έως και 180 μοίρες ή ακόμη που αποσπάται πλήρως από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής, μεταμορφώνοντάς τα σε κάποιας μορφής tablet. 

Επίσης, μια νέα κατηγορία φορητών Η/Υ που έχει κάνει έντονη την παρουσία της το τελευταίο διάστημα, είναι τα Chromebooks, με το λειτουργικό Chrome OS της Google. Μοιάζουν αρκετά με τα παλιότερα netbooks μόνο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις υπηρεσίες τις Google και το Internet, καθώς διαθέτουν τεχνικά χαρακτηριστικά επιπέδου smartphone, είναι αρκετά οικονομικά και διαθέτουν μεγάλη αυτονομία. 

Ωστόσο, δεν προσφέρονται για κάποιον που επιθυμεί ένα laptop για να καλύπτει όλο το εύρος των εργασιών του, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν μέτριο hardware και έλλειψη των κλασικών εφαρμογών όπως το Office της Microsoft. Συστήνονται βέβαια ανεπιφύλακτα σε όσους το χρειάζονται ως δεύτερο υπολογιστή ή σε κάποιον που η βασική του δραστηριότητα είναι η πλοήγηση στο Internet.

Smartphone

Στην αναζήτηση για το κινητό τηλέφωνο που θα μας συντροφεύει στις αίθουσες διδασκαλίας και στα αμφιθέατρα, ιδανικά θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιο smartphone, αποκλείοντας την αγορά ενός απλού συμβατικού τηλεφώνου. Οι επιλογές κι εδώ είναι δεκάδες. Ένα αρχικό κριτήριο που κάπως μας διευκολύνει είναι να αποφασίσουμε ποιο οικοσύστημα ή λειτουργικό σύστημα προτιμάμε, με τις επιλογές μας να χωρίζονται μεταξύ iOS, Android και Windows Phone.

Γενικά, ένα smartphone με Android θα μας δώσει περισσότερη ελευθερία στην παραμετροποίηση, αλλά και στην επιλογή της τελικής συσκευής, ενώ ένα iPhone μεγαλύτερη ποικιλία εφαρμογών στο App Store και προσφέρει καλύτερη διασύνδεση εάν τυχόν έχουμε κι άλλες συσκευές της Apple. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι ανάλογα με τις προτιμήσεις σου και το budget που θέλεις να διαθέσεις.

Δες εδώ τα δημοφιλέστερα smartphones στο Skroutz σύμφωνα με τις προτιμήσεις των υπόλοιπων χρηστών.

Tablet

Η αγορά ενός tablet ταιριάζει περισσότερο σε κάποιον που έχει ήδη στην κατοχή του σταθερό υπολογιστή και απλά χρειάζεται μια πρόσθετη συσκευή να την έχει μαζί του, όταν για παράδειγμα βρίσκεται στο αμφιθέατρο και η οθόνη του smartphone δεν είναι αρκετή.

Για να μην μπλέξεις με την ποικιλία των συσκευών, μια γρήγορη ματιά στο Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο tablet, θα σου λύσει τα χέρια! 

Μια καλή συμβουλή είναι να επιλέξεις με γνώμονα το λειτουργικό σύστημα και όλο το οικοσύστημα της συσκευής, παρά αποκλειστικά με κριτήριο την εμφάνιση και την ανάλυση της οθόνης.

Με την επιλογή του κατάλληλου υπολογιστή, smartphone και tablet έχουμε σχεδόν καλύψει όλες μας τις “ηλεκτρονικές” ανάγκες. Βέβαια, ορθό είναι να εξετάσουμε και ορισμένα αξεσουάρ που θα κάνουν τη χρήση των ηλεκτρονικών μας αποκτημάτων πιο εύκολη και όχι μόνο.

