Οδηγός αγοράς ακουστικών - Tips για την επιλογή των δικών σου headphones

Ανεξάρτητα από το πόσο ακριβό είναι το smartphone, το mp3 player ή το στερεοφωνικό μας, η επιλογή των σωστών ακουστικών κάνει τη διαφορά στην ηχητική εμπειρία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.

Ας μπούμε, λοιπόν, στο κόσμο των decibel και των KHz και να δούμε τις διαθέσιμες επιλογές για αυτήν την παρεξηγημένη κατηγορία gadget, με το Skroutz να είναι ο τελικός σας προορισμός προκειμένου να βρείτε ακριβώς το headset που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Ακουστικά ψείρες

Ίσως η πιο διαδεδομένη κατηγορία ακουστικών είναι οι "ψείρες", τα ακουστικά δηλαδή που διακρίνονται για το μικρό τους μέγεθος, το ελάχιστο βάρος και τη φορητότητά τους. Πολλά από αυτά μάλιστα διαθέτουν πλήκτρα ελέγχου της μουσικής, αλλά και μικρόφωνο για να χρησιμοποιηθούν ως hands free.

Χωρίζονται με τη σειρά τους σε δύο κατηγορίες: τα in-ear και τα earbuds, με τη διαφορά να έγκειται στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο αυτί και στη δυνατότητα αποκλεισμού των εξωτερικών θορύβων.

Τα earbuds είναι τα ακουστικά που συνήθως συνοδεύουν κάποιο smartphone, με την ποιότητα ήχου που προσφέρουν να κρίνεται συνήθως απλά "καλή", με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα τα ακουστικά Earpod που βρίσκουμε στα iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Λόγω σχεδιασμού, υπάρχει το φαινόμενο να βγαίνουν εύκολα από το αυτί μας όταν υπάρχουν έντονοι κραδασμοί, αφού η τοποθέτηση τους γίνεται στο εξωτερικό μέρος του αυτιού, κάτι που δεν ευνοεί όσους αγαπάνε το τρέξιμο.

Τα περισσότερα earbuds είναι αρκετά άνετα ακόμα και εάν πρόκειται να ακούσετε μουσική για πολλές ώρες, όμως εξαιτίας του μεγέθους και της τοποθέτησης τους, έχουν σαφείς περιορισμούς στην ποιότητα ήχου με περιορισμένο εύρος ηχητικών σημάτων σε σχέση με μεγαλύτερα ακουστικά.

Μερικά από τα earbuds που ξεχωρίζουμε είναι τα AKG-K311, τα Sennheiser ΜΧ-365 που αποτελούν μία οικονομική λύση με καλή απόδοση, όπως και τα XBA-H3 της Sony που αποδεικνύουν ότι το μέγεθος των ακουστικών δε συνάδει με την τιμή.

Τα in-ear ακουστικά έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, απευθυνόμενα κυρίως σε όσους ασχολούνται με τη γυμναστική ή βρίσκονται σε χώρους όπου δεν επιθυμούν το εξωτερικό περιβάλλον να παρεμβάλλεται με τη μουσική που ακούν. Προκειμένου να γίνει αυτό πραγματικότητα, τα ακουστικά αυτού του τύπου τοποθετούνται εσωτερικά στο αυτί. Ο σχεδιασμός τους διαφέρει από αυτόν των earbud ακουστικών, αφού διαθέτουν επιπλέον μέρη για να κρατηθούν καλύτερα στο αυτί σας και να μην επηρεαστεί η θέση τους με τυχόν κραδασμούς.

Κλασικό μοντέλο σε αυτή την κατηγορία μπορούν να θεωρηθούν τα B&W C5 με τον όμορφο σχεδιασμό τους, τα Sony MDR-EX650AP, αλλά και τα urBeats 2.0 της Beats by Dr.Dre η οποία ανήκει πλέον στην Apple.

Μεγάλα ακουστικά

Για τους απαιτητικούς λάτρεις της μουσικής, η επιλογή μεγάλων ακουστικών είναι μονόδρομος, ασχέτως των σχολίων που πιθανόν να εισπράξετε όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο αφού η χρήση τους δεν είναι διαδεδομένη. Τα πολλά dB και το μεγαλύτερο εύρος ηχητικού σήματος που παρέχουν τα περισσότερα ακουστικά αυτής της κατηγορίας, είναι εγγύηση για καθαρό ήχο σε μεσαίο και υψηλό εύρος συχνοτήτων και δυνατό μπάσο, ανάλογα πάντα με το μοντέλο.

