Home Cinema – Μετάτρεψε το σαλόνι σου σε κινηματογραφική αίθουσα!

Λάτρης του σινεμά ή όχι, σίγουρα μπορείς να εκτιμήσεις την καθηλωτική εμπειρία που σου προσφέρει ένα home cinema. Σκέψου μία βραδιά με φίλους, την αγαπημένη σας ταινία ή ένα νέο blockbuster, σπιτικό ποπ κορν, εικόνα και ήχο ποιότητας μιας κινηματογραφικής αίθουσας και όλα αυτά χωρίς να αποχωρίζεσαι την άνεση του καναπέ σου. Φανταστικό;

Για να δημιουργήσεις όμως εύκολα ένα home cinema αξιώσεων και να μετατρέψεις το σαλόνι σου σε κέντρο ψυχαγωγίας όλης της παρέας, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία που θα χρειαστείς.

Με όλες σχεδόν τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας να έχουν παρουσία σε κάποια από τις βασικές κατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα home cinema, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούμε τη βοήθεια της μηχανής αναζήτησης του Skroutz, και τα μαγικά της φίλτρα προκειμένου να διευκολυνθούμε στις αγορές μας.

Τηλεόραση 

Η τηλεόραση αναμενόμενα βρίσκεται στο επίκεντρο του home cinema, οπότε η επιλογή της κατάλληλης για το σύστημά σου είναι ενδεχομένως κρίσιμης σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα. Σε ότι αφορά τις διαστάσεις, τα τελευταία χρόνια μας δίνεται -ευτυχώς- η ευκαιρία να αγοράσουμε τηλεοράσεις μεγάλης διαγωνίου, άνω των 40 ιντσών, φτάνοντας ακόμα και τις 65 ίντσες, σε τιμές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, που ήταν πολλές φορές αποθαρρυντικές. 

Πηγή: reviewedup.com

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό, το οποίο μπορεί να σε απασχολήσει είναι η ανάλυση της τηλεόρασης που θα επιλέξεις. Οι πλέον διαδεδομένες αυτή τη στιγμή στην αγορά, είναι προτάσεις ανάλυσης Full HD, δηλαδή τηλεοράσεις που υποστηρίζουν ανάλυση 1080p. Αν και παραμένουν μια επιλογή που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου αυτή την εποχή, εντούτοις οι τηλεοράσεις με το λεγόμενο 4Κ ή Ultra HD, δηλαδή, ανάλυση τέσσερις φορές υψηλότερη, θα αντέξουν αναμφισβήτητα περισσότερο στο χρόνο, οπότε ενδέχεται να χρειαστεί να κάνεις την οικονομική υπέρβαση προκειμένου να είσαι περισσότερο εξασφαλισμένος σε βάθος χρόνου. 

Αναμφίβολα, η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται μια τηλεόραση, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την τιμή της, με τους κατασκευαστές να προχωρούν ειδικά τα τελευταία χρόνια σε πολλές καινοτομίες προκειμένου να εξασφαλίσουν κορυφαία ποιότητα εικόνας. 

Οι LCD/LED τηλεοράσεις κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, αφού συνδυάζουν πολύ καλές επιδόσεις, μεγάλες ίντσες και τιμή για όλα τα πορτοφόλια. Όλοι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν να προτείνουν τα δικά τους μοντέλα, ενώ εταιρείες όπως οι Samsung, Sony και LG, έχουν προχωρήσει σε ενσωμάτωση οθονών τεχνολογίας Quantum dot, που προσφέρουν ακόμα πιο ευρύ φάσμα και μεγαλύτερη ζωντάνια στα χρώματα, σε σχέση με τις συμβατικές τηλεοράσεις LCD. 

Διάβασε ακόμα τον οδηγό του Skroutz με τις καλύτερες τηλεοράσεις εδώ!

Αν είσαι λάτρης των 3D ταινιών, μπορείς να προμηθευτείς μια συμβατή τηλεόραση που να στηρίζεται είτε στην κατηγορία Active 3D (Ενεργό 3D), είτε στο Passive 3D (Παθητικό 3D). Οι διαφορές έγκεινται στο κόστος των γυαλιών, όπου στην περίπτωση του Passive 3D είναι φθηνότερα, ενώ η εικόνα είναι πιο φυσική σε σχέση με την τεχνολογία Active χωρίς το φαινόμενο του flickering.

