Skroutz.gr

Ημερολόγιο 1913-1933

Το "Ημερολόγιο 1913-1933" είναι το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφικής κατάθεσης του Ιωάννη Μ. Ρέντζου (Ι.Μ.Ρ., 1868-1933), όπου περιλαμβάνεται, με τις εγγραφές της πιο πάνω εικοσαετούς περιόδου, η ζωή και η δράση του μετά την απελευθέρωση της πόλης (1912). Ο Ι.Μ.Ρ. έχει και κατά τη φάση αυτή μια εξέχουσα παρουσία στην Πρέβεζα και ζει την εποχή του ως δραστήριος επιχειρηματίας και πολιτικός αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα της πόλης, της κοινωνίας και της δικής του ζωής μέσα στο, εθνικό πλέον, πλαίσιο.
Δεν αγνοούμε ότι αυτό καθορίστηκε από τους Βαλκανικούς Πολέμους και, τόσο σκληρά, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή. Τότε είναι που γίνεται η Ρωσική Επανάσταση και προετοιμάζεται ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι συνθήκες που ονομάζονται "Εθνικός Διχασμός" αποτελούν, αναμφισβήτητα, το επίκεντρο της καθημερινής συγγραφής του Ι.Μ.Ρ. και η ζωή του αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση, που αξίζει να παρουσιαστεί και να μελετηθεί.
Ως δημόσια φυσιογνωμία ο Ι.Μ.Ρ. παρακολουθεί, από το προνομιακό παρατηρητήριο που αποτελούσε η μικρή Πρέβεζα, όλα τα γεγονότα που καθόρισαν, από τότε, τη μορφή και την πορεία του κόσμου. Χάρη στην πολιτική του δραστηριότητα έρχεται σε επαφή με σημαντικές φυσιογνωμίες της εποχής του, που συχνά φιλοξενεί στο σπίτι του. Αλλά και εξαιτίας της ιδιωτικής και οικογενειακής του καταστάσεως, με γιους στα μέτωπα και κόρες, που πρέπει να αποκαταστήσει, σκιαγραφεί θαρραλέα τις εθνικές αγωνίες και απεικονίζει βιωματικά την πρεβεζάνικη ζωή και όλα όσα ενώνουν τους ανθρώπους της μέσα σε μια πολιτικά διχασμένη πόλη.
Βενιζελισμός και αντιβενιζελισμός στην Πρέβεζα είναι καθημερινά θέματα στην ταραγμένη εποχή των δολοφονιών, των κινημάτων και των εκθρονίσεων αλλά στο βιβλίο απεικονίζονται και πολλά άλλα ζητήματα: Προσωπικότητες στην Πρέβεζα και φιλοξενίες στο σπίτι του Ι.Μ.Ρ. Υγεία, νόσοι και περίθαλψη στην Πρέβεζα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Μεσοπολέμου. Πείνα, δυστυχία και ακρίβεια. Ταξίδια και μετακινήσεις του Ι.Μ.Ρ. και της οικογένειάς του στη "νέα" πρωτεύουσα, που είναι για τους ευκατάστατους Πρεβεζάνους η Αθήνα. Η θέση της Εκκλησίας και οι δημόσιες υπηρεσίες ως "παλαιοελλαδίτικοι" θεσμοί οικονομικής λειτουργίας και πολιτικού ελέγχου της πόλης.
Και ακόμα: Η βουλευτική υποψηφιότητα και οι δημαρχιακές θητείες του Ι.Μ.Ρ. Η Πρέβεζα και η θέση της στην Ήπειρο. Ο αποκλεισμός της και η κατάληψή της από τους Γάλλους και τους "Σενεγαλέζους". Η θλιβερή εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των Πρεβεζανότουρκων. Τα συνοικέσια, οι διαπραγματεύσεις για τις προίκες και οι γάμοι των τέκνων του Ι.Μ.Ρ. Οπλοκατοχή, οπλοχρησία, ληστείες, απαγωγές και δολοφονίες στην Πρέβεζα. Διαρρήξεις, εκβιασμοί και απειλές κατά της ζωής του Ι.Μ.Ρ. Η οικονομική άνοδος, η δημιουργία μιας μεγάλης περιουσίας και η πτώση του Ι.Μ.Ρ.

0
0
Αξιολόγησε το προϊόν Ρώτησε για το βιβλίο
Προσθήκη στα αγαπημένα menu Ημερολόγιο 1913-1933

 1. Ημερολόγιο 1913-1933

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 2. Ημερολόγιο 1913-1933

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 3. Ημερολόγιο 1913-1933

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 4. Ημερολόγιο 1913-1933

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

 5. Ημερολόγιο 1913-1933

  Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα με βάση τα επιλεγμένα φίλτρα

Ακύρωση όλων των φίλτρων

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Μοιράσου την εμπειρία σου!

Γράψε μια αξιολόγηση για το Ημερολόγιο 1913-1933 και βοήθησε σημαντικά τους άλλους χρήστες!

Αξιολόγησε το προϊόν

Παρόμοια βιβλία

Περισσότερες κατηγορίες

Ιστορία. Γεωγραφία

Βιογραφίες

Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες

Ιστορία. Γεωγραφία

Αρχαιολογία. Αρχαιότητα. Ελληνική ιστορία

Ελλάς - Ιστορία

Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη

Θεσσαλία και Ήπειρος - Ιστορία

Ήπειρος - Ιστορία