Εξοπλισμός camping – Όλα όσα πρέπει να έχεις μαζί σου

Τα έφερε έτσι η μοίρα και η παρέα αποφάνθηκε: «Φέτος θα πάμε camping!». Στο άκουσμα της απόφασης αυτής μπορείς να πεις:

Α) Τέλεια! Καιρό είχαμε να πάμε!

Β) Ωχ! Την πατήσαμε!

Όποια και αν είναι η απάντησή σου, μην ανησυχείς. Εμείς είμαστε εδώ, για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις τα όλα απαραίτητα για ένα άνετο, ξεκούραστο και ασφαλές camping.

Σκηνή

Ξεκινάμε από τα βασικά, από την επιλογή σκηνής camping. Το σπίτι σου, δηλαδή, για όσες μέρες διαρκέσουν οι διακοπές σου.

Κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι:

 • Τι budget διαθέτεις;
 • Πόσα άτομα θα μείνετε; Έτσι θα ξέρεις αν θα πάρεις σκηνή δύο, τριών, τεσσάρων ή παραπάνω ατόμων.
 • Πότε σκοπεύεις να τη χρησιμοποιείς; Παρότι τις σκηνές τις έχουμε συνυφασμένες με το καλοκαίρι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε και άλλες εποχές. Για αυτό, οι σκηνές, αναλόγως του υλικού τους, της αδιαβροχοποίησής τους και άλλων χαρακτηριστικών, κατατάσσονται ως καλοκαιρινές, τριών εποχών, τεσσάρων εποχών και χειμερινές.
 • Θα κάνεις πεζοπορία με τη σκηνή στο σακίδιο;

(Πηγή: livestrong.com)

Καλό είναι να συνυπολογίσεις όλα τα παραπάνω, έχοντας πάντα κατά νου ότι η σκηνή είναι μία επένδυση την οποία αν επιλέξεις προσεκτικά και τη φροντίζεις, μπορεί να συνεχίσει να σου αποδίδει για πολλά χρόνια.

Ευτυχώς το Skroutz έχει τα απαραίτητα φίλτρα, βάσει μέγιστης χωρητικότητας ατόμων, εποχής χρήσης και βάρους,  ώστε η διαδικασία της αναζήτησης της κατάλληλης σκηνής να γίνει παιχνιδάκι!

Tip: Προσπάθησε να μάθεις αν στήνεται εύκολα η σκηνή που επέλεξες και να μην είναι μία σκηνή που θέλει PhD στην τεχνολογία πυραύλων για να τη συναρμολογήσεις.

Υπνόσακος

Μπορεί να μη σε προβληματίζει ιδιαίτερα η αγορά υπνόσακου τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σου προτείνω να το ξανασκεφτείς.

Ο υπνόσακος, το sleeping bag δηλαδή, μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος και να σε προστατέψει από το κρύο ή να γίνει ο χειρότερος εχθρός σου και να σε κάνει να σκας από τη ζέστη.

(Πηγή: gimmetinnitus.com)

Κάποια δεδομένα που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον κατάλληλο για σένα είναι:

 • Για αρχή πρέπει να πάρεις το σωστό μέγεθος για σένα. Οι υπνόσακοι έχουν διάφορα μεγέθη, οπότε ανάλογα με το ύψος σου, διαλέγεις το κατάλληλο ώστε να χωράς ολόκληρος μέσα του.
 • Οι υπνόσακοι είναι γεμισμένοι είτε με πούπουλα είτε με συνθετικά υλικά. Αυτό, όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, επηρεάζει τόσο το βάρος του υπνόσακου όσο και τη μονωτική του ικανότητα.
 • Οι υπνόσακοι χωρίζονται σε Καλοκαιρινούς, 2 εποχών, 3 εποχών και Χειμερινούς. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι αυστηρός και προκύπτει, κυρίως, από το θερμοκρασιακό εύρος που έχουν, δηλαδή από το ποια είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία στην οποία παρέχουν άνεση.

Οι εταιρείες κατασκευής outdoor εξοπλισμού χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για την κατασκευή υπνόσακων, γεγονός που ωφελεί ακόμα περισσότερο τον τελικό καταναλωτή, εσένα δηλαδή.

Tip: Άν έχεις όρεξη και σκοπεύεις να ασχοληθείς περισσότερο με outdoor δραστηριότητες, αξίζει να το ψάξεις περισσότερο με την αγορά υπνόσακου (sleeping bag). Οι επιλογές και οι διαφοροποιήσεις είναι τόσες μα τόσες πολλές που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σου.

Υπόστρωμα

Αυτό που θα σε χωρίζει μεταξύ πάτου σκηνής και υπνόσακου (sleeping bag) είναι το υπόστρωμα.

