Τι οθόνη υπολογιστή να πάρεις; Διάλεξε την καλύτερη για τις ανάγκες σου!

enter image description here

Δεν ξέρεις τι σημαίνουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που βλέπεις στη σελίδα του προϊόντος; Θα τα δούμε μαζί ένα ένα!

  • Ποια είναι τα κύρια specs που σε ενδιαφέρουν και τι σημαίνουν;
  • Για τι χρήση την προορίζεις; + Προτάσεις
  • Αυτό είναι το επιπλέον χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις
  • Τι αξεσουάρ χρειάζεσαι;

Ας ξεκινήσουμε!

Ποια είναι τα 4 κύρια χαρακτηριστικά και ποια η σημασία τους;

1. Ανάλυση

Ο αριθμός των pixel, των μικρών τετράγωνων εικονοστοιχείων που όλα μαζί συνθέτουν μια εικόνα, καθορίζει το πόσο υψηλή θα είναι η ανάλυση της οθόνης.

Ανάλυση Ονομασία
1920x1080 Full HD
2560x1440 QHD, 2K
3440x1440 WQHD
3840x2160 UHD, 4K
5120x2880 5K

Προσοχή!

Για να μπορέσει να προβληθεί το περιεχόμενο στην ανάλυση της οθόνης, χρειάζεται και ο υπολογιστής - κάρτα γραφικών να μπορεί να το υποστηρίξει. Για παράδειγμα, αν μια κάρτα γραφικών υποστηρίζει 2K ανάλυση και η οθόνη 4K, η υψηλότερη ανάλυση που θα δεις είναι 2K. Γι’ αυτό, βάλε στην εξίσωση και τα υπόλοιπα μέρη του υπολογιστή!

2. Ρυθμός Ανανέωσης (HZ)

Με απλά λόγια,ο ρυθμός ανανέωσης δηλώνει το πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα σε ένα δευτερόλεπτο. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο ομαλή φαίνεται η κίνηση κι οι εναλλαγές στην οθόνη.

3. Χρόνος απόκρισης (response time)

Έτσι ορίζεται το πόσο γρήγορα αλλάζει χρώμα το κάθε pixel της οθόνης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό στο να έχεις καθαρή εικόνα ακόμα και σε έντονη δράση, δίχως να υπάρχει lag. Για casual gaming, τα 3ms θα ανταποκριθούν στο task, ενώ αν θέλεις την καλύτερη δυνατή απόκριση κοίταξε για 1ms.

4. Τεχνολογία PANEL

Υπάρχουν 3 βασικά είδη τεχνολογίας PANEL. Το οικονομικότερο είναι το TN, το οποίο, ενώ διαθέτει τη χαμηλότερη ανάλυση χρωμάτων και εικόνας, από πλάγιες γωνίες θέασης προσφέρει ταχύτερο χρόνο απόκρισης, κάτι που το καθιστά ιδανικό για gaming, αν έχεις χαμηλό budget. Οι νεότερες τεχνολογίες VA και IPS έχουν καλύτερα χρώματα, με τη VA να διαθέτει την καλύτερη αντίθεση και πιο βαθύ μαύρο, ενώ τα IPS καλύτερες γωνίες θέασης.

Για τι χρήση την προορίζεις;

Απλή χρήση

Για emails, social media, σερφάρισμα στο internet και βασική χρήση αρχείων, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χρειαστείς οθόνη με εξεζητημένα χαρακτηριστικά. Προτίμησε κάποια με *FHD ανάλυση και μέγεθος 22-24’, για να είναι άνετη στη θέαση. Μια κοινή οθόνη για καθημερινή χρήση ή παρακολούθηση ταινιών δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 60HZ, δηλαδή τις 60 ανανεώσεις ανά δευτερόλεπτο.

Προτάσεις Skroutz

Samsung VA Curved Monitor 24 FHD 1920x1080 Philips TN Monitor 21.5" FHD 1920x1080

Επαγγελματική

Αν δουλεύεις από το σπίτι και είσαι πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, σου προτείνουμε να επιλέξεις οθόνη με βάση την εργονομία και την ευκρίνεια. Αρχικά, προτίμησε οθόνη με φίλτρο blue light και flicker free, τα οποία μειώνουν την καταπόνηση των ματιών από την πολύωρη χρήση της οθόνης και προτίμησε οθόνη με πάνελ IPS. Ως προς την εργονομία, κοίταξε ο βραχίονας της οθόνης να είναι ρυθμιζόμενος ως προς ύψος, ώστε η οθόνη να είναι στο ύψος των ματιών. Skroutz tip

Αν θες να τα έχεις όλα σ’ ένα, μικρόφωνο, κάμερα, ηχείο και φυσικά οθόνη, διάλεξε ένα multimedia PC Monitor. Οι ultrawide οθόνες είναι μακρόστενες οθόνες με αναλογία πλευρών 21:9 και είναι κατάλληλες για εργασίες με πολλά ανοιχτά παράθυρα, multitasking & video editing, κι αν είναι πάνω από 27’’, είναι ιδανικές για σένα!

