Τα περιφερειακά που κρύβει το 'inventory' ενός gamer

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη σύγχρονη εποχή έχουν αλλάξει δραστικά συγκριτικά με παλαιότερα. Σήμερα, σε μια προσπάθεια να γίνουν περισσότερο ελκυστικά σε μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών, τα video games έχουν γίνει πιο περίπλοκα, δανείζονται μεικτά στοιχεία από διαφορετικά είδη (π.χ. RPG, Action, Strategy κ.λ.π.) και απαιτούν ολοένα και περισσότερη ενασχόληση από τους παίκτες που επιθυμούν να πετύχουν καλές επιδόσεις, ειδικά αν μιλάμε για τα online multiplayer παιχνίδια.

Ειδικά με την είσοδο των multiplayer games στη ζωή μας, αυτό το φαινόμενο έγινε πιο έντονο καθώς αυξήθηκε ο ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών και τα περισσότερα video games έγιναν πιο εθιστικά, δημιουργώντας σου την ανάγκη να θέλεις να γίνεις ο καλύτερος όλων, αποκτώντας τα καλύτερα όπλα, τα περισσότερα levels στο χαρακτήρα σου, τα καλύτερα upgrades και items στο inventory σου. 

Όμως, η επιδίωξη του να είσαι ο καλύτερος ανάμεσα στους καλύτερους δεν περιορίζεται τελικά μόνο σε ό,τι έχει να κάνει αποκλειστικά με το εκάστοτε παιχνίδι, αλλά επεκτείνεται στον εξοπλισμό και τα αξεσουάρ που πρέπει να εφοδιαστείς, για να αποκαλείσαι επαγγελματίας ή “Pro” στο gaming.

Άρα, είτε είσαι φανατικός PC gamer, είτε λατρεύεις τις παιχνιδοκονσόλες, παρακάτω προτείνω τα βασικά περιφερειακά και αξεσουάρ gaming που πρέπει να έχεις στην κατοχή σου για να απολαμβάνεις το gaming!

Gaming ποντίκι & πληκτρολόγιο

Εάν είσαι φαν των MOBA ή των FPS, γνωρίζεις πως αυτά τα 2 είδη παιχνιδιών απαιτούν καλό εξοπλισμό, ώστε να έχεις καλές επιδόσεις και να ξεχωρίζεις από τη μάζα. Σίγουρα το πιο βασικό περιφερειακό είναι ένα εξειδικευμένο Gaming Ποντίκι, που έχει εργονομικό σχεδιασμό, διαθέτει γρήγορη απόκριση και έχει πρόσθετες λειτουργίες ρύθμισης για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των μοντέρνων video games. Αυτό που πρέπει να κοιτάξεις αν ασχολείσαι με MOBA games είναι να βρεις ένα gaming ποντίκι που σε βολεύει καταρχάς στο χέρι, και αφετέρου να ενσωματώνει όσα περισσότερα κουμπιά γίνεται, ώστε να κάνεις περισσότερα πράγματα με το ένα χέρι. 

Τώρα, αν ασχολείσαι περισσότερο με FPS games θα πρέπει να ψάξεις ένα ποντίκι με όσα περισσότερα dpi ανάλυσης στον αισθητήρα, για να γίνεις αρκετά γρήγορος στη «στόχευση» και να πυροβολείς τους εχθρούς σαν τον Λούκυ Λουκ. Στην αγορά θα βρεις πληθώρα επιλογών σε gaming ποντίκια, με γνωστούς κατασκευαστές όπως η Razer, η Roccat, η Mad Catz και η Logitech να διαθέτουν λύσεις για όσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις.

Πηγή: dixplore.com

Για να ολοκληρώσεις το «έργο» σου και να έχεις απίστευτη ταχύτητα με το ποντίκι σου, θα πρέπει να εφοδιαστείς και με ένα καλό gaming mousepad. Πρόσεχε, υπάρχουν 2 ειδών mousepad, για ταχύτητα ή για σταθερότητα, αναλόγως και για ποια παιχνίδια θα το χρησιμοποιείς. Τα mousepad σε μέγεθος XL θα σου προσφέρουν σταθερότητα και περισσότερο χώρο για το πληκτρολόγιό σου, ώστε να μη φεύγει από τη θέση του την κρίσιμη στιγμής της μάχης!

Μιας και ανέφερα το πληκτρολόγιο, αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό περιφερειακό που θα συμπληρώσει το «οπλοστάσιό» σου για να ξεχωρίσεις με τις επιδόσεις σου. Στην αγορά υπάρχουν αρκετά είδη gaming πληκτρολογίων, όμως οι πιο πολλοί gamers προτιμούν μηχανικό πληκτρολόγιο, γιατί είναι αρκετά πιο γρήγορο στην απόκριση συγκριτικά με τα κλασικά πληκτρολόγια. Φυσικά, υπάρχουν εξειδικευμένα πληκτρολόγια που διαθέτουν περισσότερα πλήκτρα και συντομεύσεις, ώστε να τα προγραμματίζεις εσύ σε όποια χρήση θέλεις για το κάθε παιχνίδι ή ορισμένα που διαθέτουν φωτιζόμενα πλήκτρα για να μπορείς να παίζεις άνετα τις βραδινές ώρες. Επιπλέον, αρκετά πληκτρολόγια διαθέτουν ενσωματωμένη οθόνη για να προβάλλουν διάφορα στατιστικά του Η/Υ σου ή του παιχνιδιού που παίζεις. 

Τώρα, αν δεν θέλεις να αποχωριστείς το κλασικό σου πληκτρολόγιο και να πάρεις κάποιο έξτρα αποκλειστικά για gaming, τότε μπορείς να επιλέξεις ένα από τα πληκτρολόγια του ενός χεριού, που ουσιαστικά είναι μικρά σε μέγεθος και έχουν ό,τι χρειάζεσαι σε ένα game.

Κι εδώ οι εταιρείες όπως η Razer, η Steel Series, η Cooler Master και η Logitech προσφέρουν λύσεις για κάθε προτίμηση.

Gaming Monitor & Τηλεόραση

Έχοντας καταλήξει στα αξεσουάρ που θα σε κάνουν το πιο γρήγορο πιστόλι, το επόμενο πράγμα που πρέπει να φροντίσεις για το gaming είναι ο οπτικοακουστικός τομέας. 

Ξεκινώντας από τον Η/Υ, εάν έχεις μια ισχυρή σύνθεση στο μηχάνημά σου, τότε το πιθανότερο είναι ότι με τις σωστές ρυθμίσεις και το κατάλληλο monitor μπορείς να έχεις εικόνα αρκετά πάνω από τα 60 FPS και την ανάλυση 1.080p (Full HD). Θα ρωτήσεις, σε τι βοηθάει αυτό; Η απάντηση είναι ότι σε όσο υψηλότερη ανάλυση παίζεις και όσο πιο πολλά τα FPS, τόσο πιο εύκολο είναι να μη χάνεις δευτερόλεπτο απόκρισης στην εικόνα και στις λεπτομέρειες των παιχνιδιών. Το μέγεθος του monitor είναι καθαρά θέμα προτίμησης, αν και εδώ ισχύει πάλι ο κανόνας όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο.

Ωστόσο, η υποστηριζόμενη ανάλυση, o ρυθμός ανανέωσης και ο χρόνος απόκρισης είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις σε μία οθόνη που προορίζεται κυρίως για gaming. Εκτός από τις συμβατικές οθόνες Η/Υ, με τις οποίες θα κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου, στην αγορά υπάρχουν τα gaming monitors που σχεδιάζονται ειδικά για να προσφέρουν υψηλές επιδόσεις όταν παίζεις παιχνίδια. Στα gaming monitor η εικόνα είναι όσο πιο ομαλή γίνεται αφού τα παιχνίδια «τρέχουν» με ρυθμό ανανέωσης 144Hz ή και περισσότερο σε αναλύσεις 1080p και πάνω, κι έτσι απολαμβάνεις απίστευτη ποιότητα εικόνας και λεπτομέρειας στα αγαπημένα σου games. Σημαντικό, είναι επίσης, να προσέξεις τις διαθέσιμες θύρες σύνδεσης, ώστε να μπορείς να συνδέεις το monitor εύκολα με τις περισσότερες κάρτες γραφικών και ακόμη και τις σύγχρονες παιχνιδοκονσόλες.

Αν τώρα προτιμάς περισσότερο το PlayStation 4 και το Xbox ONE συγκριτικά με το PC, τότε ξεκάθαρα είσαι λάτρης της ευκολίας που σου παρέχει μια παιχνιδοκονσόλα. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής για το console gaming είναι φυσικά η τηλεόρασή σου. Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά και εξαρτώνται κυρίως από τα πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις για να αποκτήσεις τις ίντσες οθόνης που επιθυμείς. 

Βεβαιώσου ότι η τηλεόραση που θα επιλέξεις θα υποστηρίζει τουλάχιστον FULL HD ανάλυση, ενώ για να απολαύσεις το gaming σίγουρα πρέπει να κινηθείς από τις 40 ίντσες και πάνω. Εάν μπορείς να επενδύσεις σε μία τηλεόραση με ανάλυση Ultra HD 4K, τότε σε αρκετά παιχνίδια θα δεις up-scaled γραφικά, ενώ η υποστήριξη λειτουργίας 3D θα σου επιτρέψει να παίξεις ορισμένα παιχνίδια σε τρισδιάστατο format, φορώντας τα κατάλληλα 3D γυαλιά. 

Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η τηλεόραση να διαθέτει όσο μεγαλύτερο δείκτη γίνεται στα HΖ του ρυθμού ανανέωσης της εικόνας, ώστε να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα ομαλής εικόνας και εναλλαγής στις γρήγορες σκηνές των παιχνιδιών.

Ηχεία Multimedia & Σετ Ακουστικών (Headset)

Αφού έχεις φροντίσει την εικόνα και τα περιφερειακά, ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με το κομμάτι του ήχου. Κι εδώ τα διαθέσιμα χρήματα καθορίζουν σε έναν βαθμό τις επιλογές σου, όπως επίσης και τα πόσα κανάλια θέλεις να έχεις στο ηχοσύστημα για το gaming. 

Είτε παίζεις σε Η/Υ, είτε σε παιχνιδοκονσόλα, ένα καλό σύστημα ηχείων multimedia θα απογειώσει την εμπειρία σου. Eάν ο χώρος σου δεν είναι πολύ μεγάλος, μια οικονομική λύση είναι ένα σύστημα ηχείων 2.1 καναλιών. Για να απολαύσεις όμως πραγματικά τα video games, θα χρειαστεί να επενδύσεις σε ένα σύστημα ηχείων 5.1 καναλιών, ώστε να έχεις ηχεία που θα μεταδίδουν και τους περιφερειακούς ήχους και θα υποστηρίζουν τα Dolby Surround και True Surround πρωτόκολλα ήχου των σύγχρονων παιχνιδιών.

H Logitech και η Creative διαθέτουν κάποιες value for money προτάσεις με εξαιρετική απόδοση, για να παίζεις τα αγαπημένα σου video games και να παρακολουθείς κινηματογραφικές ταινίες από τον καναπέ σου.

Ένα ακόμη περιφερειακό που είναι πολύ χρήσιμο στο gaming είναι ένα καλό σετ ακουστικών, τα γνωστά και ως headsets, το οποίο όχι μόνο είναι απαραίτητο για να παίζεις τις νυχτερινές ώρες χωρίς να ενοχλείς, αλλά αποτελεί και αναγκαίο αξεσουάρ για τα multiplayer παιχνίδια. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη gaming headsets που μπορεί να σε βολέψουν και σε διαφορετικό εύρος τιμών, όπως είναι τα On-Ear, Over-Ear, Neckband και In-Ear, που ουσιαστικά προσδιορίζουν το πώς φοριούνται επάνω στο κεφάλι. Εξαρτάται φυσικά από τον καθένα τι τον βολεύει, όμως αν ρίξεις μία ματιά στον οδηγό επιλογής headphones και ακουστικών, θα δεις λεπτομερώς τις διαφορές των παραπάνω τύπων ακουστικών. Μπορείς επίσης να δεις και τις δικές μας προτάσεις για τα καλύτερα ακουστικά και gaming headsets!

Από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να κοιτάξεις για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα είναι το μικρόφωνο των ακουστικών να διαθέτει απομόνωση θορύβου, έτσι ώστε να απομονώνει τους εξωτερικούς ήχους και να μεταδίδει καθαρά τη φωνή σου όταν προσπαθείς να συνεννοηθείς με τους συμμάχους σου σε κάποιο παιχνίδι. Επίσης, η ύπαρξη αρκετών καναλιών θα σου δώσει τη δυνατότητα να ακούς την κάθε λεπτομέρεια και να προλαβαίνεις τους αντιπάλους σου, ειδικά όταν παίζεις FPS games. Τέλος, σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος σύνδεσης των ακουστικών με τον Η/Υ ή την κονσόλα σου, καθώς τα ασύρματα headsets θα σου δώσουν μεγαλύτερη άνεση, θυσιάζοντας όμως τη μπαταρία και την αντοχή τους όταν παίζεις συνεχόμενα για πολλές ώρες.

Gamepads & Τιμονιέρα

Με το mouse και το πληκτρολόγιό σου μπορείς να παίξεις άνετα σχεδόν όλα τα παιχνίδια στον Η/Υ σου, ενώ οι κονσόλες συνοδεύονται πάντα με το αντίστοιχο χειριστήριο - gamepad. Βέβαια, στη διάθεσή σου υπάρχουν πολλά ασύρματα και ενσύρματα gamepads, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο PC, κάνοντας τη ζωή σου πιο εύκολη σε παιχνίδια που δύσκολα θα έπαιζες με το mouse και το keyboard, όπως τα racing, τα αθλητικά και τα arcade. 

