Βάψιμο μαλλιών στο σπίτι; Τόλμησέ το!

Γιατί μόνη σου; Γιατί μπορείς!

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά κοντράρονται με την επιθυμία σου για μια ανανέωση και συνήθως από αυτή τη μάχη χαμένη βγαίνεις εσύ.

Τώρα που οι ημέρες είναι ηλιόλουστες και πλησιάζουμε πιο κοντά στις καλοκαιρινές μας διακοπές, η διάθεση φτιάχνει όλο και πιο πολύ και οι σκέψεις για κάποια αλλαγή στην εμφάνισή σου είναι αναμενόμενες. Εάν νομίζεις πως αυτό θα σου κοστίσει χρόνο και χρήματα από τις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις, είναι καιρός να αποδεχτείς την πρόκληση υιοθετόντας τη νέα τάση στο βάψιμο των μαλλιών.

Γιατί, το να βάψεις τα μαλλιά μόνη σου στο σπίτι δεν είναι πια απλά μια λύση ανάγκης, αλλά μια έντονα ανερχόμενη τάση στο χώρο της ομορφιάς, που κερδίζει ολοένα και περισσότερες φανατικές θαυμάστριες.

Αν δε σε πείθουν τα παραπάνω, οφείλω να προσθέσω ότι ένας πειραματισμός θα δώσει ευελιξία στον προσωπικό σου χρόνο, ανεξαρτησία από τα ωράρια κομμωτηρίων και τις μετακινήσεις, την άνεση στο δικό σου χώρο και φυσικά δημιουργικότητα! 

Tip: Την πρώτη φορά που θα πειραματιστείς, επίλεξε από το χρωματολόγιο της εταιρείας που προτιμάς μια απόχρωση 2-3 τόνους πάνω ή κάτω από τη φυσική σου και μη ρισκάρεις με μεγάλες αλλαγές.

Τι θα χρειαστείς;

Η λίστα με τα απαραίτητα αξεσουάρ δεν είναι τόσο απαιτητική, όμως το πιο σημαντικό είναι η διάθεση και το κίνητρο να περιποιηθείς τα μαλλιά σου δίνοντάς τους μια χρωματική αλλαγή. Θα πρέπει, λοιπόν, να επιλέξεις βαφή προσέχοντας ότι η συσκευασία που θα πάρεις εμπεριέχει το γαλάκτωμα ενεργοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προμηθευτείς ξεχωριστά το αντίστοιχο προϊόν.

Να θυμάσαι, ότι το γαλάκτωμα ενεργοποίησης χαρακτηρίζεται από βαθμούς έντασης (volume) του οξυζενέ που εμπεριέχει. Όταν τα μαλλιά σου είναι κατεστραμμένα, θέλεις να τα σκουρύνεις, να τα ανοίξεις μόνο ένα τόνο ή να κάνεις το ίδιο χρώμα με το φυσικό σου, προτίμησε ένα προϊόν με 20 βαθμούς έντασης. Το οξυζενέ των 30 βαθμών έντασης είναι για να ανοίξεις το φυσικό σου χρώμα 2 - 2 ½ τόνους, ενώ εάν επιθυμείς πολύ περισσότερο (4-5 τόνους) τότε επίλεξε τους 40 βαθμούς.

Tip: Η ποσότητα της βαφής που θα χρειαστείς εξαρτάται από τον όγκο των μαλλιών σου. Σε γενικές γραμμές, μαλλιά μήκους περίπου μέχρι τον ώμο βάφονται ικανοποιητικά με ένα σωληνάριο βαφής. Για πιο πυκνά και μακριά μαλλιά θα χρειαστείς 1 ½ - 2 συσκευασίες.

Θα χρειαστείς, επίσης, τα ανάλογα αξεσουάρ βαφών:

  1. Ένα ζευγάρι γάντια μίας χρήσης (πολύ πιθανό να εμπεριέχεται στη συσκευασία της βαφής σου).
  2. Πινέλο και μπολ, για να δημιουργήσεις το μείγμα (το πινέλο είναι πιο εύχρηστο από την εφαρμογή απευθείας από το στόμιο της συσκευασίας).
  3. Χτένα με μυτερή άκρη, για να χωρίζεις εύκολα τα μαλλιά σου. 
  4. Κοκαλάκια-κλάμερ για να στερεώνεις τα μαλλιά. 
  5. Πετσέτα, για να την τυλίξεις γύρω από τους ώμους και να αποφύγεις πιθανά ατυχήματα με το χρωστικό μείγμα.

