Skroutz.gr

Η κοινωνική ασφάλιση

Περίληψη

Με το παρόν βιβλίο επιχειρείται για πρώτη φορά μια συνολική πρακτική προσέγγιση των κυριότερων και πιο επίκαιρων πτυχών του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης με χρήσιμες επεξηγήσεις, πίνακες και πρακτικά παραδείγματα. Είναι το μοναδικό βιβλίο που παρουσιάζει με τρόπο κατανοητό το σύνολο της ασφαλιστικής νομοθεσίας με παραπομπή στις κρίσιμες διατάξεις, ανά ασφαλιστικό οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία έντονη προσπάθεια εξυγίανσης και εξορθολογισμού τηςκοινωνικής ασφάλισης, μέσω κατάργησης φορέων, συγχωνεύσεων και τροποποίησης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά με τον Ν 2084/1992 με τον οποίο έγινε και ο κομβικός διαχωρισμός σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Με το ανά χείρας έργο το οποίο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται καθημερινά με θέματα κοινωνικής ασφάλισης (δικηγόρους, λογιστές, εργοδότες, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους) επιτυγχάνεται μια σφαιρική πρακτική προσέγγιση των πιο σημαντικών ζητημάτων του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης.

Στο έργο, μεταξύ άλλων, παρατίθενται οι κυριότερες γενικές αρχές του Δικαίου της Κοινωνικής Ασφάλισης και αναλύονται οι έννοιες της παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης, για την καλύτερη κατανόηση των οποίων παρατίθενται και σχετικά αναλυτικά παραδείγματα.

Περαιτέρω, γίνεται παρουσίαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου κατά φορέα κύριας ασφάλισης με ταυτόχρονη ανάλυση των σημαντικότερων θεμάτων που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του εκάστοτε φορέα και παράθεση σχετικών διευκρινιστικών πινάκων, εγκυκλίων και νομολογίας. Ειδικότερα, αναλύονται θέματα όπως η υπαγωγή στην ασφάλιση κάθε φορέα, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με αναλυτικούς πίνακες και εύχρηστα, κατατοπιστικά παραδείγματα, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οι υποχρεώσεις των εργοδοτών και οι συνέπειες σε περίπτωση παραβάσεων κ.λπ. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις βασικές διατάξεις που αφορούν στην επικουρική ασφάλιση, ενώ αναπτύσσονται οι προϋποθέσεις χορήγησης και ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων ανά φορέα με τις πιο πρόσφατες νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις. Ειδικότερα για την διευκόλυνση των αναγνωστών και την καλύτερη από αυτούς εμπέδωση της θεωρίας και ερμηνείας των βασικών αρχών και των πολυδαίδαλων νομοθετικών διατάξεων της κοινωνικής ασφάλισης παρατίθενται συγκεκριμένα παραδείγματα με προσομοιώσεις επί πραγματικών υποθέσεων συνταξιούχων. Τα παραπάνω πρακτικά παραδείγματα αποσκοπούν στην πλήρη κατανόηση, από τους αναγνώστες, των ισχυουσών κατηγοριών ασφαλισμένων, των ασφαλιστικών φορέων και των διακρίσεων αυτών, των ειδικών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων, των τρόπων αντιμετώπισης των δυσμενών συνταξιοδοτικών πράξεων, ώστε να αποκτήσουν οι τελευταίοι τις βάσεις και την υποδομή για να διαχειρίζονται με τον πλέον βέλτιστο τρόπο συνήθη ζητήματα συνταξιοδοτικής φύσης. Ακόμα, παρατίθενται και αναλύονται οι διατάξεις που σχετίζονται με την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, την απασχόληση των συνταξιούχων, τη ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών και τις παραγραφές των εκάστοτε αξιώσεων. Ως εκ τούτου στο παρόν έργο περιλαμβάνεται μία συνολική και σφαιρική απεικόνιση του νομοθετικού πλαισίου της απονομής συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδίως από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τον ΟΓΑ, αλλά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που αφορά στις συντάξεις Δημοσίου και παρουσιάζονται όλες οι ρυθμίσεις των πρόσφατων Ν 4302/2014, 4254/2014 και 4270/2014.

Τέλος, αναλύεται η διαδικασία διοικητικής επίλυσης των διαφόρων που γεννώνται κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της κοινωνικής ασφάλισης στους κυριότερους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ γίνεται και συνοπτική αναφορά στη διαδικασία δικαστικής επίλυσης τόσο των κοινωνικοασφαλιστικών, όσο και των συνταξιοδοτικών διαφόρων. Πρόκειται για ένα χρήσιμο βοήθημα με το οποίο χαρτογραφείται σε πρακτική μορφή το πολυδαίδαλο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και δίνεται η δυνατότητα στον σύγχρονο επαγγελματία, ανατρέχοντας στις αναφερόμενες διατάξεις και στα πρακτικά παραδείγματα του βιβλίου, να κατανοήσει και επιπλέον να εμβαθύνει στα κυριότερα ζητήματα που απαντώνται στην καθημερινή πρακτική. Η παρούσα έκδοση έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό στους δικηγόρους, υπαλλήλους των ασφαλιστικών οργανισμών, λογιστές και κάθε ενδιαφερόμενο.

Περισσότερα
0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο
Προσθήκη στα αγαπημένα menu Η κοινωνική ασφάλιση

Η κοινωνική ασφάλιση

 1. Η κοινωνική ασφάλιση

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 2. Η κοινωνική ασφάλιση

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 3. Η κοινωνική ασφάλιση

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 4. Η κοινωνική ασφάλιση

  Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα με βάση τα επιλεγμένα φίλτρα

Ακύρωση όλων των φίλτρων

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Η κοινωνική ασφάλιση και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν

Παρόμοια βιβλία

Περισσότερες κατηγορίες

Κοινωνικές επιστήμες

Δίκαιο

Ιδιωτικό δίκαιο

Τραπεζικό δίκαιο

Ασφαλιστικό δίκαιο