Πως να κάνεις μόνος σου έναν γρήγορο και εύκολο έλεγχο στο αυτοκίνητο σου!

Το αυτοκίνητο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα για τις μετακινήσεις μας και για αυτό άλλωστε καθημερινά στους δρόμους κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα. Είναι γρήγορο, εάν φυσικά δεν μπλέξεις στην κίνηση, άνετο, και χαρακτηρίζεται από το ξεχωριστό γούστο του καθένα μας, με στιλιστικές «πινελιές» που στα μάτια μας το κάνουν να ξεχωρίζει.

Για να είναι όμως το αυτοκίνητό μας αξιόπιστο και ασφαλές για εμάς, τους συνεπιβάτες μας, αλλά και τους υπόλοιπους οδηγούς, κάθε κατασκευαστής ορίζει κάποιους τακτικούς ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται από ειδικευμένους τεχνικούς ανά συγκεκριμένα χρονικά ή χιλιομετρικά διαστήματα. Η τήρηση των σέρβις εγγυάται τη μακροζωία του αυτοκινήτου σου, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περιμένεις μέχρι την επόμενη επίσκεψη στο συνεργείο!

Στο αυτοκίνητο υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία μπορείς να ελέγξεις τακτικά ο ίδιος χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις, ώστε να προλάβεις μία απρόβλεπτη ζημιά ή ανεπιθύμητη κατάσταση. Επιπλέον, ως γνωστόν είμαστε ένας λαός που αγαπάει τις βόλτες και τα road trips καθώς έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα που ενδείκνυται για ταξίδια. Συνεπώς, οι δικές σου εξορμήσεις είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να ρίχνεις μια συχνή ματιά στο αυτοκίνητό σου.

Φυσικά, να τονίσω εδώ πως ο προσωπικός έλεγχος του αυτοκινήτου δεν υποκαθιστά το σέρβις που ορίζει ο κατασκευαστής, ωστόσο σίγουρα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη φυσιολογική φθορά και ενδεχομένως να σε γλιτώσει από ταλαιπωρία και περιττά έξοδα.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια σημεία μπορείς να ελέγξεις εύκολα και γρήγορα:

Λάδια αυτοκινήτου

Το λάδι αυτοκινήτου είναι βασικό συστατικό της καλής λειτουργίας του κινητήρα. Συνήθως στα ενδιάμεσα χιλιομετρικά σέρβις των 10.000 ή 15.000 χλμ. γίνεται ολική αλλαγή λαδιών και φίλτρου. Πάραυτα, ο τακτικός έλεγχος του λιπαντικού ενδιάμεσα από εσένα, περίπου κάθε 7.500 χλμ., θα σε γλιτώσει από απρόοπτα. Αναλόγως της χρήσης που κάνεις, απαιτείται να γνωρίζεις το είδος και το ιξώδες του λαδιού το οποίο είναι κατάλληλο για το δικό σου αυτοκίνητο, αλλά συχνά μια απλή ερώτηση στο συνεργείο σου αρκεί για να μάθεις τι πρέπει να επιλέγεις.

Ο έλεγχος των λαδιών πραγματοποιείται οπτικά με το δείκτη λαδιού που υπάρχει στον κινητήρα του αυτοκινήτου, με την προϋπόθεση ότι έχεις σταθμεύσει σε επίπεδο έδαφος. Αφαιρώντας το δείκτη από το δοχείο λαδιού, τον καθαρίζεις με ένα μαντήλι για να εντοπίσεις τις γραμμές που ορίζουν το min και το max επίπεδο και στη συνέχεια τον επανατοποθετείς στο δοχείο και αφαιρείς, ελέγχοντας ότι η στάθμη βρίσκεται ανάμεσα στις ενδείξεις. Επίσης, ελέγχεις το χρώμα του λιπαντικού, το οποίο δεν πρέπει να' ναι πολύ σκουρόχρωμο.

Εάν διαπιστώσεις ότι υπάρχει κάποια λογική απώλεια και η στάθμη βρίσκεται σχεδόν στη μέση μεταξύ των 2 γραμμών, τότε μπορείς να συμπληρώσεις λάδι μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη ολικής αλλαγής λαδιών. Μπορείς να προμηθευτείς το κατάλληλο δοχείο λαδιού από το Skroutz ή σε κάποιο βενζινάδικο.