Εξωτερικός Σκληρός δίσκος

Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι πάντα χρήσιμος. Οι τιμές τους είναι σε ικανοποιητικά χαμηλά επίπεδα αυτό το διάστημα, δίνοντας μας τη δυνατότητα να προβούμε στην αγορά δίσκου με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα για λιγότερα χρήματα. Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος εξυπηρετεί συνήθως δύο βασικές λειτουργίες: το backup του υπολογιστή μας με όλα τα αρχεία που θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα χαθούν σε περίπτωση κάποιου προβλήματος και δεύτερον, η αποθήκευση ή μεταφορά αρχείων μεγάλου όγκου σε περίπτωση που ο δίσκος του υπολογιστή μας “γεμίζει” επικίνδυνα. 

Τέτοια αρχεία που δε χωρούν σε συμβατικά μέσα όπως CD/DVD δισκάκια ή σε USB sticks, είναι για παράδειγμα ταινίες υψηλής ανάλυσης ή 3D, φωτογραφίες και αρχεία πολυμέσων. Οι επιλογές μας είναι πολλές, αλλά έτσι όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή, σκόπιμο είναι να προχωρήσουμε στην αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου με τουλάχιστον 1TB αποθηκευτικού χώρου και σύνδεση USB 3.0.

Ποντίκι

Το αγαπημένο μας mouse είναι ένα περιφερειακό που δε λείπει σχεδόν από κανέναν Η/Υ, σταθερό ή φορητό. Μάλιστα, η αγορά ποντικιού κρίνεται αναγκαία εάν έχουμε επιλέξει laptop, καθώς όσο καλό και αν είναι το trackpad του εκάστοτε φορητού Η/Υ, δεν παύει να κουράζει σε πολύωρη χρήση, ειδικά εάν ασχολούμαστε εντατικά με δραστηριότητες όπως gaming και εφαρμογές τύπου Photoshop.

Εάν το gaming είναι η βασική μας ενασχόληση, θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιο εξειδικευμένο mouse με σωστό βάρος και μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις. Αν από την άλλη απλά μας κουράζει το trackpad και θέλουμε κάτι πιο βολικό, μπορούμε να επιλέξουμε οποιοιδήποτε ποντίκι μας βολεύει, αρκεί να χρησιμοποιεί τεχνολογία που να μπορεί να διαβάζει κάθε επιφάνεια, όπως η σειρά bluetrack της Microsoft.

Εκτυπωτής - Πολυμηχάνημα 

Η αγορά εκτυπωτή - πολυμηχανήματος κατά τη γνώμη μου, δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναγκαία, αλλά μπορεί να λύσει τα χέρια στον υποψήφιο μαθητή και φοιτητή. Ακόμη και για τη μία φωτοτυπία ή εκτύπωση που ίσως βγάλεις, για το αντίγραφο της ταυτότητας κ.λ.π., αξίζει να αποκτήσεις έναν εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα, αντί να τρέχεις να βρεις κατάστημα/τυπογραφείο για να κάνεις τη δουλειά σου.

Πλέον, λόγω των χαμηλών τιμών είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε στην αγορά πολυμηχανήματος παρά ενός απλού εκτυπωτή. Το πολυμηχάνημα θα μας δώσει και τη δυνατότητα να σαρώνουμε (scan) έγγραφα και να αντιγράφουμε απευθείας από πρωτότυπα έγγραφα, χωρίς καν να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας.

Στις σύγχρονες συσκευές, τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξουμε σε ένα πολυμηχάνημα ή εκτυπωτή είναι τα εξής:

  • Το κόστος των αναλώσιμων (π.χ. μελάνια, χαρτιά). Τις περισσότερες φορές η αρχική αξία απόκτησης είναι αντιστρόφως ανάλογη του κόστους των αναλώσιμων στην αντικατάσταση.
  • Η ύπαρξη ασύρματης σύνδεσης. Μια συσκευή που συνεργάζεται με κάποιο πρωτόκολλο ασύρματης σύνδεσης, πολλές φορές θα μας λύσει τα χέρια και θα απαλλαχτούμε από περιττά καλώδια usb. Επίσης θα μπορούμε να τυπώνουμε απευθείας από το smartphone ή το tablet μας.