Οι επιλογές είναι οι εξής 3, με σειρά σκληρότητας, τόσο μεταφορικά όσο και πραγματικά:

 • Υπόστρωμα από απλό αφρώδες υλικό. Ενδείκνυται για έμπειρους campers και για όσους είναι συνηθισμένοι στη ζωή στην ύπαιθρο.
 • Αυτοφούσκωτο υπόστρωμα. Πρόκειται για μία εξέλιξη του απλού υποστρώματος. Έχει βαλβίδα την οποία μόλις ανοίξεις, επιτρέπει στο υπόστρωμα να γεμίσει αέρα και έτσι δημιουργεί επιπλέον άνεση.
 • Φουσκωτό Στρώμα. Μιλάμε για την πιο άνετη επιλογή που έχεις για ύπνο σε camping. Θα ξεχάσεις ότι είσαι σε camping και θα νομίζεις ότι κοιμάσαι σπίτι σου. SOS! Χρειάζεσαι τρόμπα για να φουσκώσει το στρώμα. Άρα, καλό θα ήταν να μην την ξεχάσεις. Μία ακόμα πιο πρακτική λύση είναι η ηλεκτρική τρόμπα που δουλεύει με ρεύμα από την παροχή ρεύματος του αυτοκινήτου. Προφανώς προϋποτίθεται η ύπαρξη αυτοκινήτου.

Φακός

Έχεις φύγει για το camping απογευματάκι μετά τη δουλειά. Φτάνεις βράδυ. Προσπαθείς να δεις πως στο καλό στήνεται η σκηνή αλλά φως πουθενά. Η λύση έρχεται από το φακό ή ακόμα καλύτερα από το φακό κεφάλης!

(Πηγή: outdoorgearlab.com)

Μπορεί να νομίζεις ότι οι φακοί κεφαλής είναι μόνο για ανθρακωρύχους ή μακρινούς ξαδέλφους του Indiana Jones, όμως πραγματικά μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι.

Tip: Πλέον οι led φακοί κεφαλής είναι μονόδρομος. Πρόσεξε πόσα led έχει ο φακός που θα επιλέξεις, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάζει τη φωτεινότητά του που μετριέται σε κεριά (!).

Φανάρι

ΟΚ. Καλός και ο φακός, στήσαμε και τη σκηνή μας με τον φακό, και όλα καλά.

Με φωτισμό για τις υπόλοιπες ώρες, εντός και εκτός σκηνής, τι κάνουμε;

(Πηγή: hiconsumption.com)

Αυτοί που ανήκουν στους πιο ρομαντικούς προτιμούν λάμπες πετρελαίου (φανάρια θυέλλης) ή υγραερίου. Πλέον, αυτού του είδους φανάρια έχουν εξελιχθεί και έχουν τελευταίας τεχνολογίας led φώτα που είναι ικανά να δημιουργήσουν τον απαραίτητο φωτισμό.

Tip: Για super eco-friendly προσέγγιση υπάρχουν φανάρια που φορτίζουν με ηλιακό panel.

Σακίδιο ορειβασίας

Δε θέλεις να σε δείχνουν με το δάχτυλο που πήγες με trolley στο camping. Απλά, δε θέλεις.

Για αυτό, έχε ένα σακίδιο ορειβασίας με την κατάλληλη χωρητικότητα, άνετο για την πλάτη σου και εύκολο στη μεταφορά.

(Πηγή: blog.libero.it)

Επιλογές υπάρχουν πάρα πολλές, ανάλογα με:

 • Το budget που θέλεις να ξοδέψεις.
 • Τη χρήση που θέλεις να κάνεις (πεζοπορία, ορειβασία, απλά ταξίδια κλπ).
 • Τη χωρητικότητα που θέλεις να έχει.
Tip: Αν σκοπεύεις να περπατήσεις αρκετά με το σακίδιό σου πρόσεξε πολύ την ρύθμιση των ιμάντων και το πως εφαρμόζει στην πλάτη σου. Είναι πολύ σημαντικό να είναι άνετο στο περπάτημα. Από την άλλη, αν δεν σκοπεύεις να περπατήσεις αλλά χρειάζεσαι το σακίδιο μόνο ως βαλίτσα, πρόσεξε να έχει αρκετές τσέπες-θήκες ώστε να έχεις τακτοποιημένα όλα σου τα πράγματα.

Φορητό ψυγείο

Πραγματικά, η ύπαρξη κρύου νερού, αναψυκτικών ή ποτών μπορεί να σου καθορίσει το πως θα περάσεις.

Ένα, φαινομενικά απλό, πλαστικό φορητό ψυγείο μπορεί να διατηρήσει δροσερές έως κρύες τις μπύρες σου για αρκετές ώρες. Φρόντισε να έχεις προμηθευτεί παγοκύστες που παγώνουν σε κατάψυξη (αν έχει κατάψυξη διαθέσιμη στο camping), ενώ αν θέλεις να χρησιμοποιείς πάγο πρόσεχε το ψυγείο που θα πάρεις να έχει βρυσάκι, ώστε από εκεί να αδειάζεις τα νερά που θα δημιουργούνται όταν λιώνει ο πάγος.

Για τους πιο έμπειρους υπάρχουν και ηλεκτρικά ψυγεία που δουλεύουν με ρεύμα από την παροχή του αυτοκινήτου, ενώ για εκείνους που είναι «επαγγελματίες» campers υπάρχουν και φορητά ψυγεία υγραερίου.

