Σκύλος στο σπίτι – τι χρειάζομαι για τη φροντίδα του;

Ύστερα από πολλή και ώριμη σκέψη, λήφθηκε η απόφαση, από όλη την οικογένεια, για τον ερχομό του νέου μέλους! Ετοιμάσου, λοιπόν, για την αρχή μιας χνουδωτής, γλυκιάς και παντοτινής φιλίας με αμέτρητες στιγμές αφοσίωσης και αγάπης.

Προετοιμασία για να υποδεχτούμε το κουτάβι

Πριν ξεκινήσεις τις αγορές και τις προετοιμασίες, βρες τον κτηνίατρο στον οποίο θα απευθύνεσαι όταν χρειάζεται. Πιθανότατα αυτή θα είναι και η πρώτη σας βόλτα, δηλαδή, για τα εμβόλιά του και την τοποθέτηση Microchip (η ταυτότητα του).

Πρώτο βήμα: Προετοιμασία σπιτιού

Έχε στο μυαλό σου ότι ως κουτάβι έχει την περιέργεια μικρού παιδιού, αλλά αντί να πιάνει το κάθε αντικείμενο που του κάνει εντύπωση, θα το μασουλάει! Μαζεύουμε, λοιπόν, ό,τι δε θέλουμε να γίνει σουρωτήρι από τα δοντάκια του, όπως για παράδειγμα τα καλώδια που είχαμε μέχρι πριν εκτεθειμένα, ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμό.

Δεύτερο βήμα: Η προίκα του

Σπιτάκι

Βρες ένα σημείο του σπιτιού το οποίο θα γίνει ο χώρος του. Ένα συρμάτινο κλουβί είναι η καλύτερη πρώτη αγορά που μπορείς να κάνεις. Θα λειτουργήσει ως φωλιά για το κουτάβι, βοηθώντας το να μένει ήρεμο και να νιώθει ασφάλεια, όταν θα μένει μόνο του τις ώρες που θα λείπεις από το σπίτι.

(Πηγή: dog-milk.com)

Μέσα στο συρμάτινο κλουβί θα βάλεις το κρεβάτι του σκύλου, η επιλογή του οποίου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το μέγεθός του. Στην πορεία μπορεί να χρειαστεί να πάρεις αρκετά κρεβάτια είτε γιατί θα λερωθούν μέχρι να μάθει την τουαλέτα, είτε γιατί δε θα το βολεύει στον ύπνο. Ήδη, από τους πρώτους μήνες παρατηρώντας τη στάση που παίρνει στον ύπνο, θα καταλάβεις, για παράδειγμα, αν χρειάζεται στρογγυλό σε περίπτωση που κουλουριάζεται ή τετράγωνο εάν απλώνεται.

Στην περίπτωση που το σπίτι διαθέτει κήπο, μπορείς να προετοιμάσεις και εκεί έναν δικό του χώρο τοποθετώντας ένα σπιτάκι σκύλου.

Τσάντα ή κλουβί μεταφοράς

Θα έρθει και η στιγμή που θα φύγετε παρέα για τις διακοπές σας. Θα πρέπει, λοιπόν, να διασφαλίσεις την άνετη και ομαλή μεταφορά του τετράποδου φίλου σου. Οι τσάντες μεταφοράς είναι μια καλή επιλογή για μικρότερα σε μέγεθος σκυλάκια και για μεταφορά σε αυτοκίνητο, ΚΤΕΛ ή οπουδήποτε αλλού, εφόσον μπορείς να το έχεις στα πόδια σου. Από την άλλη, για ταξίδια με αεροπλάνο ή πλοίο θα χρειαστείς ένα ανθεκτικό κλουβί μεταφοράς. Πριν αγοράσεις μία τσάντα ή ένα κλουβί μεταφοράς, έχε υπόψιν σου τα εξής:

  • Να έχει ανθεκτικό ύφασμα, ποιοτικά χερούλια, γερό φερμουάρ και τουλάχιστον 2 ανοίγματα εξαερισμού, αν πρόκειται για τσάντα μεταφοράς.
  • Να είναι ευρύχωρο, ανάλογο του μεγέθους του σκύλου σου, και να έχει καλό και ασφαλές κλείδωμα στην πόρτα, στην περίπτωση του κλουβιού.
Tip: Καλό είναι το κουτάβι σου να εξοικειωθεί με την τσάντα ή το κλουβί μεταφοράς καιρό πριν από την πρώτη χρήση, ώστε να νιώσει ασφάλεια και άνεση. Τοποθέτησε ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μια λιχουδιά μέσα για να μπει μόνο του. Απόφυγε να το σπρώξεις μέσα, διαφορετικά το να μεταφέρεις τον καλό σου φίλο στις διακοπές θα γίνει πολύ δύσκολη υπόθεση για όλους.

