Φορητά ηχεία Bluetooth – Βασικά κριτήρια επιλογής και μοντέλα που ξεχωρίζουν

Αν κατά την επίσκεψή σας σε κάποιο μεγάλο κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη παρατηρήσατε σε ιδιαίτερη θέση μια σειρά ηχείων σε διάφορα χρώματα και σχήματα, κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο. Ο λόγος είναι ότι τα φορητά Bluetooth ηχεία αποτελούν μία από τις ανερχόμενες κατηγορίες gadget, με τα καταστήματα να πιάνουν την τάση της εποχής, δεσμεύοντας χώρο και προβάλλοντας τα καλύτερα προϊόντα της κατηγορίας.

Αν πιστεύετε ότι τα φορητά ηχεία απευθύνονται μόνο σε νέους ή λάτρεις της μουσικής, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε, αφού οι χρήσεις τους ποικίλουν. Άλλωστε, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σχεδόν παντού, σε συνδυασμό με ένα smartphone, ένα laptop ή ένα tablet, ξεπερνώντας τους περιορισμούς και τη χαμηλή ποιότητα ήχου που προσφέρουν οι περισσότερες προτάσεις σ’ αυτές τις κατηγορίες. Η υποστήριξη ασύρματης σύνδεσης μέσω του προτύπου Bluetooth καθιστά περιττά τα καλώδια, ενώ η ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαθέτουν τα περισσότερα μοντέλα σας απαλλάσσει από το να αγοράζετε μπαταρίες.

Τι να προσέξουμε πριν την αγορά

Τα κριτήρια αγοράς ενός Bluetooth ηχείου είναι αρκετά και η σπουδαιότητα τους διαμορφώνεται ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες. 

Φορητότητα

Αρχικά θα πρέπει να εξετάσουμε αν η φορητότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας αγοράς, αφού υπάρχουν μοντέλα χωρίς επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τα οποία προϋποθέτουν τη σύνδεση με πρίζα ρεύματος προκειμένου να λειτουργήσουν. Συνήθως αυτά τα μοντέλα διαθέτουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα υπόλοιπα, εξαιτίας όμως της μεγαλύτερης ηχητικής απόδοσης που μπορούν να προσφέρουν.

Σχεδίαση

Η σχεδίαση είναι ένα ακόμη κριτήριο και είναι ενδεικτικό ότι οι κατασκευαστές έχουν προχωρήσει στη δημιουργία αρκετά μοντέρνων ηχείων, αλλά και ηχείων με πιο συντηρητικό σχεδιασμό, καλύπτοντας έτσι όλα τα γούστα. Επειδή μιλάμε για ηχεία πάντως, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα του ήχου για χάρη του σχεδιασμού. Η ποιότητα του ήχου πάντα αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες αγοράς ενός ηχείου, με την ένταση του μπάσου να είναι αυτή που για πολλούς κάνει τη διαφορά.

Αυτονομία - Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ακόμα, όπως ισχύει και στα smartphones, έτσι και στα φορητά ασύρματα ηχεία η αυτονομία είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αφού εξασφαλίζει την απροβλημάτιστη χρήση για πολλές ώρες πριν χρειαστεί να ψάξουμε για πρίζα. Αντίστοιχα, πρέπει να δώσουμε έμφαση σε άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά που μπορεί να χρησιμεύσουν, όπως η παρουσία NFC, θύρας ακουστικών καθώς και μικροφώνου που επιτρέπει τη διεξαγωγή μιας τηλεφωνικής κλήσης σε ανοιχτή ακρόαση.

Τιμή

Αφήσαμε για το τέλος την τιμή, αφού η ποικιλία που υπάρχει στην αγορά καλύπτει όλα τα βαλάντια. Οι περισσότερες από τις προτάσεις των εταιρειών κυμαίνονται από €100 έως €300, ενώ δε λείπουν και μοντέλα που ξεπερνάνε το φράγμα των €700. Εν όψει των καλοκαιρινών μας διακοπών, συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα μοντέλα της αγοράς με τιμή έως και €300 και σας τα παρουσιάζουμε.

