Παπούτσια μπάσκετ - Οδηγός αγοράς για να αποφύγεις τα φάουλ

Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που απαιτεί να είσαι μονίμως σε κίνηση και να έχεις καλές αντιδράσεις. Τρέξιμο, άλματα, απότομο σταμάτημα και συχνές αλλαγές κατεύθυνσης, συνθέτουν την κίνηση ενός παίχτη μέσα σε τέσσερις γραμμές. Για να γίνουν όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις πως "πατάς γερά στο γήπεδο". Ένας, λοιπόν, από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι τα παπούτσια για μπάσκετ που θα επιλέξεις να φορέσεις.

Πριν ορμήσεις στα καταστήματα και δοκιμάζεις το ένα ζευγάρι μετά το άλλο, για να καταλήξεις τελικά στο πιο όμορφο και ακριβό επώνυμο παπούτσι με σκοπό να καταπλήξεις τους φίλους σου, πάρε μια ανάσα και σκέψου: “Μήπως αυτό το παπούτσι δε μου ταιριάζει; Μήπως στο ανοιχτό γήπεδο της γειτονιάς μπορεί να φθαρεί γρήγορα;”

Γήπεδο

Αρχικά, να θυμάσαι ότι το γήπεδο στο οποίο πρόκειται να παίξεις μπάσκετ σίγουρα παίζει ρόλο. Ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά στο ανοιχτό γήπεδο (Outdoor) είναι η σκόνη και το σκληρό δάπεδο. Επομένως, θα χρειαστείς ένα παπούτσι με σόλα ικανή να φρενάρει εύκολα, και φυσικά να είναι πιο ενισχυμένη, ώστε να κρατήσει περισσότερο, αφού η τριβή και η φθορά είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ωστόσο, τα περισσότερα παπούτσια για μπάσκετ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, είναι κυρίως για χρήση σε παρκέ - κλειστό γήπεδο (indoor). Αυτό σημαίνει ότι για να καταλήξεις σε ένα ζευγάρι αποκλειστικά για ανοιχτό γήπεδo, χρειάζεται περισσότερη και πιο εξειδικευμένη αναζήτηση.

Αυτό σημαίνει πως αν είσαι λάτρης του street-basket ή απλά θέλεις να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου σε ανοιχτά γήπεδα, έχεις λιγότερες επιλογές. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να καταφύγεις σε όχι και τόσο γνωστά brands.

Βέβαια, όλα είναι και θέμα συχνότητας χρήσης. Ακόμα και η σόλα ενός indoor παπουτσιού θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε όλα τα κυριακάτικα μονά ή τα 3-on-3 του καλοκαιριού.

Παπούτσι, σαν να λέμε βιβλίο

Όλοι γνωρίζουμε το κλασικό και χιλιοειπωμένο ρητό “ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο”. Το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά την επιλογή ενός παπουτσιού για μπάσκετ, όπου η εμφάνιση (δυστυχώς) πρέπει κανονικά να έχει τον τελευταίο λόγο. 

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα όταν αγοράζεις παπούτσια είναι ότι δεν υπάρχει test drive. Θα ήταν ιδανικό να μπορούσες να τα φορέσεις σε 2 μονά ή σε μερικές προπονήσεις πριν προχωρήσεις στην αγορά, αλλά κατά 99% η απόφαση πρέπει να παρθεί στο κατάστημα.

Έχοντας αποφασίσει για το ποια χρήση τα προορίζεις, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις είναι η σωστή επιλογή στο νούμερο του παπουτσιού. Γενικά, το πόδι σου πρέπει να είναι άνετο μέσα στο παπούτσι, με το μεγάλο δάχτυλο να έχει μέγιστη απόσταση μισού δαχτύλου από τη μύτη του παπουτσιού. Αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη, τότε σημαίνει πως αφήνεις πολύ ελεύθερο χώρο στο πόδι, με αποτέλεσμα πρώτον να γλιστράει μέσα στο παπούτσι χάνοντας την οποιαδήποτε αίσθηση σταθερότητας στα πατήματα, και κατά δεύτερον, θα παρατηρείς το λεγόμενο “Heel Slip”, δηλαδή θα νιώθεις το παπούτσι να βγαίνει καθώς περπατάς ή τρέχεις. 

Από την άλλη, αν η απόσταση είναι μικρότερη του μισού δαχτύλου, αυτό σημαίνει ότι το πόδι σου ζορίζεται να χωρέσει στο παπούτσι. Το αποτέλεσμα θα είναι να τρέχεις και να περπατάς μη φυσιολογικά ή ακόμη και ο κίνδυνος τραυματισμού στα δάχτυλα.

Η λύση, λοιπόν, είναι να φορέσεις και τα δύο καινούργια παπούτσια και να περπατήσεις λίγο μέσα στο κατάστημα. Κάνε ένα απότομο σταμάτημα, και αν δε σε ενοχλούν τα τριγύρω βλέμματα, δοκίμασε 4 - 5 άλματα απλά για να πάρεις μια ιδέα της συμπεριφοράς του παπουτσιού.

Αφού με τη βοήθεια των παραπάνω καταλήξεις στο σωστό μέγεθος, ας δούμε και τα πιο ουσιαστικά κριτήρια που θα σε βοηθήσουνε στην επιλογή σου.

Καταρχάς ένα παπούτσι χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη:

  • Το άνω μέρος
  • Το ενδιάμεσο τμήμα
  • Τη σόλα 

Άνω μέρος

Το άνω μέρος είναι το κομμάτι του παπουτσιού που θα σου τραβήξει την προσοχή για να το αγοράσεις και είναι υπεύθυνο για να κρατάει το πόδι σταθερό. Το άνω μέρος του παπουτσιού προστατεύει το άνω τμήμα του ποδιού και συνδέεται εσωτερικά με το ενδιάμεσο τμήμα, για αυτό είναι το κομμάτι του παπουτσιού που θέλει την περισσότερη φροντίδα. Οι παράγοντες που πρέπει να προσέξεις πριν την επιλογή σου είναι, το ύψος, το υλικό κατασκευής και ο τρόπος δεσίματος.

Υπάρχουν τρία βασικά είδη παπουτσιών μπάσκετ και είναι τα εξής:

Ψηλό

Το ψηλό παπούτσι προσφέρει καλύτερη υποστήριξη στον αστράγαλο, δίνοντας την αίσθηση πιο σταθερού κρατήματος. Στα αρνητικά ίσως υπολογίζουμε το μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Το ψηλό παπούτσι απευθύνεται συνήθως σε παίκτες που παίζουν με πλάτη κοντά στο καλάθι και βασίζονται πιο πολύ στη δύναμη.

Ημίψηλο

Φορώντας αυτόν τον τύπο παπουτσιού αποφεύγεις το περιττό, συνήθως, βάρος των ψηλών παπουτσιών. Επίσης, πολλοί βρίσκουν δύσκολο να συνηθίσουν ένα χαμηλό παπούτσι μπάσκετ, γιατί νιώθουν τον αστράγαλό τους γυμνό και απροστάτευτο. Άρα, τα ημίψηλα παπούτσια μπάσκετ είναι η κατηγορία που μάλλον προτιμούν όλοι όσοι κάνουν πολλές "δουλειές" μέσα στο γήπεδο.

Χαμηλό

Τα χαμηλά παπούτσια για μπάσκετ είναι η νέα τάση στην κατηγορία των αθλητικών παπουτσιών. Το βασικό τους στοιχείο είναι ότι είναι ελαφριά, επομένως ιδανικά για παίχτες που βασίζονται στην ταχύτητα και την έκρηξη. Από την άλλη, ένα μειονέκτημα, φυσικά, είναι ο τελείως εκτεθειμένος αστράγαλος.

Υλικό

Τα δερμάτινα παπούτσια ανήκουν πια στο παρελθόν. Το δέρμα έχει αντικατασταθεί από συνθετικά υλικά, ίδιας ή και καλύτερης αντοχής. Παρόλο που μπορεί να μη σου γεμίζουν το μάτι, ο σύγχρονος σχεδιασμός των αθλητικών παπουτσιών για μπάσκετ επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κίνησης του ποδιού, πλησιάζοντας τη φυσική κίνηση και ταυτόχρονα λιγότερο βάρος στα πόδια μας.

Δέσιμο παπουτσιού

Το δέσιμο του παπουτσιού είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο κλείνει το παπούτσι για να κρατάει το πόδι σου σταθερό. Ας δούμε ποιοί είναι οι βασικοί τρόποι που συναντάμε στα αθλητικά παπούτσια:

  • Κορδόνια

Ο κλασικός τρόπος κλεισίματος ενός παπουτσιού. Αυτό που θέλει προσοχή είναι να μη χαλαρώνουν ή να λύνονται εύκολα. Τα χαλαρά κορδόνια ισοδυναμούν με μείωση της σταθερότητας.

  • Αυτοκόλλητο

Το αυτοκόλλητο συναντάται κατά κύριο λόγο στα ψηλά και τα ημίψηλα παπούτσια. Προσφέρει έξτρα σταθερότητα και καλύτερο κράτημα του αστραγάλου.

  • Φερμουάρ

Το φερμουάρ είναι μία επιλογή η οποία δεν έχει "πιάσει". Αντί για τα κορδόνια υπάρχει ένα φερμουάρ, το οποίο συνήθως καλύπτεται από το υλικό του επάνω μέρος του παπουτσιού ή από κάποιο αυτοκόλλητο για να μην ανοίγει εύκολα.

  • Γλώσσα - Κάλτσα

Η γλώσσα έχει περιορισμένο εύρος κίνησης (σε αρκετά ζευγάρια και καθόλου) το παπούτσι φοριέται σαν να φοράμε κάλτσα και αυτό δυσκολεύει λίγο στο να “μπει” το πόδι μέσα, αλλά υπάρχει η αίσθηση της καλύτερης σταθερότητας.

Με εξαίρεση τα κορδόνια, οι υπόλοιποι τρόποι δεσίματος εμφανίζονται κατά κύριο λόγο συνδυαστικά, όπως π.χ. αυτοκόλλητο με φερμουάρ ή κορδόνια, γλώσσα - κάλτσα με αυτοκόλλητο ή κορδόνια κ.λ.π.

Ενδιάμεσο τμήμα

Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί το συνδετικό κομμάτι ανάμεσα στο άνω μέρος και τη σόλα - πάτο του παπουτσιού και είναι υπεύθυνο για την απορρόφησή των κραδασμών, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα του βηματισμού. 

Το μπάσκετ σαν άθλημα έχει πολλά άλματα και πολλές φορές χρειάζεται να έχεις έκρηξη στην κίνηση με το που τα πόδια σου ακουμπήσουν το έδαφος. Ίσως για αυτό λέμε ότι είναι το πιο σημαντικό τμήμα στο παπούτσι.

Ουσιαστικά, εδώ θέλεις μεγάλο ποσοστό απορρόφησης κραδασμών και όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας για την επόμενη κίνηση.Και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. 

Ένα λεπτό ενδιάμεσο τμήμα χάνει σε απορρόφηση κραδασμών, αλλά κρατάει το πόδι πιο κοντά στο έδαφος, άρα προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα. Αντίθετα, ένα παχύ ενδιάμεσο τμήμα θα έχει τη μέγιστη απορροφητικότητα, όμως κρατάει το πόδι ψηλότερα από το έδαφος, με αποτέλεσμα να χάνει σε σταθερότητα.

Στο ενδιάμεσο τμήμα υπολογίζουμε και τον πάτο του παπουτσιού, δηλαδή το ελαστικό κομμάτι που βρίσκεται στο κάτω μέρος πριν τη σόλα και στόχος είναι να κάνει το περπάτημα πιο άνετο και να ενισχύει την απορρόφηση των κραδασμών. Πολλές εταιρείες ψεκάζουν το συγκεκριμένο κομμάτι με ειδικές ουσίες, για να μειώνονται οι άσχημες μυρωδιές και οι πιθανότητες εμφάνισης μυκήτων.

Σόλα 

Τα φρένα του παπουτσιού! 

Η σόλα είναι το πιο σκληρό κομμάτι του παπουτσιού, καθώς είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Στα παπούτσια για μπάσκετ η μορφή της σόλας ποικίλει, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι επίπεδη και ιδανικά εξοπλισμένη με το λεγόμενο “herringbone pattern” για αποφυγή ανεπιθύμητων γλιστρημάτων. 

