Skroutz.gr

Ελλήνων κειμήλια

Με ιδιαίτερη χαρά προλογίζουμε το ωραίο αυτό Λεύκωμα, το οποίο εκδίδεται με την ευκαιρία των 125 χρόνων από της ανεγέρσεως του εν Λονδίνω περικαλλούς Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας. Συγχαίρουμε δε από βάθους καρδίας τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού Θεοφιλέστατον Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Θεοδώρητο -και τους ιερείς συνεργάτες του Αρχ. Θεωνά Μπακάλη και Πρεσβύτερο Δημήτριο Μπαθρέλλο- ο οποίος είχε την πρωτοβουλία τόσο για την έκδοση του Λευκώματος, όσο και για την έκθεση των πολυτίμων ιστορικών κειμηλίων πού συνδέονται με την ιστορική πορεία του Ναού. Συγχαίρουμε όμως επίσης τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Παναγιώτη Λαιμό και τους Συνεπιτρόπους του, οι οποίοι μετά πολλού ενθουσιασμού υιοθέτησαν την ιδέα και συνυπούργησαν στην υλοποίηση τούτης της φιλότιμης πρωτοβουλίας.
Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη εάν δεν εκάμναμε εύφημη μνεία του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος Εξοχωτάτου κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου, ο οποίος με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τη γενναιόδωρη χορηγία του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε αυτό το έργο, το οποίο χωρίς την υλική και ηθική συμπαράσταση του Υπουργού δεν θα μπορούσε να γίνει. Για αυτό και ευχαριστούμε ολόθερμα τον κ. Υπουργό που μέσα στις άλλες του ενασχολήσεις και πρωτοβουλίες περιέλαβε και τον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, τον οποίον ανήγειραν οι Απόδημοι Έλληνες τον περασμένο αιώνα σαν αιώνια μαρτυρία της πίστεώς τους στον Τριαδικό Θεό, οι δε σύγχρονοι Ελληνορθόδοξοι ομογενείς τον προστατεύουν και τον συντηρούν με την προσευχή και με την ενεργουμένη αγάπη και στοργή τους.
Όπως όλοι, ασφαλώς, γνωρίζουμε, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας Λονδίνου, εκτός του ότι αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο πρώτου μεγέθους και καύχημα της Ομογένειας Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξε για πολλές δεκαετίες, από της ιδρύσεώς του το 1877, όχι μόνο το θρησκευτικό, αλλά και το πνευματικό και εθνικό και πολιτιστικό κέντρο των Αποδήμων Ελλήνων στη φιλόξενη αυτή χώρα της παροικίας μας. Η δε ύπαρξή του αυτή καθιε εαυτήν απετέλεσε κι έναν από τους κυριωτέρους λόγους που το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε επιλέξει το Λονδίνο και όχι άλλη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα ως την έδρα της νεοσύστατης,το 1922, Μητροπόλεως Θυατείρων και Κεντρώας και Δυτικής Ευρώπης. Από της ιδρύσεως του Ναού τούτου μέχρι το έτος 1948, οπότε ιδρύθηκε ο Ναός Αγίων Πάντων περιοχής Camden Town, η Αγία Σοφία ήταν ο μόνος ορθόδοξος Ναός που εξυπηρετούσε τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς ταύτης της μεγάλης πόλεως. [...]

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο
  1. Ελλήνων κειμήλια

    Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

  2. Ελλήνων κειμήλια

    Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

  3. Ελλήνων κειμήλια

    Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα με βάση τα επιλεγμένα φίλτρα

Ακύρωση όλων των φίλτρων

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Ελλήνων κειμήλια και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν

Παρόμοια βιβλία

Περισσότερες κατηγορίες

Καλές τέχνες

Καλές τέχνες - Γενικά έργα

Τέχνη - Ιστορία

Τέχνη, Βυζαντινή

Καλές τέχνες

Καλές τέχνες - Γενικά έργα

Καλές τέχνες - Σπουδή και διδασκαλία

Τέχνη - Σπουδή και διδασκαλία (Στοιχειώδης)

Τέχνη - Κατάλογοι