Βέβαια, μειονέκτημα παραμένει η όχι τόσο εύκολη φορητότητά τους, αν και πολλές εταιρείες κάνουν σημαντική προσπάθεια να μειώσουν τον όγκο τους κατά τη μεταφορά. Επιπλέον, η πολύωρη χρήση κατά πάσα πιθανότητα θα σας κουράσει, ειδικά αν στο περιβάλλον επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Και σε αυτήν την περίπτωση, τα μεγάλα ακουστικά μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: στα Over-the-ear ακουστικά ή αλλιώς full-size, καθώς και στα On-Ear.

Τα Over-the-ear ακουστικά, όπως φανερώνει η ονομασία τους, καλύπτουν πλήρως το αυτί σας, χαρίζοντας τις περισσότερες φορές κορυφαία ποιότητα μουσικής με έντονο μπάσο, δυνατό ήχο και απομόνωση από εξωτερικούς θορύβους, ενώ προτιμώνται για χρήση με στερεοφωνικό.

Όσοι σκέφτεστε την αγορά τέτοιων ακουστικών, δείτε με προσοχή το μοντέλο ATH-M50x της Audio Technica το οποίο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, μεταξύ των οποίων και των χρηστών του Skroutz. Επίσης, άλλα full-size ακουστικά που ξεχωρίζουμε είναι τα BeyerDynamic Custom One Pro και τα Momentum της Sennheiser με τη μακρά παράδοση στο χώρο. 

Τα On-Ear έχουν μικρότερες διαστάσεις, είναι πιο άνετα στη χρήση και δεν σας απομονώνουν από το εξωτερικό περιβάλλον όπως ισχύει στην περίπτωση των over-the-ear ακουστικών. Σε πολλά μοντέλα θα παρατηρήσετε ότι το πίσω μέρος δεν είναι απόλυτα κλειστό, ενώ ορισμένα από αυτά μπορούν να «διπλωθούν» για πιο εύκολη μεταφορά.

Άξια μέλη της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι τα Kef M500 και τα Bose SoundTrue, ενώ για πιο οικονομικές καταστάσεις μπορείτε να επιλέξετε τα Level On της Samsung.

Ακύρωση Θορύβου (noise cancellation) και Απομόνωση Θορύβου (noise isolation)

Εάν σας απασχολούν οι εξωτερικοί θόρυβοι κατά την ακρόαση της μουσικής σας, στην αγορά θα βρείτε ακουστικά τα οποία διαθέτουν σύστημα ακύρωσης θορύβου ή ορισμένα τα οποία αναφέρουν ότι απομονώνουν πλήρως το θόρυβο. Οι δύο αυτές τεχνολογίες δεν είναι ίδιες, αφού κατά την ακύρωση θορύβου, η οποία είναι και η πιο αποτελεσματική, τα ακουστικά «φιλτράρουν» τους ανεπιθύμητους εξωτερικούς θορύβους με το να εκπέμπουν ήχο στον ίδιο τόνο.

Από την άλλη, στην περίπτωση της απομόνωσης θορύβου, τα ακουστικά που διαθέτουν αυτήν τη δυνατότητα καλύπτουν εντελώς το αυτί, αποκλείοντας με φυσικό τρόπο τον εξωτερικό ήχο στο να εισέλθει στο εσωτερικό, συνήθως με κάποια επέκταση στο σχεδιασμό τους.

Όπως φανερώνει και η ονομασία τους, τα Quiet Comfort 25 της Bose τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των over-ear ακουστικών με δυνατότητα ακύρωσης θορύβου και χρήση ιδανικών υλικών για άνετη ακρόαση, θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά για όσους καλοβλέπουν μια τέτοια αγορά. Επιπλέον, θετικά σχόλια εισπράττουν τα Sennheiser Momentum με πλήρες μέγεθος και δυνατότητα απομόνωσης θορύβου, με πολύ καθαρό ήχο και μπάσο το οποίο κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα χωρίς υπερβολές, όπως επίσης και τα Sennheiser PXC-250 τα οποία διαθέτουν όμορφο στυλ.

Ασύρματα ακουστικά

Η ασύρματη τεχνολογία δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα ακουστικά, αφού προσφέρει σημαντικά πιο άνετη χρήση, χωρίς να υπάρχει καλώδιο, το οποίο περιορίζει άλλωστε σημαντικά και τις κινήσεις σας.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς η μετάδοση του ήχου στη συντριπτική πλειοψηφία αντίστοιχων προτάσεων γίνεται μέσω της τεχνολογίας Bluetooth, η οποία εξαιτίας των τεχνικών περιορισμών της, δεν μπορεί να προσφέρει την ίδια ποιότητα ήχου με τα ενσύρματα ακουστικά. Στα ασύρματα ακουστικά η μετάδοση του ήχου γίνεται με τη χρήση αλγορίθμων συμπίεσης που οδηγούν σε απώλεια ποιότητας ήχου, με την τελευταία πρόταση του aptX Bluetooth codec που βρίσκουμε σε πολλά νέα μοντέλα ασύρματων ακουστικών, να πετυχαίνει μια βελτίωση της κατάστασης.