Από εκεί και πέρα, θα σου πρότεινα να πάρεις κάποια thump grips, τα οποία είναι ουσιαστικά προστατευτικά αξεσουάρ για τους αναλογικούς μοχλούς στο gamepad, ώστε να μη γλιστράνε τα δάχτυλα σου και να έχεις τη μέγιστη ακρίβεια στην κίνηση των analog μοχλών. Επίσης, τον τελευταίο καιρό αρκετές εταιρείες κυκλοφορούν ειδικές εκδόσεις σε gamepads και joysticks με περισσότερα κουμπιά και επιλογές προγραμματισμού για το κάθε πλήκτρο, τα οποία σίγουρα αυξάνουν τις επιδόσεις σου και είναι ειδικά σχεδιασμένα για fighting games ή εξομοιωτές.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον και απαραίτητο περιφερειακό εάν λατρεύεις τα racing games είναι η τιμονιέρα - πεταλιέρα, που θα σε κάνει να νιώσεις πραγματικός οδηγός αγώνων μέσα στο σαλόνι ή το δωμάτιό σου. Οι περισσότερες τιμονιέρες έχουν ρεαλιστική κατασκευή, διαθέτουν τιμόνι και μοχλούς ή πετάλια για γκάζι και φρένο, ενώ αρκετές ενσωματώνουν και λεβιέ ταχυτήτων. Το μόνο που θα σου χρειαστεί είναι αρκετός χώρος και μια καλή βάση στήριξης μπροστά από την οθόνη ή την τηλεόρασή σου! 

Κι εδώ εταιρείες όπως η Logitech, η Thrustmaster και η Mad Catz διαθέτουν λύσεις για PC και κονσόλες που υπόσχονται να ικανοποιήσουν κάθε gamer.

Gaming chair & Αξεσουάρ

Φυσικά, ο καναπές στο σαλόνι ή η καρέκλα γραφείου στο δωμάτιό σου θα σε βολέψουν μια χαρά για να περάσεις άνετα τις ώρες που ασχολείσαι με το gaming. Υπάρχουν όμως και κάποιες καρέκλες για gaming, οι οποίες χωρίς να διαφέρουν δραστικά από τις συμβατικές, διαθέτουν bucket σχεδίαση, ειδική ενίσχυση και κατασκευαστικές βελτιώσεις σε σημεία που στηρίζουν τη μέση σου, τον κορμό και το λαιμό σου, ώστε οι ατελείωτες ώρες gaming μπροστά στον Η/Υ ή την κονσόλα σου να είναι ξεκούραστες και πιο άνετες για το σώμα σου. 

Γενικώς, στα gaming περιφερειακά συγκαταλέγονται κι άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως κάμερες, κιθάρες (για αγαπημένους τίτλους όπως το Guitar Hero και το Rock Band), fitness boards και ομοιώματα όπλων για τα shooting games, τα περισσότερα από τα οποία όμως χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένους τίτλους παιχνιδιών για να κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο ρεαλιστική.

Tip: προσοχή πριν επιλέξεις κάποιο περιφερειακό να βεβαιωθείς ότι είναι συμβατό με τον Η/Υ ή την κονσόλα σου, και ότι διαθέτει τις απαραίτητες θύρες.

Σύντομα μάλιστα, την είσοδό τους στο gaming κάνουν και τα Virtual Reality Headsets, τα οποία αναμένεται να δώσουν μια νέα διάσταση στα αγαπημένα σου παιχνίδια και να μας γνωρίσουν σε ένα νέο κόσμο εικονικής πραγματικότητας.

Κλείνοντας, οφείλω να πω ότι το gaming είναι πάνω από όλα ένα χόμπι και ένας ευχάριστος τρόπος ψυχαγωγίας και διασκέδασης με την παρέα σου ή όταν είσαι μόνος. Είναι γεγονός ότι η ενασχόληση με τα multiplayer games μπορεί να σε ωθήσει να κυνηγάς τις επιδόσεις και τον καλύτερο -και συχνά ακριβότερο εξοπλισμό- προκειμένου να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό ανταγωνιστικό επίπεδο και να ανέβεις στην κορυφή των leaderboards. 

Αναμενόμενα, λοιπόν, τα χρήματα που καλείσαι να πληρώσεις για να αγοράσεις όλα τα περιφερειακά και τα αξεσουάρ που απαιτούνται είναι αρκετά, ειδικά αν μιλάμε για τους PC gamers.

Γνωρίζοντας όμως ότι λόγω της μεγάλης αγάπης που έχεις για το gaming θα στερηθείς άλλα πράγματα για να το απολαύσεις ακριβώς όπως θέλεις, μπορείς να το ψάξεις στο Skroutz όσο χρειαστεί, ώστε να κάνεις τις σωστές επιλογές για τις ανάγκες σου.

Happy gaming!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Μέλος της ομάδας περιεχομένου του Skroutz, αλλά κυρίως τρελός gamer!