Τι να προσέξουμε πριν αγοράσουμε το παιδικό καρότσι

Η πληθώρα των επιλογών που υπάρχουν στα παιδικά καρότσια και η προσπάθεια των γονιών να κάνουν τη καλύτερη δυνατή επιλογή για το παιδί τους καθιστά την αγορά παιδικού καροτσιού επίπονη και δυσχερή διαδικασία. Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές έτσι ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ενημερωμένοι πριν την αγορά του παιδικού οχήματος.

Είδος καροτσιού

Αρχικά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα βασικά είδη των παιδικών καροτσιών που κυκλοφορούν. Για το λόγο αυτό ακολουθεί μία σύντομη περιγραφή κάθε είδους.

Πολυκαρότσι

Πολυκαρότσι

Συνδυάζει περισσότερες από μία λειτουργίες αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρότσι, πορτ-μπεμπε (καλάθι κατάλληλο για μεταφορά του βρέφους ενώ αυτό είναι ξαπλωμένο) αλλά και ως παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Εφόσον τα προαναφερόμενα αξεσουάρ δεν είναι διαθέσιμα στο σπίτι, το πολυκαρότσι μπορεί να αποτελέσει λύση “όλα σε ένα”. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην είναι η πρώτη μας επιλογή και έχουμε τη δυνατότητα να προσανατολιστούμε σε ένα καρότσι που δε συνδυάζει πρόσθετες λειτουργίες, περιορίζοντας το κόστος.

Καρότσι με τρείς ρόδες

Καρότσι με τρείς ρόδες Έχει πιο μοντέρνο και αθλητικό ύφος και προσφέρει δυνατότητα κίνησης σε εδάφη που δεν είναι ασφαλτοστρωμένα. Το καρότσι με τρεις ρόδες είναι πιο ογκώδες και βαρύ από ένα συμβατικό καρότσι. Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο καρότσι είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για χρήση εκτός πόλης.

Μπαστούνι

Μπαστούνι Η ονομασία του οφείλεται στο σχήμα που έχει όταν είναι κλειστό. Συνήθως αποτελεί την πλέον ελαφριά και λιγότερο ογκώδη επιλογή καροτσιού, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερη άνεση κινήσεων. Λόγω του καθίσματός του, που δεν παρέχει την απαιτούμενη στήριξη στο κεφάλι και στον αυχένα, δεν ενδείκνυνται για νεογέννητα αλλά για μεγαλύτερα παιδιά. Συνήθως είναι κατάλληλο για παιδιά άνω του ενός έτους και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού μερικά μοντέλα είναι κατάλληλα για ηλικίες έως 3 - 4 ετών.

Κλασσικό

Κλασσικό Το καρότσι αυτό αποτελεί την πλέον διαδεδομένη κατηγορία όπως υποδηλώνεται και από το τίτλο του. Έχει συνήθως μεγαλύτερο βάρος και καταλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο όταν είναι κλειστό σε σχέση με το μπαστούνι. Σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει κάποια επιπλέον εξαρτήματα, όπως θόλο, καθώς και πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους. Εν τούτοις δεν μπορεί να μετατραπεί σε πορτ-μπεμπέ ή κάθισμα όπως το πολυκαρότσι, για αυτό και ενδείκνυται όταν έχουμε ξεχωριστά προϊόντα για τις υπόλοιπες ανάγκες μας.

Καρότσι για δίδυμα

Καρότσι για δίδυμα Διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα λόγω των δύο καθισμάτων του. Με γνώμονα τα λοιπά χαρακτηριστικά του μπορεί να ενταχθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Χαρακτηριστικά καροτσιού

Προτού αγοράσουμε ένα παιδικό καρότσι θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ορισμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά του, που θα διευκολύνουν τόσο τη δική μας καθημερινότητα όσο και του παιδιού μας.

Αρχικά το καρότσι θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδιού μας. Οι διαστάσεις του πρέπει να επιτρέπουν να χωρά ανοικτό στο ασανσέρ της πολυκατοικίας και κλειστό στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας, αφήνοντας επαρκή χώρο για τσάντες και ψώνια. Το βάρος του δεν πρέπει να είναι υπερβολικό. Αν το καρότσι είναι ιδιαίτερα βαρύ φανταστείτε πόσο μπορεί να ζυγίζει μαζί με το παιδί και πόσο μπορεί να ταλαιπωρηθούμε όταν θα χρειαστεί να το σηκώσουμε ολόκληρο κατά το αναβοκατέβασμα από τις σκάλες.

Το κάθισμα του καροτσιού προτείνεται να είναι ευρύχωρο έτσι ώστε να είναι το ίδιο αναπαυτικό εάν το παιδί ψηλώσει και πάρει βάρος. Η πλάτη του, ιδιαίτερα αν πρόκειται για νεογέννητο, θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη έτσι ώστε να οριζοντιώνεται (180°) για να μπορεί το παιδί να κοιμηθεί άνετα. Ακόμα χρήσιμη λειτουργία αποτελεί η δυνατότητα στρέψης του καθίσματος έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να κοιτά τους γονείς ή το δρόμο. Η χρησιμότητα της λειτουργίας αυτή έγκειται στο γεγονός ότι όταν το παιδί είναι ιδιαίτερα μικρό, ο γονέας θέλει να το έχει συνεχώς υπό την άμεση οπτική του επίβλεψη, ενώ αργότερα είναι προτιμότερο το παιδί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο περιβάλλον έτσι ώστε να απασχολείται. Το ύφασμα του καθίσματος συνίσταται να είναι βαμβακερό έτσι ώστε να ιδρώνει λιγότερο η πλάτη του παιδιού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου γίνονται και οι περισσότερες βόλτες. Επίσης θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι αποσπώμενο και να επιδέχεται πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων για λόγους υγιεινής και ευκολίας.

Από πλευράς ασφάλειας το καρότσι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ζώνες ασφαλείας που θα ασφαλίζουν όχι μόνο τη μέση αλλά και τους ώμους του παιδιού (πέντε σημείων). Έτσι θα αποφύγουμε τη πιθανότητα το παιδί να σταθεί όρθιο στο καρότσι ή να γείρει υπερβολικά έξω από αυτό. Η ύπαρξη φρένων κρίνεται απαραίτητη και στις τέσσερις ρόδες ενώ ιδιαίτερα πρακτική είναι η ύπαρξη κεντρικού μηχανισμού χειρισμού τους. Εφόσον κινούμαστε σε δρόμους όπου το έδαφος δεν είναι ομαλό και οι ελιγμοί είναι καθημερινό φαινόμενο, προτείνεται να μας απασχολήσει η ύπαρξη αναρτήσεων.

Αναφορικά με τον άνετο χειρισμό του το παιδικό μας καρότσι προτείνεται να έχει χερούλια (μπαστούνια ή μπάρες) με αυξομειούμενο ύψος έτσι ώστε να είναι εύχρηστο για κάθε γονέα ή τρίτο πρόσωπο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ενιαίας μπάρας είναι ιδιαίτερα εξυπηρετική διότι επιτρέπει το χειρισμό του καροτσιού με τη χρήση μόνο του ενός χεριού. Επίσης η δυνατότητα περιστροφής των τροχών κρίνεται απαραίτητη λειτουργία για την άνετη οδήγησή του.

Τα αξεσουάρ που περιλαμβάνονται στην συσκευασία του καροτσιού μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά όπως επίσης και η δυνατότητα αναβάθμισης του με την προσθήκη νέων που δεν συγκαταλέγονταν στην αρχική συσκευασία. Τα αξεσουάρ αυτά μπορεί να ποικίλουν. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: ομπρέλα, κουκούλα με αδιάβροχο, ποδόσακος, καλάθι για τα ψώνια του γονέα, ποτηροθήκη, κουνουπιέρα. Πριν την αγορά του καροτσιού καλό θα ήταν να κάνουμε μια μικρή έρευνα αγοράς για την ύπαρξη και την τιμή των προαναφερόμενων αξεσουάρ έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστης έκπληξης. Επίσης χρήσιμη χαρακτηρίζεται η ύπαρξη ενός οπίσθιου “σκαλιού” στο οποίο μπορεί να πατάει το μεγαλύτερο παιδί ή το ίδιο το παιδάκι όταν μεγαλώσει και δεν έχει τη διάθεση να καθίσει εντός του καροτσιού.

Τέλος θα πρέπει να ερευνήσουμε αν το καρότσι που έχουμε επιλέξει πληροί τις προδιαγραφές για να διατίθεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν καλύπτεται από ικανοποιητική υπηρεσία service. Το τελευταίο που θα θέλαμε είναι να αγοράσουμε ένα καροτσάκι με υλικά αμφιβόλου ποιότητας και το οποίο στη περίπτωση που παρουσιάσει βλάβη ή ελάττωμα δεν θα είναι εύκολο να επιδιορθωθεί ή να επιστραφεί.