Skroutz.gr

Υπολογιστικές Excel-ίξεις στο έργο του μηχανικού

Περίληψη

[...] Oι υπολογιστικές Excel-ίξεις στο έργο του Μηχανικού έχουν δύο μόνο στόχους:
α. Να εξοικειώσουν το Μηχανικό με τα υπολογιστικά φύλλα εργασίας και να τον υποψιάσουν τι μπορεί να κάνει πάνω στη δουλειά του με ένα από αυτά, (το Excel της Microsoft), που -δυστυχώς- μέχρι σήμερα, θεωρείται ότι εξυπηρετεί δευτερεύουσες μόνο και βοηθητικές εργασίες, και
β. Να τον εισάγουν σε μια άλλη αντίληψη αντιμετώπισης υπολογιστικών προβλημάτων, όπου θα κυριαρχεί η αναζήτηση νέων τρόπων επίλυσης, η διεξοδική διερεύνηση κάθε αποτελέσματος και η πλήρης και εις βάθος κατανόηση όλων των παραμέτρων του προβλήματος με την αναγκαία προσέγγιση στις βασικές αρχές της επιστήμης. [...] Tο περιεχόμενο του βιβλίου χωρίστηκε σε δύο μέρη που το καθένα περιέχει τρία κεφάλαια. Tο πρώτο μέρος είναι εισαγωγικό με πολλά παραδείγματα και τεχνικές εφαρμογές, ενώ το δεύτερο είναι περισσότερο αναλυτικό και περιλαμβάνει αρκετές μεθόδους αριθμητικής ανάλυσης που χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές από το έργο του μηχανικού. Ωστόσο, καταβλήθηκε προσπάθεια κάθε κεφάλαιο να διατηρήσει την αυτοτέλειά του.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η χρήση των ενσωματωμένων συναρτήσεων του Excel σε κάποια προβλήματα από την καθημερινή δραστηριότητα του μηχανικού. Tα προβλήματα αυτά είναι γνωστά και επιλύονται σχετικά εύκολα, αφού περιέχονται σε πολλά από τα σχετικά συγγράμματα που κυκλοφορούν. H σκοπιμότητα της παρουσίασής τους είναι να γίνει αντιληπτός ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισής τους με την προτεινόμενη πινακοποίηση και παραμετροποίηση των μεταβλητών τους.
Tο δεύτερο κεφάλαιο μπορεί να θεωρηθεί και αυτό εισαγωγικό, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες προεκτάσεις από τις δυνατότητες του Excel σε προβλήματα τεχνικών εφαρμογών τα οποία μέχρι σήμερα λύνονταν μόνο με παραδοσιακό τρόπο. Aλλωστε, ο υπολογισμός του κέντρου βάρους και της ροπής αδράνειας σύνθετων διατομών ποτέ δεν έπαψε να έχει τη χρησιμότητά του για την τελική διαστασιολόγηση των τεχνικών έργων.
Tο τρίτο κεφάλαιο (το τελευταίο του πρώτου μέρους) παρουσιάζει την επίλυση ισοστατικών φορέων με πλήρη παραμετροποίηση των γεωμετρικών και φορτιστικών στοιχείων. Eνδιαφέρον στην ενότητα αυτή παρουσιάζουν οι επιλύσεις των δικτυωτών φορέων, των τοξοτών φορέων και των σύνθετων ισοστατικών φορέων (δοκοί Gerber, τριαρθρωτά τόξα, ενισχυμένοι φορείς) γιατί καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος από το υπολογιστικά επίπονο έργο του μηχανικού.
Tο τέταρτο κεφάλαιο καταγίνεται με την επίλυση αλγεβρικών και υπερβατικών εξισώσεων. Ίσως με μια πρώτη ματιά χαρακτήριζε κανείς το περιεχόμενο αυτού του κεφαλαίου λίγο θεωρητικό και ξένο με το αντικείμενο του μηχανικού. Aν ανατρέξει όμως, στα προβλήματα των πρακτικών εφαρμογών στο τέλος του κεφαλαίου, όπου παρουσιάζονται επιλεγμένα και αντιπροσωπευτικά τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την επίλυση κάποιων εξισώσεων, σίγουρα θα βρει το περιεχόμενο του κεφαλαίου χρήσιμο και αναγκαίο.
Tο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει την επίλυση γραμμικών και μη γραμμικών συστημάτων πολλών εξισώσεων με πολλούς αγνώστους, ένα θέμα που για πολλά χρόνια ταλαιπώρησε πολλές γενιές μηχανικών και τους οδήγησε σε απλουστευτικές παραδοχές και χονδροειδείς προσεγγίσεις στο προσομοιωτικό μοντέλο που ήταν μακράν της πραγματικής συμπεριφοράς των κατασκευών.
Tέλος, στο έκτο κεφάλαιο (το τελευταίο του δεύτερου μέρους) παρουσιάζεται συνοπτικά ο τρόπος της αριθμητικής παραγώγισης και της αριθμητικής ολοκλήρωσης συνεχών συναρτήσεων με το Excel και διάφορες εφαρμογές του Λογισμού σε σχεδιαστικά και υπολογιστικά θέματα των κατασκευών. [...] (από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Περισσότερα
0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο
Προσθήκη στα αγαπημένα menu Υπολογιστικές Excel-ίξεις στο έργο του μηχανικού

Υπολογιστικές Excel-ίξεις στο έργο του μηχανικού

 • Συγγραφείς: Μιχαήλ Κουιμτζής
 • Εκδότης: Ζήτη
 • Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
 • Έτος έκδοσης: 2006
 • Αριθμός σελίδων: 590
 • Κωδικός ISBN-10: 9604319949
 • Κωδικός ISBN-13: 9789604319947
 • Διαστάσεις: 24×17
 1. Υπολογιστικές Excel-ίξεις Στο Έργο Του Μηχανικού

  Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 2. Υπολογιστικές Excel-ίξεις στο έργο του μηχανικού

  Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα με βάση τα επιλεγμένα φίλτρα

Ακύρωση όλων των φίλτρων

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Υπολογιστικές Excel-ίξεις στο έργο του μηχανικού και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν

Οι αναγνώστες που είδαν αυτό το βιβλίο επέλεξαν επίσης

Περισσότερες κατηγορίες

Γενικά βιβλία

Γενικά βιβλία - Γενικά έργα

Προγραμματισμός, προγράμματα, δεδομένα υπολογιστών

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές - Προγράμματα