Skroutz.gr

Εικόνες της Τήνου

Περίληψη

[...] Οι αισθητικές αντιλήψεις της ζωγραφικής τέχνης κάθε εποχής επηρέαζαν και διαμόρφωναν ανάλογα και την εκκλησιαστική τέχνη στην Τήνο. Εκείνο όμως που παρέμεινε πάντοτε σταθερό και αναλλοίωτο είναι το πνευματικό υπόβαθρο, το οποίο πηγάζει από το θεολογικό δόγμα της Εκκλησίας και τη διαχρονικότητα της εκκλησιαστικής ζωγραφικής τέχνης, που αναδύεται μέσα από τους χρωστήρες των ταπεινών αγιογράφων ανά τους αιώνες.
Τα εικονογραφικά θέματα που αναλύονται στο βιβλίο οπωσδήποτε έχουν θρησκευτική και καλλιτεχνική αξία, γιατί κάθε δημιούργημα είναι αυθύπαρκτο και φέρει τη δική του αδιαμφισβήτητη αξία, τη δική του ιστορία και το δικό του μήνυμα.
Επιβεβαιώνουν τη ζώσα θρησκευτικότητα του λαού της Τήνου και επομένως είναι σημείο αναφοράς και ανίχνευσης αυτής της διάστασης της ψυχής.
Κι αν αυτή η "ταπεινότητα" της ανωνυμίας των αγιογράφων χαρακτηρίζει πολλές από τις εικόνες της Τήνου, κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ένα μοναδικό χαρακτηριστικό τους, πως είναι έργα αγάπης προς τη θρησκευτική και καλλιτεχνική παράδοσή μας, που σχηματίστηκε και διαμορφώθηκε, κυρίως, στους δύσκολους καιρούς της δουλείας του Γένους.
Τα ιερά πρόσωπα, μέλη πια της αιωνιότητας, υπερβαίνουν την έννοια του χρόνου και αποτελούν αξίες του εκάστοτε "παρόντος". Την καλλιτεχνική παραγωγή χαρακτηρίζει διαχρονικά μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά το εικαστικό σύστημα, τους νόμους και τις αρχές του.
Η εν λόγω έκδοση εμπεριέχει ως υλικό ένα τμήμα του πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου της Τήνου, το οποίο κατά το πλείστον είναι ανέκδοτο και για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας στην ευρύτερη κοινωνία.
Ο εκκλησιαστικός αυτός θησαυρός είναι φυλαγμένος στους Ιερούς Ναούς της Τήνου και το Μοναστήρι του Κεχροβουνίου και θεωρείται ιερά παρακαταθήκη, μαρτυρούσα το καθαρό πνεύμα και τη γνήσια χριστιανική ορθόδοξη παράδοση.
Μέσα από τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου, γίνεται μια προσπάθεια για διερεύνηση και καταγραφή 150 εκ των σπουδαιότερων εικόνων των Ναών του νησιού με ποικίλα εικονογραφικά θέματα, μέσα από μια νέα οπτική, προσφέροντας ταυτόχρονα μια καινούργια προοπτική και ένα μέλλον στο "παρελθόν" της αγιογραφικής τέχνης στην Τήνο.
Ο αναγνώστης θα διακρίνει μια συστηματική παράθεση και καταγραφή, ερμηνεία, ανάλυση και τεκμηρίωση των εικονογραφικών θεμάτων των εικόνων και ορισμένων ξυλόγλυπτων, θα αναζητήσει την αναβάπτιση στην κολυμπήθρα της θρησκευτικής και καλλιτεχνικής παράδοσης μας κάτι σπουδαίο σε σημασία και συμβολισμό, και θα νιώσει κοινωνός του παρελθόντος, καθώς υπάρχουν δημιουργήματα τα οποία ανάγονται στον 14ο έως τον 19ο αιώνα.
Το ιερό νησί της Τήνου μέσα στα σπλάχνα του κρύβει μεγάλη δύναμη και ομορφιά. Είναι πανέμορφο στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά συγχρόνως είναι πανέμορφο και στο θρησκευτικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό του περιβάλλον. Είχε η Τήνος και θα έχει μεγάλη ιστορία, τέχνη και πολιτισμό και, τέλος, κρύβει πάντοτε με μια χαρακτηριστική λεπτότητα και ευγένεια, δυναμικό Ελληνισμό και δυναμική Ορθοδοξία.
[...]
(από τον πρόλογο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β΄)

Περισσότερα
0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο
Προσθήκη στα αγαπημένα menu Εικόνες της Τήνου

Εικόνες της Τήνου

 1. Εικόνες της Τήνου

  Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 2. Εικόνες της Τήνου

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 3. Εικόνες της Τήνου

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 4. Εικόνες της Τήνου

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 5. Εικόνες της Τήνου

  Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα με βάση τα επιλεγμένα φίλτρα

Ακύρωση όλων των φίλτρων

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Εικόνες της Τήνου και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν
Περισσότερες κατηγορίες

Καλές τέχνες

Ζωγραφική

Αγιογραφία

Θρησκεία

Χριστιανική ηθική και ευλάβεια

Η χρήση της τέχνης στον Χριστιανισμό

Εικόνες

Ιστορία. Γεωγραφία

Αρχαιολογία. Αρχαιότητα. Ελληνική ιστορία

Ελλάς - Ιστορία

Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη

Νησιά Αιγαίου - Ιστορία

Τήνος - Ιστορία