Το herringbone pattern είναι ουσιαστικά η διαρρύθμιση του υλικού της σόλας του παπουτσιού σε πολλά μικρά ορθογώνια σχήματα με διαφορετική διάταξη, ώστε η σόλα να αποκτά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής πριν αρχίσει να λιώνει. 

Ένα καλό tip όταν επιλέγεις παπούτσι για μπάσκετ, είναι να χαϊδέψεις με το χέρι σου τη σόλα και να προτιμήσεις αυτήν με την πιο τραχειά επιφάνεια και τα όσο το δυνατόν πιο πυκνά μοτίβα. Θα παρατηρήσεις επίσης, ότι ένας  τρόπος μείωσης του βάρους του παπουτσιού για μπάσκετ είναι η δημιουργία κενών ζώνων στη σόλα, σε σημεία τα οποία δεν επηρεάζουν το σταμάτημα-φρενάρισμα, όπως π.χ. στην καμάρα του ποδιού.

Tip: Πριν αγοράσεις τα αθλητικά σου παπούτσια online, μπορείς να επισκεφθείς ένα κατάστημα αθλητικών υποδημάτων που διαθέτει πελματογράφο και να κάνεις την ειδική μέτρηση για το πόδι σου. Έτσι, όχι μόνο θα μάθεις λεπτομέρειες για το πόδι σου και τον τρόπο που πατάς, αλλά θα μάθεις και πως να επιλέγεις πιο σωστά τα αθλητικά σου παπούτσια.

Σε πολλά ζευγάρια παπουτσιών υπάρχει ένα έξτρα επίπεδο ασφαλείας για επιπλέον σταθερότητα και αποφυγή ανεπιθύμητων γυρισμάτων, που συναντάται είτε σαν μία έξτρα στρώση υλικού στο άνω μερος του παπουτσιού πίσω από τον αχίλλειο και στον άξονα του αστραγάλου, είτε σαν ένα τοίχωμα που αρχίζει από το ενδιάμεσο τμήμα και επεκτείνεται στο άνω, από τη μέση του παπουτσιού και μπροστά.

Φυσικά ο συνδυασμός αυτών των δύο στο ίδιο ζευγάρι είναι ότι καλύτερο.Προτάσεις από την ομάδα μας

Η ομάδα μας παίζει μπάσκετ σχεδόν κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, πέρυσι πήραμε και το πρώτο μας κύπελλο! Έτσι, ζητήσαμε από τους παίκτες μας να προτείνουν ένα δικό τους αγαπημένο παπούτσι μπάσκετ που τους βοήθησε να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Good luck #teamskroutz! Πάμε για 2η νίκη ⭐#basketball #skroutz #feelingproud
A photo posted by Skroutz.gr (@skroutz.gr) on


"Φορώντας μπασκετικά παπούτσια -συνήθως ψηλά- για αρκετά χρόνια, αποφάσισα να αγοράσω τα Jordan B. Fly τα οποία δεν είναι ούτε ψηλά, ούτε τα λες και χαμηλά. Είναι στο ενδιάμεσο και κρατάνε σταθερό τον αστράγαλο. Οι πάτοι τους είναι μαλακοί, ενώ η αερόσολα προσφέρει μία αίσθηση άνεσης. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα!" - Αγγελός Κ.

"Προερχόμενος από το Kobe XI που αποδείχθηκε κακή επιλογή για παίχτες ρακέτας, δοκίμασα τα Nike KD Trey 5 IX που αποτελούν την τελευταία γενιά των παπουτσιών που αναπτύσσει η Nike για τον Kevin Durant. Εξαιρετική πρόσφυση σε αρκετά σκονισμένο - δυστυχώς - γήπεδο, πολύ καλή αντικραδασμική προστασία χάρη στην Full Length Zoom σόλα. Η τελευταία δεν έχει καμία σχέση με την κλασική σόλα του Air Max, μιας και είναι πιο λεπτή και ευέλικτη. Μέχρι τώρα αποδεικνύεται άριστη επιλογή." - Βασίλης Δ.

