Αυτόματο πότισμα: Φτιάξε το κατάλληλο σύστημα για τις ανάγκες σου! - Οδηγός Αγοράς
Είτε επειδή θα λείπεις κάποιες μέρες για διακοπές και δεν θέλεις να ξεραθούν τα φυτά του μπαλκονιού σου, είτε επειδή θέλεις κάτι που να σου «λύσει» τα χέρια, το αυτόματο πότισμα είναι για σένα!
Για να πλοηγηθείς ευκολότερα στον οδηγό, έχει χωριστεί σε 3 βασικά μέρη : αρχικά εξηγούμε πώς λειτουργεί το αυτόματο πότισμα , στη συνέχεια δίνουμε πληροφορίες για το αυτόματο πότισμα ανά περίπτωση, δηλαδή για γλάστρες (μπαλκόνι) & για κήπο . Στο τελευταίο μέρος βλέπουμε επιπλέον δυνατότητες που μπορείς να έχεις στο σύστημα αυτόματου ποτίσματος που θα εγκαταστήσεις.
Μέρος Α’
Πώς λειτουργεί το αυτόματο πότισμα;
Κάθε σύστημα αυτόματου ποτίσματος απαρτίζεται από 3 βασικά εξαρτήματα που βοηθούν στη σύνδεση και την εγκατάσταση, και την πηγή του νερού (βρύση η δοχείο) απ’ όπου αντλείται το νερό.
Πηγή νερού
Βρύση ή κάποιο δοχείο από το οποίο θα αντλείται το νερό.
Εντολέας ποτίσματος
Προγραμματιστής ποτίσματος Είναι ο «εγκέφαλος» του αυτόματου ποτίσματος και ο ενδιάμεσος της πηγής με τον κεντρικό σωλήνα από τον οποίο διοχετεύεται το νερό. Με τον προγραμματιστή, μπορείς να ορίσεις την ώρα, τη διάρκεια και την ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε φορά. Υπάρχουν προγραμματιστές που λειτουργούν χωρίς ρεύμα, άλλοι που λειτουργούν με μπαταρία και άλλοι με ρεύμα.
Ηλεκτροβάνα ποτίσματος Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τους προγραμματιστές, με μία βασική διαφορά: εδώ δεν μπορείς να προγραμματίσεις το πότισμα. Χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση κάθε φορά που θέλεις να το ανοίξεις.
Σωλήνες
Σωλήνας άρδευσης Είναι ο κεντρικός σωλήνας, ο οποίος συνδέεται με τον προγραμματιστή ποτίσματος ή την ηλεκτροβάνα, από τον οποίο διοχετεύεται το νερό.
Βοηθητικοί σωλήνες (Τυφλοί) Συνδέονται με τον κεντρικό σωλήνα και πάνω σε αυτούς προσαρτίζονται, συνήθως, τα μπεκ ποτίσματος.
Με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου, της σγρόμπιας, δημιουργείς τρύπες στον κεντρικό σωλήνα, για τη σύνδεση των βοηθητικών σωλήνων. Στους βοηθητικούς σωλήνες, δημιουργείς πάλι τρύπες, για τη σύνδεση των σημείων εκροής, δηλαδή των σημείων που εκλύουν νερό στα φυτά ή τα δέντρα.
Σημεία εκροής - Μπεκ Ποτίσματος
Είναι τα σημεία, μέσα από τα οποία, το νερό καταλήγει στο φυτό. Θα συναντήσεις 2 βασικούς τύπους: τους σταλάκτες, οι οποίοι ‘’στοχεύουν’’ σε ένα φυτό,
και τους εκτοξευτήρες νερού, οι οποίοι εκτοξεύουν νερό κυκλικά, δημιουργώντας το φαινόμενο τεχνητής βροχής (θα το έχεις συναντήσει σε πάρκα με γρασίδι).
Άλλα εργαλεία & αξεσουάρ που μπορεί να χρειαστείς…
Σγρόμπια: Είναι το εργαλείο, με το οποίο μπορείς να κάνεις τρύπες ακριβείας, για να συνδέσεις, στον κεντρικό σωλήνα, τα σημεία εκροής ή κάποιον άλλο σωλήνα.
Σύνδεσμοι/ Ρακόρ ποτίσματος: Εφαρμόζονται στη βρύση και είναι ιδανικά αν θέλεις να δημιουργήσεις δεύτερη παροχή νερού από την ίδια βρύση. .
Λοιπά Εργαλεία ποτίσματος: Εργαλεία που βοηθούν στη συναρμολόγηση και στο στήσιμο του αυτόματου ποτίσματος.
