Η ομάδα του Skroutz - Γνώρισε τους προγραμματιστές του Earth Team

Όπως μπορείς να φανταστείς, για να λειτουργήσει η πλατφόρμα μιας μεγάλης ιστοσελίδας όπως το Skroutz, απαιτείται η ύπαρξη πολλών ομάδων, οι οποίες δουλεύουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ύστερα από τη γνωριμία με το design team του Skroutz, ήρθε η ώρα να ρίξουμε αυτά τα φώτα πάνω σε μία από τις κυριότερες ομάδες, την ομάδα προγραμματιστών του Earth. Το Earth είναι ένα διαχειριστικό σύστημα μέσα από το οποίο περνάνε τα εκατομμύρια προϊόντα και οι πληροφορίες που βλέπει ο επισκέπτης στο Skroutz, το Alve και το Scrooge. 

Ο Ανδρέας, ο Σπύρος, ο Άγγελος, ο Θαλής, ο Κώστας και οι δύο Γιώργηδες είναι τα μέλη της ομάδας του Earth, που με τη δύναμη της γλώσσας προγραμματισμού Ruby φροντίζουν για την καλή λειτουργία του τεράστιου back-end συστήματος και την ανάπτυξη νέων λύσεων και εργαλείων που βοηθούν τους υπόλοιπους να κάνουν τη δουλειά τους.


Και θα ρωτήσεις, μα γιατί ονομάζονται Earth team;

Το όνομα της ομάδας όπως και του back-end συστήματος, εμπνεύστηκε από τον εξωγήινο υπερυπολογιστή στο βιβλίο-ταινία "Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ" (Hitchhiker’s Guide to the Galaxy), ο οποίος είχε σκοπό να δώσει απαντήσεις στα προαιώνια ερωτήματα που ταλανίζουν το Σύμπαν, τη Ζωή και τα Πάντα. Το Earth αντικατέστησε μάλιστα το προηγούμενο διαχειριστικό σύστημα του Skroutz, το "Deepthought", που επίσης οφείλει την ονομασία του στο ίδιο μυθιστόρημα.

Ορισμένες από τις συνηθισμένες καθημερινές ανάγκες που εξυπηρετεί το Earth είναι η κατηγοριοποίηση και η ταξινόμηση των εκατομμυρίων προϊόντων που φιλοξενούν οι ιστοσελίδες μας, ο συντονισμός της επικοινωνίας με τα συνεργαζόμενα e-shops σε Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο και τέλος, φυσικά, η συλλογή χρήσιμων στατιστικών και στοιχείων για τη βελτίωση της σελίδας.

Τα παιδιά έχουν αναπτύξει πολλά ενδιαφέροντα εργαλεία αυτοματοποίησης και βελτίωσης της δουλειάς όλων μας, καθώς το Skroutz μεγαλώνει και αλλάζουν οι ανάγκες της εταιρείας. Ας δούμε κάποια από αυτά:

Μο

Το ρομποτάκι μας ο Mo, είναι υπεύθυνο για τη σάρωση και την άμεση μεταφορά των πληροφοριών των προϊόντων, όπως οι τιμές, οι διαθεσιμότητες, τα μεγέθη κ.λ.π., από τα συνεργαζόμενα καταστήματα προς τη βάση δεδομένων του Skroutz.

Όταν επισκέπτεσαι το Skroutz, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι βλέπεις τις σωστές πληροφορίες και τις τιμές που δίνουν τα e-shops, κάτι για το οποίο υπεύθυνος είναι ο Mo, για αυτό του αξίζουν πολλά ΜΠΡΑΒΟ!

Datamart


Το Skroutz, όπως ήδη γνωρίζεις, έχει αποκτήσει "αδελφάκια" στο εξωτερικό, με το Alve στην Τουρκία και το Scrooge στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το Datamart είναι το σύστημα που έχουν αναπτύξει τα παιδιά, το οποίο συνδέει τις 3 χώρες για τη μεταφορά δεδομένων από τη μία στην άλλη. Μάλιστα, όταν ξεκινήσαμε στις χώρες του εξωτερικού, πολλά από τα αναγκαία δεδομένα για τις σελίδες των προϊόντων αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της Ελλάδας. Στο επίκεντρο του Datamart βρίσκεται το Mercury, ένα microservice που λειτουργεί ως ενδιάμεσος στην διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών.

Core

Η καρδιά του Earth είναι το Core, που συντηρεί το API πίσω από όλα τα μοντέλα του Skroutz.  Επίσης, το Core είναι η βασική δομή για την ανάπτυξη κι άλλων χρήσιμων εργαλείων, όπως τα:

  • Classifier: τοποθετεί τα προϊόντα στις κατηγορίες τους απευθείας από το αρχείο με το οποίο μας τα στέλνουν τα συνεργαζόμενα καταστήματα.

  • Tron: συνδέει τα προϊόντα στη βάση του Skroutz με τη σελίδα του εκάστοτε προϊόντος που βλέπει κάθε επισκέπτης.

  • Clusterer: συγκεντρώνει και ομαδοποιεί τα νέα προϊόντα.

  • Product Analyzer: αλιεύει τεχνικά χαρακτηριστικά από τον τίτλο και τα στοιχεία του προϊόντος.

Holmes

Ο δαιμόνιος "Holmes", είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει χρώματα και χαρακτηριστικά από τις φωτογραφίες των προϊόντων. Έτσι, βοηθάει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κατηγοριοποίησή τους, όπως επίσης και στη δημιουργία φίλτρων αναζήτησης.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η αρχή και το τέλος όλων των πραγμάτων στο Skroutz είναι η δική μας Γη. 

Το εσωτερικό διαχειριστικό σύστημα του Skroutz μας καλωσορίζει στην κεντρική του οθόνη με το σύνθημα “Who let the dogs out?” και βοηθάει όλες τις ομάδες να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές εργασίες. 

Ο Ανδρέας, οι Γιώργηδες, ο Θαλής, ο Σπύρος, ο Άγγελος και ο Κώστας είναι τα άτομα που κάνουν το “Earth” να κινείται και θα τους δεις να πρωταγωνιστούν στο video της ομάδας!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.