Μία από τις κορυφαίες τεχνολογίες στην κατηγορία των τηλεοράσεων, αν όχι η κορυφαία, είναι η τεχνολογία OLED που χαρίζει περισσότερη ζωντάνια και ρεαλισμό στα χρώματα, καλύτερη αντίθεση του μαύρου, καθώς και μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση. Παράλληλα, η ταχύτητα απόκρισης των OLED τηλεοράσεων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των LCD/LED, με το φαινόμενο της θαμπάδας να αποτελεί παρελθόν ακόμα και σε σκηνές με πολύ γρήγορη δράση. Πάντως μέχρι στιγμής οι διαθέσιμες επιλογές είναι ελάχιστες, με το κόστος να ξεφεύγει σημαντικά, ειδικά σε ότι αφορά την Ultra HD ανάλυση.

Δώσε ακόμα προσοχή στις κυρτές τηλεοράσεις που όχι μόνο ομορφαίνουν το χώρο, αλλά προσφέρουν ευρύτερη γωνία θέασης. Εξίσου σημαντική για πολλούς είναι η παρουσία ενός ικανού Smart μενού στην τηλεόραση που διαθέτει εφαρμογές όπως το YouTube, το Netflix κ.α. Σήμερα, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε μία Smart TV, ανεξάρτητα της υποστηριζόμενης τεχνολογίας (υπάρχουν LCD/ LED Backlit, OLED κ.α), καθώς όλες συνδέονται στο Internet, και έτσι μπορείς να σερφάρεις, να παρακολουθείς περιεχόμενο από διάφορες υπηρεσίες όπως το Netflix, και να παίζεις παιχνίδια.

Προβολέας

Μια εναλλακτική πρόταση της τηλεόρασης, είναι ο προβολέας (projector), που σε φέρνει πιο κοντά στην κινηματογραφική εμπειρία, αφού προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη εικόνα από αυτή μιας τηλεόρασης. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι έχεις τον απαραίτητο χώρο στο σαλόνι σου για να τοποθετήσεις την κατάλληλη οθόνη προβολής, με το μέγεθος της να ποικίλει και να υπερβαίνει συνήθως τις 100 ίντσες. 

Στην αγορά έχουν επικρατήσει τρεις τεχνολογίες σε ότι αφορά τους προβολείς, οι LCD, DLP και LCOS. Οι LCD προβολείς, μοιράζονται αρκετά στοιχεία με τις αντίστοιχες τηλεοράσεις, ενώ η κατηγορία τιμής τους είναι η πιο οικονομική.

Η ποικιλία στους DLP προβολείς είναι μεγάλη, με τις τιμές να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των μοντέλων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους προβολείς των κινηματογραφικών αιθουσών στηρίζονται στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ένας DLP προβολέας διακρίνεται για την υψηλή αντίθεση, αλλά και τη μεγάλη αντοχή στο χρόνο. 

Η τεχνολογία LCOS συνδυάζει την τεχνολογία του LCD και του DLP, χρησιμοποιώντας υγρά κρύσταλλα αντί των μεμονωμένων καθρεφτών. Ξεχωρίζει για την υψηλή ανάλυση εικόνας, τα φυσικά χρώματα (ειδικά το μαύρο), καθώς και το λόγο αντίθεσης.

Δύο ακόμα παράγοντες που θα πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά ενός προβολέα είναι η φωτεινότητα και η αντίθεση, δύο στοιχεία που θα πρέπει να μην «ξεφεύγουν» προκειμένου να αποφύγεις την πιθανότητα κούρασης κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μιας ταινίας. Η φωτεινότητα ορίζεται από τον αριθμό Ansi Lumens, που θα βρεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός προβολέα, όμως χρειάζεται προσοχή, αφού πολλές φορές το μεγαλύτερο νούμερο δε φανερώνει και μεγαλύτερη φωτεινότητα. Έτσι, μπορεί να συναντήσεις στην αγορά προβολείς που αν και διαθέτουν μικρό αριθμό ANSI Lumens (π.χ. 700), ενσωματώνουν ειδικές βελτιώσεις προκειμένου να παρέχουν μεγαλύτερη φωτεινότητα από έναν προβολέα με 1.500 Ansi Lumens.

Όσον αφορά τις αναλύσεις, η HD ανάλυση είναι η μικρότερη που υποστηρίζεται αυτήν τη στιγμή, καλύπτοντας τυπικές ανάγκες, ενώ για πιο επαγγελματικές καταστάσεις, θα πρέπει να εστιάσεις στην αγορά ενός προβολέα με ανάλυση Full HD την οποία υποστηρίζουν όλα τα Blu-ray players της αγοράς. Όπως συμβαίνει και στις τηλεοράσεις, έτσι και στους προβολείς η επόμενη εξέλιξη είναι η μετάβαση σε ανάλυση 4K ή Ultra HD, που είναι συμβατή με τη νέα γενιά Blu-ray players που σύντομα θα κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά, και των αντίστοιχων κινηματογραφικών ταινιών. Η διαθεσιμότητα τους πάντως για την ώρα είναι περιορισμένη και η τιμή τους αρκετά πιο υψηλή από τους Full HD προβολείς.