Μέρος Β’
Αυτόματο πότισμα ανά περίπτωση
1. Αυτόματο πότισμα για γλάστρες στη βεράντα
Θες να σιγουρευτείς ότι τα αγαπημένα σου φυτά θα λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού, όταν τη χρειάζονται;
Πρώτα πρώτα, πρέπει να δεις: Έχεις παροχή ρεύματος στο μπαλκόνι; Έχεις βρύση; Αφού απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, μπορείς να δεις τις εναλλακτικές που έχεις:
Ι. Αυτόματο πότισμα στη βεράντα/μπαλκόνι χωρίς βρύση, χωρίς ρεύμα
Αφορά μία μεμονωμένη γλάστρα και προτείνεται για τις λίγες ημέρες (έως 7 περίπου) που θα λείπεις από το σπίτι. Ουσιαστικά, έχεις να κάνεις με ένα μεμονωμένο δοχείο που λειτουργεί με έναν απλό τρόπο: γεμίζεις το δοχείο με νερό, το τοποθετείς ανάποδα στο χώμα και αυτό απελευθερώνει το νερό σταδιακά, με αποτέλεσμα το φυτό να λαμβάνει συνεχώς νερό.
ΙnnovaGoods Σύστημα Αυτοποτισμού με Δοχείο
ΙΙ. Αυτόματο πότισμα στη βεράντα με βρύση & μπαταρία
Θυμάσαι πώς περιγράψαμε τα εξαρτήματα ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος παραπάνω;
Αυτό θα φτιάξεις τώρα! Οι σωλήνες και τα συνοδευτικά εργαλεία παραμένουν τα ίδια. Μπορεί να αλλάξει το μήκος, ο αριθμός, κλπ. Τα 2 βασικά εξαρτήματα που αλλάζουν ανάλογα το είδος είναι ο προγραμματιστής ποτίσματος και το είδος μπεκ που θα επιλέξεις.
Βest Seller προγραμματιστής ποτίσματος με μπαταρία
Μπορείς να προγραμματίσεις πότισμα μέχρι και 6 φορές την ημέρα!
Gardena Water Control Flex 1890-36
Για μπεκ ποτίσματος, από τη στιγμή που ο χώρος είναι βεράντα, προτείνουμε να επιλέξεις σταλάκτες, που θα εφάπτονται στο σύστημα με βοηθητικούς σωλήνες και μπορείς να στοχεύσεις κάθε φυτό!
2. Αυτόματο πότισμα σε κήπο με γρασίδι (με βρύση & χωρίς ρεύμα)
Η βασική δομή του συστήματος, όπως την περιγράψαμε παραπάνω δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι το μπεκ ποτίσματος, καθώς από την στιγμή που στοχεύουμε μια έκταση και όχι ένα μεμονωμένο φυτό, χρειαζόμαστε εκτοξευτήρες νερού, που δημιουργούν κυκλικά το φαινόμενο τεχνητής βροχής και ενδεχομένως έναν προγραμματιστή νερού που θα μας δίνει τις επιλογές συχνότητας ποτίσματος που θέλουμε.
#SkroutzTip
Αν θέλεις με ένα ποτιστικό σύστημα να ποτίσεις κι έκταση με γρασίδι αλλά και γλάστρες, μπορείς να ελέγχεις την ποσότητα του νερού από τους σταλάκτες!
Μέρος Γ’
Επιπλέον λειτουργίες
Ανιχνευτής βροχής
Μπορείς να προσθέσεις έναν αισθητήρα βροχής ο οποίος θα είναι είτε ενσωματωμένος στον προγραμματιστή, είτε θα υπάρχει σαν ξεχωριστό εξάρτημα. Κάθε φορά που θα βρέχει, ο αισθητήρας σταματάει αυτόματα το προγραμματισμένο πότισμα για να κερδίζεις τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση νερού!
Σύνδεση μέσω WiFi
Πολλοί προγραμματιστές μπορούν να συνδεθούν και μέσω WiFi. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εξειδικευμένη εφαρμογή την οποία κατεβάζεις στο κινητό σου και μπορείς να ελέγχεις και να προγραμματίζεις το ποτιστικό σου σύστημα απ΄ όπου κι αν βρίσκεσαι!
Αφού έμαθες τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας ενός ποτιστικού συστήματος, δες τα επιμέρους μέρη του, διάλεξε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες του κήπου ή της βεράντας σου και θα… ξεχάσεις το πότισμα μια και καλή!