Εξοπλισμός Σκι & Snowboard - Όλα οσα πρέπει να ξέρεις πριν πάρεις τα βουνά

Αν και η χώρα μας είναι γνωστή για τον ήλιο και το καλοκαίρι, όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα τελευταία χρόνια κάποιο χειμερινό προορισμό για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε χειμερινά σπορ, όπως το Σκι και το Snowboard.

Μην το σκέφτεσαι πολύ, μπορείς και εσύ να πάρεις την απόφαση να δεχτείς την πρόκληση και να τους ακολουθήσεις!

Tο να ξεκινήσεις να πηγαίνεις στο βουνό για να απολαμβάνεις την αίσθηση ελευθερίας που σου προσφέρει ένα χειμερινό σπορ μπορεί να είναι διασκεδαστικό, ωστόσο παράλληλα αποτελεί και μια δοκιμασία.

Κάθε αρχάριος έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από ερωτήσεις όπως:

Ποιό χειμερινό σπορ να επιλέξω; 

  • Τι πρέπει να φορέσω; 
  • Τι εξοπλισμό Σκι & Snowboard θα χρειαστώ; 
  • Τι θα πρέπει να προσέξω πριν ξεκινήσω να γλιστράω στις πίστες κάποιου από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας;

Να θυμάσαι ότι:

Όσοι κάνουν χειμερινά σπορ, όπως το Snowboard και το Ski, ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα βήματα πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους στο βουνό, προκειμένου να κάνουν την εξόρμησή τους πιο διασκεδαστική και -πάνω από όλα- πιο ασφαλή.

Ας δούμε λοιπόν τα βήματα, ένα - ένα.

Ποιο χειμερινό σπορ να επιλέξω; Σκι ή Snowboard;

Και τα δύο σπορ πρακτικά αφορούν την κατάβαση (γλίστρημα) σε χιονισμένες πλαγιές με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Αυτή όμως είναι η μόνη τους ομοιότητα, καθώς οι διαφορές τους είναι χαοτικές!

Το να διαλέξεις ποιο από τα δύο σπορ σου ταιριάζει περισσότερο είναι θέμα προσωπικό, καθώς άλλοι είναι φανατικοί σκιέρ, ενώ στην αντίπερα όχθη οι περισσότεροι snowboarders δε διανοούνται να αφήσουν τη σανίδα τους για τα πέδιλα. :)

Προσωπικά, ως σκιέρ τα τελευταία 30 χρόνια, θυμάμαι ακόμη με θλίψη την ημέρα που δοκίμασα να κάνω snowboard στον Παρνασσό, καθώς ήταν η μοναδική φορά που κατέβηκα την πίστα... περπατώντας.

Θεωρώ πως είναι εφικτό να γίνεις αρκετά καλός snowboarder σε μερικές μόνο ημέρες, πόσο μάλλον μετά από μία εβδομάδα καταβάσεων όταν πια θα απολαμβάνεις τις μπλε πίστες μεσαίας δυσκολίας. Όμως, οφείλω να σε προειδοποιήσω πως οι πρώτες δύο μέρες θα είναι επίπονες!

Αντιθέτως, στο σκι είναι πιο εύκολο το ξεκίνημα, χωρίς να έχεις τόσες πτώσεις, ωστόσο είναι πιο δύσκολο να περάσεις το επίπεδο του αρχάριου και να αρχίσεις να κατεβαίνεις το βουνό με ευκολία.

Ένα χρήσιμο στοιχείο για να επιλέξεις τι σου ταιριάζει, πέρα βέβαια από την προσωπική προτίμηση, είναι ότι στο snowboard πολύ συχνά καταπονούνται οι ώμοι, οι καρποί και οι αστράγαλοι, ενώ στο σκι τα γόνατα, τα πόδια γενικά (σπασίματα), αλλά και τα δάχτυλα των χεριών. Καλό θα είναι όποιο από τα δύο επιλέξεις, να είναι κάτι που δεν θα σου προκαλέσει καταπόνηση σε κάποιο σημείο που έχεις ευαισθησία.