Tip: Όπως στα πάντα στη ζωή, έτσι και εδώ, ισχύει το ότι πληρώσεις παίρνεις. Για αυτό καλό θα ήταν να αποφύγεις την λύση φελιζολένια ψαροκασέλα και να επενδύσεις σε ένα ψυγείο που και θα αντέξει πολύ και κυρίως θα διατηρεί την ψύξη για αρκετές ώρες.

Έπιπλα camping

Μεγάλη προσοχή! Εδώ μπορεί αν ξεφύγετε και να κουβαλήσετε όλο σας το βιός. Κάτι τέτοιο δε χρειάζεται. Η διασφάλιση της άνεσης είναι το βασικό σας μέλημα στο camping, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε το camping να μοιάζει με το σαλόνι σας. 

Πράξτε λιτά, λογικά και άνετα.

Καρέκλες και ένα τραπέζι είναι αρκετά για να είσαι άνετα τις ώρες που δεν είσαι στη θάλασσα ή δεν κοιμάσαι.

Έχε κατά νου:

 • Να χωράνε στο αυτοκίνητο τα παραπάνω και να μη χρειάζεσαι φορτηγό.
 • Να μην πιάσεις το μισό camping με τις καρέκλες και το τραπέζι σου.
 • Να μην κάνεις βίαιη εισβολή στο χώρο, αλλά να προσπαθήσεις να ενταχθείς ομαλά.

Σκίαστρα

Και τι; Θα στήσουμε το τραπέζι μας μέσα στον ήλιο;

Υπάρχει λύση και σε αυτό. Σκίαστρα πολλών ειδών, σχημάτων, διαφορετικών εμβαδών και ποιοτήτητας. Επίλεξε ένα σκίαστρο που να καλύπτει όλο το χώρο που θα χρειαστείς στο camping και που θα μπορεί να τοποθετηθεί στο χώρο που έχεις επιλέξει να στήσεις τα πράγματά σου.

Αιώρα

Μεσημέρι καλοκαιριού, σκιά κάτω από κάποιο δέντρο, τζιτζίκια να ακούγονται… Αυτό που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα είναι μία αιώρα. Όποιος έχει ξαπλώσει σε αιώρα ξέρει τι σημαίνει. Όποιος δεν έχει τύχει να τη χρησιμοποιήσει, απλά, δεν ξέρει τι χάνει.

Tip: Δώσε προσοχή στο υλικό κατασκευής της αιώρας. Επίσης, οι περισσότερες αιώρες αναγράφουν στις προδιαγραφές τους ποιο είναι το μέγιστο βάρος που αντέχουν.

(Πηγή:  pinterest.com)

Εκτός του βασικού παραπάνω εξοπλισμού, υπάρχουν διάφορα μικρά-μικρά τα οποία μπορούν να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη στο camping:

 • Πολύπριζο. Μία πρίζα, πολλά κινητά. Απλός συλλογισμός
 • Αντικουνουπικά κεριά. Κεριά με αντικουνουπικές ιδιότητες ώστε τα βράδια να είναι πιο ήρεμα χωρίς τους ενοχλητικούς φίλους μας.
 • Φαρμακείο πρώτων βοηθείων. Είναι πολύ εύκολο να σου τύχει ένα μικροατύχημα, για αυτό ας είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το λέει και η λέξη “πρώτες” βοήθειες. Δεν είμαστε όλοι γιατροί ή νοσηλευτές. Για οποιοδήποτε ζήτημα που είναι σοβαρότερο από το κάψιμο από τον ήλιο, απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα άτομα.
 • Ψάθα. Εκτός της κλασικής χρήσης της ψάθας στην παραλία, μπορείς να βάλεις μία ψάθα έξω από τη σκηνή ως χαλάκι εισόδου για να μη βάζεις την άμμο μέσα στη σκηνή.
 • Πασαλάκια σκηνής. Ναι, αγοράζοντας σκηνή camping, μαζί έχει και πασαλάκια (τα μεταλλικά εξαρτήματα που συγκρατούν τη σκηνή στο έδαφος), αλλά καλό θα ήταν να αγοράσεις και κάποια επιπλέον ώστε αν χάσεις ή στραβώσεις κάποιο να έχεις έξτρα.

Τα παραπάνω είναι μερικά, μόνο, από όσα μπορείς να έχεις μαζί σου στο camping. Αναλόγως του πόσα χρήματα θέλεις να επενδύσεις ή την άνεση που θέλεις να έχεις, υπάρχει η δυνατότητα να εξελίξεις κατά πολύ τον εξοπλισμό σου, για παράδειγμα, με κουζινάκι, χημική τουαλέτα και άλλα. Με χαρά να ακούσουμε και τις δικές σου προτάσεις για τα απαραίτητα στο camping.

Το camping δεν είναι μόδα. Είναι διαφυγή, επαφή με τη φύση, διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων. Προετοιμάσου σωστά, εξοπλίσου κατάλληλα και ζήσε αυτή την εμπειρία!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Communications & Marketing Executive στο Skroutz. Αγαπάει ότι του κάνει τη ζωή του πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα.