Συμβουλές για το ασύρματο δίκτυο στο σπίτι ή στο γραφείο

Για να δημιουργήσετε το δικό σας ασύρματο δίκτυο, θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό, που ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις σας στο σπίτι, στο γραφείο ή την επιχείρηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται μόνο ένας ασύρματος δρομολογητής - μόντεμ (wireless router), ενώ σε άλλες ενδεχομένως να χρειάζεστε επιπλέον ασύρματο σημείο πρόσβασης (wireless access point), αναμεταδότη (Range Extender) ή ακόμα και κάποιον μεταγωγέα (Switch), εφόσον έχετε περισσότερους υπολογιστές από όσους μπορεί να διαχειριστεί το router σας.

Ας δούμε, ορισμένες από τις δημοφιλέστερες και σπουδαιότερες συσκευές που χρησιμοποιούνται στην οικιακή ασύρματη δικτύωση ή στη δικτύωση μικρών γραφείων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Τι είναι το Wi-Fi;

Ο όρος WiFi (Wireless Fidelity, Ασύρματη Πιστότητα) χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για να προσδιορίσει συσκευές που βασίζονται στις προδιαγραφές IEEE 802.11b, g, n ή ac που εκπέμπουν σε συχνότητες 2,4GHz ή 5GHz, ωστόσο ευρέως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα “ασύρματα δίκτυα”. 

Ένας υπολογιστής ή μία συσκευή με τον κατάλληλο ασύρματο εξοπλισμό, μπορεί να έχει πρόσβαση -εφόσον έχει άδεια- σε διαμοιραζόμενα αρχεία και έγγραφα στο τοπικό δίκτυο ή στο Internet, με την προϋπόθεση ότι βρίσκεται στην ακτίνα κάλυψης του ασύρματου δικτύου. Η τεχνολογία Wi-Fi, λοιπόν, επιτρέπει τη σύνδεση δύο συσκευών απευθείας (ad-hoc) μεταξύ τους ή δύο και περισσότερων συσκευών και υπολογιστών σε ένα τοπικό δίκτυο, και παράλληλα τη σύνδεση τους στο Internet.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εταιρείες που προσφέρουν ασύρματη πρόσβαση στο Internet για τους πελάτες τους, τα γνωστά hotspots, όπως τα συναντάμε σε κάποια καφετέρια ή σε εστιατόρια. Ο πελάτης με τη σειρά του συνδέεται με το ασύρματο δίκτυο, εισάγοντας έναν κωδικό ο οποίος του γνωστοποιείται από την επιχείρηση, αποκτώντας έτσι δωρεάν πρόσβαση στο Internet.

Ποιες συσκευές χρειάζονται για να στήσετε το δικό σας ασύρματο δίκτυο;

Προσαρμογέας Δικτύου (Κάρτα δικτύου)

Όλες οι μητρικές (ή αν θέλετε motherboards) για υπολογιστές ενσωματώνουν κάρτα δικτύωσης γνωστή και ως Ethernet. Εφόσον η κάρτα δικτύωσης του υπολογιστή σας συνδεθεί με το modem-router που σας δίνει δωρεάν ο πάροχός σας (OTE, Forthnet, HOL κ.α.), έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να έχετε πρόσβαση στο Internet. 

Αν το modem-router σας προσφέρει και Wi-Fi υποστήριξη, τότε όλες οι συσκευές και οι υπολογιστές σας μπορούν να έχουν ασύρματη πρόσβαση στο Internet. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε για όλα τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα που βρίσκονται στην εμβέλεια του laptop, του tablet ή του smartphone σας, και μόλις εντοπίσετε την ονομασία που έχει οριστεί (SSID), να πατήσετε τη σύνδεση. 

Tip: Για λόγους ασφάλειας, προτείνουμε την εισαγωγή κωδικού κατά τη ρύθμιση του ασύρματου δικτύου, τον οποίο θα πρέπει να εισάγετε τόσο εσείς, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να συνδεθεί στο δικό σας ασύρματο δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται ο αποκλεισμός κάθε μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

Ασύρματος δρομολογητής-μόντεμ (Router)

Ένα από τα σπουδαιότερα συστατικά ενός δικτύου είναι το router (δρομολογητής), που συνήθως μας το προμηθεύει δωρεάν η εταιρεία που έχουμε επιλέξει να μας παρέχει τηλεφωνία και ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet. Χωρίς να μπλέκουμε με τεχνικούς όρους, η αγορά είναι γεμάτη από συσκευές που συνδυάζουν λειτουργίες router και modem, επιτρέποντας όχι μόνο τη σύνδεση στο Internet, αλλά και τη δημιουργία τοπικού δικτύου.