Ταΐστρα και Ποτίστρα

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε ταϊστρες και ποτίστρες σκύλου, όπως απλές ή αυτόματου ταΐσματος, καθώς και σε πολλά σχέδια και από διάφορα υλικά, όπως πλαστικά, ανοξείδωτα ή κεραμικά μπολ.

Ορισμένα μπολ και δοχεία έχουν επιπλέον βάρος στη βάση τους για να αποφεύγεται το αναποδογύρισμα, αφού όλοι ξέρουμε πόσο λαίμαργα μπορούν να γίνουν τα σκυλάκια μας, ενώ άλλα έχουν ακριβώς σε υποδοχές που προσφέρουν έξτρα υποστήριξη. Ως προς το μέγεθός τους, τα μπολ θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να χωρούν κάθε γεύμα.

Μην ξεχνάς πως οποιαδήποτε και αν είναι η επιλογή σου, τα μπολ σκύλου θα πρέπει να πλένονται σε καθημερινή βάση, καθώς αναπτύσσουν βακτήρια και μύκητες.

Σκυλοτροφή

Για την επιλογή της κατάλληλης σκυλοτροφής, θα χρειαστείς τη βοήθεια του κτηνίατρου. Το βασικό κριτήριο είναι η ηλικία του σκύλου, το βάρος, αλλά και οι δραστηριότητες του. Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τη ράτσα, τυχόν αλλεργίες και προβλήματα υγείας ή την έλλειψη κάποιας βιταμίνης. Καλό θα ήταν να μην αγοράζεις συνεχώς διαφορετικές τροφές, αλλά να καταλήξεις σε αυτή που του κάνει καλό (ποιότητα τριχώματος, όρεξη, κόπρανα κλπ.) και την τρώει με ευχαρίστηση.

Παιχνίδια

Όσα περισσότερα παιχνίδια σκύλων έχεις, τόσα περισσότερα παπούτσια και παντόφλες θα σώσεις. Τα παιχνίδια είναι μία σημαντική αγορά, καθώς έτσι αποβάλουν μέρος της έντασης και του στρες που μπορεί να έχουν.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή παιχνιδιών είναι η ασφάλεια. Διάλεξε παιχνίδια από βαρύ πλαστικό, και όχι από ελαφρύ, αφού υπάρχει κίνδυνος να το κόψει εύκολα και να καταπιεί κάποιο μικρό κομμάτι. Θυμήσου ότι τα κουτάβια έχουν τη συνήθεια να μασουλάνε ό,τι βρουν.

Θα πρέπει, επίσης, να προσέξεις το μέγεθος του παιχνιδιού. Το σωστό είναι αυτό που θα μπορεί να το βάλει στο στόμα του, ενώ δεν θα καταφέρνει να το φτάσει στα πίσω δόντια.

Μία έξυπνη ιδέα είναι να εναλλάσσεις τα παιχνίδια κάθε βδομάδα κρύβοντας τα μισά και εμφανίζοντας τα άλλα μισά, ώστε να μη βαριέται και να βρίσκει νέο ενδιαφέρον κάθε φορά.

Βόλτα

Θα έρθει, λοιπόν, και η μεγάλη στιγμή, μετά το τέλος των εμβολίων, που θα βγείτε την πρώτη σας βόλτα. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να έχεις ήδη προετοιμάσει το κουτάβι σου από το σπίτι με την ιδέα του κολάρου. Επίλεξε να του το φοράς την ώρα που πρόκειται να συμβεί κάτι ευχάριστο, όπως πριν από το φαγητό ή κάποιο παιχνίδι, για να το συνδυάσει με μία ευχάριστη κατάσταση. Οι πρώτες βόλτες με το κουτάβι είναι η συνέχεια της εκπαίδευσης που γίνεται στο σπίτι, καθώς και η ευκαιρία για την κοινωνικοποίησή του. Θα πρέπει να βρεις τι σας ταιριάζει, ώστε και το κουτάβι σου να κινείται ελεύθερα, αλλά και εσύ να έχεις τον πλήρη έλεγχο. 

Οι επιλογές σε κολάρα και σαμαράκια είναι πάρα μα πάρα πολλές. Και εδώ το βασικό κριτήριο είναι το μέγεθος και η ράτσα του σκύλου. Ένα μέτρο που χρησιμοποιείται εμπειρικά είναι ότι θα πρέπει να χωράνε άνετα δυο δάχτυλα μεταξύ του κολάρου και του λαιμού του κουταβιού. Πολλές είναι οι επιλογές και στους οδηγούς. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά υλικά, μήκη, αλλά και χρώματα. 