Σε περίπτωση που παρατηρήσεις πως έχει χαθεί παραπάνω λιπαντικό σε μικρό χρονικό διάστημα ή έχουν μαυρίσει τελείως τα λάδια, τότε θα πρέπει να ελέγξεις για διαρροή ή να πας το αυτοκίνητο για έλεγχο.

Tip: Το να έχεις πάντα στο αμάξι σου ένα δοχείο λάδι με το ιξώδες που ορίζει ο κατασκευαστής, μπορεί να σε βοηθήσει εκεί που δεν το περιμένεις. Το ιξώδες του λιπαντικού εκφράζεται αριθμητικά, χρησιμοποιώντας το συμβολισμό που έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει η Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτων των Η.Π.Α (SAE - Society of Automotive Engineers) και θα το συναντήσεις πάνω στο μπουκάλι ως ??W?? π.χ. 10W40.

Υγρά αυτοκινήτου

Εκτός του δοχείου λαδιού, στο χώρο του κινητήρα θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν και άλλα δοχεία υγρών, όπως τα υγρά φρένων, το αντιψυκτικό κινητήρα, το υγρό του υδραυλικού τιμονιού και το καθαριστικό υγρό των τζαμιών. Αν και ορισμένα από αυτά είναι πιο σύνθετα, σου συνιστώ να κάνεις τακτικά τουλάχιστον έναν οπτικό έλεγχο σε όλα για τυχόν απώλειες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο υγρό φρένων, στη στάθμη του οποίου δεν επεμβαίνεις ο ίδιος, καθώς το αλλάζει ο μηχανικός στο συνεργείο σε κάθε αλλαγή των φρένων και αποτελεί ένδειξη της φθοράς τους. Όλα τα παραπάνω δοχεία διαθέτουν ενδείξεις min και max και συνιστώ να είναι πάντα γεμάτα.

Δοχείο υαλοκαθαριστήρων

Μια συνήθεια που έχουμε οι περισσότεροι είναι στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων να συμπληρώνουμε νερό, που κάνει τη βασική δουλειά. Συνιστώ, όμως, κάποιο ειδικό καθαριστικό υγρό τζαμιών, καθώς έχει τις ιδιότητες να απομακρύνει τους λιπαρούς λεκέδες από τα έντομα ή τα πουλιά και επίσης δεν παγώνει κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ψυγείο - Δοχείο αντιψυκτικού κινητήρα ή δοχείο υπερχείλισης

Στο ψυγείο ή δοχείο υπερχείλισης όπως είναι γνωστό, μπαίνει ειδικό αντιψυκτικό υγρό, χάρη στο οποίο η θερμοκρασία του κινητήρα παραμένει σταθερή και κατ' επέκταση αυξάνεται η μακροζωία και η ομαλή λειτουργία του. Στον έλεγχο του αντιψυκτικού πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή πριν από κάποιο μεγάλο ταξίδι.

Όπως και στην περίπτωση του λαδιού, θα σου φανεί χρήσιμο να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι αντιψυκτικό κινητήρα για να συμπληρώσεις εάν τυχόν απαιτηθεί.

Tip: Σε συμβουλεύω εκτός από το καθαριστικό υγρό τζαμιών, εάν διαπιστώσεις σοβαρή απώλεια σε κάποιο από τα υπόλοιπα υγρά να απευθυνθείς το συντομότερο δυνατό σε έναν μηχανικό. Μία αύξηση της θερμοκρασίας του κινητήρα ή μία δυσλειτουργία των φρένων, χρήζει άμεσης μεταφοράς του αυτοκινήτου με οδική βοήθεια.

Ελαστικά αυτοκινήτου

Στα ελαστικά του αυτοκινήτου υπάρχουν τρία πράγματα, τα οποία μπορείς να ελέγξεις μόνος σου με μια γρήγορη ματιά: η πίεση, η φθορά στα αυλάκια και την περίμετρο των ελαστικών και η ρεζέρβα.

Η σωστή πίεση των ελαστικών είναι σημαντική, γιατί επηρεάζει τόσο την κατανάλωση του καυσίμου, όσο και τη φθορά τους. Όταν τα λάστιχά σου δεν έχουν την προβλεπόμενη πίεση, τότε φθείρονται ανομοιόμορφα και δεν έχουν την απαραίτητη επαφή με το δρόμο.

Tip: Στα περισσότερα αυτοκίνητα το αυτοκόλλητο με τις πιέσεις των ελαστικών του κατασκευαστή βρίσκεται στην κολώνα της πόρτας του οδηγού ή στο ντουλαπάκι του συνοδηγού.

Τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών μπορείς να τον κάνεις σε οποιοδήποτε πρατήριο καυσίμων κατά την επίσκεψή για να γεμίσεις το ρεζερβουάρ σου και ιδανικά όταν τα λάστιχα του αυτοκινήτου είναι κρύα. Μην αμελήσεις, επίσης, μία στο τόσο να ελέγχεις και τον αέρα στη ρεζέρβα σου, ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως όταν τη χρειαστείς.

Ένα δεύτερο σημείο στα ελαστικά, όπου ο έλεγχος μπορεί να γίνει οπτικά, είναι ο εντοπισμός ξένων σωμάτων που ενδεχομένως έχουν σταθεί στα αυλάκια και μπορεί να το καταστρέψουν. Εάν εντοπίσεις κάτι τέτοιο καλό είναι να το αφαιρέσεις και εάν δεις κάποια παραμόρφωση ή σκίσιμο, να επισκεφτείς κάποιο βουλκανιζατέρ.

Τέλος, μια ματιά στην ημερομηνία κατασκευής “DOT” των ελαστικών σου, που αναγράφεται στην περίμετρο, θα σου δώσει μια εικόνα εάν έχει φτάσει η ώρα της αντικατάστασής τους. Αναλόγως της χρήσης, τα περισσότερα ελαστικά αλλάζονται περίπου κάθε 3 με 4 χρόνια ή ανά 50.000 – 60.000 χλμ.

Υαλοκαθαριστήρες

Τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων σου (μάκτρα) φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, άρα χρειάζονται συχνή αντικατάσταση. Οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι ένα ξαφνικό μπουρίνι μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο εάν δεν έχεις καλή ορατότητα.

Η αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων γίνεται συνήθως στο πλαίσιο κάποιου προγραμματισμένου σέρβις, ωστόσο η τοποθέτηση τους είναι απλή υπόθεση και μπορείς να την κάνεις μόνος σου.

Τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων θα τα βρεις σε πρατήρια καυσίμων και στο Skroutz, όμως θα πρέπει να προσέξεις το μήκος τους να είναι ίδιο με αυτά που ήδη έχει το αυτοκίνητό σου.

Φώτα – Λάμπες αυτοκινήτου

Η σωστή λειτουργία των φωτιστικών του αυτοκινήτου είναι μείζονος σημασίας, διότι σου εξασφαλίζουν καλύτερη ορατότητα και βοηθούν τους άλλους οδηγούς να αντιληφθούν τη θέση του οχήματος κατά την πορεία και την αλλαγή κατεύθυνσης.

Κάνε έναν γρήγορο έλεγχο ότι όλες οι λάμπες του αυτοκινήτου σου λειτουργούν σωστά, ενεργοποιώντας όλα τα φώτα και τα alarm. Εάν έχεις παρέα, μείνε μέσα στο όχημα και πάτησε το φρένο για να ανάψουν και οι πίσω λάμπες, ώστε να ελέγξεις και αυτές. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν επίσης ηλεκτρονικές ενδείξεις στο ταμπλό για να επισημάνουν κάποιο πρόβλημα με τα φώτα, όταν αυτό εντοπιστεί από τον "εγκέφαλο".

Αν εντοπίσεις κάποια καμένη λάμπα, ρίξε μια ματιά στο manual του αυτοκινήτου σου για τον τύπο της και με μια γρήγορη επίσκεψη σε κάποιο πρατήριο καυσίμων ή κατάστημα ηλεκτρολογικών αυτοκινήτου μπορείς να την αντικαταστήσεις. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία να την αλλάξεις μόνος σου, ωστόσο σου συνιστώ να απευθυνθείς σε κάποιον εξειδικευμένο, για να μην κάνεις κάποια ζημιά.

Μπαταρία αυτοκίνητου

Οι σύγχρονες μπαταρίες αυτοκινήτου είναι κλειστού τύπου και έτσι δεν απαιτείται έλεγχος των υγρών τους. Αναλόγως του τύπου της, η μέση διάρκεια ζωής μια μπαταρίας αυτοκινήτου είναι περίπου 2 με 3 χρόνια και ο έλεγχος συνήθως γίνεται από το μηχανικό στο συνεργείο. Ωστόσο, όταν η μπαταρία τοποθετείται στο αυτοκίνητο σου «σφραγίζεται» με την ημερομηνία τοποθέτησης, κι έτσι αν ρίξεις μια ματιά στο επάνω μέρος της μπορείς να έχεις μια αίσθηση εάν πλησιάζει η ώρα της αλλαγής.