Πόσο χρόνο θα χρειαστείς;

Εφόσον συγκεντρώσεις τα παραπάνω και βάλεις την αγαπημένη σου playlist να παίζει δυνατά, η διαδικασία του βαψίματος θα σου πάρει περίπου 20 - 30 λεπτά. Επειδή θα είναι η πρώτη σου φορά, θα χρειαστεί να είσαι πιο αργή και προσεκτική. Με τον καιρό όμως θα αποκτήσεις άνεση και δε θα καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα και εύκολα το κάνεις.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να αφήσεις τη βαφή περίπου 35 - 40 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες που θα μελετήσεις καλά στη συσκευασία του προϊόντος. Ακολουθεί λούσιμο, κρέμα σταθεροποίησης χρώματος και στέγνωμα. Συνολικά, μιλάμε για μια διαδικασία που διαρκεί το μέγιστο 1 ½ ώρα και στο ενδιάμεσο μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο σου, να μαγειρέψεις, να δουλέψεις στον Η/Υ και γενικά να κάνεις ότι θες ή πρέπει, γιατί μην ξεχνάς... είσαι στο σπίτι σου!

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσεις τη βαφή, τα μαλλιά σου πρέπει να μείνουν άλουστα τουλάχιστον για 1 - 3 ημέρες, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου, ώστε να έχουν εκκρίνει οι πόροι του δέρματος τα φυσικά έλαια που θα προστατεύσουν το τριχωτό της κεφαλής από ερεθισμούς. Απόφυγε προϊόντα styling και αν έχεις σγουρά μαλλιά θα σε διευκολύνει να τα έχεις ισιωμένα και καλά ξεμπερδεμένα.

Tip: Εάν η βαφή σου ξεφύγει σε κάποιο σημείο, μπορείς με ένα υγρό μαντηλάκι καθαρισμού να διορθώσεις αμέσως την απροσεξία, ώστε να μην προλάβει να χρωματιστεί η επιδερμίδα.

Διαδικασία

Ξεκίνα στα καλοχτενισμένα μαλλιά κάνοντας μια χωρίστρα στη μέση. Με το πινέλο θα βάψεις κατά μήκος της χωρίστρας και τις δύο “όχθες” των μαλλιών σε 1 - 2 δάχτυλα πάχος. Με τη μυτερή άκρη από το πινέλο ή το χτενάκι θα κάνεις στη συνέχεια μια παράλληλη χωρίστρα προς την αριστερή πλευρά. Συνεχίζεις ομοίως, ώστε κάθε φορά να έχεις μία καινούρια παράλληλη χωρίστρα στην οποία βάφεις τη ρίζα. Το μήκος της χωρίστρας θα πρέπει να φτάνει περίπου μέχρι την κορυφή του κεφαλιού.

(Πηγή: goodhousekeeping.com)

Αφού βάψεις τη ρίζα της αριστερής πλευράς, κάνε τα αντίστοιχα μαλλιά ένα μικρό κοτσάκι και στερέωσε τα με ένα κλάμερ. Ομοίως θα βάψεις τη ρίζα του δεξιού μπροστινού τμήματος. Mε αυτόν τον τρόπο έχεις χωρίσει το κεφάλι σε 3 τμήματα. Στα πίσω μαλλιά θα ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία, κάνοντας όμως χωρίστρες οριζόντιες από το ένα αυτί στο άλλο μέχρι το τελείωμα των μαλλιών πίσω στον αυχένα.

(Πηγή: goodhousekeeping.com)

Μόλις τελειώσεις με τις ρίζες, λύσε τους δύο μικρούς κότσους και σκύβοντας ελαφρώς ρίξε όλα τα μαλλιά μπροστά. Με το πινέλο άπλωσε όλο το υπόλοιπο μείγμα της βαφής στις άκρες των μαλλιών.

