10 χρόνια Skroutz - What a ride!

 • 20 Φεβρουαρίου 2005: H ιστοσελίδα του Skroutz.gr βγαίνει online στο Ελληνικό Web.

 • 2006: Καινούργιο logo και αλλαγή της κεντρικής σελίδας με ομαδοποίηση των προϊόντων σε κατηγορίες (Κινητά, Είδη Σπιτιού, Αθλητισμός κτλ).

 • 2007 - 2008: Προβολή δημοφιλών προϊόντων στην κεντρική σελίδα και περισσότερες επιλογές για τα εγγεγραμμένα μέλη.

 • 2009: Περισσότερες κατηγορίες για εναλλακτικές αναζητήσεις και πάνω από 250 καταστήματα μαζί μας.

 • 2010 - 2011: Νέο logo και πιο καθαρό design. Την εμφάνισή του κάνει και το Soby.

 • 2012 - 2016: Η helmet έκδοση με τη responsive σχεδίαση.

 • 2016 - σήμερα: Η έκδοση schwartz. Η σελίδα του Skroutz.gr όπως όλοι το γνωρίζουμε σήμερα.

Θυμάμαι ακόμη το πόσο ενθουσιάστηκα με την ιδέα: ένα "ρομποτάκι" που θα μαζεύει τις τιμές των προϊόντων από τα ηλεκτρονικά καταστήματα και θα τις δείχνει σε μία απλή σελίδα. Όπως ξεκινούν άλλωστε οι περισσότερες ιδέες, ο σκοπός ήταν να λύσω πρώτα ένα δικό μου πρόβλημα και να πειραματιστώ με τεχνολογίες που ήθελα να μάθω καλύτερα. Η προοπτική μιας εταιρείας δε βρισκόταν καν στο πίσω μέρος του μυαλού μου, η δε έννοια της startup ήταν ακόμα μακριά (είμαστε ακόμη στο 2005, το Twitter δεν υπάρχει και το Facebook είναι ακόμα άγνωστο εκτός Αμερικής).

Λίγους μήνες αργότερα και ενώ το site αρχίζει να κερδίζει σε δημοτικότητα και να απαιτεί αρκετές ώρες ενασχόλησης, στράφηκα σε φίλους και γνωστούς για βοήθεια. Ο Γιώργος ενθουσιάστηκε αμέσως, ο Βασίλης ήταν επιφυλακτικός με την ιδέα, αλλά πάντα πρόθυμος ως μηχανικός να μπλεχτεί με τις τεχνικές λεπτομέρειες. Το 2006 εξακολουθούμε να διατηρούμε τις πρωινές μας δουλειές (Forty Two) για βιοποριστικούς λόγους, ενώ παράλληλα δουλεύουμε το Skroutz στον ελεύθερο μας χρόνο, ο οποίος λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο.

Παρόλο που το Skroutz δεν είναι σε θέση να μας συντηρήσει, αποφασίζουμε κάποια στιγμή να ασχοληθούμε μόνο με την ιστοσελίδα, αφού έτσι και αλλιώς δεν μας άφηνε χρόνο για τίποτα άλλο. Έτσι, λοιπόν, το 2007 ιδρύουμε εταιρεία και ξεκινάμε να προσλαμβάνουμε τα πρώτα μέλη της ομάδας.

Από εκεί και πέρα η πορεία του Skroutz συνεχίζει να είναι πάντα ανοδική, με την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σχεδόν να διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Τα 4 άτομα σε ένα γκαράζ, έγιναν πολύ γρήγορα μια παρέα 15 ατόμων σε μεγαλύτερα γραφεία στο Μενίδι και σχεδον 90 σε ακόμα πιο καινούργια γραφεία. Μην ξεχνάμε και την ομάδα των 10 ανθρώπων που στελεχώνουν τα γραφεία στην Κωσταντινούπολη από το 2013.

Έχουν περάσει πλέον 10 χρόνια από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης στο Insomnia και όσο και να προσπάθησα να θυμηθώ κακές στιγμές δεν τα κατάφερα. Μπορεί να τις είχα στο μυαλό μου ως κακές, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο στο πέρασμα των ετών μετατράπηκαν σε καλές.

Θυμάμαι τις πιο χαρακτηριστικές:

 • Με το Χρήστο, τον πρώτο μας μηχανικό συζητούσαμε στο πάτωμα για ένα project, γιατί δεν είχαμε ακόμα έπιπλα στο γραφείο. Ο Χρήστος είναι μέχρι σήμερα στο Skroutz και φροντίζει για την καλή λειτουργία της υποδομής.
 • Με τον Βασίλη πλέναμε εναλλάξ τα ποτήρια με τους καφέδες κάθε 3 - 4 ημέρες. Το να πιείς κατά λάθος από χθεσινό καφέ, ήταν πολύ πιθανό.
 • O Κώστας, ο πρώτος μας προγραμματιστής, δούλευε για αρκετό καιρό δίπλα από ένα server rack που έκανε σαν μικρό αεροπλάνο όταν απογειώνεται. Sorry Κώστα :)
 • Είναι 2009 και στην ομάδα είμαστε 9 άτομα σε έναν χώρο περίπου 15 τ.μ., όπου αναγκαστικά ο χώρος εργασίας εξυπηρετεί και ως χώρος φαγητού, με την “τραπεζαρία” να βρίσκεται ανάμεσα στα γραφεία μας. Τα μπιφτέκια του Χρήστου έχουν αφήσει εποχή.

