Φορητά Ηχεία Βluetooth: Οδηγός Αγοράς
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη μουσική που μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου, χωρίς καλώδια: τα φορητά ηχεία bluetooth!
Προτείνουμε ηχεία για εσένα που τα χρειάζεσαι για μια συγκεκριμένη συνθήκη, αλλά βλέπουμε αναλυτικά και όλα τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξεις πριν προχωρήσεις σε αγορά.
Ξεκινάμε;
Ποιο ηχείο να πάρω;
Η απάντηση εξαρτάται από έναν βασικό παράγοντα: Πού θα το χρησιμοποιήσεις;
Πάντα και παντού! (έως 10 Watt)
Αυτή η κατηγορία είναι για σένα που αναζητάς κάτι μικρό σε μέγεθος, για να μπορείς να το έχεις πάντα μαζί σου!
Μικρή παρέα, έτοιμη για μεγάλες μουσικές στιγμές (20 watt)
Μπορούμε να την ονομάσουμε και mid-range κατηγορία, σε επίπεδο έντασης, ποιότητας ήχου και φορητότητας. Μπορεί να καλύψει ένα μεγαλύτερο εύρος των αναγκών σου σε μουσική και ποιότητα ήχου, χωρίς όμως να χάνεις τη χρηστικότητα του compact μεγέθους.
Υπάρχουν μοντέλα ηχείων που συνδέονται μεταξύ τους, όπως τα παρακάτω. Αν αρκετά άτομα στην παρέα σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα bluetooth ηχείο, μπορείτε να πάρετε όλοι το ίδιο. Τουλάχιστον, τα επόμενα πάρτι σας, από θέμα μουσικής, θα είναι καλυμμένα. Σκεφτείτε το!
Καραόκε
Έτοιμη η παρέα να εκτοξευτεί σε νέες μουσικές διαστάσεις;
Value for money επιλογή;
Καραόκε εν κινήσει;
Καραόκε loud & proud;
Πάρτι! (50+ watt)
Εδώ φτάνουμε σε άλλο επίπεδο έντασης, μεγέθους, ποιότητας και, ενδεχομένως, κατηγορίας. Σε αυτήν την κατηγορία έχουμε τα πιο δυνατά ηχεία bluetooth!
Akai ABTS-55 (50 Watt)
JBL Boombox 2 (80 Watt)
Reloop Groove Blaster BT (100 Watt)
JBL Partybox 1000 (1100 Watt)
Με 40 κιλά βάρος και 1100watt ίσως να μιλάμε για τα μεγαλύτερα ηχεία bluetooth! Όχι τόσο εύκολα στο κουβάλημα αλλά σίγουρα πολύ δυνατά!
#SkroutzTip
Μπορούν να συνδεθούν και να παίζουν μαζί, μέχρι και 2 ηχεία ταυτόχρονα!
Πώς να διαλέξω φορητό ηχείο;
Μπορείς να βρεις ασύρματα ηχεία με κόστος κάτω των 20€ και ηχεία που το κόστος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 1000€, ικανά όμως, να καλύψουν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η φορητότητα, η αυτονομία και η ανθεκτικότητά τους. Παρακάτω θα δούμε τις βασικές λειτουργίες τους και θα σου προτείνουμε top φορητά ηχεία για κάθε περίσταση!
Βασικά χαρακτηριστικά
Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις, πριν επιλέξεις φορητό ηχείο bluetooth.
1. Ένταση - Ισχύς
Θέλεις ένα ηχείο για να ακούς μουσική ήρεμα στο σπίτι ή διοργανώνεις πάρτι;
Τα watt δηλώνουν την ισχύ του ηχείου, ενώ τα decibel (dΒ) είναι η μονάδα μέτρησης της έντασής του. Όσο μεγαλώνει η ισχύς, συνήθως, τόσο μεγαλώνει και η μέγιστη έντασή του.
Ένα ηχείο 5 watt είναι μία καλή επιλογή για να ακούς μουσική στο σπίτι ή στο γραφείο, αν δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είστε σε υπαίθριο χώρο με την παρέα σου; Ηχεία εύρους 20-50 watt είναι μία καλή επιλογή. Για πάρτι, ηχεία 50+ watt, κατά πάσα πιθανότητα, θα σε καλύψουν!
Για το πόσο δυνατή ένταση έχει το κάθε ηχείο, παίζουν ρόλο και αρκετοί άλλοι παράγοντες, όπως το πόσο καινούργιο είναι, το πώς διαχειρίζεται την ισχύ του κλπ. Μπορεί να υπάρξουν ηχεία με την ίδια ονομαστική ισχύ (watt), αλλά η έντασή τους να διαφέρει.
2. Ποιότητα ήχου
Όσον αφορά στην ποιότητα, σημαντικό ρόλο παίζει το είδος της μουσικής που ακούς σε συνάρτηση με το ηχείο. Για παράδειγμα, μια συσκευή που έχει περισσότερα ηχεία τύπου subwoofer (είναι ηχεία κατασκευασμένα για τις χαμηλότερες συχνότητες), αποδίδει καλύτερα σε μουσική με αρκετό μπάσο. Σημαντικό ρόλο στο ηχητικό αποτέλεσμα, επίσης, παίζει ο τρόπος που συμπιέζεται, κωδικοποιείται και μεταφέρεται ο ήχος, μέσω Bluetooth, στο ηχείο. Στις συσκευές Android φαίνεται να αποδίδει καλύτερο ήχο η κωδικοποίηση aptX, ενώ στις συσκευές iPhone η AAC.
3. Φορητότητα
Όταν μιλάμε για φορητά ηχεία, το μέγεθος και το σχήμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Πριν προχωρήσεις σε αγορά ενός ηχείου, κοίταξε τις διαστάσεις και το βάρος του, ώστε να σιγουρευτείς πως θα είναι λειτουργικό για τη χρήση που το προορίζεις.
4. Αντοχή σε σκόνη και νερό
Θέλεις ηχείο για την παραλία, την πισίνα, το μπάνιο στο σπίτι ή τον δρόμο;
Ο δείκτης IP (Ingress Protection) είναι αυτός που πιστοποιεί την ανθεκτικότητα της συσκευής απέναντι στο νερό και τη σκόνη. Συνήθως αναγράφεται ως IPXX.
Τι σημαίνει ο δείκτης IPΧΧ; Ως παράδειγμα, θα πάρουμε τους δείκτες IP67 & IPX7.
Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στην προστασία από τη σκόνη. Το 6, στο παράδειγμα IP67, σημαίνει απόλυτη προστασία από τη σκόνη.
Ο δεύτερος αριθμός αναφέρεται στην προστασία από το νερό. Το 7 σημαίνει σημαίνει πως η συσκευή, βάσει της πιστοποίησης αυτής, μπορεί να αντέξει σε βάθος 1 μέτρου κάτω από γλυκό νερό, για έως και 30 λεπτά. Αυτό, το κάνει αρκετά ανθεκτικό στο νερό αλλά όχι εντελώς αδιάβροχο. Επίσης, στα ηχεία μπορεί να συναντήσεις τον ίδιο δείκτη με το πρώτο νούμερο να αντικαθίσταται από το X (IPX7). Αυτό σημαίνει πως ισχύει το ίδιο για το νερό όπως στο IP67, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η αντοχή στη σκόνη.
Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μεγάλο το νούμερο σε αυτόν τον δείκτη τόσο μεγαλύτερη η προστασία.
5. Μπαταρία
Σχεδόν όλα τα Bluetooth ηχεία έχουν μπαταρία λιθίου. Το μέγεθός της σε συνδυασμό με την ισχύ του ηχείου καθορίζουν, κατά κύριο λόγο, την κατανάλωση και άρα την αυτονομία του.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές αναφέρουν τις ώρες αυτονομίας κάθε συσκευής, οπότε από εκεί μπορείς να έχεις μια πρώτη εικόνα για το αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.
Σε πραγματικές συνθήκες ωστόσο, ανάλογα την ένταση, τη χρήση, αλλά και την κατάσταση της μπαταρίας, η αυτονομία μπορεί να είναι μικρότερη. Αν είσαι σε εξωτερικό χώρο, μπορείς να πάρεις μαζί και ένα powerbank για να σιγουρευτείς ότι η μουσική θα παίζει για όσο εσύ θέλεις.
6. Συνδεσιμότητα
Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με σύνδεση μέσω Bluetooth. Όσο πιο καινούρια η έκδοση Bluetooth τόσο πιο σταθερή η σύνδεση του ηχείου με την άλλη συσκευή και τόσο μικρότερη η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη σύνδεση.
Επιπλέον, πολλά ηχεία μπορεί να έχουν και θύρες usb και μικροφώνου!
#SkroutzTip
Προτίμησε η έκδοση Bluetooth, στο ηχείο που θα επιλέξεις, να είναι τουλάχιστον 4.2 ή μεταγενέστερη για καλύτερη σύνδεση.
Extra δυνατότητες
Πολλά ηχεία παρέχουν επιπλέον δυνατότητες, όπως αυτές που θα δεις παρακάτω.
1. Ραδιόφωνο
Για τους λάτρεις της αναλογικής εμπειρίας, κάποια bluetooth ηχεία έχουν και ραδιόφωνο!
2. Φωτισμός Led
Αν θέλεις να τραβήξεις τα βλέμματα της παρέας σου, υπάρχουν ηχεία με φωτισμό led.
3. Ενσωματωμένο μικρόφωνο
Ακούς μουσική. Χτυπάει τηλέφωνο. Δεν θέλεις να αποσυνδέσεις το ηχείο. Αν έχει μικρόφωνο, μιλάς απευθείας από αυτό! Αυτή την ευκολία έχουν τα ηχεία με ενσωματωμένο μικρόφωνο!
4. Smart Assistant
Υπάρχουν και ηχεία και με ενσωματωμένο smart assistant, όπως Google Assistant, Amazon Alexa, Siri, για λειτουργία με φωνητικές εντολές!
5. Σύνδεση πολλαπλών ηχείων
Όπως είδαμε και παραπάνω, σε πολλά μοντέλα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης 2+ ηχείων bluetooth μεταξύ τους. Αν και οι φίλοι σου έχουν τα ίδια ηχεία, μπορείτε να τα συνδέσετε, να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικές γωνίες ή μεριές του χώρου για ένα στερεοφωνικό αποτέλεσμα.
Ενώ η επιλογή ενός φορητού ηχείου bluetooth μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται εύκολη υπόθεση, όπως θα διάβασες, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που χρειάζεται να υπολογίσεις, ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Τώρα που ξέρεις, διάλεξε το αγαπημένο σου ηχείο και ετοιμάσου για θρυλικές και… ασύρματες μουσικές στιγμές!
Μπορείς να δεις επίσης τις προτάσεις μας για τα καλύτερα headphones & ακουστικά gaming!