Hχεία Hi-Fi: Bρες τα καλύτερα για σένα

enter image description here

Ποιότητα ήχου που σε καθηλώνει.

Ωραίο δεν ακούγεται; Θα ακουστεί καλύτερα!

Θέλεις να έχεις πάντα την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου είτε όταν ακούς μουσική, είτε όταν βλέπεις την αγαπημένη σου ταινία σπίτι;

Τότε τα Ηχεία Ηi-Fi είναι για εσένα!

Tι είναι τα ηχεία Hi-Fi;

Τα ηχεία Hi-Fi είναι ηχεία που παράγουν υψηλής ποιότητας ήχο. Το ακρωνύμιο προέρχεται από τις λέξεις high fidelity και σημαίνει υψηλή αξιοπιστία . Προσοχή, όμως! Υπάρχει κάτι σημαντικό που θα πρέπει να λάβεις υπόψη Τα ηχεία, συνήθως, αποτελούν μόνο μέρος ενός ηχοσυστήματος και δεν είναι αυτοτροφοδοτούμενα, δηλαδή χρειάζεσαι και άλλες συσκευές για να τα χρησιμοποιήσεις.

Tι είναι ένα ηχοσύστημα;

Είναι το σύστημα συσκευών, το οποίο απαιτείται για την παραγωγή ήχου. Αποτελείται από 3 βασικά μέρη: τα ηχεία, τον ενισχυτή, ο οποίος είναι η παροχή ρεύματος των ηχείων σου, και την πηγή, η οποία μεταφέρει το σήμα στον ενισχυτή. Ο οδηγός έχει χωριστεί σε 3 μέρη . Στο πρώτο μέρος , θα δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να προσέξεις στα ηχεία σε συνάρτηση με το υπόλοιπο ηχοσύστημα, στο δεύτερο μέρος τα είδη ηχείων βάσει του χώρου που τα προορίζεις και στο τρίτο μέρος θα δούμε λίγο πιο αναλυτικά το κεφάλαιο ήχος: της ποιότητας και των δρόμων.

Μέρος 1 | Τι να προσέξεις κατά την επιλογή

Όπως αναφέραμε, τα ηχεία Hi-Fi αποτελούν μέρος ενός συστήματος και όπως κάθε σύστημα, για να λειτουργήσει, χρειάζεται να είναι μεταξύ τους συμβατά τα μέρη από τα οποία απαρτίζεται.
Παρακάτω θα δεις τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεις, για να εξασφαλίσεις την καλύτερη εμπειρία, σε σχέση και με τα υπόλοιπα μέρη.

1. Αντίσταση Ω

Με απλά λόγια, η αντίσταση Ω καθορίζει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να επεξεργαστεί ένας ενισχυτής ή ένα ηχείο. Δηλαδή, την ποσότητα του ρεύματος που μπορεί να «περάσει» από το ηχείο. Όσο πιο μεγάλο το νούμερο, τόσο πιο μικρή η ποσότητα ρεύματος που διαπερνά το ηχείο. Η αντίσταση Ω μετράται σε ohms. Εδώ, θα πρέπει να ελέγξεις τις προδιαγραφές του ενισχυτή, καθώς ένας ενισχυτής που δεν μπορεί να παράξει την αντίστοιχη ποσότητα ρεύματος με τα ηχεία, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ομαλά με αυτά.

2. Ισχύς (Watt)

Ο αριθμός των watt σού δείχνει τη μέγιστη ισχύ που μπορεί να χειριστεί το ηχείο. Tα ηχεία θα πρέπει να συνδυαστούν με έναν ενισχυτή που θα διαθέτει την ίδια ισχύ.

3. Ευαισθησία ήχου

Η ευαισθησία ενός ηχείου σού δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι η μετατροπή της ισχύος (watt) σε ένταση (dB). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή της, τόσο πιο δυνατά θα παίζουν τα ηχεία σου με μια δεδομένη ισχύ.

Ένα ηχείο με ευαισθησία 3 dB παραπάνω, σε σύγκριση με ένα άλλο ηχείο, χρειάζεται μόνο τη μισή δύναμη για την ίδια ένταση ήχου. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι μόνο μερικά dB σε ευαισθησία μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά σε αυτό που ακούς.

Hχείο Ευαισθησία dB Iσχύς W
A 85 dB 100 Watt
Β 88 dB 50 Watt
Γ 91 dB 25 Watt

Έτσι, εάν διαθέτεις ήδη ενισχυτή ο οποίο είναι χαμηλής ισχύος, προτίμησε ηχεία με υψηλή ευαισθησία (90 dB και άνω) για να τα αξιοποιήσεις στο έπακρο.

Μέρος 2 | Τοποθέτηση ηχείων

Ψάχνοντας στο Skroutz ηχεία Hi-Fi, πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να βρεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα, θα δεις πως υπάρχει και φίλτρο για την τοποθέτηση των ηχείων.

enter image description here

Βασικό κριτήριο επιλογής των ηχείων είναι ο χώρος στον οποίο σκοπεύεις να τα τοποθετήσεις. Επίσης, πολλά από τα ηχεία μπορούν να συνδυαστούν και μεταξύ τους, π.χ. ένα κεντρικό ηχείο με ηχεία βιβλιοθήκης. Πάμε να τα δούμε παρακάτω!

