Skroutz.gr

Υγεία και εργασία

Περίληψη

Η εργασία, ως συνεχής και επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, αποτελεί μια πιθανή πηγή κινδύνων για την υγεία του εργαζόμενου. Ακριβώς όμως λόγω του επαναλαμβανόμενου και προβλέψιμου χαρακτήρα της, προσφέρεται και ως πλαίσιο για την εφαρμογή δράσεων πρόληψης ή και προαγωγής της υγείας. Τέτοιες παρεμβάσεις έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται σε κάθε οργανωμένη κοινωνία, ενώ και η Πολιτεία συμβάλλει στη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, θεσπίζοντας και συμπληρώνοντας τη σχετική νομοθεσία. Το ζήτημα ωστόσο εναποτίθεται στους ώμους των επαγγελματιών της υγείας, που έχουν χρέος να ενημερωθούν για την ισχύουσα κατάσταση, να κατευθύνουν και να επιβλέψουν την προστασία της υγείας των εργαζόμενων, αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και κάλυψη νέων απειλών. Την απαραίτητη για το έργο αυτό πληροφόρηση και ενημέρωση προσφέρει το βιβλίο των Ε. Βελονάκη, Π. Σουρτζή "ΥΓΕΙΑ & Εργασία", που κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ.
Οι συγγραφείς διαθέτουν μακρόχρονη διδακτική εμπειρία στο αντικείμενο της υγιεινής της εργασίας. Ο πρώτος μάλιστα είχε εκδώσει ομότιτλο εγχειρίδιο από το 1990. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής Πρόληψης και Υγιεινής Περιβάλλοντος στον Τομέα Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η δεύτερη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής της Υγιεινής της Εργασίας στον Τομέα Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο βιβλίο τους επιχειρούν να περιγράψουν την πολυδιάστατη σχέση υγείας και εργασίας, που σχετίζεται άμεσα και δυναμικά με το αντικείμενο της υγιεινής και ιατρικής της εργασίας, ώστε να αναδεικνύεται η σημασία της προαγωγής υγείας μέσω της εργασίας. Αποφεύγοντας τις παγίδες των ταξικών ή ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, το κείμενο διαπνέεται από ένα πνεύμα εναρμόνισης του ατομικού και του συλλογικού συμφέροντος, αναζήτησης και προώθησης του επωφελούς για το άτομο και την κοινωνία, τροφοδότησης του εποικοδομητικού και δημιουργικού κοινωνικού διαλόγου.
Στις σελίδες του βιβλίου εξετάζονται ζητήματα οργάνωσης και επίβλεψης της υγιεινής της εργασίας, εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικά νοσήματα, μέθοδοι προαγωγής της υγείας στον εργασιακό χώρο, ενώ εκτεταμένη αναφορά γίνεται στις διάφορες κατηγορίες βλαπτικών παραγόντων. Σε ιδιαίτερα κεφάλαια εξετάζονται ζητήματα όπως η εργονομία, οι συνθήκες εργασίας, η επαγγελματική επιδημιολογία, η εκτίμηση της επικινδυνότητας, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο αφιερώνεται στην υγιεινή της εργασίας στο νοσοκομείο. Την ύλη συμπληρώνουν τα παραρτήματα, που περιλαμβάνουν χρήσιμες διευθύνσεις, σχετική νομοθεσία, υποδείγματα εντύπων αξιολόγησης χώρων εργασίας, ατομικού δελτίου υγείας εργαζόμενου, καταγραφής επαγγελματικών κινδύνων, αξιολόγησης θέσης εργασίας, δεδομένων ασφάλειας επικίνδυνων υλικών, όπως και η σήμανση των χώρων εργασίας.
Πρόκειται για μια οργανωμένη καταγραφή της θεματολογίας της υγιεινής της εργασίας, που διατηρεί την επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η πρακτικότητα και χρησιμότητα για τον ενασχολούμενο με το ζήτημα. Περιεκτικό και ευανάγνωστο, το βιβλίο αυτό καλύπτει τις διδακτικές ανάγκες του φοιτητή, αλλά και προσφέρεται ως εγχειρίδιο αναφοράς για τον λειτουργό που θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη της υγειονομικής επιτήρησης ενός εργασιακού περιβάλλοντος.

Περισσότερα
0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο
Προσθήκη στα αγαπημένα menu Υγεία και εργασία

Υγεία και εργασία

 1. Υγεία και εργασία

  Κατόπιν παραγγελίας

 2. Υγεία και εργασία

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 3. Υγεία και εργασία

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 4. Υγεία και εργασία

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 5. Υγεία και εργασία

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 6. Υγεία και εργασία

  Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 7. ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

  Παράδοση 4 έως 10 ημέρες

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα με βάση τα επιλεγμένα φίλτρα

Ακύρωση όλων των φίλτρων

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Υγεία και εργασία και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν

Άλλα βιβλία του συγγραφέα

Περισσότερες κατηγορίες

Εφαρμοσμένες επιστήμες

Ιατρική

Υγεία

Υγιεινή

Επαγγελματική υγιεινή