Έλλειψη Τσιπ: Τι συμβαίνει & γιατί ακρίβυναν οι κάρτες γραφικών;

Τσιπ, τσιπάκια ή αλλιώς ημιαγωγοί περιέχονται σε όλα τα προϊόντα με ηλεκτρονικά μέρη - από το κινητό σου μέχρι την ηλεκτρική σου οδοντόβουρτσα ή το αυτοκίνητό σου.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την παγκόσμια έλλειψη και τα προβλήματα διαθεσιμότητας διαφόρων προϊόντων στην αγορά όπως και ότι ο covid είναι η αιτία - είναι όμως;

Ο covid φταίει για όλα #not

Από τα μέσα του 2020 άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα διαθεσιμότητας σε τσιπ (chip) κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η απάντηση τότε ήταν απλή: covid-19

Οι ανάγκες που προκάλεσε η έξαρση του ιού αλλά και το “μένουμε σπίτι”, η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη προϊόντων στην αγορά. Θα συμφωνείς αν έσπευσες κι εσύ να προμηθευτείς τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να μεταφέρεις την εργασία, το σχολείο, τη διασκέδαση, τους φίλους και την οικογένειά σου στο...σπίτι. Ή για την ακρίβεια στο ψηφιακό περιβάλλον του σπιτιού σου.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας στην αρχή της πανδημίας μείωσαν τις ποσότητες που σχεδίαζαν να παράγουν καθώς πίστευαν ότι η ζήτηση θα μειωθεί. Όμως, η πραγματικότητα αποδείχθηκε τελείως διαφορετική και έφερε αντίθετα αποτελέσματα στον προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εκτός από την υπερβολική ζήτηση την οποία δεν μπορούσαν να καλύψουν οι υφιστάμενες γραμμές παραγωγής, πολλά εργοστάσια στην Ασία, όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη παραγωγή των τσιπς (chips), αλλά και μεγάλα εμπορικά λιμάνια υπολειτουργούσαν ή ακόμη χειρότερα δεν λειτουργούσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αυτό συνέβαινε είτε λόγω περιορισμένου αριθμού εργαζομένων για λόγους διαφύλαξης της υγείας είτε λόγω ολικών lockdown.

Στην Κίνα εξακολουθούμε να βλέπουμε τεράστια εμπορικά λιμάνια που προμηθεύουν όλο τον υπόλοιπο κόσμο με προϊόντα να κλείνουν για μέρες, με την εμφάνιση ακόμη κι ενός μόνο κρούσματος.

Ως αποτέλεσμα, ο φόρτος της εφοδιαστικής αλυσίδας ολοένα και διογκώνεται.

Γιατί οι κάρτες γραφικών είναι τόσο δυσεύρετες;

Σε όλα τα παραπάνω, η έλλειψη στις κάρτες γραφικών συναντά μία επιπλέον αιτία: τα κρυπτονομίσματα.

Οι κάρτες γραφικών είναι απαραίτητες για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων κατά την οποία χρησιμοποιείται η επεξεργαστική τους ισχύς. Με την άνοδο των κρυπτονομισμάτων ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που στρέφονται στην εξόρυξή τους, επενδύοντας σημαντικά ποσά για τη δημιουργία υψηλών απαιτήσεων υπολογιστών και ενισχύοντάς τους με κάρτες γραφικών που αρχικά σχεδιάστηκαν για το καταναλωτικό κοινό.

Και πάλι θα αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν με το που ανακοινώνεται μία νέα κάρτα στην αγορά σχεδόν αμέσως να αναφέρεται “εκτός αποθέματος” ή να είναι τόσο ακριβή;

Γιατί έχουν ακριβύνει οι κάρτες γραφικών;

Κάπου εδώ μπαίνουν στο “παιχνίδι” και οι scalpers. Η κοινότητα των scalper, ήταν αρχικά γνωστή για το ότι επιδιώκει την απόκτηση προϊόντων περιορισμένης έκδοσης με στόχο τη μεταπώλησή τους για κέρδος.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η παγκόσμια αυτή κοινότητα έχει πολλαπλασιαστεί τόσο σε μέγεθος όσο και σε προϊόντα - στόχους.

Οι scalpers, χρησιμοποιούν bots τα οποία εντοπίζουν την αλλαγή του αποθέματος σε “διαθέσιμα” στα περισσότερα δημοφιλή online καταστήματα παγκοσμίως και πραγματοποιούν τη διαδικασία αγοράς των προϊόντων σε κλάσματα δευτερολέπτων, πριν καν δηλαδή ένας μέσος καταναλωτής προλάβει να πατήσει το κουμπί “προσθήκη στο καλάθι”. Τα bots πραγματοποιούν ταυτόχρονα χιλιάδες συναλλαγές για λογαριασμό των scalpers, οι οποίοι έπειτα μεταπωλούν τα δυσεύρετα πλέον προϊόντα σε έως και 3 φορές μεγαλύτερη τιμή.

Κατασκευαστές και έμποροι λιανικής πώλησης προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο με τη λήψη διαφόρων μέτρων. Οι έμποροι διαθετουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων στα φυσικά τους καταστήματα έναντι του online, εντοπίζουν και αναστέλλουν λογαριασμούς χρηστών με “ασυνήθιστη δραστηριότητα” ενώ οι κατασκευαστές τροποποιούν το λογισμικό τους.

Συγκεκριμένα, η NVIDIA τροποποιεί το λογισμικό της σειράς RTX 3000 (με τη σήμανση Lite Hash Rate | LHR) για να μειώσει την ικανότητά τους να εξορύσσουν κρυπτονομίσματα και να διασφαλίσει ότι αυτές οι κάρτες γραφικών θα καταλήξουν στα χέρια των gamers καταναλωτών. Ταυτόχρονα λανσάρει νέα σειρά ειδικά σχεδιασμένη για επαγγελματική εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, την Nvidia CMP (Cryptocurrency Mining Processor).

Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο αν κι εσύ έχεις καταφέρει να αποκτήσεις ένα Playstation 5, ένα XBOX Series X ή τις νεότερες κάρτες γραφικών μέσα στο 2021 πριν εξαντληθούν από τα bots! ;)

Πώς μας επηρεάζει σαν καταναλωτές;

Πλέον παρατηρούνται προβλήματα διαθεσιμότητας σε πολύ περισσότερα προϊόντα στην αγορά κάνοντας τις αγορές μας δυσκολότερες - από κάρτες γραφικών, τηλεοράσεις, κονσόλες, κινητά τηλέφωνα μέχρι και αυτοκίνητα.

Η έλλειψη των τσιπ έχει επίσης ως αποτέλεσμα να ανέβει το κόστος των ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και κάθε προϊόντος που διαθέτει τσιπ, προκαλώντας την κατακόρυφη αύξηση τιμών.

Πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση;

Σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις και εταιρείες-κολοσσοί ανακοινώνουν τεράστια ποσά επένδυσης δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής τα επόμενα χρόνια προκειμένου να φτάσουμε σε μία ισορροπημένη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που δεν εξαρτάται μόνο από μία ή δύο χώρες.

Ταυτόχρονα η ζήτηση πέφτει σε επίπεδα κανονικότητας και αναμένεται η αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων προς το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις την ερευνητικής εταιρείας IDC, το 2023 αναμένεται πλεόνασμα ημιαγωγών σε σχέση με τη ζήτηση για πρώτη φορά μετά την πανδημία.

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.