Υπάρχουν τόσο τα ενσύρματα όσο και τα ασύρματα routers. Στη δεύτερη περίπτωση που είναι και η πιο συνηθισμένη, οι συσκευές διαθέτουν στην επιφάνεια τους κεραίες για να μεταδώσουν ασύρματα τα δεδομένα σε διάφορες άλλες ασύρματες συσκευές όπως, smartphones, tablets, κονσόλες και εκτυπωτές, προκειμένου αυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο Internet. 

Ασύρματο σημείο πρόσβασης (Wireless Access Point)

Στην περίπτωση που στο σπίτι, στο γραφείο ή στην επιχείρηση διαθέτετε ενσύρματο δρομολογητή - modem και επιθυμείτε οι φορητοί υπολογιστές και οι φορητές συσκευές να έχουν ασύρματη πρόσβαση στο Internet, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα Ασύρματο σημείο πρόσβασης (wireless access point), που θα δώσει “ασύρματες ιδιότητες στο δίκτυο σας”. 

Ο σταθμός βάσης συνήθως συνδέεται με ένα ενσύρματο δίκτυο και μπορεί να μεταφέρει δεδομένα ανάμεσα στις ασύρματες και τις ενσύρματες συσκευές. Πρόκειται, δηλαδή, για μία συσκευή που συνδέει μεταξύ τους ασύρματες συσκευές (φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτές) για το σχηματισμό ενός ασύρματου δικτύου, χωρίς να περιορίζεστε από τη χρήση καλωδίων.

Αναμεταδότης (Range Extender)

Κάποιες φορές η ισχύς του σήματος από το ασύρματο router ή το ασύρματο σημείο πρόσβασης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σας στο γραφείο ή στο σπίτι, επειδή ενδεχομένως να μεσολαβούν αρκετά εμπόδια, όπως για παράδειγμα ένας τοίχος, ή απλά η απόσταση είναι μεγάλη, μεταξύ των δωματίων ή των διαφορετικών ορόφων. 

Σε αυτήν την περίπτωση, ένας ασύρματος αναμεταδότης (range extender) θα σας λύσει τα χέρια, αφού εάν τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο θα επεκτείνει την εμβέλεια του σήματος, συνεπώς και το ασύρματο δίκτυό σας, για να φτάνει άνετα σε απομακρυσμένους υπολογιστές και συσκευές σε όλους τους χώρους του σπιτιού ή του γραφείου. 

Μεταγωγέας (Switch)

Τα περισσότερα γραφεία και επιχειρήσεις που απασχολούν αρκετούς εργαζομένους διαθέτουν ένα ή περισσότερα switches, για να συνδέσουν τους υπολογιστές των εργαζομένων τους στο εταιρικό δίκτυο. Είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός, αποδοτικός και απλός τρόπος ενσύρματης δικτύωσης. 

Η διαδρομή είναι απλή. Αρχικά θα πρέπει να συνδέσετε το switch με το modem-router. Σειρά μετά παίρνουν οι υπολογιστές που συνδέονται πάνω στο switch μέσω μιας θύρας RJ-45, και έτσι έχετε πετύχει το στόχο σας, να μοιράσετε “δίκτυο” και Internet στους clients (υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές κ.ά.), εύκολα και χωρίς πολύπλοκες ρυθμίσεις. Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ένα switch με δυνατότητες Gigabit Ethernet είναι περισσότερο future-proof λύση. 

PLC (Power Line Communication ή Επικοινωνία γραμμής ρεύματος)

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για δικτύωση μέσω του δικτύου ρεύματος στο σπίτι ή στο γραφείο. Είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος δικτύωσης, που δεν απαιτεί πολλές ρυθμίσεις και κυρίως, κάνει περιττή την παρουσία καλωδίων.

Η τεχνολογία PLC μπορεί να χρησιμοποιήσει την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης, σαν μέσο μετάδοσης. Οι συσκευές του είδους συνήθως τοποθετούνται σε μια απλή πρίζα, αν και μπορούν να ενσωματωθούν και στον τοίχο. 

Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα σύστημα Power Line Connetction (PLC), το οποίο συνήθως αποτελείται από δύο ή περισσότερους adapters και την υπάρχουσα καλωδίωση του χώρου σας. 

