2012 - 2013 - H διαδρομή του Skroutz & σκέψεις για το μέλλον

Η χρονιά του Helmet

Στις 28 Μαρτίου του 2012 βγήκε live η έκδοση Helmet του Skroutz. Ήταν μακράν η μεγαλύτερη ανακατασκευή του codebase που έχουμε κάνει ποτέ. Με προγραμματισμό πολλών μηνών πριν το επίσημο release, είχαμε θέσει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά τη σχεδίαση:

  • Απλοποίηση του interface: Κατά τον κύκλο συντήρησης της λειτουργίας ενός website, θα προκύψουν χαρακτηριστικά που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική φάση του σχεδιασμού. Αυτά τα χαρακτηριστικά, συνήθως επιβαρύνουν την εμπειρία χρήσης και μπερδεύουν το χρήστη. Ο κανόνας λέει, όταν έχεις αμφιβολίες για κάτι, τότε προτίμησε την πιο μινιμαλιστική προσέγγιση. Έτσι, απλοποιήσαμε την κεντρική μας σελίδα και αναδιοργανώσαμε τη διάταξη των βασικών κατηγοριών, πετυχαίνοντας καλύτερη προβολή του συνόλου των κατηγοριών του www.skroutz.gr.
  • Υψηλότερη απόκριση στην ιστοσελίδα: Ανέκαθεν ήμασταν φανατικοί της ταχύτητας. Ωστόσο, με τη νέα έκδοση Helmet, ο πήχης ανέβηκε πιο ψηλά. Κάθε επιμέρους στοιχείο της δομής της ιστοσελίδας αναπτύχθηκε με γνώμονα την απόδοση και το τελικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Το www.skroutz.gr διαθέτει βελτιστοποιημένο χρόνο φόρτωσης και υψηλή κατάταξη ως μία από τις πιο γρήγορες ιστοσελίδες παγκοσμίως βάση του Alexa
  • Εμπειρία χρήστη από mobile συσκευές: Toηλεκτρονικό εμπόριο μέσω φορητών συσκευών είναι μία ισχυρή τάση και ήταν σημαντικό να προετοιμάσουμε το έδαφος για όσα έρχονται στο μέλλον. Οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι ένας ανασχεδιασμός της ιστοσελίδας στη φιλοσοφία του responsive web design είναι το μόνο που απαιτείται, ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Όπως για παράδειγμα οι καθυστερήσεις των δικτύων στη μεταφορά των δεδομένων, ή η απόδοση των mobile browsers στη «φόρτωση» της ιστοσελίδας, μέχρι το απλό γεγονός ότι τα δάχτυλά μας δεν είναι όσο ακριβή όσο ένα ποντίκι Η/Υ. Πιστεύω πως ακόμη δε βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που επιθυμούμε σχετικά με την εμπειρία πλοήγησης στο από φορητή συσκευή, αλλά πλησιάζουμε στο στόχο!

Η εταιρεία

Το 2012 ήμασταν τυχεροί γιατί μεγαλώσαμε ως ομάδα. Πάνω από 15 νέα μέλη προστέθηκαν στο δυναμικό μας και έτσι πλέον αριθμούμε συνολικά τα 42 άτομα! Κατά τη διάρκεια των σταδίων ανάπτυξης της εταιρείας, πάντα φτάναμε σε κάποια επίπεδα απόδοσης, όσον αφορά τους χώρους στα γραφεία, τη διαχείριση της ομάδας και τις εσωτερικές διαδικασίες. Εκτιμώ ότι διαχειριστήκαμε με επιτυχία την πλειοψηφία των προκλήσεων που προέκυψαν στην πορεία και ανυπομονώ για όσα θα φέρει το 2013.

2013

Το λανσάρισμα του www.alve.com θα σηματοδοτήσει σίγουρα το 2013. Αυτή είναι η πρώτη μας «επιδρομή» εκτός Ελλάδας και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα διδάγματα θα είναι πολλά, αλλά εξίσου πολλές θα είναι κι οι ευχάριστες εμπειρίες από το νέο εγχείρημα. Επίσης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά μας στα νέα -μεγαλύτερα- γραφεία μας, τα οποία θα μας επιτρέψουν να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την ομάδα. Σκεπτόμενος όλα τα παραπάνω, έχω ένα εξαιρετικό προαίσθημα για το 2013. Πολλά και συναρπαστικά πράγματα θα βρεθούν στη διαδρομή μας και σίγουρα θα είναι a hell of ride!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγγραφέας

Επικεφαλής UX & design στο Skroutz.gr. Καλλιτέχνης στα όνειρα του, νευρωτικός στην καθημερινότητα του, ασυμβίβαστος στις λεπτομέρειες της δουλειάς.