Κάμερες ασφαλείας - CCTV Cameras: Οδηγός Αγοράς

Αποτελούν το πλέον βασικό τμήμα ενός κλειστού κυκλώματος αφού αποτελούν τα "μάτια" του όλου συστήματος. Οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να διαχωριστούν σε επιμέρους κατηγορίες με βάση: α) το χώρο εγκατάστασης για τον οποίο είναι κατάλληλες, β) τον τύπο της κάμερας, γ) ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες τους και δ) τον αισθητήρα τους.

Χώρος εγκατάστασης

Εξωτερικές

Συνήθως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε άσχημες καιρικές συνθήκες και σε προσπάθειες βανδαλισμού τους. Λόγω των παραπάνω ορισμένες κάμερες της κατηγορίας αυτής είναι εξοπλισμένες με θερμαντικές διατάξεις ή ανεμιστήρες, ενώ άλλες βρίσκονται εντός προστατευτικού περιβλήματος. Συνήθως οι εξωτερικές κάμερες πρέπει να ανταπεξέλθουν του προβλήματος χαμηλού φωτισμού και για αυτό το λόγο είναι εφοδιασμένες με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας ή νυχτερινής & ημερήσιας λήψης.

Εσωτερικές

Όπως είναι προφανές από την ονομασία τους προορίζονται για χρήση εντός κτιριακών εγκαταστάσεων και για αυτό το λόγο δεν παρουσιάζουν την ίδια ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες όπως οι εξωτερικές κάμερες.

Τύπος κάμερας

Dome (Θόλου) Box
Βρίσκονται εντός προστατευτικού θόλου με αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικότερες σε προσπάθεια βανδαλισμού τους. Επίσης ο θόλος βοηθά έτσι ώστε να μην είναι εμφανής η κατεύθυνση στην οποία είναι στραμμένη η κάμερα. Έχουν σχήμα κουτιού και είναι οι πλέον συνήθεις σε μορφή κάμερες. Έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε κατακόρυφη επιφάνεια με τη βοήθεια κατάλληλων υποστηριγμάτων. Επίσης μπορούν να εξοπλιστούν με μεγάλους φακούς (όταν είναι αναγκαία η παρακολούθηση απομακρυσμένων σημείων) όμως στη περίπτωση αυτή είναι πιο δύσκολο να προστατευθούν από κατάλληλο περίβλημα.


Bullet Covert (Κρυφή)
Έχουν κυλινδρικό σχήμα και είναι λιγότερο ογκώδεις από τις box κάμερες. Λόγω του μεγέθους τους έχουν περιορισμούς στους φακούς που μπορούν να λάβουν και είναι κατάλληλες για παρακολουθήσεις μικρών ή μεσαίων αποστάσεων. Η ευκρίνεια της εικόνας που παράγουν είναι συνήθως υποδεέστερη σε σχέση με αυτή που παράγουν οι box κάμερες, ενώ και οι κάμερες αυτής της κατηγορίας έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε κατακόρυφη επιφάνεια με τη βοήθεια κατάλληλων υποστηριγμάτων. Είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη προδίδουν ότι είναι κάμερες παρακολούθησης.

Dummy

Μία τελευταία κατηγορία είναι οι Dummy κάμερες. Είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να μοιάζουν με τις κανονικές κάμερες παρακολούθησης αλλά χωρίς να επιτελούν καμία πραγματική λειτουργία. Σκοπό έχουν την παραπλάνηση έτσι ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

Αισθητήρας κάμερας

CCD CMOS
Οι CCD αισθητήρες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως με αποτέλεσμα την απόδοση καλύτερής εικόνας, συγκριτικά με τους CMOS, σε καταστάσεις χαμηλής φωτεινότητας. Οι CMOS αισθητήρες παρέχουν καλή ποιότητας εικόνας ενώ παράλληλα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τους CCD αισθητήρες.