Η διαδικασία για να φτιάξετε το τοπικό σας δίκτυο με PLC είναι ιδιαίτερα απλή και περιλαμβάνει τη σύνδεση των 2 adapters σε πρίζες του σπιτιού. Στη συνέχεια, ο ένας συνδέεται με το router σας με απλό καλώδιο δικτύου, ενώ ο δεύτερος χρησιμεύει για την ενσύρματη ή την ασύρματη σύνδεση του με φορητούς υπολογιστές ή συσκευές, στο μέρος του σπιτιού που σας βολεύει.

Συμβουλές και tips

 • Καλό θα ήταν για τον εξοπλισμό σας να βασιστείτε στις λύσεις ενός κατασκευαστή, αφού οι συσκευές έχουν ελεγχθεί για να εξασφαλιστεί η σωστή και αρμονική συνεργασία μεταξύ τους.
 • Να ελέγχετε κατά καιρούς για τυχόν ενημερώσεις ή αναβαθμίσεις του λογισμικού και του firmware των ασύρματων συσκευών σας, που τις περισσότερες φορές λύνουν τυχόν προβλήματα, διορθώνουν κενά ασφαλείας, βελτιώνουν την ταχύτητα των συνδέσεων και τη συνεργασία μεταξύ των συσκευών. 
 • Έχετε στο νου σας ότι η «οπτική επαφή» ανάμεσα στις συσκευές και στους υπολογιστές με ασύρματες δυνατότητες δικτύωσης με το wireless modem-router ή το wireless access point, βοηθάει σημαντικά στο να απολαμβάνετε καλό σήμα και επομένως καλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. 
 • Τοποθετήστε το ασύρματο router σε μια κεντρική θέση στο σπίτι ή το γραφείο, όσο πιο κοντά στο κέντρο χώρου γίνεται, για να αυξήσετε την ισχύς του ασύρματου σήματος.
 • Αποφύγετε να έχετε το modem-router κοντά στον τοίχο ή σε συμπαγείς και κυρίως μεταλλικές μάζες. Κρατήστε το μακριά από συσκευές που δημιουργούν παράσιτα, όπως φούρνους μικροκυμάτων, παλαιά ασύρματα τηλέφωνα ή παλαιές τηλεοράσεις και οθόνες (τύπου CRT). 
 • Ελέγξτε τον προσανατολισμό των κεραιών στο modem-router ή στο access point σας, αφού σε μη βέλτιστη θέση οι απώλειες μπορούν να φτάσουν έως και στο 50%. 
 • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το ασύρματο modem-router σας προσφέρει τη δυνατότητα να επέμβετε στην ένταση του σήματος (High-Medium-Low). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να φτάνει σε όλο το χώρο σας ή εάν θέλετε να μειώσετε το σήμα, για να μη βρίσκονται σε εμβέλεια και οι «γείτονές» σας. 
 • Ξέρατε ότι μπορείτε να μετατρέψετε ένα παλαιό δρομολογητή ή ασύρματο δρομολογητή-μόντεμ σε… μεταγωγέα (switch) ή ακόμα και σε συσκευή ασύρματης πρόσβασης; Για να το πετύχετε, αφού κάνετε μερικές απλές αλλαγές στις ρυθμίσεις και στο λογισμικό του router, το συνδέετε απλώς στο κανονικό wireless modem-router σας και στη συνέχεια σχεδόν αυτόματα γίνεται η μετατροπή σε αυτό που ζητάτε. 
 • Προστατεύστε το δρομολογητή αλλάζοντας το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που σας παρέχει ο κατασκευαστής του ή ο πάροχός σας. Έτσι μειώνεται τις πιθανότητες κάποιος να «χακάρει» τη συσκευή και να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυό σας.
 • Ρυθμίστε ένα κλειδί ασφαλείας για το ασύρματο δίκτυο. Όπως ακριβώς οι αρχειοθήκες έχουν κλειδιά και τα χρηματοκιβώτια συνδυασμούς, τα ασύρματα δίκτυα έχουν ένα κλειδί ασφαλείας δικτύου για να βοηθήσουν στην προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Μην χρησιμοποιείτε το πρωτόκολλο ασφαλείας WEP για την κρυπτογράφηση πληροφοριών, αλλά προτιμήστε WPA ή ανώτερο, ώστε στο δίκτυο να μην μπαίνει κανένας που δεν γνωρίζει τον κωδικό.
 • Μπορείτε επίσης να ορίσετε εσείς συγκεκριμένες συσκευές που θα χρησιμοποιούν το ασύρματο δίκτυο σας. Κάθε υπολογιστής και φορητή συσκευή με δυνατότητες δικτύωσης, έχει το δικό του μοναδικό κωδικό, γνωστό ως MAC address (Media Access Control), στην ασύρματη κάρτα δικτύωσης. Έτσι έχετε τη δυνατότητα να επιτρέπετε την πρόσβαση σε εκείνους τους υπολογιστές ή συσκευές που έχουν συγκεκριμένες διευθύνσεις MAC, καταχωρώντας τους στο διαχειριστικό του router σας. 