Όποιο σπορ και αν επιλέξεις, σου προτείνω τις πρώτες σου φορές να απευθυνθείς σε κάποια σχολή του χιονοδρομικού κέντρου, ώστε να ξεκινήσεις τα πρώτα σου βήματα με έναν εκπαιδευτή. Η εκπαίδευση γίνεται είτε ατομικά είτε σε ομάδα, και σου επιτρέπει να μάθεις τα βασικά πρώτα βήματα για να μπορείς στη συνέχεια να κινείσαι μόνος σου με ασφάλεια στο βουνό.

Εξοπλισμός για Σκι

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για να κάνεις σκι είναι:

Τα πέδιλα Σκι επιλέγονται με βάση το επίπεδο του σκιέρ, επομένως είναι σημαντικό να βρεις αυτά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου, δηλαδή να μάθεις αρχικά να γλιστράς στις πίστες. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα κριτήρια, όπως το στιλ του σκι που θέλεις να κάνεις και οι συνθήκες του βουνού που σου αρέσουν (εντός / εκτός πίστας κ.λ.π.).

Ένα βασικό κριτήριο για τα πέδιλα σκι είναι ο σωματότυπός σου, δηλαδή το ύψος και το βάρος. Ως αρχάριος θα πρέπει να διαλέξεις πέδιλα που θα είναι λίγο πιο κοντά από το ύψος σου, ωστόσο αν το βάρος σου είναι περισσότερο από το κανονικό, τότε θα πρέπει να επιλέξεις 5 έως 10 εκ. ψηλότερα πέδιλα.

Οι μπότες Σκι είναι το Α και το Ω για να μάθεις να κατεβαίνεις γρήγορα την πλαγιά και αποτελούν ένα εξάρτημα που δύσκολα συνηθίζεται. Θα το καταλάβεις μόλις τις φορέσεις κι αρχίσεις να περπατάς με στιλ... Robocop! Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξεις μια μαλακή μπότα, στην οποία το πόδι σου θα εφαρμόζει πολύ καλά, χωρίς όμως να σε “χτυπάει” όταν είναι σφιχτά δεμένη.

Όσον αφορά την επιλογή του μπατόν Σκι, ένας καλός τρόπος υπολογισμού του κατάλληλου ύψους είναι να το γυρίσεις ανάποδα και να το κρατήσεις κάτω από το δαχτυλίδι, ώστε να ακουμπάει η λαβή στο έδαφος. Θα πρέπει η γωνία στον αγκώνα σου να αντιστοιχεί σε γωνία 90 μοιρών και ο αντιβραχίονας να είναι παράλληλος με το έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό πριν αποφασίσεις να αγοράσεις εξοπλισμό σκι, να ανέβεις μερικές φορές στο χιονοδρομικό με ενοικιαζόμενα πέδιλα, για να εξοικειωθείς και να μάθεις καλύτερα τι σου ταιριάζει. Θα βρεις εύκολα μεγάλη γκάμα από διαθέσιμα πέδιλα και μπότες προς ενοικίαση σε πολλά καταστήματα κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα.

Εξοπλισμός Snowboard

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για να κάνεις Snowboard είναι: 

Για να επιλέξεις εξοπλισμό snowboard θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου -κι εδώ- το επίπεδο σου, που στην αρχή θα είναι αρχάριο, και το στιλ που σου αρέσει (freeride, all mountain, freestyle).

Το ύψος της σανίδας είναι κρίσιμο. Το πρώτο και το πιο σημαντικό εδώ είναι το βάρος σου, καθώς αυτό θα επηρεάσει το πώς θα στρίβει η σανίδα σου. Κάθε σανίδα έχει συγκεκριμένο εύρος βαρών για κάθε ύψος. Όσον αφορά το πλάτος της σανίδας σου, αυτό είναι ανάλογο με τις μπότες που θα επιλέξεις.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι το στιλ γλιστρήματος που θέλεις να πετύχεις. Μια μεγαλύτερη σανίδα θα είναι πιο σταθερή και θα γλιστρά καλύτερα, ωστόσο οι μικρότερες σανίδες είναι πιο εύκολες σε φιγούρες, άλματα κ.λ.π.

