Skroutz.gr

Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ

Περίληψη

Από το 2012, οπότε και κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του "ΙΚΕ&ΕΠΕ", συντελέστηκαν δομικές διαρθρωτικές αλλαγές στο δίκαιο της ΙΚΕ και της ΕΠΕ. Οι αλλαγές αυτές κινούνται σε τρία κατ' αρχήν επίπεδα:

Α. Πρώτο και κυριότερο, εισήχθησαν στο Ελληνικό δίκαιο τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, με τα οποία ξαναγράφηκε από την αρχή συνολικά το λογιστικό δίκαιο όλων των εταιρικών μορφών, και άρα και των ΕΠΕ και των ΙΚΕ. Με τον νέο Ν 4308/2014 οι εταιρείες πλέον εντάσσονται σε μία ευρύτερη νομική έννοια, τις οντότητες, και χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους. Παράλληλα ρυθμίζονται κεντρικά και συνολικά όλα τα ζητήματα σχετικά με τα λογιστικά συστήματα και αρχεία, τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις (όπως καλούνται πλέον οι γνωστές μας ετήσιες οικονομικές καταστάσεις) και τους κανόνες επιμέτρησης των καταχωριζόμενων στοιχείων. Το βιβλίο περιέχει αναλυτική κατ? άρθρο ερμηνευτική παρουσίαση των διατάξεων του Ν 4308/2014 με τον εξής πρωτότυπο τρόπο: Σε κάθε διάταξη του νόμου έχουν ενταχθεί σε ενιαίο συγγραφικά και ερμηνευτικά κείμενο οι αντίστοιχες διατάξεις της πολυσέλιδης και αναλυτικότατης Εγκυκλίου, της Πολ. 1003/31.12.2014, ώστε τελικώς να αποτελεί έναν πλήρη θεωρητικό και πρακτικό ερμηνευτικό οδηγό για κάθε ενδιαφερόμενο.

Β. Δεύτερη μεγάλη αλλαγή στο δίκαιο της ΙΚΕ και της ΕΠΕ είναι αυτή της κατάργησης όλων των διατάξεων περί ελαχίστου καταβεβλημένου κεφαλαίου σε αυτές. Και ναι μεν στην ΙΚΕ ήδη το κεφάλαιο είχε ορισθεί σε ένα ευρώ, στην ΕΠΕ όμως μέχρι λίαν προσφάτως ανερχόταν στα 24.000 ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι τελικώς με την κατάργηση αυτών των διατάξεων ο νομοθέτης κατασκευάζει το θεωρικό σχήμα δύο κεφαλαιουχικών εταιρειών χωρίς κεφάλαιο. Και βέβαια, οι αλλαγές αυτές ανοίγουν με πιο έντονο τρόπο το ζήτημα της προστασίας των τρίτων στη νέα «μετακεφαλαιουχική» εταιρική εποχή. Και σε αυτό το θέμα, ΙΚΕ και ΕΠΕ διάγουν βίους παράλληλους. Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου έχει προσαρμόσει και όλες τις άλλες περιπτώσεις και διατάξεις που επηρεάζονται από την αλλαγή αυτή.

Γ. Τρίτη δομική αλλαγή είναι αυτή που συντελείται κεντρικά, όπως και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, σε όλες τις εταιρείες σχετικά με το σύστημα δημοσιότητας αυτών. Μετά από πολλές δεκαετίες και παραλλαγές, καταργείται το Τεύχος ΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. του ΦΕΚ και η δημοσιότητα συντελείται πλέον αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του Γ.Ε.ΜΗ. Ταυτόχρονα, όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά. Παράβολα, αιτήσεις, πιστοποιητικά και άλλα. Η δημοσιότητα καθίσταται υποχρεωτικά ηλεκτρονική, ευέλικτη και προσβάσιμη χωρίς ιδιαίτερο κόστος στον καθένα. Αυτή ίσως μπορεί να θεωρηθεί μία πρώτη απάντηση στο ζήτημα της προστασίας των τρίτων: Η ηλεκτρονική εταιρική διαφάνεια. Υποδείγματα και αναλύσεις συνθέτουν και αυτό το νέο τμήμα της δεύτερης έκδοσης, κατανοητές και χρήσιμες, για τον καθένα, θεωρητικό και πρακτικό.

Η εκ βάθρων ανανεωμένη και επικαιροποιημένη 2η έκδοση του δίκαιου ΙΚΕ και ΕΠΕ κατέστη, λόγω των πολλαπλών νομοθετικών επεμβάσεων και νομολογιακών εξελίξεων, ένα ουσιαστικά εντελώς νέο βιβλίο, απόλυτα προσαρμοσμένο στη φιλοσοφία του νέου εταιρικού δικαίου, που μετέβαλε άρδην σημαντικότατες διατάξεις για όλες τις εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΕΕ, ΟΕ).

Ειδικά για την ΕΠΕ και την ΙΚΕ στη νέα «μετακεφαλαιουχική» εποχή που διανύουμε εξετάζονται τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη οι νέες διατάξεις της κατάργησης του ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου που δημιουργούν τις πρώτες κεφαλαιουχικές εταιρείες χωρίς κεφάλαιο. Περιέχονται επίσης όλες οι σημαντικές νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που τις αφορούν.

Το βιβλίο διατηρεί ωστόσο και τη δομή της πρώτης έκδοσης (δηλ. τη σύγκριση των δύο εταιρικών μορφών ΙΚΕ & ΕΠΕ). Είναι εμπλουτισμένο με υποδείγματα καταστατικών, αγωγών, πληροφοριακών εντύπων κ.λπ. και ολοκληρώνεται με αναλυτικό ευρετήριο.

Περισσότερα
0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο
Προσθήκη στα αγαπημένα menu Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ

Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ

 1. Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 2. Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 3. Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 4. Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 5. Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ

  Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 6. ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα με βάση τα επιλεγμένα φίλτρα

Ακύρωση όλων των φίλτρων

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν

Άλλα βιβλία του συγγραφέα

Περισσότερες κατηγορίες

Δίκαιο - Δικαιώματα

Επιστήμες

Οικονομία

Οικονομικά