Tip: Προκειμένου να μάθετε τη διεύθυνση MAC σε υπολογιστές (Φυσική Διεύθυνση), θα πρέπει σε ένα σύστημα Windows να πληκτρολογήσετε “cmd.exe” (enter) και στην συνέχεια “ipconfig/all” (enter). Εύκολα μπορείτε να μάθετε την διεύθυνση MAC και από τις ρυθμίσεις του iPhone, του Windows Phone ή του Android smartphone ή tablet σας. 

Στη συνέχεια, από τις ρυθμίσεις του wireless modem-router μπορείτε να ενεργοποιήσετε το φιλτράρισμα MAC και να ορίσετε εκείνες που θα έχουν πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο και στο Internet. Όλες οι άλλες, θα απορρίπτονται αυτόματα. 

 • Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας (firewall), δηλαδή ένα υλικό ή λογισμικό που βοηθά στην προστασία του υπολογιστή σας από εισβολείς και λογισμικά κακόβουλης λειτουργίας. Η εγκατάσταση ενός τείχους προστασίας σε κάθε υπολογιστή στο δίκτυό σας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της μετάδοσης του λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας στο δίκτυο, καθώς και να βοηθήσει στην προστασία των υπολογιστών, εφόσον έχουν πρόσβαση στο Internet.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

 • Αν ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει ενσωματωμένο προσαρμογέα ασύρματου δικτύου, αλλά φαίνεται απενεργοποιημένος ή δεν λειτουργεί, αναζητήστε στο πίσω, στο μπροστινό μέρος ή στα πλάγια του υπολογιστή ένα διακόπτη ενεργοποίησης του προσαρμογέα ασύρματου δικτύου. Πολλοί φορητοί υπολογιστές διαθέτουν ξεχωριστό διακόπτη για την απενεργοποίηση του προσαρμογέα, ώστε να μειώνεται η κατανάλωση ισχύος της μπαταρίας.
 • Ορισμένες φορές αρκεί… να ανοιγοκλείσετε το modem-router για να λειτουργήσουν τα πράγματα, όταν διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα ή ότι κάτι δεν πάει καλά. Η επανεκκίνηση ενδεχομένως να “ξεκολλήσει” το λογισμικό ή εφόσον οι διευθύνσεις IP είναι αυτόματες (DHCP) να χρειάζεται να τις επαναφέρει. 
 • Μπορείτε πάντως να απενεργοποιήσετε τον DHCP server στο router σας (ένας μηχανισμός που διαμοιράζει αυτόματα τις διευθύνσεις IP στο δίκτυο) και να ορίσετε χειροκίνητα εσείς τις διευθύνσεις IP των υπολογιστών ή των διάφορων συσκευών (κινητά, tablets). Ορίστε στις συσκευές σας διευθύνσεις IP που να βρίσκονται στο ίδιο εύρος με εκείνη του wireless modem-router σας, συνήθως είναι τύπου 192.168.1.x ή 192.168.2.x. Επίσης για διεύθυνση DNS server και Default Gateway, χρησιμοποιείστε την IP του modem router σας. 
 • Συχνά δημιουργούνται προβλήματα σε φορητούς υπολογιστές, κυρίως επειδή απενεργοποιούν την ασύρματη κάρτα δικτύου για εξοικονόμηση ενέργειας και δεν λειτουργεί σωστά όταν επανέλθουν από κατάσταση αδράνειας. Εντοπίστε τη σχετική ρύθμιση στα Windows και ελέγξτε για νέους drivers της κάρτας, για ενημερώσεις στα Windows ή για νέο firmware στο modem-router ή στο AP (access point) σας. 

Η δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του σπιτιού ή της επιχείρησής σας είναι πλέον αναγκαία, καθώς θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς στις ενέργειες που απαιτούν σύνδεση στο Internet. Ελπίζουμε οι πιο πάνω συμβουλές να αποτελέσουν έναν χρήσιμο οδηγό, και φυσικά περιμένουμε και τα δικά σας έξυπνα tips που θα βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού ή τη βελτίωση του ασύρματου δικτύου.

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Ο Κώστας Σκιαδάς (aka Hal9000) είναι ο δημιουργός και admnistrator του insomnia.gr. Απλά, εραστής των gadgets.