The Power Woman - 7 εργαλεία που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στην κατοχή της!

"If you want a thing done well, do it yourself".

Napoleon Bonaparte


Πώς ξέρεις δηλαδή ότι δεν σου πάει το do it yourself αγαπητή φίλη; Τι πάει να πει δεν πιάνουν τα χέρια σου; Τα σωστά εργαλεία τα έχεις;

Φυσικά δεν είπαμε ότι κατ’ ανάγκη πρέπει να επιδοθείς σε κάθε περίπλοκη κατασκευή, αλλά δεν είναι χρήσιμο να μπορείς να διορθώσεις η ίδια μερικά μικροπράγματα που μπορεί να χαλάσουν στο σπίτι; Φυσικά, απαραίτητο εφόδιο για να το κάνεις αυτό είναι να έχεις μερικά από τα βασικά και απαραίτητα εργαλεία.

Με τα δικά σου εργαλεία αποκτάς επίσης και την ανεξαρτησία σου! Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να κρεμάσεις εκείνο το ανοιξιάτικο στεφάνι, με τα λουλούδια και τις πεταλούδες, δε θα λάβεις την υπόσχεση: «θα το κρεμάσουμε το Σάββατο», χωρίς να γνωρίζεις ποιας εβδομάδας θα είναι αυτό το Σάββατο και κυρίως ποιου σωτήριου έτους :)

Ας ξεκινήσουμε με τα εργαλεία χειρός και θα περάσουμε στα power tools!

#1. Το σφυρί 

Το σφυρί είναι ένα απολύτως απαραίτητο εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται για συγκεκριμένους λόγους και όχι επί παντός του επιστητού. Εκτός από το ανοιξιάτικο στεφάνι που είδαμε παραπάνω, μπορεί να αποφασίσεις ότι θέλεις να αλλάξεις θέση στους πίνακες για να ανανεώσεις το χώρο σου.

Διάλεξε ένα σφυρί με ελαφρύ σχεδιασμό και μεγαλύτερη κρουστική επιφάνεια κεφαλής για ακρίβεια αλλά και αποφυγή δημιουργίας ρωγμών στο τοίχο. Μπορείς, επίσης, να διαλέξεις ένα σφυρί που να έχει από τη μία πλευρά την υποδοχή που χρησιμοποιείται για να βγάλεις τα παλιά καρφιά, το λεγόμενο «προκοβγάλτη». Μια λαβή από καουτσούκ θα απορροφήσει τους κραδασμούς και θα σε βοηθήσει να το κρατάς πιο εύκολα χωρίς να σου γλιστρά. Μαζί με το σφυρί πρέπει να έχεις και ένα κουτάκι καρφάκια, γιατί… δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσει την πόρτα η διάθεση ανανέωσης. Και μιας και μιλάμε για "κρέμασμα", ο κανόνας λέει ότι η βάση του πίνακα πρέπει να είναι 20 εκατοστά πάνω από τον καναπέ ή 30 εκατοστά πάνω από άλλα έπιπλα. Αν τοποθετηθεί σε μεγαλύτερο ύψος, "αποσυνδέεται" από τα έπιπλα και χάνεται η ισορροπία στο μάτι.

#2. Η Πένσα / Λαβίδα / Μυτοτσίμπιδο

Γιατί πένσα; Γιατί εκεί που είσαι καθ' όλα έτοιμη και λίγο πριν βάλεις τα κλειδιά στην πόρτα, πιάνεται το κολιέ σου στο χερούλι. Αλλού ο κρίκος που συνδέει τις χρωματιστές πέτρες, αλλού το κούμπωμα. Το άλλοτε εξαιρετικό αξεσουάρ έχει γίνει 2 κομμάτια. Εφιαλτικό αρχικά, αν όμως έχεις προνοήσει, η επισκευή είναι θέμα 2 λεπτών. Εδώ θα χρειαστείς μία λαβίδα (συναντάται και ως μυτοτσίμπιδο), για να κρατήσεις σταθερό το ένα κομμάτι και μία πένσα που θα σε βοηθήσει αρχικά να ανοίξεις ελαφρά το κρικάκι που έχει αποκοπεί. 

