Skroutz.gr

Ψαράδες και ψαρέματα του τόπου μας

[...] Σκοπός της έκδοσης είναι να γνωρίσει στο κοινό τα θαλασσινά ψαρέματα του τόπου μας. Ψαρέματα που δεν υπάρχουν πλέον, άλλα γιατί καταργήθηκαν κι άλλα γιατί λησμονήθηκαν, αλλά και ψαρέματα που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, μολονότι η εξέλιξη έχει αλλάξει τα υλικά τους ή τη μέθοδό τους. Στο κάθε ψάρεμα αναφέρονται τα σύνεργά του, η προετοιμασία του, η μέθοδός του και η ψαριά του (τα πιο συνηθισμένα ψάρια) και παρουσιάζονται για πρώτη φορά εικονογραφημένα για τη μεγαλύτερη εμπειρία και κατανόηση του αναγνώστη. Η μέθοδος του κάθε ψαρέματος περιγράφεται με μια εικονογραφημένη ιστορία όπου πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι ψαράδες μας. Μαζί παρουσιάζεται εικονογραφημένα και η ζωή των ψαράδων και των σφουγγαράδων που τα δούλεψαν, άλλοι επαγγελματικά κι άλλοι ερασιτεχνικά. Οι εικονογραφήσεις βασίστηκαν σε μια μεγάλη έρευνα σε παλιές φωτογραφίες, γκραβούρες, εκθέματα μουσείων, σε συνεντεύξεις με παλιούς ψαράδες και σε επιτόπια έρευνα προκειμένου να αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα της εποχής, του τόπου και του περιβάλλοντος που αναφέρονται τα ψαρέματα.

Επίσης, επειδή υπήρχαν και υπάρχουν πολλά ψαρέματα και παραλλαγές τους, η παρούσα έκδοση προβαίνει σε μια πιο γενικευμένη ταξινόμηση των ψαρεμάτων, προκειμένου να διευκολύνει την ανάγνωση του βιβλίου. Επιπλέον, το κάθε ψάρεμα αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο τόπο της Ελλάδας, για να προβάλλει την παράδοση που είχε με αυτό το είδος ψαρέματος, αλλά και για να παρουσιάσει την τέχνη της ψαροσύνης και τη ζωή των ψαράδων σε όλο τον ελλαδικό χώρο τους τελευταίους δυο αιώνες. Να προβάλλει την καθημερινότητα, τις αγωνίες, τους πόθους, τις ανάγκες, τις δυσκολίες, την ψυχαγωγία των ψαράδων της θάλασσας, την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή τους γενικότερα. Στην έκδοση δεν παρουσιάζονται ψαρέματα των λιμνοθαλασσών, των λιμνών και των ποταμών, καθώς αποτελούν μια άλλη ξεχωριστή κατηγορία, αν και αρκετά από τα θαλασσινά ψαρέματα εφαρμόζονται κι εκεί. Επίσης, δεν παρουσιάζονται οι μέθοδοι ψαρέματος των θαλασσινών (μαλάκιων, οστρακοειδών κ.τ.λ.), αν και αναφέρονται σε κάποια ψαρέματα για να βοηθήσουν τον αναγνώστη να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ψαρικής τέχνης.

Τέλος, η έκδοση αυτή δεν μιλά μόνο για τα ψαρέματα και τους ψαράδες του παρελθόντος. Αποτελεί και ένα οδηγό έμπνευσης και γνώσης για τους υπάρχοντες ψαράδες ή τους μελλοντικούς ψαράδες του τόπου μας, που θα ήθελαν να καταπιαστούν με την ψαροσύνη, καθώς αναφέρει την εξέλιξη στα σύνεργα και στις μεθόδους ψαρέματος αλλά και γιατί στην πραγματικότητα στην τέχνη της ψαρικής λίγα έχουν αλλάξει. Όσα, όμως, και αν γραφτούν, την χαρά και το ταξίδι της ψαροσύνης μπορεί να τα νιώσει κάποιος μόνο όταν τα ζήσει πραγματικά. Μόνο όταν νιώσει το «χτύπο» στην πετονιά του από το ψάρι που έχει τσιμπήσει, δει τη μαγεία του βυθού όταν η λάμπα του Γρι-Γρι και του Πυροφανιού φωτίσει το βράδυ, αφουγκραστεί τη γαλήνη της νύχτας με το ουράνιο τέμπλο γεμάτο αστερισμούς πάνω από το κεφάλι του και νιώσει τη μυρωδιά, τα χρώματα και τον πλούτο του βυθού, όταν αδειάσει το δίχτυ στη βάρκα του. Γιατί, όπως έλεγαν και οι παλιοί ψαράδες: «Tο σχολείο του ψαρά είναι η βάρκα του».

0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο
Προσθήκη στα αγαπημένα menu Ψαράδες και ψαρέματα του τόπου μας

 1. Ψαράδες και ψαρέματα του τόπου μας

  Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 2. Ψαράδες και ψαρέματα του τόπου μας

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 3. ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

  Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 4. Ψαράδες και ψαρέματα του τόπου μας

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 5. Ψαράδες και ψαρέματα του τόπου μας

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 6. Ψαράδες και ψαρέματα του τόπου μας

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα με βάση τα επιλεγμένα φίλτρα

Ακύρωση όλων των φίλτρων

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Ψαράδες και ψαρέματα του τόπου μας και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν

Παρόμοια βιβλία

Περισσότερες κατηγορίες

Φυσικές και θετικές επιστήμες

Ζωολογία

Ψάρια

Ψάρια - Ελλάς

Καλές τέχνες

Ψυχαγωγικές τέχνες

Αλιεία