Παιχνίδια στη θάλασσα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Μια από τις πλέον αγαπημένες δραστηριότητες μικρών και μεγάλων το καλοκαίρι είναι το μπάνιο στη θάλασσα. Όταν λέμε μπάνιο στη θάλασσα, δεν εννοούμε βέβαια μόνο τις βουτιές, αλλά και όλες τις υπόλοιπες διασκεδαστικές δραστηριότητες μέσα και έξω από το νερό.

Παρ' όλο που ο συνδυασμός νερού και άμμου αποτελεί εγγύηση για ατέλειωτες ώρες διασκέδασης, ακολουθεί μια μικρή επιλογή από δραστηριότητες στην παραλία, που ταιριάζουν σε κάθε ηλικία. Εκτός του ότι είναι διασκεδαστικές, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δημιουργικότητα, κοινωνικότητα και κινητικές δεξιότητες!

Μωρά

Σπουδαίο ορόσημο για ένα μωρό, αλλά και για τους γονείς του, είναι η πρώτη επαφή με τη θάλασσα, φυσικά αφού πάρουμε πρώτα το ΟΚ του παιδιάτρου.

Στόχος είναι το μωρό να εξοικειωθεί με το νερό και να απολαύσει την εμπειρία, χωρίς να νιώσει φόβο ή ανασφάλεια. Άλλωστε, τα μωρά έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το υγρό στοιχείο, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιβάλλονταν από το αμνιακό υγρό.

Αν η θάλασσα είναι κρύα ή οι συνθήκες είναι ακατάλληλες, το μπάνιο μπορεί να ξεκινήσει από μικρή βρεφική πισίνα που θα στηθεί στην παραλία. Προσοχή, δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό χωρίς επίβλεψη, ακόμα κι αν η πισίνα έχει ελάχιστο νερό, όπως ακριβώς δε θα το αφήναμε μόνο του στην μπανιέρα του σπιτιού. 

(Πηγή: Pinterest)

Όταν στη συνέχεια μπούμε στη θάλασσα, το κάνουμε σταδιακά, έχοντας το μωρό στην αγκαλιά μας, παίζοντας, πλατσουρίζοντας και μιλώντας του συνεχώς!

Τα πιο μεγάλα μωρά που είναι σε θέση να καθίσουν, να περπατήσουν και να παίξουν, θα απολαύσουν ιδιαίτερα τα παιχνίδια στην άμμο. Τους δίνουμε κουβαδάκια, φτιαράκια, ποτιστήρια και τα αφήνουμε να ανακαλύψουν έναν ολοκαίνουργιο κόσμο παιχνιδιού και δημιουργίας.

Κύριο μέλημά μας είναι βεβαίως η ασφάλειά τους, οπότε έχουμε προβλέψει για το κατάλληλο βοήθημα κολύμβησης, αλλά και η προστασία τους από τον ήλιο με τη σωστή χρήση αντιηλιακού και καπέλου.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ιδέες για παιχνίδια στην παραλία και στη θάλασσα:

 • Κάστρα στην άμμο. 
 • Έργα τέχνης στην άμμο με πέτρες.

(Πηγή: Pinterest)

 • Γλυπτά από άμμο (γοργόνα, χελώνα, ακόμα και "χιονάνθρωπος"). 
 • Πηγάδι ή λίμνη (που γεμίζει με θαλασσινό νερό). 
 • Χαντάκι από την παραλία ως τη θάλασσα (που γεμίζει με θαλασσινό νερό).

(Πηγή: Pinterest)

 • Bowling με «αυτοσχέδιες» κορίνες (π.χ. βατραχοπέδιλα, κουτάκια αναψυκτικού κλπ). 
 • Μάζεμα κοχυλιών. 

(Πηγή: Pinterest)

 • Ζωγραφική στην άμμο με τη βοήθεια ενός κλαδιού. 
 • Γέμισμα ενός κουβά με θαλασσινό νερό. Κάθε παιδί παίρνει από ένα ποτιστήρι ή ποτήρι και προσπαθεί να γεμίσει πρώτο τον κουβά του. 
 • Παιχνίδι στη θάλασσα με φουσκωτά, σανίδες κολύμβησης, μακαρόνια κολύμβησης.
 • Σκοποβολή. Φτιάχνουμε κύκλους στην άμμο με τους αριθμούς 1, 2, 3 κλπ. Κάθε παιδί παίρνει από μία μπάλα (ή ένα κοχύλι ή ένα πετραδάκι) και προσπαθεί να τη ρίξει μέσα στον κύκλο με τους περισσότερους πόντους. 
 • Διάβασμα παραμυθιών κάτω από την ομπρέλα. 
 • Σαπουνόφουσκες.

Παιδιά σχολική ηλικίας

Εκτός από τις παραπάνω ιδέες προστίθενται επίσης: 

(Πηγή: Pinterest)

 • Μουσικές πετσέτες. Παίζεται όπως οι μουσικές καρέκλες, με μία λιγότερη πετσέτα απ΄ όσα τα παιδιά που συμμετέχουν. Ποιος θα μείνει εκτός, όταν σταματήσει η μουσική; 
 • Κυνήγι θησαυρού. Κάνουμε μια λίστα με αντικείμενα που τα παιδιά θα πρέπει να συγκεντρώσουν, όπως κοχύλια, βότσαλα σε διάφορα σχήματα και χρώματα, κουκουνάρια, καπάκια κλπ. Τα παιδιά παίρνουν από ένα κουβαδάκι για να συγκεντρώσουν τους θησαυρούς και ξεχύνονται! Μπορεί να παιχτεί και σε ομάδες.

Μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες

 • Άκουσμα μουσικής με mp3 player ή και με κινητό. Καλή ιδέα είναι οι αδιάβροχες θήκες που κρατούν νερό και άμμο μακριά. 
 • Δημιουργικές φωτογραφίες που θα ανέβουν βεβαίως (με μέτρο!) και στα social media. 

(Πηγή: Pinterest)

Να επισημάνουμε επίσης ότι το μπάνιο στη θάλασσα είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους γονείς να δεθούν με τα παιδιά τους. Και ναι μεν έχουν κι εκείνοι ανάγκη από λίγη χαλάρωση και ξεκούραση, αλλά αν αφιερώσουν στα παιδιά λίγο περισσότερο ουσιαστικό χρόνο για παιχνίδι το καλοκαίρι, θα απολαμβάνουν μία στενότερη σχέση μαζί τους το χειμώνα.

Καλά παιχνίδια και καλή διασκέδαση!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Η Άσπα είναι blogger στο Aspa Online, όπου καταγράφει στιγμιότυπα της καθημερινής της ζωής με τις κόρες της και μοιράζεται σκέψεις, ιδέες και πληροφορίες.