Τα Windows 10 είναι εδώ!

Κάθε νέα έκδοση των Windows, του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για υπολογιστές, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, κάτι που ισχύει και φέτος.

Με τα Windows 10, η Microsoft έχει ως στόχο να συγκεντρώσει κάτω από ένα λειτουργικό σύστημα τα καλύτερα χαρακτηριστικά των Windows 7, που αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες εκδόσεις, αλλά και των Windows 8, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Microsoft επιθυμεί όποιος εγκαταστήσει τα νέα Windows 10, να βρεθεί αμέσως σε ένα γνώριμο περιβάλλον, κάτι που αποτελούσε και το μεγαλύτερο πρόβλημα της προηγούμενης έκδοσης. 

Εμείς τα δοκιμάσαμε πριν την επίσημη κυκλοφορία τους και ξεχωρίσαμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των νέων Windows, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από τις 29 Ιουλίου για όλους τους κατόχους PC, με τις ελάχιστες απαιτήσεις hardware να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης έκδοσης.

Μενού Έναρξης (Start Menu)

Το μεγαλύτερο παράπονο όσων εγκατέστησαν τα Windows 8 ήταν η απουσία του κλασικού μενού έναρξης, κάτι που η Microsoft επανέφερε εν μέρει στα Windows 8.1. Στα Windows 10 όμως το πλήρες μενού έναρξης επιστρέφει δυναμικά, και μάλιστα με προσθήκες αφού συνοδεύεται από τα γνωστά πλακίδια (live tiles) που συναντήσαμε στην προηγούμενη έκδοση.

Συντομεύσεις για τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, για τις ρυθμίσεις, όπως επίσης και για την απενεργοποίηση του συστήματος, βρίσκονται στο ανανεωμένο μενού έναρξης, επιτυγχάνοντας έτσι την αίσθηση του γνώριμου περιβάλλοντος, ειδικά σε όσους προέρχονται από τα Windows 7.

Αναβάθμιση χωρίς κόστος

Όπως γνωρίζουμε εδώ και αρκετούς μήνες, όσοι διαθέτουν μια νόμιμη άδεια των Windows 7 ή των Windows 8.1 θα μπορέσουν να αναβαθμιστούν στα Windows 10 εντελώς δωρεάν, αρχής γενομένης από τις 29 Ιουλίου. Η προσφορά αυτή της Microsoft θα ισχύσει σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα για 12 μήνες, ενώ όσοι την αξιοποιήσουν, θα έχουν πλήρη υποστήριξη και δυνατότητα εγκατάστασης όλων των αναβαθμίσεων τις οποίες θα κυκλοφορήσει η εταιρεία τα επόμενα 10 χρόνια.

Για την ενεργοποίηση της προσφοράς, οι κάτοχοι νόμιμης άδειας Windows 7/8.1 θα πρέπει να επιλέξουν το ειδικό Popup μήνυμα που ήδη πρέπει να έχει εμφανιστεί στον υπολογιστή τους, δηλώνοντας έτσι το ενδιαφέρον τους προκειμένου η Microsoft να τους ενημερώσει για τον τρόπο αναβάθμισης.

Κέντρο Ενεργειών (Action Center)

Έχοντας πρωτοσυναντήσει το Action Center στα smartphones και στην πλατφόρμα των Windows Phone, η Microsoft φέρνει το κέντρο ειδοποιήσεων στα Windows 10, το οποίο σας ενημερώνει οργανωμένα σε ένα μέρος για όλες τις ειδοποιήσεις που σας αφορούν και οι οποίες προέρχονται από εγκατεστημένες εφαρμογές.

Ρίχνοντας μια ματιά στο κάτω μέρος, θα παρατηρήσετε άμεσα μια σειρά από κουμπιά γρήγορων ρυθμίσεων, κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους χρησιμοποιούν υβριδικά συστήματα.