 • Όντας πλέον στο Μενίδι, το design του site σταματάει να βασίζεται σε τυχαίες πινελιές από εμένα και το Βασίλη και για πρωτη φορά σχεδιάζεται από επαγγελματία designer.
 • Το πρωινό standup γινόταν στο parking των γραφείων κάτω απο μία μεγαλη μουρια. Κάποια στιγμή ένας μεγάλος γερανός πλάκωσε το δέντρο και τη διπλανή πολυκατοικία.
 • Ένα απόγευμα Παρασκευής, κάποιος ρίχνει την ιδέα για έναν deal aggregator. Ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο πίτσα και μπύρες, το Soby.gr είναι γεγόνος.
 • Το 2011 έχει έρθει η ώρα για ανακαίνιση και ο χώρος των γραφείων μοιάζει σαν το εργαστήριο του Dexter, με νάυλον διαχωριστικά να κρέμονται από παντού. Άξιζε η αναμονή.

 • Κάποια στιγμή ένα περιστέρι αποφάσισε να αυτοκτονήσει στον πυλώνα της ΔΕΗ έξω από τα γραφεία μας (προκαλώντας φυσικά μια εντυπωσιακή έκρηξη και μπλακ άουτ σε όλη την περιοχή). Μετά από λίγο μπήκαν στα Skroutz ένστολοι αστυνομικοί "κομάντο", γιατί οι κάτοικοι πίστεψαν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.
 • Κατά τη διάρκεια του interview του Δημήτρη, που σήμερα ανήκει στην ομάδα του Analytics, έγινε launch το Alve.com και στο γραφείο ανοίγαμε σαμπάνιες. Ο Δημήτρης μάλλον την ήπιε αναγκαστικά.
 • Το 2012, σε μία από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις του Skroutz που ξεκίνησε στις 3:00 τα ξημερώματα, για την οποία είχαν δουλέψει όλοι με μεγάλη επιμονή και για πάρα πολύ καιρό, κάποιοι κοιμήθηκαν στον καναπέ του γραφείου. Μάλιστα στον κώδικα υπάρχει το σχόλιο "#Cowboy hack so we can sleep" στις 15:30 το μεσημέρι.
 • Το 2013 και αφού δε χωράμε πλέον στο Μενίδι μετακομίζουμε στο Skroutz Awesome Factory σε 1.100 τ.μ.. Σε λιγότερο από έναν χρόνο καταφέρνουμε να γεμίσουμε και αυτόν το χώρο, φτάνοντας τα 90 άτομα. Ήδη επεκτείνουμε το Skroutz HQ κατά 500 τ.μ.

Όπως διαπιστώνω καθημερινά και από τις αναμνήσεις, το Skroutz εκτός από μία επιχείρηση είναι και ένας χώρος όπου οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη «ζωή» της ιστοσελίδας περνάνε καλά και ευχάριστα. Φυσικά υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές (και που δεν υπάρχουν άλλωστε), αλλά είναι τόσες λίγες που ούτε καν τις θυμόμαστε.

Όλα τα παραπάνω τα «παίρνω» μαζί μου κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν: στα δέκα χρόνια που έχουν περάσει, έχω δημιουργήσει σημαντικά πράγματα και έχω κάνει πολλούς και σημαντικούς φίλους. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί γνώρισα τους συνεργάτες μου και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στο Skroutz.

Λένε "Only hire people smarter than you" και το επιβεβαιώνω: οι άνθρωποι του Skroutz με έχουν κάνει εξυπνότερο και καλύτερο άνθρωπο. Δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω αρκετά.

Σε πείσμα των καιρών, αντί για valuations και κέρδη, ας μιλήσουμε για το πως φτιάχνεις μια εταιρεία που το fun factor είναι σημαντικότερο από ο,τιδήποτε άλλο.

"We're in it for the long run", όπως μου θυμίζει συχνά ο Βασίλης, ας μη βιαζόμαστε.

Happy birthday Skroutz! 

Here's to another 10...

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Μηχανικός και μπαμπάς. Λατρεύει τη συμμετρία, τις μεγάλες οθόνες, τα καγκουρό και το καλό φαί. Επαγγέλλεται και CEO του Skroutz.