Ολοκλήρωσε το βάψιμο κάνοντας μασάζ και με τα δύο χέρια (φορώντας γάντια φυσικά) στις ρίζες και σε όλα τα μαλλιά, ώστε να πάει παντού η βαφή. Τύλιξε τα μαλλιά σε ένα σφιχτό κότσο και άφησε τη βαφή να δράσει περίπου 35 - 40 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες.

Λούσιμο

Αφού περάσει η απαιτούμενη ώρα για να δράσει σωστά η βαφή, ρίξε στις παλάμες σου λίγο νερό και κάνε μασάζ στα μαλλιά για 1 - 2 λεπτά ώστε να αρχίσουν να ξεκολλάνε. Συνέχισε με ζεστό νερό που θα μαλακώσει τα κομμάτια της βαφής και σιγά-σιγά γύρνα προς το χλιαρό.

Λούσε τα μαλλιά με ένα σαμπουάν για διατήρηση χρώματος και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια μαλακτική κρέμα για τη σταθεροποίηση του χρώματος (συνήθως εμπεριέχεται μέσα στη συσκευασία της βαφής). Κάνε μασάζ με το προϊόν και άφησέ το να θρέψει και να δώσει λάμψη στα φρεσκοβαμμένα σου μαλλιά για 1 - 2 λεπτά. Ξέπλυνε με χλιαρό προς κρύο νερό, καθώς αυτό βοηθάει να κλείσουν τα “λέπια” της τρίχας και να σταθεροποιήσουν το χρώμα. Στέγνωσε με την πετσέτα κάνοντας μαλακές πιέσεις, υστερα στέγνωσε με το πιστολάκι μαλλιών και… είσαι έτοιμη!

(Πηγή: redbookmag.com)

Περιποίηση

Σημαντική υπόθεση στα βαμμένα μαλλιά για να έχουν διάρκεια και ποιότητα είναι η περιποίησή τους. Οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν:

  • Λούσιμο: Το καθημερινό λούσιμο ξεθωριάζει πιο γρήγορα το χρώμα. Για αυτό καλό είναι να λούζεσαι περίπου ανά 2 ημέρες. Επίσης, προσπάθησε το νερό να είναι χλιαρό και στο τελείωμα κρύο. Εαν τα μαλλιά σου λαδώνουν γρήγορα, μπορείς να δοκιμάσεις τη νέα τάση με τα ξηρά σαμπουάν, τα οποία αν και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα υγρά,  ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το φρεσκάρισμα των μαλλιών ανάμεσα στα λουσίματα. 
  • Φροντίδα: Μια μάσκα μαλλιών κατάλληλη για βαμμένα ή κατεστραμμένα μαλλιά μια φορά την εβδομάδα θα βοηθήσει στη διατήρηση του χρώματος. 
  • Ενυδάτωση: Η περιποίηση με λάδια μαλλιών σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθάει στην ενυδάτωση της τρίχας και προσφέρει υγεία και λάμψη. 
  • Προστασία: Προμηθεύσου απαραίτητα ένα προϊόν για θερμοπροστασία πριν από τη χρήση συσκευών περιποίησης μαλλιών, καθώς η θερμοκρασία είναι σημαντικός εχθρός του χρώματος.

(Πηγή: Pinterest)

Όλα τα παραπάνω ίσως σου ακούγονται πολλά, κουραστικά ή δύσκολα, όμως μια δοκιμή αρκεί για να ανακαλύψεις και εσύ μικρά μυστικά που θα κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη και ευχάριστη. Αν ήδη το σκέφτεσαι, ελπίζω με τις παραπάνω συμβουλές να νιώσεις έτοιμη. Αν πάλι δε σου είχε περάσει από το μυαλό, τώρα έχεις ένα βασικό οδηγό για να κινηθείς και να πειραματιστείς μόνη σου. Δοκίμασε και διασκέδασέ το! Θα έχεις μια όμορφη και γρήγορη αλλαγή από τα χεράκια σου :)

Μη διστάσεις να μοιραστείς τα δικά σου μυστικά μαζί μου ή με τις υπόλοιπες επισκέπτριες του Skroutz, αφήνοντας ένα σχόλιο σε αυτό το post!

Have fun & be creative!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Ψάχνει συνεχώς για DIY, διατροφικά tips και νέα προϊόντα περιποίησης. Τρελαίνεται για κινούμενα σχέδια, συναυλίες, θάλασσα και… ακροβατικά πανιά!