Skroutz.gr

Έκθεση βιβλιοδεσίας

Αν κάθε βιβλίο είναι ένας ολόκληρος κόσμος, η βιβλιοδεσία του είναι η ατμόσφαιρά του και ο ιδιαίτερος κώδικας που μαρτυρά τη μοναδικότητά του. Το αυτονόητο του εξωφύλλου ενός βιβλίου όμως, γίνεται κάποτε ένα ακόμα πεδίο δημιουργίας με ιδιαίτερη σημασία και αυτοτελή καλλιτεχνική αξία. Πρόκειται για μια τέχνη δύσκολη αφού ο βιβλιοδέτης καλείται να αποδώσει καλλιτεχνικά την ίδια την ψυχή του βιβλίου, ανάλογα βέβαια με την παιδεία του και την αισθητική του συγκρότηση. Και η προσφορά του αυτή πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται, αφού για κάτι τέτοιο απαιτούνται εξειδικευμένες τεχνικές, ακόμα και ιστορικές γνώσεις, που λίγοι έχουν και ακόμα λιγότεροι είναι σε θέση να εκτιμήσουν. Αξίζει συνεπώς κάθε έπαινος στο νεοσύστατο ελληνικό τμήμα της ARA που έχει αναλάβει το έργο της προβολής της ελληνικής βιβλιοδετικής Τέχνης, που αν και έχει μια μακρά παράδοση, από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια, δεν έχει τύχει της αναγνώρισης και της προβολής που θα της άξιζε. Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία στην Έκθεση Βιβλιοδετικής Τέχνης και ελπίζω να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής για το βιβλίο και την βιβλιοδεσία στη χώρα μας.
(από τον χαιρετισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου)

Παρατηρώντας τις παλιές βιβλιοδεσίες εντυπωσιάζεται κανείς από την ανθεκτικότητα και την ποιότητά τους. Πολύτιμα υφάσματα, βελούδο και δαμάσκο, δέρμα και κοσμήματα προσθέτουν στα βιβλία μια φορεσιά κύρους και κάλλους που οδηγεί πολύ μακρύτερα από τη διατήρηση του βιβλίου, στην επίδειξη και την έπαρση. Βιβλία για τους λίγους, πρίγκιπες και βιβλιόφιλους, τοποθετημένα οριζοντίως ή σε αναλόγια. [...]
Άξιοι έλληνες βιβλιοδέτες, με γνώση και έμπνευση, παρουσιάζουν τη δουλειά τους σ' αυτή την πρώτη Έκθεση βιβλιοδετικής τέχνης, που το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου υποστηρίζει, ως όφειλε, πραγματοποιώντας έτσι την υπόσχεσή του ότι θα υπηρετήσει ολόκληρη την κοινότητα του βιβλίου και των ανθρώπων του.
(από τον πρόλογο της Μυρσίνης Ζορμπά)

Στην Ελλάδα η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία ασκείται από πολλούς αιώνες χωρίς διακοπή. Στα νεότερα χρόνια υπήρχαν δημιουργοί που, με τα άξια έργα τους βοήθησαν να μείνει άσβεστη η φλόγα αυτής της ωραίας τέχνης. Στο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα αφού από το Μάη του 1996 η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία προωθείται ευρύτερα και ποικιλοτρόπως από τον ελληνικό σύλλογο ARA "Φίλοι της Βιβλιοδετικής Τέχνης" που λειτουργεί ως παράρτημα του διεθνούς ARA "Les Amis de la Reliure d' Art" που ιδρύθηκε στην Τουλούζη της Γαλλίας το 1982. Στην Ελλάδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά έκθεση από καλλιτέχνες - μέλη της ARA που έχουν σπουδάσει την τέχνη. Ο κατάλογος αυτός θα αποτελέσει μια κινητή "έκθεση" μεγάλης διάρκειας, και τα έργα των νέων καλλιτεχνών θα γίνουν ευρύτερα γνωστά, καθώς θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο.
(από τον πρόλογο της Βασιλικής Δούση, προέδρου του σωματείου ARA Ελλάδας)

0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο
Προσθήκη στα αγαπημένα menu Έκθεση βιβλιοδεσίας

To προϊόν δεν υπάρχει πλέον στο Skroutz

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Έκθεση βιβλιοδεσίας και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν
Περισσότερες κατηγορίες

Εφαρμοσμένες επιστήμες

Βιομηχανία ειδικών προϊόντων

Βιβλία και τεχνολογία

Βιβλιοδεσία