Συγγραφείς

Adelbert Von Chamisso

Adelbert Von Chamisso

Ο Λουίς-Σαρλ-Αντελαΐντ Σαμισό ντε Μπονκούρ, ο μετέπειτα γνωστός ως Άντελμπερτ φον Σαμίσο, γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1781 στον Πύργο ντε Μπονκούρ στην Καμπανία. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του γαλλικού στρατού. Το 1970 μετά την κατάσχεση της περιουσίας της και κυνηγημένη από τη Γαλλική Επανάσταση, η οικογένεια του Σαμίσο εγκαταλείπει τη Γαλλία και οι πάμπτωχοι πια γονείς του καταφεύγουν στη Λιέγη. Από εκεί μέσω Χάγης, Ντύσελντορφ και Μπαϊρόιτ καταλήγουν στο Βερολίνο.
Το 1801 ο Σαμίσο κατατάσσεται στον πρωσικό στρατό με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού.Το 1803 έχοντας πλέον πλήρως υιοθετήσει τη γερμανική γλώσσα εκδίδει, σε συνεργασία με στενούς φίλους του, την επιθεώρηση "Αλμανάκ των Μουσών του Βερολίνου" ("Berliner Musenalmanach"), όπου δημοσιεύει και τα πρώτα του έργα. Η επιθεώρηση αυτή διέκοψε την έκδοσή της το τέλος του 1805. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Σαμίσο, ιδρύει στο Βερολίνο μια εταιρεία ρομαντικών με την επωνυμία "Nordstembund".
Η πρώιμη ποίησή του όπως, λόγου χάρη, ο κύκλος τραγουδιών "Γυναικεία αγάπη και γυναικεία ζωή" ("Frauenliebe und Frauenleben") που μελοποιήθηκε από τον Ρόμπερτ Σούμαν, εκφράζει απλά συναισθήματα με τον χαρακτηριστικό τρόπο της γερμανικής ρομαντικής ποίησης της εποχής του. Στις μπαλάντες και στα αφηγηματικά ποιήματά του, αντίθετα, επικρατούν περισσότερο τα παράδοξα ή πένθιμα θέματα.
Απογοητευμένος από τη ζωή στον πρωσικό στρατό παραιτείται από αυτόν, το 1806, και την επόμενη χρονιά ταξιδεύει στη Γαλλία και την Ελβετία όπου εγκαθίσταται στα κτήματα της Μαντάμ ντε Σταλ και αφιερώνεται στη μελέτη των φυσικών επιστημών. To 1812 αφού έχει ήδη επιστρέψει στο Βερολίνο αρχίζει σπουδές στην ιατρική και τη βοτανολογία που θα διαρκέσουν μέχρι το 1815.
Το 1814 εκδίδεται το αριστούργημά του, η νουβέλα "Η αλλόκοτη ιστορία του Πέτερ Σλέμιλ", την οποία συνέγραψε το προηγούμενο έτος, κατά τη διάρκεια του "Πολέμου της Ελευθερίας", ενός από τους ναπολεόντειους πολέμους. Το έργο μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες και χάρισε στον συγγραφέα του παγκόσμια φήμη.
Το 1821 κυκλοφορεί το βιβλίο του "Bemerkungen und Ansichten auf einer Entdeckungsreisen" όπου περιγράφει το τρίχρονο ταξίδι του με τη ρωσική εξερευνητική αποστολή Ρομαντσόφ (1815-1818), που θεωρείται από τα κλασικά του είδους του. Μετά την επιστροφή του από το ταξίδι αυτό διορίζεται διευθυντής του βοτανικού κήπου του Βερολίνου.
Ως επιστήμονας φυσιολόγος, ο Σαμίσο συνδέθηκε με την ανακάλυψη της μεταγένεσης ορισμένων μαλακίων και ως φιλόλογος διακρίθηκε για τη μελέτη των αυστραλασιατικών γλωσσών.
Πέθανε στις 21 Αυγούστου του 1838 στο Βερολίνο.

Τα 2 βιβλία του συγγραφέα