Το πιο σημαντικό για την επιλογή μπότας Snowboard είναι να είναι άνετη και να εφαρμόζει καλά στο πόδι σου. Όπως και στο σκι, αποτελεί το πιο κρίσιμο στοιχείο του εξοπλισμού που θα αγοράσεις, επομένως φρόντισε να δοκιμάσεις αρκετά brands και τύπους, ώστε να βεβαιωθείς ότι διάλεξες το καλύτερο για το πόδι σου.

Οι δέστρες σου είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα σε σένα και το snowboard. Μια σκληρή δέστρα θα κάνει την απόκριση του snowboard πιο άμεση, αλλά δε συστήνεται για αρχάριους. Μια μέση ή μαλακή δέστρα συγχωρεί περισσότερο τους αρχάριους ή τους αναβάτες που θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία (freestyle). Γενικά, είναι πολύ σημαντικό οι δέστρες να ταιριάζουν καλά με τις μπότες.

Ρούχα και συμπληρωματικός εξοπλισμός

Ρούχα Σκι & Snowboard

Γενικά τα ρούχα Σκι & Snowboard που θα φορέσεις στο βουνό πρέπει να είναι κατάλληλα, αλλά και σωστά φορεμένα.

Προτίμησε μια "εσωτερική στρώση" από ισοθερμικά που θα σε κρατήσουν ζεστό στις χαμηλές θερμοκρασίες του βουνού. Ενδιάμεσα, φόρεσε κάτι ελαφρύ που θα είναι ζεστό, αλλά και θα αφήνει το σώμα σου να "αναπνέει". Τέλος, εξωτερικά φόρεσε μια κατάλληλη αδιάβροχη φόρμα Σκι ή Snowboard και μπουφάν σκι που θα σε προστατεύουν από το ψύχος και την υγρασία του χιονιού.

Κράνος Σκι & Snowboard

Θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράς ένα κράνος Σκι ή Snowboard προκειμένου να προστατέψεις το κεφάλι σου από πιθανούς τραυματισμούς. Διάλεξε ένα άνετο κράνος που θα εφαρμόζει καλά χωρίς να σε σφίγγει στο κεφάλι. Επιπλέον, καλό είναι να εφαρμόζει καλά και με τη μάσκα σου, ενώ η επαφή με τα αυτιά θα πρέπει να είναι σωστή και άνετη.

Tip: Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του κράνους είναι να έχει αεραγωγούς, ώστε να επιτρέπει στο κεφάλι σου να “αναπνέει”. Ειδικά στα βουνά της χώρας μας που οι συνθήκες δεν είναι φοβερά πολικές είναι μεγάλης σημασίας.

Μάσκες - Γυαλιά Σκι & Snowboard

Στο βουνό θα χρειαστείς οπωσδήποτε μια μάσκα Σκι & Snowboard ή γυαλιά ηλίου, καθώς ο ήλιος και η αντανάκλασή του στο λευκό τοπίο, τα καθιστούν ζωτικής σημασίας για τα μάτια και το πρόσωπο σε σκληρές συνθήκες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας μάσκας Σκι ή Snowboard είναι η εξαέρωση, με την οποία ελαχιστοποιείται η διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικού - εξωτερικού και μειώνεται η δημιουργία θαμπάδας. Επίσης, ένα χαρακτηριστικό είναι το OTG (Over The Glasses), δηλαδή η ικανότητα να φοράς τη μάσκα πάνω από τα γυαλιά μυωπίας σου. Οι μάσκες αυτού του τύπου είναι ειδικά σχεδιασμένες με μεγαλύτερο θάλαμο, ώστε να μην ασκείται πίεση στο πρόσωπο.

Επιπλέον, η καμπυλότητα του φακού παρέχει οπτική διαύγεια, ενώ μια καλή μάσκα θα πρέπει να είναι και συμβατή με το κράνος σου. Προτίμησε να αγοράσεις τη μάσκα και το κράνος ταυτόχρονα.

Άλλος εξοπλισμός για το βουνό

Μην ξεχάσεις να πάρεις οπωσδήποτε μαζί σου γάντια Σκι & Snowboard, έναν σκούφο και ένα αντηλιακό. Είναι απαραίτητα, αφού θα σε κρατήσουν ζεστό και θα σε προστατέψουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ακόμη, τελευταία πολλοί επιλέγουν να καταγράψουν την εξόρμησή τους σε action cameras - κάμερες δράσης, όπως η GoPro. Aν έχεις μία στην κατοχή σου, τότε είναι μία καλή ευκαιρία να μοιραστείς τις μοναδικές στιγμές σου στο βουνό με τους φίλους σου.