JBL Flip 3

Προερχόμενο από μία εταιρεία με μακρά παράδοση στο χώρο του ήχου, το Flip 3 της JBL εντυπωσιάζει με το σχήμα του και φυσικά με τις ηχητικές του επιδόσεις. Θυμίζει ένα μικρό κύλινδρο, μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και σε κάθετη θέση, ενώ διαθέτει τυπική προστασία έναντι του νερού. Όπως και τα περισσότερα ηχεία του άρθρου, μπορεί να συνδεθεί με smartphones και tablets, είτε αυτά στηρίζονται στην πλατφόρμα του iOS είτε του Android.

Με μεγάλη εμβέλεια και αυτονομία 10 ωρών, το Flip 3 μπορεί να συνδεθεί με έως και 3 διαφορετικά smartphones ή tablets, με τον ήχο να διακρίνεται όχι μόνο για τη μεγάλη του ένταση αλλά για το καθαρό μπάσο. Επιπλέον, ενσωματώνει μικρόφωνο, προκειμένου να πραγματοποιείτε απρόσκοπτα τις τηλεφωνικές σας κλήσεις.

UE Boom 2

Για πολλούς, το Ultimate Ears Boom 2 αποτελεί ίσως την κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των Bluetooth ηχείων. Με 25% μεγαλύτερη ένταση από το προηγούμενο μοντέλο, το UE Boom 2 είναι ένα μικρό θηρίο, αφού μπορεί να «γεμίσει» ένα μεγάλο δωμάτιο από μουσική. Οι ηχητικές του επιδόσεις βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν έχετε ρυθμίσει την ένταση στο ανώτερο επίπεδο, ο ήχος βγαίνει καθαρός χωρίς παραμορφώσεις.

Άλλα σημεία που ξεχωρίζουν στο UE Boom 2 είναι ο σχεδιασμός του, η δυνατότητα να τοποθετηθεί σε κάθετη θέση, αλλά και η αυτονομία του που σύμφωνα με την εταιρεία, κυμαίνεται περίπου στις 15 ώρες. Η χρήση του σε εξωτερικό χώρο γίνεται πιο εύκολη με βάση την υποστήριξη αδιαβροχοποίησης, χωρίς να ανησυχείτε σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με (γλυκό) νερό ή πέσει στην προσωπική σας πισίνα. 

Bose SoundLink Color

Από την κατηγορία δε θα μπορούσε να λείπει η Bose, γνωστή για τα κορυφαία προϊόντα που παρουσιάζει γύρω από τον ήχο. Η καλύτερή της πρόταση έχει την ονομασία Bose SoundLink Color και κυκλοφορεί σε έξι διαφορετικά χρώματα όπως κόκκινο, μαύρο, άσπρο, μπλε και πράσινο. Με μικρό μέγεθος, το SoundLink είναι εύκολο στη μεταφορά, με την αυτονομία να κυμαίνεται περίπου στις 8 ώρες.

Διακρίνεται για τιμή του, την εύκολη σύνδεσή του με το smartphone/tablet σας, ενώ διαθέτει αυτονομία περίπου 8 ωρών, με τη φόρτιση να γίνεται μέσω microUSB καλωδίου. Όσοι ενδιαφέρονται να το αγοράσουν, θα πρέπει να περιμένουν πολύ καλό ήχο, ακόμα και όταν είναι ρυθμισμένος αρκετά υψηλά, αφού η ποιότητα παραμένει αναλλοίωτη.

JBL Pulse 2

Το νέο Pulse ηχείο της JBL αποτελεί ίσως την καλύτερη πρόταση της εταιρείας και σίγουρα μία από τις πιο εντυπωσιακές της κατηγορίας. Με κυλινδρικό σχήμα, όπως και με το μοντέλο Flip 3, το JBL Pulse 2 χαρίζει κορυφαίο ήχο και απροβλημάτιστη σύνδεση με το κινητό σας τηλέφωνο.