1. Ηχεία Δαπέδου

enter image description here

Τα ηχεία δαπέδου προσφέρουν δυνατό, φυσικό ήχο με συμπαγή μπάσα χάρη στους μεγάλους ακουστικούς θαλάμους που έχουν. Είναι ιδανικά για μεγάλους χώρους με ψηλό ταβάνι. Η εξαιρετική απόκριση στα μπάσα, τα καθιστά εξαιρετική επιλογή τόσο για μουσική όσο και για home cinema.

2. Κεντρικό Ηχείο

enter image description here

Ένα κεντρικό ηχείο παρέχει σε ένα ηχοσύστημα πιο ολοκληρωμένο ήχο. Ιδανικά, τοποθέτησέ το κάτω ή πάνω από μία οθόνη και συνδύασέ το με περιφερειακά ηχεία, όπως τα ηχεία βιβλιοθήκης/τοίχου που θα δούμε παρακάτω.

3 & 4. Ηχεία Βιβλιοθήκης/Τοίχου

enter image description here

Τα περιφερειακά ηχεία ( Βιβλιοθήκης και Τοίχου) προσφέρουν καθαρό και λεπτομερή ήχο και χρησιμοποιούνται συνήθως ως μέρος ενός στερεοφωνικού συστήματος μουσικής. Είναι μια καλή επιλογή για ένα δωμάτιο μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Λόγω του μεγέθους τους, μπορούν να τοποθετηθούν σε βάσεις δαπέδου ή τοίχου.

Μέρος 3 | Ήχος

Συχνότητες (Hz)

Ένα αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό σε ένα ηχείο είναι η απόκριση συχνότητας, που μετριέται με τον δείκτη Hertz (Hz) και υποδεικνύει το εύρος των τόνων που μπορεί να παράξει. Ενδεικτικά, μπορεί να δεις το εύρος στα χαρακτηριστικά ηχείων: 47 - 45000 Hz. Το εύρος αφορά τις τονικότητες του ήχου και όχι την έντασή του. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο μικρότερος αριθμός υποδηλώνει το πόσο χαμηλά σε τόνο μπορεί να φτάσει το ηχείο και πόσο βαθύ είναι το μπάσο* του.
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός υποδεικνύει πόσο υψηλή είναι η συχνότητά που μπορεί να αναπαράξει. Άρα, όσο μεγαλύτερο το εύρος της συχνότητας, τόσο πληρέστερος είναι ο ήχος που μπορεί να παράξει ένα ηχείο.

*Μπάσο: Ήχος χαμηλής συχνότητας, κατά κανόνα όσοι είναι κάτω από τα 150 Ηz. Το ανθρώπινο αυτί δεν είναι τόσο ευαίσθητο στα μπάσα όσο στις υπόλοιπες συχνότητες.

Με βάση αυτό, κάθε ηχείο είναι εξοπλισμένο με μεγάφωνα που παίζουν διαφορετικές συχνότητες και ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες:

Tweeter, που παράγουν ήχο σε υψηλές συχνότητες (κατά κανόνα πάνω από τα 1.000 Ηz και πολλές φορές φτάνουν ακόμα και τα 20.000 Hz),

τα Woofer, που κατά μέσο όρο μπορούν να παράγουν χαμηλές συχνότητες (από 20 Hz έως 2.000 Hz),

και τα Midrange, που αναπαράγουν μεσαίες συχνότητες (από 250 έως 2000 Hz).

Τι είναι οι δρόμοι στα ηχεία;

Ανάλογα με το πώς κατανέμονται οι συχνότητες, υπάρχουν ηχεία 1, 2, 2.5, 3, 3.5 ή 4 δρόμων. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερους δρόμους έχει ένα ηχείο τόσο πιο ακριβής θα είναι η απόδοση του φάσματος των ηχητικών συχνοτήτων, χωρίς αυτό, φυσικά, να σημαίνει πως ένα ηχείο με λιγότερους δρόμους, δεν μπορεί να έχει αρκετά ικανοποιητικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Για να το θέσουμε πιο απλά, όσο περισσότεροι δρόμοι υπάρχουν τόσο μεγαλύτερη ''εξειδίκευση'' υπάρχει σε ηχείο, που αναλαμβάνει να καλύψει ένα μέρος της μουσικής (π.χ το μπάσο, τα tweeter κλπ).


Τώρα που ξέρεις, διάλεξε τα ηχεία Hi-Fi που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες σου, φτιάξε το δικό σου κορυφαίο ηχοσύστημα & απόλαυσε την αγαπημένη σου μουσική ή ταινία, σπίτι.

Περισσότερες κατηγορίες

Ενισχυτές Hi-Fi