Τέλος, φρόντισε να έχεις μαζί σου οπωσδήποτε νερό και μια σοκολάτα, γιατί μπορεί να μείνεις για αρκετή ώρα πεσμένος στην πίστα.

Μετάβαση στο βουνό και επιστροφή

Η μετάβαση στο βουνό είναι ένα ακόμα απαραίτητο στοιχείο που θα πρέπει να φροντίσεις, πριν αρχίσεις να γλιστράς στις πίστες.

Επειδή ο καιρός το χειμώνα, ειδικά σε μεγάλα υψόμετρα, έχει έντονα τα στοιχεία του χιονιού, του πάγου και της ομίχλης, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι η ασφάλεια σου, καθώς και των υπολοίπων εκδρομέων είναι το πιο σημαντική από όλα.

Φρόντισε να ενημερωθείς την προηγούμενη ημέρα για τον καιρό που προβλέπεται στον προορισμό σου και απόφυγε να ταξιδέψεις με ισχυρή κακοκαιρία. Άλλωστε, τα περισσότερα χιονοδρομικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε κακές καιρικές συνθήκες και επιπλέον, μια ημέρα με λιακάδα στο βουνό και καθαρό δρόμο προς το χιονοδρομικό αυξάνει γεωμετρικά τον δείκτη της διασκέδασης!

Στο αυτοκίνητό σου θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν χιοναλυσίδες ή πανιά χιονιού, τα οποία θα πρέπει να μπορείς να τοποθετήσεις μόνος σου ή με τη βοήθεια κάποιου από την παρέα που θα σε ακολουθήσει στην εξόρμηση. Και βέβαια τήρησε με περισσότερη προσοχή όλους τους κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες.

Μην ξεχνάς πως στο αυτοκίνητό σου θα χρειαστεί να αφήσεις χώρο για τον εξοπλισμό σου, που δεν είναι και λίγος. Πολλοί προτιμούν μπάρες και σκάρες που τοποθετούνται στην οροφή του αυτοκινήτου, μάλιστα υπάρχουν και μαγνητικές που μπαινοβγαίνουν με μεγάλη ευκολία.

Αν δεν έχεις ειδικές σχάρες ή μπάρες αυτοκινήτου για Σκι, ίσως είναι προτιμότερο να πάρεις μαζί σου μία θήκη - τσάντα για Σκι ή Snowboard στην οποία θα τοποθετήσεις τον εξοπλισμό σου και θα αποφύγεις να κάνεις ζημιές στο αυτοκίνητό σου. Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό της υγρασίας και του χιονιού κατά την επιστροφή σου θα παραμείνει απομονωμένο.

Ένα ακόμη χρήσιμο tip είναι να φροντίσεις να βγάλεις την κάρτα που απαιτείται για την είσοδο στους αναβατήρες του χιονοδρομικού από την προηγούμενη ημέρα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγεις την ταλαιπωρία και την ουρά στα εκδοτήρια την ημέρα της εκδρομής.

Είσαι έτοιμος. Καλή διασκέδαση!

Αν έφτασες μέχρι εδώ την ανάγνωση, σημαίνει πως πλέον ξέρεις τις βασικότερες πληροφορίες που σου χρειάζονται για την πρώτη σου εκδρομή στο βουνό για Ski ή Snowboard.

Δε χρειάζεται να σε αγχώνει η πρώτη μέρα στο βουνό, αφού το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι όταν κάνεις ski ή snowboard είναι… η διασκέδαση!

Τηρώντας τις απαραίτητες συμβουλές ασφαλείας, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και μια υπέροχη διάθεση, μπορείς να απολαύσεις τη φυσική ομορφιά και υπέροχες εικόνες που μόνο τα ορεινά αλπικά τοπία μπορούν να σου προσφέρουν!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Head of Engineering-Growth at Skroutz. CSS_hacker. Τον ελεύθερο χρόνο μου ζωγραφίζω σε χιονισμένες πλαγιές τα S του CSS.