Kit Ηλεκτρονικού Τσιγάρου: Οδηγός Αγοράς

enter image description here [Προσοχή: Ο συγκεκριμένος οδηγός απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικους καπνιστές , που έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν το άτμισμα και χρειάζονται βοήθεια στην επιλογή. Δεν αποτελεί προτροπή, για να ξεκινήσει κάποιος το άτμισμα. ]

Σκέφτεσαι να κάνεις την μετάβαση από τον καπνό στον ατμό, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις;

Υπάρχουν άπειρες πληροφορίες online και καμιά φορά μπερδεύουν. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε σε μία σελίδα ό,τι χρειάζεσαι, ώστε να βρεις το kit ηλεκτρονικού τσιγάρου που θα καλύψει τις δικές σου ανάγκες.

Ο οδηγός έχει χωριστεί σε 3 μέρη.

Στο πρώτο μέρος του οδηγού θα δούμε τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις για την αγορά ενός kit. Στο δεύτερο μέρος, θα εντρυφήσουμε περισσότερο στo κεφάλαιο μπαταρία και ισχύς. Στο τρίτο μέρος, θα δούμε τα υγρά αναπλήρωσης και τα διαφορετικά είδη που μπορείς να βρεις!

Μέρος 1: Τα βασικά

Τα εξαρτήματα ενός kit ηλεκτρονικού τσιγάρου

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζεις πως ανεξάρτητα από το μέγεθος, τον σχεδιασμό ή τις όποιες διαφορές στα χαρακτηριστικά, ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο και σχετικά απλό τρόπο λειτουργίας και αποτελείται από δύο βασικά εξαρτήματα : τη μπαταρία και τον ατμοποιητή.

1. Μπαταρία

Η μονάδα τροφοδοσίας, αποκαλούμενη συνήθως ως mod ή μπαταρία. Υπάρχουν μονάδες με ενσωματωμένη μπαταρία και άλλες που έχουν αφαιρούμενες μπαταρίες. Θα τις δούμε αναλυτικά στο δεύτερο μέρος!

2. Ατμοποιητής

Ο ατμοποιητής αποτελείται από 2 βασικά μέρη:

  • Τη δεξαμενή (tank/pod), στην οποία τοποθετούμε το υγρό αναπλήρωσης. Η χωρητικότητα της δεξαμενής (σε ml) είναι αρκετά σημαντική, καθώς αυτή καθορίζει, σε ένα βαθμό, τη συχνότητα που θα χρειάζεται γέμισμα. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα γεμίσματος είναι η ισχύς και οι αντιστάσεις. Όσο μεγαλύτερα, τόσο πιο μεγάλη η κατανάλωση.

  • Την αντίσταση (coil), η οποία είναι το αναλώσιμο μέρος του ατμοποιητή και είναι αυτό που μετατρέπει το υγρό σε αερόλυμα.

Η αντίσταση θέλει αλλαγή κάθε λίγες ημέρες, ανάλογα τον ατμοποιητή, τη χρήση, την ισχύ και το υγρό. Θα καταλάβεις ότι η αντίσταση στον ατμοποιητή σου χρειάζεται αλλαγή, από την πτώση της απόδοσης (μειωμένη παραγωγή ατμού), αλλά και την αλλοίωση στη γεύση που θα αισθάνεσαι κατά την εισπνοή.

#Skroutz tip: Πριν χρησιμοποιήσεις μια καινούργια αντίσταση, ρίξε με 2-3 σταγόνες υγρού αναπλήρωσης στο απορροφητικό μέρος (βαμβάκι) και αφού την προσαρμόσεις στον ατμοποιητή, περίμενε μερικά λεπτά. Αυτή η σύντομη διαδικασία θα σε γλιτώσει από την άσκοπη φθορά της αντίστασης.

Τρόποι ατμίσματος

Υπάρχουν δύο τρόποι ατμίσματος, με βάση τον ατμοποιητή που περιλαμβάνει το kit και είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους.

1. Kit με «τσιγαρίσιο» ατμοποιητή (MTL- Mouth to lung)

Αποκαλείται έτσι, επειδή η αίσθηση της τζούρας κατά τη διάρκεια του ατμίσματος είναι σφιχτή, παραπέμποντας αρκετά στην αίσθηση εισπνοής ενός παραδοσιακού τσιγάρου. Στην περίπτωση λοιπόν ενός MTL ατμοποιητή, ο ατμιστής αρχικά εισπνέει και συγκρατεί τον ατμό στο στόμα και έπειτα τον κατεβάζει στους πνεύμονες.

Σε ποιους απευθύνεται; Συνήθως σε άτομα που θέλουν να κάνουν τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα και αναζητούν κάτι που μπορεί να προσδώσει στο μέγιστο την αίσθηση του κανονικού τσιγάρου.

2. Kit με «πνευμονικό» ατμοποιητή (DTL - Direct to Lung)

Τα Kit με DTL ατμοποιητές (Direct to Lung) προσφέρουν την αίσθηση μιας αρκετά πιο ελεύθερης ή «αεράτης», όπως συχνά ονομάζεται, εισπνοής. Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης εισπνέει τον ατμό που παράγεται, οδηγώντας τον κατευθείαν στα πνευμόνια.

Σε ποιους απευθύνεται; Συνήθως σε έμπειρους ατμιστές που έχουν ήδη κάνει με επιτυχία τη μετάβαση από το παραδοσιακό τσιγάρο και αναζητούν ποικιλία στην εμπειρία τους.

#Skroutz tip: Ένα kit με πνευμονικό ατμοποιητή παράγει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ατμού και, κατά συνέπεια, καταναλώνει εξίσου μεγάλη ποσότητα υγρού αναπλήρωσης & μπαταρίας, αφού απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ σε watt.

Eίδη Kit ηλεκτρονικού τσιγάρου

Υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη kit ηλεκτρονικού τσιγάρου.

enter image description here Box Mod Kit

Αποτελούν συνήθως τις πιο ογκώδεις συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου, προσφέροντας, ωστόσο, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας αλλά και περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων. Το box παραπέμπει στην εμφάνισή του ενώ το mod στη δυνατότητα ρυθμίσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των box mods kits έχουν τη δυνατότητα αυξομείωσης της ισχύος (watt), επιτρέποντάς σου, ουσιαστικά, να επιλέξεις την ένταση της απόδοσης του ατμοποιητή σου. Τα περισσότερα μοντέλα αυτού του τύπου διαθέτουν οθόνη με πληροφορίες, όπως η ένταση, ο αριθμός των εισπνοών αλλά και το υπόλοιπο της μπαταρίας.

Επίσης, στην πλειοψηφία τους δέχονται διάφορους τύπους ατμοποιητών, πέραν αυτού που περιλαμβάνεται στο kit.

Κατά την αναζήτησή σου, θα συναντήσεις box mods kits που διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία αλλά και άλλα που διαθέτουν υποδοχή για την τοποθέτηση μίας ή και περισσότερων αποσπώμενων μπαταριών. Τι σημαίνει αυτό; Θα το δούμε παρακάτω!

enter image description here Pod Kit

Τα Pods αποτελούν έναν σχετικά καινούργιο τύπο συσκευών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Συνήθως έχουν διακριτικό μέγεθος και μικρό βάρος, επιτρέποντας την άνετη μεταφορά και αποθήκευσή τους. Ωστόσο, τα περισσότερα έχουν σημαντικά μικρότερη χωρητικότητα μπαταρίας σε σχέση με ένα box mod kit. Στην περίπτωση τους, τον ρόλο του ατμοποιητή παίζει μία μικρή δεξαμενή (pod) που φιλοξενεί το υγρό αναπλήρωσης και την αντίσταση, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η άκρη αυτής της δεξαμενής αποτελεί και το σημείο εισπνοής της συσκευής. Η πλειοψηφία των pod kits διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία η οποία ενεργοποιείται είτε με το πάτημα ενός κουμπιού είτε με αυτόματο τρόπο, τη στιγμή της εισπνοής. Πέραν αυτών θα συναντήσεις και επιλογές που δανείζονται το στιλ και τον σχεδιασμό των mod συσκευών (pod mod), διαθέτοντας αφαιρούμενη μπαταρία αλλά και δυνατότητα ρύθμισης της ισχύος. Συνολικά, διακρίνονται σε δύο κύριους τύπους, τα pod ανοιχτού και κλειστού τύπου.