Στη συνέχεια πιάνεις με την πένσα πάλι, το κρικάκι που βρίσκεται στο άλλο μέρος, το περνάς πάλι στη θέση του και τέλος το σφίγγεις με την πένσα για να ξανακλείσει χωρίς κανένα κενό. Προσοχή! Μην μπερδέψεις την πένσα με τον κόφτη (μοιάζουν σε εμφάνιση και δεν είναι δύσκολο να παραπλανηθείς), γιατί θα δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα από εκείνο που πας να λύσεις. Αγόρασε μια πένσα που να νοιώθεις ότι ταιριάζει στο χέρι σου από άποψη εργονομίας, με μαλακές λαβές που θα εξασφαλίσουν σταθερό κράτημα. 

#3. Το κατσαβίδι

Τα επιχειρήματα πολλά, τα παραδείγματα ακόμη περισσότερα. Από τη βίδα των γυαλιών που έχει κάνει τους βραχίονες πολύ χαλαρούς, μέχρι και τη συναρμολόγηση ενός μικρού, βοηθητικού επίπλου.

Πολύ σημαντικό: εάν η βίδα και το κατσαβίδι δεν ταιριάζουν, η κεφαλή της βίδας πολλές φορές καταστρέφεται. Άρα, ένα κατσαβίδι δεν μπορεί να λύσει όλα σου τα προβλήματα. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα κατσαβίδι με πολλές διαφορετικές μύτες, τις οποίες θα αλλάζεις ανάλογα με τις ανάγκες. Ίσιο, σταυρός, αστεράκι (torx) και εξάπλευρο (Allen) είναι τα κατάλληλα για τις συνηθέστερες βίδες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμα ανάγκες στις οποίες θα σας καλύψει ένα τέτοιο κατσαβίδι. 

Πηγαίνοντας την εμπειρία του βιδώματος ένα βήμα πιο πέρα, επιλέγεις ένα κατσαβίδι με καστάνια. Ένας μηχανισμός που θα σε διευκολύνει αφάνταστα, καθώς δε χρειάζεται να γυρίζεις το χέρι σου γύρω-γύρω. Το κάνει ο μηχανισμός για εσένα, εμποδίζοντας την περιστροφή προς την ανάποδη πλευρά.

#4. Το αλφάδι 

Το να σημαδέψεις με ακρίβεια δύο σημεία στον τοίχο προκειμένου να ευθυγραμμίσεις -οριζόντια ή κάθετα- ένα κάδρο ή να τοποθετήσεις σωστά ένα διακοσμητικό ράφι, είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία. Το αλφάδι είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα “στον ίσιο δρόμο”. Βάλε ένα αλφάδι στην κορυφή του κάδρου, φρόντισε το φυσαλίδιο να είναι ακριβώς στη μέση και εξασφάλισε την απόλυτη ευθεία.

Εκτός από το κλασικό αλφάδι, υπάρχουν πλέον και πιο εξελιγμένες λύσεις, όπως αυτές των laser αλφαδιών. Τα laser αλφάδια σου “δείχνουν” την ευθεία, προβάλλοντας μια γραμμή laser καθαρά στον τοίχο. Αξιοποίεισαι, λοιπόν, την τεχνολογία, μειώνοντας στο ελάχιστο το χρόνο εργασίας και εξασφάλισε ένα αλάνθαστο αποτέλεσμα.

#5. Το θερμοπίστολο σιλικόνης

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε σπίτι, αφού βοηθά να κολλήσεις τα πάντα, εύκολα, γρήγορα και κυρίως καθαρά. Βάλε στην πρίζα το πιστόλι σιλικόνης και σε δύο λεπτά θα είσαι έτοιμη να κολλήσεις ή να στεγανοποιήσεις ότι φανταστείς! Μπορείς να επιλέξεις ένα μικρό και ελαφρύ μοντέλο για εύκολο χειρισμό. Μπορείς, επίσης, να διαλέξεις ένα πιστόλι με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα θερμαντικά στοιχεία, για γρήγορη ετοιμασία και σταθερή θερμοκρασία όση ώρα κάνεις τη δουλειά. Το πιστόλι θερμοκόλλησης θα γίνει ο απόλυτος σύμμαχός σου σε θέματα συναρμολόγησης, επισκευών, στερέωσης και στεγανοποίησης.

#6. Το Επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι

Μιλήσαμε ήδη για τις κλασικές λύσεις, τώρα και για τους πιο μυημένους υπάρχουν οι λύσεις των ηλεκτρικών επαναφορτιζόμενων κατσαβιδιών. Μην πάρεις δραπανοκατσάβιδο εάν δεν έχεις κάνει ποτέ τρύπα σε τοίχο. Απολύτως ασφαλές -αν και απαιτεί σταθερό χέρι- για ακριβές βίδωμα με το πάτημα ενός κουμπιού και με χρόνο ολοκλήρωσης της δουλειάς σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Η ροπή στρέψης και ο αριθμός στροφών είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που θα ελέγχαμε σε αυτή την περίπτωση… ωστόσο, ας επικεντρωθούμε στον πλατύ διακόπτη, ιδιαίτερα αν δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία. 

Διάλεξε ένα σετ με πολλές διαφορετικές μύτες, ώστε να καλύψεις όλες τις ανάγκες ακόμα κι αν είναι ιδιαίτερα εξεζητημένες. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν μαγνητική φωλιά για γρήγορη αλλαγή εξαρτημάτων και άνεση στη χρήση. 

#7. Επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο

Υπό την προϋπόθεση ότι έχεις δοκιμάσει έστω και μία φορά να κάνεις μια τρύπα στον τοίχο. Διάλεξε ένα compact μοντέλο, με πιστολέ λαβή και ελαφρύ σχεδιασμό, κατάλληλο για διάτρηση σε τοίχο (κρουστικό). Την ικανότητα διάτρησης την καθορίζει φυσικά το μοντέλο και τα διαφορετικά τρυπάνια. Μην το χρησιμοποιήσεις χωρίς βοήθεια την πρώτη φορά, ακόμα και το τσοκ -το εργαλείο που σφίγγει κάθε τρυπάνι στην υποδοχή- χρειάζεται να το μάθεις καλά πριν προχωρήσεις σε αλλαγές. Όπως και να’ χει, το εργαλείο αυτό μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος της γυναίκας, για τη διακόσμηση και τις αλλαγές στο σπίτι!

Μην ξεκινήσεις δουλειές εάν δεν έχεις πρώτα εξοπλιστεί με τα απαραίτητα αξεσουάρ: γάντια οπωσδήποτε και γυαλιά προστασίας εφόσον χρειάζεται. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνεις τις δουλειές με παρέα. Και πιο δημιουργική θα γίνει η δουλειά σου και θα περάσει πιο όμορφα η ώρα.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι πάντα είναι, πως οι δουλειές δε χρειάζονται πολλή σκέψη ούτε και ιδιαίτερο κόπο. Διάθεση χρειάζονται και… τα σωστά εργαλεία!

Και μπορεί η ισότητα στην «μπουγάδα” να μην είναι το ζητούμενο της σύγχρονης γυναίκας πια, ωστόσο η ισότητα σε αυτού του είδους τις δουλειές θα σου προσφέρει την ανεξαρτησία που πάντα ήθελες. Άσε δε που θα σε φέρει πιο κοντά στο έτερον ήμισυ, το συγκάτοικο ή και τον μπαμπά που θα καμαρώνει για τη δυναμική και ανεξάρτητη κόρη! :)

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Η Γιώτα είναι μέλος του τμήματος πωλήσεων του Skroutz από το 2013. Χαζεύει στις ψηφιακές και φυσικές βιτρίνες από τότε που άρχισε να περπατάει!