Cortana

Το Action Center δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό που κάνει τη μετάβαση από τα Windows Phone στα Windows 10, αφού αυτό ισχύει και για την Cortana, την πρώτη «πραγματική» ψηφιακή προσωπική βοηθό. Η λειτουργία της είναι ίδια με αυτή των Windows Phone, αφού μπορεί να σας υπενθυμίσει σημαντικά ημερολογιακά ραντεβού, να σας ενημερώσει σχετικά με τον καιρό ή για άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως επίσης και να πραγματοποιήσει μια αναζήτηση συγκεκριμένου αρχείου στο σύστημα σας.

Για την ώρα η Ελληνική γλώσσα δεν υποστηρίζεται, ενώ όσοι θέλετε να ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη δυνατότητα, θα πρέπει να ορίσετε μια υποστηριζόμενη χώρα στις ρυθμίσεις, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Xbox One 

Τα Windows 10 φέρνουν και μια ξεχωριστή σύνδεση με το Xbox One, τη βιντεοκονσόλα της Microsoft η οποία ήδη διαθέτει αρκετά δημοφιλή παιχνίδια. Είτε τρέχετε το λειτουργικό σύστημα στο πλήρη desktop σύστημα σας ή στο φορητό υπολογιστή, μπορείτε σ’ αυτό να παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια που έχετε στο Xbox One, μέσω της stream τεχνολογίας.

Ανάμεσα στα οφέλη της συγκεκριμένης λειτουργίας περιλαμβάνεται η «απελευθέρωση» της χρήσης της τηλεόρασης, προκειμένου κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να μπορεί να παρακολουθήσει ανενόχλητο το τηλεοπτικό πρόγραμμα που επιθυμεί.

Edge

Μόλις εγκαταστήσετε τα Windows 10 μην ψάξετε να βρείτε το δημοφιλή browser, τον Internet Explorer αφού τη θέση του πήρε μια νέα δημιουργία της Microsoft με την ονομασία Edge. Με όμορφο περιβάλλον και χαρακτηριστικά όπως το "Read it Later" και οι σημειώσεις στην επιφάνεια του με μια ψηφιακή πένα, ο Microsoft Edge αποτελεί έναν πολύ καλό browser ο οποίος διακρίνεται για την ταχύτητα του.

Continuum

Όσοι διαθέτετε υβριδικά συστήματα 2σε1, θα παρατηρήσετε σίγουρα μια άλλη ευπρόσδεκτη αλλαγή, η οποία ονομάζεται Continuum και αναλαμβάνει να βελτιστοποιήσει τη χρήση του συστήματος σας ως tablet, κάθε φορά που δεν είναι συνδεδεμένο σε αυτό κάποιο πληκτρολόγιο ή ποντίκι.

Με ενεργοποιημένη κάθε φορά τη λειτουργία tablet, κάθε παράθυρο παρουσιάζεται σε πλήρες μέγεθος, ενώ το ίδιο ισχύει και για το μενού έναρξης, το οποίο όμως περιλαμβάνει μόνο το πλακίδια (live tiles), θυμίζοντας αρκετά τη συνθήκη που ίσχυε με τα Windows 8/8.1.

Windows Store

Τα Windows 10 είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα στο οποίο βλέπουμε το ανανεωμένο ενιαίο Windows Store, υπό τη σκέπη του οποίου θα έχουμε πρόσβαση σε όλες τις universal εφαρμογές που είναι διαθέσιμές για την πλατφόρμα, είτε αυτή αφορά τα smartphones είτε τα tablets και τους υπολογιστές.

Σύντομα μάλιστα θα εντοπίσετε και τη νέα εφαρμογή του Skroutz για Windows 10, η οποία βρίσκεται σε ανάπτυξη και έρχεται να αποτελέσει μέλος της οικογενείας των mobile εφαρμογών της ιστοσελίδας.

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Ο Κώστας Σκιαδάς (aka Hal9000) είναι ο δημιουργός και administrator του insomnia.gr. Απλά, εραστής των gadgets.