  • Pod ανοιχτού τύπου: Διαθέτουν δεξαμενή με υποδοχή που μπορείς να τη γεμίσεις ξανά με το υγρό της αρεσκείας σου. Σε κάποια από αυτά η αντίσταση είναι ενσωματωμένη στο pod, ενώ σε άλλα θα πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστά.
  • Pod κλειστού τύπου: Διαθέτουν προγεμισμένες δεξαμενές με υγρό αναπλήρωσης και ενσωματωμένη αντίσταση, τις οποίες πρέπει να αντικαταστήσεις όταν αδειάσουν.

enter image description here Pen Kit

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο κυλινδρικός τους σχεδιασμός, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζει το στιλ των πρώτων συσκευών που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Κυρίως θα συναντήσεις συσκευές με μικρότερη μπαταρία, χωρίς όμως να λείπουν και οι επιλογές μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Ξεχωρίζουν για την ευκολία στη χρήση τους, καθώς δεν διαθέτουν σύνθετες ρυθμίσεις και αποτελούν μία καλή επιλογή για νέους ατμιστές που αναζητούν μία οικονομική και απλή στη λειτουργία συσκευή.

enter image description here Vaporizer

Είναι συσκευές που βασίζονται σε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας σε σχέση με τα άλλα kit ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς προορίζονται για τη θέρμανση βοτάνων αλλά και προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης (CBD). Για τον σκοπό αυτό διαθέτουν ένα θάλαμο, όπου μπορείς να τοποθετήσεις το βότανο ή το CBD προϊόν της επιλογής σου. Η συσκευή, μέσω ενός πηνίου, θερμαίνει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία το περιεχόμενο του θαλάμου προκαλώντας την παραγωγή ατμού. Τα vaporizers θα τα βρεις σε διάφορα σχέδια και μεγέθη. Πολλά από αυτά θυμίζουν το στιλ και σχήμα των pod ή των mod συσκευών, ενώ άλλα διαθέτουν το κλασικό κυλινδρικό σχήμα των pen ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Μέρος 2: Μπαταρία & ισχύς

Εδώ θα αναλύσουμε λίγο περισσότερο επιμέρους χαρακτηριστικά της μπαταρίας και της ισχύος τα οποία θεωρούμε πως έχουν σημασία.

Χωρητικότητα

H μονάδα που υποδεικνύει τη χωρητικότητα μιας μπαταρίας είναι τα mAh (μιλιαμπερ/ώρα) και με βάση αυτόν τον αριθμό μπορείς να έχεις μία εικόνα της αυτονομίας της συσκευής σου. Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο στην τελική αυτονομία της συσκευής παίζει ρόλο ο ατμοποιητής αλλά και η ένταση ισχύος (Watt), στην οποία έχεις επιλέξει να ατμίζεις.

Για παράδειγμα, ένας τσιγαρίσιος ατμοποιητής MTL μπορεί να λειτουργεί με 12 Watt, ενώ ένας DTL χρειάζεται 80 Watt, το οποίο σημαίνει πως ο δεύτερος καταναλώνει στον ίδιο χρόνο πολλαπλάσια ισχύ. Άρα, μία μπαταρία 1.000 mAh θα έχει τελείως διαφορετική αυτονομία με έναν ατμοποιητή MTL, απ’ ότι με έναν DTL.

Τύπος Μπαταρίας

Τα kit διακρίνονται σε αυτά που διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία και σε αυτά που μπορούν να δεχθούν μία ή και περισσότερες αφαιρούμενες μπαταρίες.

Ενσωματωμένη μπαταρία

Η ενσωματωμένη μπαταρία είναι συνήθως μπαταρία τύπου λιθίου. Μετά από έναν αριθμό φορτίσεων, που κατα μέσο όρο κυμαίνεται στις 500, θα πρέπει να αντικαταστήσεις τη συσκευή τροφοδοσίας του kit σου.

Αφαιρούμενη μπαταρία

Σε αυτή την περίπτωση, ένα kit διαθέτει υποδοχή για την τοποθέτηση μίας ή και περισσότερων αφαιρούμενων μπαταριών. Τα περισσότερα kits που έχουν αυτή τη δυνατότητα δέχονται μπαταρίες λιθίου, τύπου 18650, αλλά υπάρχουν και αρκετά μοντέλα στα οποία προσαρμόζονται μπαταρίες των τύπων 20700 και 21700. Η χωρητικότητα στις παραπάνω περιπτώσεις κυμαίνεται ανάμεσα στα 2000mAh με 3500mAh περίπου, οπότε ένα Box ή ένα Pod Mod kit, που δέχεται τέτοιου τύπου μπαταρία πιθανότατα θα σε καλύψει για ένα μεγάλο μέρος ή και για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι συσκευές που δέχονται δύο μπαταρίες, προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία. Έτσι, μπορούν να υποστηρίζουν και ατμοποιητές υψηλής απόδοσης (περισσότερων Watt), που απαιτούν μεγαλύτερη ισχύ για τη σωστή λειτουργίας τους. Επιλέγοντας ένα kit με αφαιρούμενη μπαταρία έχεις το πλεονέκτημα αντικατάστασης μόνο της μπαταρίας, όταν αυτή ολοκληρώσει τον κύκλο των φορτίσεων της, διατηρώντας τη συσκευή σου.