Προτάσεις Skroutz

LG Ultrawide 29-FHD 2560x1080 ASUS Ultrawide HDR 29-FHD-2560x1080

Gaming

Δώσε έμφαση σε 2 χαρακτηριστικά: ρυθμό ανανέωσης & response time.

Επειδή η εικόνα ενός παιχνιδιού έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, χρειάζεσαι οθόνη με ρυθμό ανανέωσης τουλάχιστον 75 Ηz για casual gaming. Εάν παίζεις παιχνίδια δράσης First Person Shooter, εκεί οι απαιτήσεις αυξάνονται, καθώς χρειάζεται να βλέπεις με ακρίβεια τις κινήσεις των αντιπάλων, γι'αυτό επίλεξε οθόνη με >144hz. Αντίστοιχα, για casual gaming με 3ms response time είσαι εντάξει, ενώ για πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια, προτίμησε 1ms. Έτσι, εξασφαλίζεις μία καθαρή εικόνα ακόμα και σε έντονη δράση, δίχως να υπάρχει lag.

Τέλος, έχεις δει τους όρους G-Sync και FreeSync στα χαρακτηριστικά οθονών;

Αυτά είναι τα λογισμικά που διαθέτουν οι οθόνες, προκειμένου να συγχρονίζουν σε πραγματικό χρόνο τα HZ της οθόνης με αυτά που επικοινωνεί η κάρτα γραφικών. Το G-Sync είναι της NVDIA, συνδέεται μέσω της κλασικής θύρας display port και είναι συμβατή μόνο με κάρτες της ίδιας εταιρείας. Αντίστοιχα, η FreeSync είναι της AMD και είναι συμβατή με κάθε κάρτα γραφικών, υποστηρίζοντας και display port και HDMI.Σε περίπτωση που η κάρτα γραφικών σου δεν υποστηρίζει υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης, δεν θα μπορέσεις να δεις διαφορά όσο καλή κι αν είναι η οθόνη σου, γι’ αυτό διάλεξε κάρτα μια ισχυρή γραφικών, ώστε να έχεις αντίστοιχη ανταπόκριση.

Προτάσεις Skroutz

AOC Curved 27-FHD 1920x1080 Dell Curved 27-QHD 2560x1440 Samsung Odyssey G7 Curved 27-QHD 2560x1440

Δεν σε καλύψαμε; Ανακάλυψε όλα τα gaming monitors και βρες αυτό που σου ταιριάζει!

Video Editing

Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται μεγάλη οθόνη, καθώς συχνά θα έχεις πολλά παράθυρα ανοιχτά την ίδια στιγμή. Δώσε προσοχή στην απόκλιση χρωμάτων, όταν επεξεργάζεσαι μια εικόνα, καθώς αν η οθόνη σου δεν είναι κατάλληλη, μπορεί εύκολα να διορθώσεις τα χρώματα μιας εικόνας, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην χρειάζεται. Για να διασφαλίσεις την ακριβή απόδοση της οθόνης, ρύθμιζε συχνά τη φωτεινότητα, την αντίθεση και το χρώμα της.

Τέλος, φρόντισε να επιλέξεις οθόνη με ανάλυση τουλάχιστον 2Κ.

Προτάσεις Skroutz

Dell U3223QE 4K 3840x2160 AOC CU34G2X Ultrawide Curved 34 QHD-3440x1440

Χρήση Ανάλυση Ρυθμός Ανανέωσης Χρόνος απόκρισης PANEL Έξτρα χαρακτηριστικά
Απλή FHD >60ΗΖ - TN -
Επαγγελματική QHD 60HZ - ΙPS, VA Φίλτρο Blue light, ρυθμιζόμενος βραχίονας, Ultrawide
Gaming UHD 4K >75ΗΖ 3-1ms IPS, VA HDR, Curved
Video Editing >= UDH 4K >75ΗΖ 3-1ms (για video editing) VA HDR, Ultrawide

Αυτό είναι το επιπλέον χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις: Οι θύρες!

Αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν τόσες θύρες και πού χρησιμεύουν; Ο πιο διαδεδομένος τύπος είναι το HDMI, το οποίο μεταφέρει και εικόνα και ήχο, υποστηρίζοντας ανάλυση έως 4Κ. Αν θέλεις να προβάλεις περιεχόμενο υψηλότερης ανάλυσης, τότε προτίμησε οθόνη με display port!

Και γιατί υπάρχει και USB; Για να μπορείς να συνδέσεις το κινητό σου, την κάμερά σου και άλλες πολλές συσκευές!!

Και αυτά είναι τα αξεσουάρ που θα χρειαστείς!

Webcam

Είτε είσαι gamer είτε ετοιμάζεις το επόμενο call στη δουλειά, μια webcam είναι άκρως απαραίτητη.

Βάση monitor

Η εργονομία μιας οθόνης είναι σημαντική, αλλά μια βάση monitor είναι απαραίτητη, για την καλύτερη δυνατή στάση του σώματος. Αν ξοδεύεις πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, τότε είναι must!

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, σίγουρα μπορείς να διαλέξεις την οθόνη εκείνη που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες σου στην κατάλληλη τιμή. Καλές αγορές!