"Για ένα τόσο χαμηλό παπούτσι όπως το Nike Giannis Immortality, η στήριξη που παρέχει είναι πραγματικά καλή και η απορρόφηση των κραδασμών αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα. H εφαρμογή του είναι ικανοποιητική και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί κάνουν το παπούτσι ελαστικό χωρίς να χάνει σε ανθεκτικότητα. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι το κάτω μέρος της σόλας, που λόγω σχεδίου μαζεύει εύκολα σκόνη και μειώνει πολύ την πρόσφυση σε “βρώμικα” παρκέ. Θα το πρότεινα μόνο για παρκέ που καθαρίζονται τακτικά." - Άγγελος Μπ.

"Φοραώ πρώτη φορά αθλητικά Adidas, μετά από χρόνια στη Nike. Το τελευταίο ζευγάρι Nike που φόρεσα ήταν τα Hyperdunk 2014, ένα ελαφρύ παπούτσι, αλλά λίγο σκληρό. Η Adidas έδωσε full length boost στο Adidas Pro Boost Mid (το cushioning σύστημα σε όλη τη σόλα και όχι μόνο στο πίσω μέρος), με αποτέλεσμα να φτιάξει ένα παπούτσι λίγο βαρύ στο κάτω μέρος, αλλά εξαιρετικά μαλακό και απορροφητικό σε ό,τι αφορά τους κραδασμούς. Για την ακρίβεια είναι μακράν ότι πιο μαλακό έχω φορέσει. Το παπούτσι είναι ψηλό και ιδιαίτερα υποστηρικτικό στους αστραγάλους, για αυτό ίσως προορίζεται λίγο περισσότερο για ψηλές θέσεις. Προσοχή στο χρώμα που θα επιλέξετε, καθώς ανάλογα με το χρώμα αλλάζουν και τα υλικά, επομένως και το βάρος του παπουτσιού.

"Τα πράγματα στην επιλογή παπουτσιού μπάσκετ είναι πάρα πολύ απλά. Αν πιστεύεις ότι είσαι ο επόμενος Steph Curry, αν το παιχνίδι σου είναι μια συνεχόμενη εναλλαγή ρυθμού κατευθύνσεων και περιφερειακών σουτ, αν στο ζωγραφιστό πατάς μόνο για να πας στο βρυσάκι δίπλα στην μπασκέτα και τα ριμπάουντ είναι δουλεια του "ψηλού εκεί κάτω που ακόμη φοράει την φανέλα Shawn Kemp”, τότε το Under Armour Stephen Curry 3ZERO είναι αυτό που ψάχνεις. Εχει τα κρατήματα και την άνεση που χρειάζεσαι, όμως δεν υπόσχεται να βελτιώσει την ευστοχία σου. Αλλά ποιος νοιάζεται;" - Κώστας Π.

" Από τα πόδια μου έχουν περάσει μπασκετικά και μπασκετικά παπούτσια στο παρελθόν. Από Gary Payton και Alen Iverson σειρές μέχρι και τα Adizero Crazylight 2.0 (ίσως το πιο ελαφρύ παπούτσι που έχω φορέσει). Τελευταία αγορά μου είναι τα Adidas Harden Vol. 4. Αν και φορούσα πάντα ψηλό παπούτσι, το συγκεκριμένο είναι ιδανικό στην κατηγορία των χαμηλών. Προσφέρει πολύ καλό κράτημα, είναι σταθερό, ελαφρύ, ενώ διαθέτει και πολύ ωραίο σχεδιασμό. Αν παίζεις από 1 ως 3 και αρέσκεσαι σε γρήγορο παιχνίδι και αρκετές τρίπλες, θα καλύψει τις ανάγκες σου πλήρως. Στα θετικά, επίσης, συγκαταλέγεται ότι πέρα από το δέσιμο με τα κορδόνια, έχει ένα εσωτερικό ελαστικό δέσιμο, ώστε να κρατάει το πόδι πιο σταθερό. Τέλος, η τεχνολογία boost που έχει είναι ό,τι πρέπει για τη μέγιστη απορρόφηση κραδασμών." - Φοίβος.

Μην ξεχνάς ότι στο τέλος της ημέρας, το παπούτσι μπάσκετ που θα επιλέξεις, θα πρέπει εκτός από την άνεση, να σου προσφέρει την αίσθηση ότι είσαι αυτός που θα βάλει τα περισσότερα τρίποντα στο παιχνίδι!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της