H ανάλυση στις CCTV κάμερες εκφράζεται σε γραμμές τηλεόρασης (TV Lines, TVL) που μπορεί να παράξει η κάμερα

Πρόσθετες λειτουργίες

Νυχτερινής & Ημερήσιας Λήψης

Έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής στις επικρατούσες συνθήκες φωτισμού. Οι συνθήκες φωτισμού μετριούνται σε μονάδες Lux που περιγράφουν την ηλιακή ενέργεια που φθάνει σε μία περιοχή εμβαδού 1m2 ανά δευτερόλεπτο. Τα συνήθη επίπεδα φωτισμού σε ενδεικτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας/ νύχτας παρουσιάζονται στο παρακάτω πίνακα:

Ενδεικτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας/νύχτας Μονάδες μέτρησης φωτισμού (LUX)
Εξωτερική περιοχή κατά τη διάρκεια πλήρης καλοκαιρινής ηλιοφάνειας
50.000
Εξωτερική περιοχή κατά τη διάρκεια συννεφιασμένης ημέρας
10.000
Περιβάλλον καταστήματος/ γραφείο
500
Εξωτερική περιοχή κατά τη διάρκεια της αυγής/ σούρουπο
1-10
Κεντρικός φωτιζόμενος δρόμος κατά τη διάρκεια της νύχτας
30
Παράπλευρος φωτιζόμενος δρόμος κατά τη διάρκεια της νύχτας
0,5 - 3


Oι συγκεκριμένες κάμερες δεν είναι κατάλληλες για περιπτώσεις όπου υπάρχει πλήρες σκοτάδι αλλά ιδιαίτερα χαμηλός φωτισμός (τάξης μεγέθους 0,1 Lux). Στις περιπτώσεις όπου οι συνθήκες φωτισμού είναι ακόμα χαμηλότερες οι κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας αποτελούν μονόδρομο.


Υπέρυθρης ακτινοβολίας

Βασίζονται στη τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας και είναι κατάλληλες για συνθήκες πλήρους σκότους (0 Lux). Οι κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι εφοδιασμένες με φώτα LED υπερύθρων που φωτίζουν το πεδίο παρατήρησης έτσι ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή εικόνων. Στη συνέχεια παρατίθενται δύο εικόνες που αναδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ της κάμερας νυχτερινής & ημερήσιας λήψης και της κάμερας υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Κάμερες νυχτερινής & ημερήσιας λήψης Κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας

Μπορούν να αναπαράγουν εικόνα σε περιπτώσεις χαμηλού φωτισμού (ορατά τα σημεία γύρω από το φακό του ανθρώπου) αλλά δεν παρέχουν εικόνα σε κατάσταση πλήρους σκότους

Μπορούν και αποδίδουν κανονική εικόνα στο χρήστη σε περιπτώσεις πλήρους σκότους

Wide Dynamic Range

Έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται με πιο αποδοτικό τρόπο εικόνες που παρουσιάζουν σημαντικές αντιθέσεις ως προς τη φωτεινότητά τους, δηλαδή εικόνες όπου έχουν ταυτόχρονα φωτεινά και σκοτεινά σημεία. Ακολουθεί η απεικόνιση της διαφοράς μεταξύ καμερών χωρίς WDR και καμερών με WDR (Wide Dynamic Range).

Κάμερα χωρίς WDR Κάμερα με WDR


IP Δικτύου

Μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα μέσω τοπικού δικτύου υπολογιστών ή μέσω διαδικτύου. Ουσιαστικά μία IP κάμερα παρακολούθησης είναι μία κάμερα δικτύου (webcam) υψηλής ποιότητας που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες παρακολούθησης. Επειδή η IP κάμερα στέλνει και λαμβάνει σήμα μέσω δικτύου, είναι προσβάσιμη εξ’ αποστάσεως, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν εικόνα από όποιο σημείο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο.

PTZ (Pan Tilt Zoom)

Παρέχουν τη δυνατότητα τηλεχειρισμού για την πραγματοποίηση λειτουργιών όπως στρέψη, εστίαση και μεγέθυνση προς όλες τις κατευθύνσεις. Ορισμένες PTZ κάμερες αυτής της κατηγορίας έχουν τη δυνατότητα να προγραμματιστούν έτσι ώστε να πραγματοποιούν προδιαγεγραμένες διαδρομές. Σε περίπτωση ενεργοποίησης του συναγερμού μπορούν να στραφούν αυτόματα προς ένα σημείο προτού επιστρέψουν στην προδιαγεγραμμένη σάρωση του χώρου.