Ηχεία 

H αγορά ηχείων είναι σχεδόν αναγκαία, καθώς εάν επιλέξουμε desktop Η/Υ το πιθανότερο είναι να μην διαθέτει ηχεία και εάν επιλέξουμε laptop, η ποιότητα του ήχου τις περισσότερες φορές είναι κάτω του μετρίου.

Για όσους είναι fan των ταινιών και των σειρών, σκόπιμο είναι να προχωρήσουν στην αγορά ενός συστήματος ηχείων 5.1 ή 2.1 καναλιών, που συνδυάζει δηλαδή τα ηχεία με κάποιο subwoofer, ώστε ο ήχος να γεμίζει το χώρο. Επίσης, εάν είσαι λάτρης της μουσικής και θέλεις υψηλή ποιότητα χωρίς παραχωρήσεις, καλύτερο είναι να στραφείς σε ένα ζευγάρι ηχείων τύπου monitor, με το κόστος όμως να ανεβαίνει και σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνάει τα 100€.

Για τους λάτρεις της φορητότητας υπάρχει και η λύση του ασύρματου Bluetooth ηχείου, το οποίο εκτός από το πλεονέκτημα της φορητότητας, παρέχει επιπλέον χρηστικότητα καθώς μπορεί να συνδεθεί με πληθώρα συσκευών, από τη Smart τηλεόρασή μας μέχρι το smartphone και το tablet μας. Ωστόσο, τα Bluetooth ηχεία έχουν το αρνητικό πως δεν προσφέρουν αντίστοιχη ποιότητα ήχου με τα συμβατικά, ενώ όσα από αυτά το κάνουν, είναι κατά πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά ηχεία.

Οθόνη PC - Τηλεόραση

Οι σπουδές στη γραφιστική και σε τέχνες που έχουν άμεση σχέση με το οπτικό αποτέλεσμα, συνήθως απαιτούν μεγάλο monitor, με πάνελ πάνω από 23 – 25 ίντσες που να καλύπτει όλη την παλέτα των χρωμάτων της Adobe και να προσφέρει καλές γωνίες θέασης. 

Από την άλλη, μια πολύ καλή all around λύση είναι ένα Full HD Monitor- TV, που εκτός από οθόνη υπολογιστή λειτουργεί και ως τηλεόραση, καθώς διαθέτει και ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη και θύρες HDMI/DVI για σύνδεση με παιχνιδοκονσόλα ή media players, εξυπηρετώντας έτσι πολλές χρήσεις. Μάλιστα, συνήθως τα monitor TV είναι αρκετά οικονομικά και με καλή απόδοση.

Τσάντες - θήκες μεταφοράς

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε στην αγορά της εκάστοτε θήκης/τσάντας, είναι να διαθέτει αρκετές θέσεις αποθήκευσης και διαχωρισμού για μικροαντικείμενα και τις βασικές θήκες, όπως αυτή των εγγράφων, των γυαλιών, του laptop κλπ. Εξίσου σημαντικό είναι να είναι κατασκευασμένη από κάποιο ανθεκτικό υλικό, ιδανικά να είναι αδιάβροχη και να διαθέτει ειδικά μαξιλάρια προστασίας στην πλάτη. 

Με όλα τα παραπάνω και με τη βοήθεια του Skroutz, θα βρεις σίγουρα όλα τα gadgets και τα αξεσουάρ που σου ταιριάζουν για τη νέα χρονιά στην καλύτερη τιμή της αγοράς, κάνοντας πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική την καθημερινότητά σου ως μαθητής και φοιτητής!

Ευχόμαστε σε όλους καλό Φθινόπωρο!

Image source: gettyimages.com / shutterstock.com

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Γνωστός και ως ck, Founder και Editor-in-Chief του madfortech.com. Στο παρελθόν έχει αρθρογραφήσει για τα μεγαλύτερα Ελληνικά τεχνολογικά blogs και sites. Δοκιμάζει και ασχολείται με οτιδήποτε λειτουργεί με μπαταρίες ή μπαίνει στο ρεύμα.