Επίσης, η αναλογία εικόνας γνωστή και ως aspect ratio, είναι ένας παράγοντας που φανερώνει το μέγεθος μήκους και ύψους μιας εικόνας και στον οποίο απαιτείται να δώσεις προσοχή. Η κατάσταση είναι λίγο μπερδεμένη αφού τα περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα στη χώρα μας χρησιμοποιούν κυρίως την αναλογία 4:3, όπως επίσης οι παλιές κινηματογραφικές ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές. 

Η λογική επιλογή, και αυτή που κυριαρχεί στην αγορά είναι οι προβολείς με αναλογία εικόνας 16:9, η αναλογία που θα συναντήσεις δηλαδή στα DVD, τις ταινίες σε Blu-Ray, τις streaming υπηρεσίες τύπου Netflix, αλλά και στα περισσότερα συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδουν σύγχρονες κινηματογραφικές ταινίες. Σημείωσε πάντως, ότι πολλές ταινίες διαθέτουν ακόμα μεγαλύτερη αναλογία όπως 240:1, κάτι που αναμενόμενα οδηγεί στην εμφάνιση μαύρων στηλών πάνω και κάτω από την εικόνα.

Blu-ray Player

Ξέχασε τα DVD, το παρόν και το μέλλον είναι τα Blu-ray players, που μπορούν να αναπαράγουν ταινίες σε HD και Full HD ανάλυση, προσφέροντάς ευκρινέστερη και ποιοτικότερη εμπειρία θέασης στο σπίτι. Ακόμα και αν έχεις μια μεγάλη συλλογή από DVD ταινίες, η συντριπτική πλειοψηφία των Blu-ray players μπορεί να τις αναπαράγει, με βελτιστοποιημένη μάλιστα ανάλυση.

Ανάλογα με το μοντέλο, υποστηρίζεται και η αναπαραγωγή 3D ταινιών εάν έχεις τηλεόραση ή προβολέα με τη συγκεκριμένη δυνατότητα, ενώ μην ξεχνάς ότι οι παιχνιδοκονσόλες τελευταίας γενιάς, όπως το Xbox One και το PlayStation 4, είναι ταυτόχρονα και Blu-ray players με δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών.

Όπως είδαμε και στην έκθεση CES 2016, σύντομα θα κάνουν την εμφάνιση τους και τα πρώτα Ultra HD Blu-ray μοντέλα, που είναι σε θέση να αναπαράγουν τις νέες ταινίες σε 4K ανάλυση.

Ενισχυτής

Από τις πιο υποτιμημένες επιλογές για ένα home cinema, είναι η αγορά ενός ικανού ενισχυτή που θα αναδείξει τα ηχεία που θα επιλέξεις, σε περίπτωση που επιθυμείς να απολαμβάνεις πολυκάναλο ήχο υψηλής πιστότητας μέσα στο σπίτι. Συνήθως, τα συστήματα ηχείων 2.1, 5.1, 7.1 ή ακόμα και 9.1 καναλιών συνοδεύονται από κατάλληλο ενισχυτή. Ωστόσο, αν στα σχέδια σου έχεις την αγορά ενός ξεχωριστού ενισχυτή και το συνδυασμό του με τα ηχεία της επιλογής σου, τότε να γνωρίζεις ότι θα επενδύσεις περισσότερα χρήματα. 

Το εύρος τιμής, λοιπόν, είναι πολύ μεγάλο. Η αγορά πάντως ενός ενισχυτή πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με το σετ ηχείων, ώστε να ταιριάζουν –από άποψη σύνδεσης, από άποψη ισχύος κ.ά- μεταξύ τους. Ο στόχος άλλωστε είναι ένας όσο το δυνατόν αρτιότερος συνδυασμός. Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές, και έτσι, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τομείς όπως το είδος της ενίσχυσης, τα υποστηριζόμενα κανάλια, τις υποστηριζόμενες τεχνολογίες (π.χ Dolby True HD, Dolby Atmos), το Audio Scaling, το Video Scaling, τις τεχνολογίες δικτύωσης/ συνδεσιμότητας (π.χ Apple Airplay, DLNA, WiFi, Bluetooth κα.). Για να απολαύσεις μια πραγματικά κινηματογραφική εμπειρία, καλό είναι να προτιμήσεις έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή AV, που υποστηρίζει τουλάχιστον 5.1-channel Audio και Dolby True HD, συνδεσιμότητα μέσω HDMI, διάφορες βελτιστοποιήσεις στο χρώμα κ.ά.