Εκεί που ξεχωρίζει όμως το Pulse 2, είναι στο LED φωτισμό μέσω του οποίου αποκτά διαφορετικούς χρωματισμούς κατά την αναπαραγωγή της μουσικής. Μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα που θέλετε χρησιμοποιώντας τη mobile εφαρμογή που το συνοδεύει, ή ένα από τα 12 show που είναι ήδη έτοιμα προς χρήση π.χ. αυτό της φωτιάς, των πυροτεχνημάτων ή της βροχής.

Sony SRX-X5

H παρουσία της Sony στο αφιέρωμά μας γίνεται με το μοντέλο SRS-X5. Με όμορφο σχεδιασμό που το καθιστά ιδανική επιλογή για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, το Sony SRX-X5 διαθέτει εξαιρετικό ήχο με έμφαση στο δυνατό και καθαρό μπάσο. Η έλλειψη υποστήριξης αδιαβροχοποίησης ενισχύει τη χρήση του εντός σπιτιού, ενώ διατίθεται σε άσπρο, μαύρο και κόκκινο χρώμα.

Σε άλλα ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει η θύρα USB για να φορτίζετε παράλληλα το smartphone σας. Επιπλέον, η υποστήριξη της τεχνολογίας NFC κάνει παιχνιδάκι τη σύνδεση του ασύρματου ηχείου με ένα συμβατό smartphone. Η αυτονομία του σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία κυμαίνεται περίπου στις 8 ώρες.

Jawbone Big JamBox

Άλλη μια δημοφιλής εταιρεία στο χώρο είναι αναμφισβήτητα η Jawbone, με το μοντέλο Big JamBox που φανερώνει τις προθέσεις του με βάση την ονομασία του. Με μεγάλη αυτονομία που ξεπερνά τις 15 ώρες, αλλά και όμορφο σχεδιασμό, αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις.

Στην επιφάνεια του μπορούμε να εντοπίσουμε πλήκτρα ελέγχου της μουσικής μας, ενώ μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με δύο συσκευές. Παρά το μικρό του μέγεθος, ο ήχος που μπορεί να αναπαραχθεί από το Jawbone Big JamBox είναι αρκετά δυνατός, κάτι που σίγουρα θα ευχαριστήσει αρκετούς.

UE Roll 2

Από τα πιο μοδάτα ηχεία της αγοράς και μία από της καλύτερης προτάσεις της κατηγορίας είναι το το Ultimate Ears Roll 2 της Logitech. Συγκριτικά με τον προκάτοχό του, το UE Roll 2 χαρίζει 15% δυνατότερο ήχο και αυξημένη ασύρματη εμβέλεια 30 μέτρων.

Με μικρές διαστάσεις, μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη χάρη στον ελαστικό ιμάντα που διαθέτει σε σχήμα βρόχου, ενώ είναι αδιάβροχο υποστηρίζοντας την πιστοποίηση IPX7. Αντέχει ακόμα σε -νορμάλ- πτώσεις, και διαθέτει το δικό του σωσίβιο προκειμένου να μπορεί να επιπλέει μαζί σας στην πισίνα. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, αναμένεται όμως να κυκλοφορήσει σύντομα.

Αυτά είναι τα φορητά Bluetooth ηχεία που ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε μια κατηγορία προϊόντων που διαθέτει εξαιρετικές προτάσεις για όλες τις τσέπες. Αν πιστεύετε ότι η αγορά ενός τέτοιου gadget είναι περιττή, πιθανόν να αναθεωρήσετε μετά από τη χρήση ενός από τα πιο πάνω μοντέλα, έστω και για λίγες ημέρες. 

H δυνατότητα του να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική σε διάφορες εξωτερικές ή και εσωτερικές τοποθεσίες όπως το σαλόνι, το δωμάτιο σας, ακόμα και στο ντους, ακούγεται σίγουρα ενδιαφέρον, ειδικά όταν συνοδεύεται με ευκολία χρήσης χωρίς την παρουσία καλωδίων.


Ποιοι είμαστε

Offices

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Author

Ο Κώστας Σκιαδάς (aka Hal9000) είναι ο δημιουργός και administrator του insomnia.gr. Απλά, εραστής των gadgets.