Υπολογίστε ακόμη ότι τα ασύρματα ακουστικά χρειάζονται ενέργεια και για το λόγο αυτό απαιτείται να τα έχετε φορτίσει πλήρως πριν τα χρησιμοποιήσετε ,έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, διότι η αυτονομία τους διαρκεί συνήθως λίγες ώρες.

H Sennheiser ξεχωρίζει και σε αυτήν την κατηγορία, προτείνοντας τα κορυφαία MM 550-X, ενώ πολύ καλή λύση θεωρούνται και τα Beats by Dr. Dre Studio 2.0, αν και με αυξημένο κόστος.

Gaming ακουστικά

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακουστικά για να απολαύσουμε καλύτερα τη μουσική, τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς που συνοδεύουν συνήθως ένα βιντεοπαιχνίδι, χωρίς να ενοχλούμε τον περίγυρο μας;

Οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει στην κυκλοφορία εξελιγμένων gaming ακουστικών, τα οποία φέρνουν την όσο το δυνατόν καλύτερη ηχητική εμπειρία του παιχνιδιού, ικανοποιώντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς gamers. Τα ακουστικά αυτής της κατηγορίας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεγάλα σε μέγεθος και καλύπτουν το αυτί (over-the-ear), ενώ διαθέτουν και μικρόφωνο το οποίο επιτρέπει τη συνομιλία με άλλους gamers κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάτι που είναι απαραίτητο για όσους παίζουν παιχνίδια πρώτου προσώπου και όχι μόνο.

Η ποικιλία στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι μεγάλη, αλλά σίγουρα θέλει προσοχή στην τελική επιλογή των ακουστικών, τα οποία θα πρέπει να είναι συμβατά με την πλατφόρμα όπου παίζετε το ηλεκτρονικό παιχνίδι σας, είτε αυτή είναι το PC, είτε το Xbox One και το PlayStation 4.

Εμείς ξεχωρίζουμε τα HyperX Cloud της Kingston, τα οποία συνδυάζουν κορυφαίες επιδόσεις με πολύ καλή τιμή, το διάδοχο τους, τα Recon 3D Omega της Creative με την ασύρματη υποστήριξη και τον τρισδιάστατο ήχο, όπως επίσης τα Kraken 7.1 Chroma της Razer.

Μερικά tips για τις αγορές σας

  • Η τιμή μεμονωμένα δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για το ποια ακουστικά είναι καλύτερα για τις ανάγκες σας. Εάν σας δοθεί η ευκαιρία, δοκιμάστε τα μοντέλα που έχετε ξεχωρίσει συνδυαστικά με το είδος της μουσικής που προτιμάτε και ίσως βρεθείτε προ εκπλήξεως.
  • Η άνεση των ακουστικών, είναι για πολλούς σημαντικότερη από την ποιότητα ήχου την οποία προσφέρουν.
  • Πολλά ακουστικά-ψείρες διαθέτουν στη συσκευασία λαστιχένια επικαλύμματα του ακουστικού σε διάφορα μεγέθη προκειμένου να τοποθετούνται καλύτερα στο αυτί σας.
  • Το βάρος και το υλικό κατασκευής είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, αναλόγως των συνθηκών και του κλίματος στο περιβάλλον όπου επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε τα ακουστικά.
  • Αν χρησιμοποιείτε συχνά το Skype ή κάποια άλλη εφαρμογή για video chat, επενδύστε στην αγορά μονοφωνικών ή στερεοφωνικών ακουστικών με ενσωματωμένο μικρόφωνο, ειδικά βελτιστοποιημένων για εφαρμογές VoIP. Για αυτό το σκοπό η Microsoft κυκλοφορεί τη σειρά ακουστικών Lifechat, από τα οποία ξεχωρίζουμε το μοντέλο LX 4000.
  • Ψάξτε για επιπλέον ευκολίες, όπως υποδοχή jack 3.5mm, χειριστήρια αυξομείωσης έντασης ήχου, φωτεινή ένδειξη φόρτισης ή άλλων λειτουργιών, οι οποίες δίνουν προστιθέμενη αξία σε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο.

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Ο Κώστας Σκιαδάς (aka Hal9000) είναι ο δημιουργός και administrator του insomnia.gr. Απλά, εραστής των gadgets.