#Skroutz tip: Προτίμησε την αγορά ενός ξεχωριστού φορτιστή για τις μπαταρίες σου. Έτσι, θα μπορείς να φορτίζεις τις ανταλλακτικές, ενώ χρησιμοποιείς τις άλλες, χωρίς να ξεμείνεις από μπαταρία!

Ρύθμιση έντασης

Μία από τις βασικές λειτουργίες πολλών kit ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η δυνατότητα ρύθμισης έντασης της ισχύος (Watt). Μέσω αυτής της ρύθμισης μπορείς να διαμορφώσεις την ένταση της απόδοσης του ατμοποιητή σου και του παραγόμενου ατμού και να προσαρμόσεις τη λειτουργία του ηλεκτρονικού σου τσιγάρου στις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις. Σε πολλές συσκευές η αυξομείωση αυτή μπορεί να οριστεί με ακρίβεια (συνήθως στα box mod kits), αλλά υπάρχουν και αρκετά μοντέλα με προκαθορισμένες επιλογές ρύθμισης, για να να διαλέξεις αυτή που εξυπηρετεί τις ανάγκες σου καλύτερα.

#Skroutz tip: Βασικό χαρακτηριστικό και μονάδα μέτρησης της αντίστασης ενός ατμοποιητή είναι τα Ohm (Ω). Αυτό καθορίζει το εύρος της ισχύoς (watt) μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργήσεις τον ατμοποιητή σου. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αναγράφουν την παραπάνω πληροφορία στο μεταλλικό περίβλημα της αντίστασης, υποδεικνύοντας σου ταυτόχρονα και την τιμή της ισχύος που μπορείς να επιλέξεις, για να δουλέψει η συσκευή σου σωστά.

Μέρος 3: Υγρά αναπλήρωσης

Βρήκες το kit σου; Ήρθε η ώρα για υγρό αναπλήρωσης! Μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία υγρών με αρώματα που δίνουν την αίσθηση της γεύσης καπνού, φρούτων, ποτών, ξηρών καρπών και διαφόρων γλυκών, όπως τάρτες, μπισκότα & ντόνατς! Υπάρχουν 2 είδη υγρών αναπλήρωσης:

Έτοιμα υγρά αναπλήρωσης Τα έτοιμα υγρά αναπλήρωσης, τα οποία θα βρεις σε μπουκαλάκια χωρητικότητας των 10ml. Αποτελούν την άμεσα διαθέσιμη προς χρήση επιλογή, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να γεμίσεις τον ατμοποιητή σου και να το ατμίσεις. Διακρίνονται σε διάφορες περιεκτικότητες νικοτίνης, με σκοπό την κάλυψη των διαφορετικών αναγκών και απαιτήσεων των χρηστών.

Συμπυκνωμένα Αρώματα Ηλεκτρονικού Τσιγάρου Υπάρχουν επίσης προϊόντα που σου επιτρέπουν να φτιάξεις μόνος σου ένα υγρό αναπλήρωσης, σε μεγαλύτερη ποσότητα, αναμιγνύοντας στις σωστές αναλογίες τα βασικά συστατικά τους. Αυτό που πρέπει ωστόσο να γνωρίζεις είναι πως καμία από τις επιλογές αυτής της κατηγορίας δεν προορίζεται για άμεση χρήση. Ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος που θα επιλέξεις χρειάζεται μία μικρότερη ή μεγαλύτερη διεργασία από την πλευρά σου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται και η αναμονή κάποιων ωρών-ημερών μετά την ανάμιξη, ώστε το αποτέλεσμα της παρασκευής σου να είναι ικανοποιητικό κατά το άτμισμα.

#Skroutz tip: Κάποια από τα συμπυκνωμένα αρώματα όπως τα Flavor Shot αλλά και τα Shortfill προσφέρουν έναν σχετικά εύκολο τρόπο παρασκευής ενός υγρού αναπλήρωσης. Αυτά διατίθενται σε μπουκάλια μεγάλης χωρητικότητας περιέχοντας ένα μέρος συμπυκνωμένου αρώματος, επιτρέποντας σου να γεμίσεις το υπόλοιπο του μπουκαλιού με ατμιστική βάση. Εάν το υγρό που θα φτιάξεις θέλεις να έχει νικοτίνη, ένα μέρος ή και το σύνολο της βάσης που θα προσθέσεις, θα πρέπει να είναι νικοτινούχα.


Στο Skroutz θα βρεις χιλιάδες επιλογές, για να διαλέξεις ακριβώς αυτό που σου ταιριάζει!