Η ισχύς σε Watt που θα υποστηρίζει ο ενισχυτής που έχεις βάλει στο μάτι, έχει άμεση συνάρτηση με τα ηχεία που θα επιλέξεις. Συνήθως η μεγαλύτερη ισχύς σε Watt σημαίνει πως θα απολαμβάνεις πιο δυνατό ήχο, όμως απαιτείται προσοχή προκειμένου ο συνδυασμός με τα ηχεία σου να μη δημιουργεί τυχόν αλλοιώσεις στην ποιότητα του ήχου. 

Η σύνδεση HDMI αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα πρότυπα συνδεσιμότητας για τις σύγχρονες multimedia συσκευές, και σίγουρα ο ενισχυτής που θα επιλέξεις, πρέπει να διαθέτει όσες περισσότερες HDMI θύρες γίνεται. Έτσι, θα μπορέσεις να συνδέσεις επάνω στον ενισχυτή τις περισσότερες συσκευές του χώρου, και να αποφύγεις τη χρήση μετατροπέων με αμφίβολα αποτελέσματα. Ακόμα, καλό είναι ο ενισχυτής να υποστηρίζει ασύρματες τεχνολογίες όπως Wi-Fi, Bluetooth και AirPlay της Apple, προκειμένου να αναπαράγει άμεσα τη μουσική που έχουμε στο smartphone ή το tablet μας χωρίς καμία ενσύρματη σύνδεση.

Ηχεία Multimedia

Ο πολυκάναλος ήχος δεν είναι πια αποκλειστικότητα των κινηματογραφικών αιθουσών, καθώς οι εταιρείες πλέον έχουν αρκετές προτάσεις προκειμένου η ηχητική εμπειρία μιας ταινίας στο σπίτι να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και να μην περιορίζεται στα ηχεία της τηλεόρασης. 

Στην αγορά θα βρεις αρχικά προτάσεις 2.1 καναλιών, δηλαδή συστήματα που περιέχουν δύο ηχεία και ένα subwoofer. To subwoofer για όσους δε γνωρίζουν μας χαρίζει δυνατά μπάσα, κάνοντας απολαυστικές τις ταινίες δράσης.

Πηγή: crutchfiled.com

Όσο περισσότερα ηχεία έχει το σύστημα που θα επιλέξεις, τόσο πιο ολοκληρωμένη θα είναι η ακουστική εμπειρία που θα έχεις, αφού ο ήχος θα δίνει έναν πιο ρεαλιστικό τόνο ανάλογα και με τα τεκταινόμενα στην οθόνη. Έτσι, μπορείς να βρεις προτάσεις ηχείων 5:1, 7:1 αλλά και 9:1 με υποστήριξη όλων των γνωστών προτύπων, όπως DTS, THX, DTS-HD, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby True HD, ακόμα και το νέο Dolby Atmos, που πρόσφατα ήρθε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και οι ηχόμπαρες (soundbars) που απευθύνονται σε όσους δε θέλουν να γεμίσουν το χώρο τους με ηχεία και καλώδια, αλλά αναζητούν μια λύση που θα τους προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία ήχου συγκριτικά με τα απλά ηχεία της τηλεόρασης. 

Πηγή: crutchfiled.com

Όσον αφορά τα καλώδια, η ασύρματη τεχνολογία κάνει το θαύμα της και στα ηχεία, αφού θα σε γλιτώσει από το άγχος για το που να κρύψεις τα καλώδια, κάνοντας όλη την εγκατάσταση παιχνίδι. Πάντως η τιμή των ασύρματων ηχείων είναι συνήθως υψηλότερη από αυτή των ενσύρματων, με την ποιότητα ήχου να επηρεάζεται πολλές φορές από διάφορες παρεμβολές. 

Συνοψίζοντας, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος home cinema, έχει άμεση σχέση με τα χρήματα που θα αποφασίσεις να επενδύσεις, και με τις ανάγκες που θέλεις να καλύψεις. Τα οφέλη σε κάθε περίπτωση είναι πολλά, και σίγουρα ένα καλό home cinema μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ευχάριστες κινηματογραφικές βραδιές ή μια καλή αφορμή για να συγκεντρώσεις τους φίλους σου και να δεις τον αγώνα της αγαπημένης σου ομάδας.

Καλή διασκέδαση!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της

Συγγραφέας

Ο Κώστας Σκιαδάς (aka Hal9000) είναι ο δημιουργός και administrator του insomnia.gr. Απλά, εραστής των gadgets.