Χρήσιμο είναι, επίσης, να έχεις το νου σου για ενδείξεις στη συμπεριφορά του οχήματος που μπορεί να συνιστούν ότι θα χρειαστεί αλλαγή της μπαταρίας, όπως η δυσκολία του κινητήρα να εκκινήσει ή το τρεμόπαιγμα στα φώτα και τα ηλεκτρονικά μέσα στην καμπίνα. Όπως και με τα φώτα, τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν ένδειξη ελέγχου μπαταρίας. 

Tip: Το να έχεις στο πορτ - μπαγκάζ ένα σετ καλωδίων εκκίνησης για τη μπαταρία, είναι πάντα μια καλή ιδέα και θα σε γλιτώσει από ταλαιπωρία αν "ξεμείνεις" εκείνο το βράδυ μετά το πάρτι στους φίλους σου.

Είδη έκτακτης ανάγκης - Εξοπλισμός Ασφάλειας (Φαρμακείο, Καλώδια Ρεύματος, Πυροσβεστήρας κ.λ.π.)

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι αμελούμε τελείως τα είδη έκτακτης ανάγκης, διότι πιστεύουμε πως δε θα μας χρειαστούν ή εφησυχάζουμε στην ιδέα ότι υπάρχει η οδική βοήθεια. Όμως, μια φορά θα προκύψει η ανάγκη και καλό είναι να είσαι έτοιμος.

Στο αυτοκίνητό σου πρέπει να υπάρχει εξοπλισμός ανάγκης, όπως φαρμακείο με βασικά είδη, καλώδια εκκίνησης, αντανακλαστικό τρίγωνο ασφαλείας, πυροσβεστήρας και χιοναλυσίδες. Για το φαρμακείο και τον πυροσβεστήρα, μία στο τόσο ελέγχεις και τις ημερομηνίες λήξης. Μπορείς, επίσης, σε μια μικρή θήκη ή σάκο να έχεις φακό, γάντια και ιμάντες ρυμούλκησης για κάθε ενδεχόμενο.

Χρήσιμες Συμβουλές

  • Το αυτοκίνητο σου διαθέτει από το εργοστάσιο γρύλο και κλειδί για τις βίδες των τροχών. Πρέπει να γνωρίζεις που βρίσκονται, για να μην τα ψάχνεις σε ώρα ανάγκης.
  • Αποθήκευσε σε σταθερό σημείο στο πορτ μπαγκάζ τα είδη έκτακτης ανάγκης, ώστε να έχεις εύκολη πρόσβαση σε αυτά όταν σου χρειαστούν.
  • Φρόντισε στο ντουλαπάκι του συνοδηγού να υπάρχουν όλα τα αναγκαία έγγραφα για έναν πιθανό έλεγχο από την τροχαία ή το ΚΤΕΟ, όπως η άδεια κυκλοφορίας, η κάρτα καυσαερίων - ΚΤΕΟ και το ασφαλιστήριο.
  • Οι αλυσίδες χιονιού μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεμπλέξεις ακόμη και στη λάσπη. Συνεπώς, καλό είναι να τις έχεις μαζί σου τους χειμερινούς μήνες ή στις εκδρομές σου.

Θεωρώ, πως ο έλεγχος των παραπάνω σημείων μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα από όλους μας. Μάλιστα, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το αυτοκίνητό μας και να εξοικειωθούμε με τα διάφορα μέρη του. Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας έτσι θα γίνουμε κι οι ίδιοι πιο υπεύθυνοι οδηγοί. 

Όσον αφορά τους ειδικούς της παρέας, θα χαρώ να μας αφήσετε στα σχόλια τυχόν ιδέες ή προτάσεις που μας διέφυγαν. Ελπίζω οι συμβουλές να βοηθήσουν όλους όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με το αγαπημένο τους αυτοκίνητο.

Εύχομαι σε όλους ευχάριστες και πάνω από όλα ΑΣΦΑΛΕΙΣ διαδρομές!

Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Τεχνολογία, αυτοκίνητα, ταχύτητα: 3 μεγάλες αγάπες που κρατάνε χρόνια. Λάτρης του σινεμά, των ταξιδιών και του rafting, σε σημείο που με κάνει να αναρωτιέμαι... Μήπως σε μια προηγούμενη ζωή ήμουν ψάρι;