Τέλος, μην ξεχνάς να έχεις πάντα μαζί σου τις ειδικές σακούλες περιττωμάτων.

Tip: Το κουτάβι μεγαλώνει με ταχύτατο ρυθμό, γι’ αυτό φρόντισε να ελέγχεις συχνά το κολάρο για να εφαρμόζει σωστά και να μην το σφίγγει.

Μπάνιο

Το μπάνιο καλό θα είναι να γίνεται σε περιπτώσεις που το κουτάβι έχει λερωθεί με κάτι το οποίο δεν μπορούμε να καθαρίσουμε με ένα υγρό πανί, όπως π.χ. με λάσπη, χωρίς να υπερβαίνει τη μια φορά ανά 3μηνο. Κι αυτό διότι το συχνό λούσιμο μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς με το συχνό πλύσιμο καταστρέφονται τα φυσικά έλαια του δέρματος και της τρίχας του κουταβιού, με αποτέλεσμα και η μυρωδιά να γίνει πιο έντονη και να έχετε να αντιμετωπίσεις διάφορες δερματικές παθήσεις.

Πριν το πρώτο μπάνιο, λοιπόν, θα χρειαστείς:

  • Σαμπουάν: φυσικά όχι το δικό σου και ούτε καν του παιδιού σου. Το κουτάβι πρέπει να έχει το δικό του ειδικό σαμπουάν για σκύλους, ανάλογα με τη ράτσα και την ηλικία του, το οποίο θα επιλέξεις φυσικά κρατώντας πάντα κατά νου τυχόν αλλεργίες. Όσον αφορά τη χρήση, διαλύεις 1 μέρος σαμπουάν σε 15 μέρη νερού και δε χρησιμοποιείς απευθείας σκέτο το σαμπουάν επάνω στο κουτάβι. Στη συνέχεια σαπουνίζεις καλά τρίβοντας ανάποδα από το τρίχωμα του κουταβιού και ξεβγάζεις πολύ καλά, ώστε να μη μείνουν καθόλου υπολείμματα σαμπουάν.
  • Σεσουάρ και μπόλικες πετσέτες: Αφού ολοκληρώσεις με το μπάνιο, φροντίζεις να στεγνώσεις πάρα πολύ καλά το κουτάβι και δεν αφήνεις βρεγμένο κανένα σημείο. Ιδιαίτερη προσοχή στα «πατουσάκια».
  • Xτένισμα: Μετά το μπάνιο και το στέγνωμα ακολουθεί το χτένισμα. Ειδικά για σκυλιά με μακρύ τρίχωμα, το χτένισμα μπορεί να είναι το πιο χρονοβόρο όλης της διαδικασία. Θέλει υπομονή και επιμονή. Κι εδώ μια κατάλληλη βούρτσα ή χτένια για σκυλιά κατάλληλη για τη ράτσα του κουταβιού μας, θα σε βοηθήσει να τελειώσεις πιο εύκολα και γρήγορα το χτένισμα.

Tip: Μην καταφεύγεις στην εύκολη λύση του μπάνιου για να απομακρύνεις τη "μυρωδιά", αλλά δώσε προτεραιότητα στη επιλογή της σωστής τροφής σκύλου για την ηλικία και τη ράτσα του αγαπημένου σου «φίλου» - θα δεις, ότι θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα.

Τρίτο βήμα: Αγάπη και υπομονή

Για τον πρώτο καιρό τουλάχιστον, να θυμάσαι ότι δεν αρκούν μόνο τα παραπάνω πρακτικά ζητήματα. Χρειάζεται πλήρης επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνεις για τα επόμενα χρόνια που θα έχεις συντροφιά το χνουδωτό σου φίλο. Να έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι το πώς θα συμπεριφερθεί σε κάθε κατάσταση ο σκύλος μας, εξαρτάται από τα όρια που του έχουμε θέσει εμείς με τη συμπεριφορά μας. Όπως λέμε “Το σκυλί σου και το παιδί σου, όπως το μάθεις...”. Φρόντισε να φέρεσαι με αγάπη και σεβασμό και θα λάβεις το διπλάσιο από το κατοικίδιό σου!

Και αυτή είναι η δικιά μου χνουδωτή φίλη, που με βοήθησε να μάθω όλα όσα μοιράζομαι μαζί σου. Περιμένω στα σχόλια φωτογραφίες με το δικό σου τετράποδο φίλο!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Μέλος του fashion team του Skroutz. Εμμονή της τα προϊόντα ομορφιάς και οι τσάντες. Έχει αποκλειστικές πληροφορίες ότι φέτος θα φορεθεί και πάλι το χαμόγελο.