Skroutz.gr

Διάσωση και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των μεγάλων νησιών της Μεσογείου

Την άνοιξη του 2004, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων (European Foundation Center) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, έγιναν συζητήσεις με τον καθηγητή κ. Βάσο Καραγιώργη και τον διευθυντή του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco κ. Francesco Bandarin για την οργάνωση ενός συμποσίου με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά και τω φυσικό περιβάλλον των νησιών της Μεσογείου. Κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί έμφαση στα προβλήματα προστασίας και ανάδειξης, ιδίως τώρα που ο νησιωτικός κόσμος της Μεσογείου, μικρός και μεγάλος, υφίσταται τις συνέπειες της ταχύρυθμης τουριστικής ανάπτυξης και της άναρχης δόμησης, που πολλές φορές είναι πιο επώδυνες και από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. [...]
Στο πνεύμα αυτό αποφασίσαμε το Ίδρυμα Λεβέντη και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών να οργανώσουμε το παρόν συμπόσιο, που τώρα υλοποιείται χάρη στην αρμονική συνεργασία των δύο πλευρών και τον ακάματο ζήλο των οργανωτών του.
Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να ληφθούν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα για τον ευαίσθητο χώρο της Μεσογείου.
Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους από τη Σαρδηνία, τη Μάλτα, την Κορσική, το Βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τους έγκριτους πανεπιστημιακούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες που έσπευσαν πρόθυμα εδώ να καταθέσουν ο καθένας τη γνώση και την εμπειρία του.
Το συμπόσιο πραγματοποιείται χάρη στη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στις ηγεσίες των οποίων εκφράζονται ευχαριστίες. [...]

(από τον χαιρετισμό της Αγγελικής Γιαννικουρή, προϊσταμένης του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών)

Περιέχονται οι εισηγήσεις:

- Grazia Piras, "The evolution of the World Heritage List and the World Heritage Sites in large islands of the Mediterranean: trends and challenges"
- Ugo Leone, "The International Development Law Organization (IDLO)"
- Artemis Yiordamli, "The Mediterranean island landscape: an overview in time and space"
- Costa Carras, "Monuments and natural environment: problems in Greece"
- Ασπασία Λούβη - Κίζη, "Θεματική μουσεία. Ένας τρόπος διάσωσης της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς: το Δίκτυο του Π.Ι.Ο.Π."
- Vassos Karageorghis, "The conservation and presentation of the cultural and natural heritage of Cyprus: positive and negative aspects"
- Αλεξάνδρα Ιωαννίδου - Καρέτσου, "Από την Κνωσό μέχρι τη Ζάκρο. Η περιπέτεια της προστασίας των ιστορικών αρχαιολογικών χώρων στην κεντρική και ανατολική Κρήτη".
- Χρυσούλα Τζομπανάκη, "Πρόγραμμα προστασίας και ανάπλασης του οικισμού Άνω Αρχανών του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη"
- Αγλαΐα Αρχοντίδου - Αργύρη, "Η προβολή και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο βόρειο Αιγαίο. Τα παραδείγματα της προϊστορικής Μύρινας στη Λήμνο και του Εμπορίου των πρώιμων ιστορικών χρόνων στη Χίο".
- Μαρίζα Μαρθάρη, "Η ανάδειξη των προϊστορικών κυκλαδικών οικισμών: τα παραδείγματα του Σκάρκου Ίου και της Φυλακωπής Μήλου"
- Γιώργος Γιαννόπουλος, "Ανάδειξη και μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της σύγχρονης πόλης της Ρόδου"
- Marco Masseti, "Deer and dwarf elephants of the Dodecanese. The Holocene redefinition of the faunal ecosystems of Rhodes and other nearby islands"
- Ευάγγελος Βελιτζέλος, "Μουσειακή ανάδειξη και προστασία των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου"
- Μελίνα Φιλήμονος, Τούλα Μαρκέτου, "Αρχαιολογικό και οικολογικό τοπίο της Ρόδου. Παρόν και παρελθόν".
- Κατερίνα Μανούσου - Ντέλλα, "Η ανάδειξη ενός διαχρονικού μνημειακού χώρου ανάμεσα στο φυσικό τοπίο και τη ζωή της σύγχρονης πόλης της Ρόδου"
- Μαρία Μιχαηλίδου, "Παλιό Πυλί Κω: Εξελίξεις στη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου".
- David Mallia, "Prejudice and preservation"
- Sebastiano Tusa, "New perspectives in the fields of archaeological underwater research, protection and evaluation in Sicily"
- Vincenzo Santoni, Allessandro Usai, "Development perspectives in the management of the archaeological landscape of southern and central Sardinia"
- Fulvia Lo Schiavo, "It's publish or perish: Sardinian cultural and natural heritage at risk"
- Olga Philaniotou, "The Tower of Heimarros on Naxos and the Sanctuary of Poseidon and Amphitrite on Tenos: two approaches to the conservation and presentation of cultural and natural heritage"

0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα με βάση τα επιλεγμένα φίλτρα

Ακύρωση όλων των φίλτρων

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Διάσωση και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των μεγάλων νησιών της Μεσογείου και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν

Παρόμοια βιβλία

Περισσότερες κατηγορίες

Κοινωνικές επιστήμες

Κοινωνικές επιστήμες - Γενικά έργα

Κοινωνική ανθρωπολογία

Πολιτιστική πολιτική

Ιστορία. Γεωγραφία

Ιστορία. Γεωγραφία - Γενικά έργα

Παγκόσμια ιστορία. Πολιτισμός

Πολιτισμός - Μεσόγειος

Καλές τέχνες

Αρχιτεκτονική

Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική

Μνημεία - Συντήρηση και αποκατάσταση