Compact Camera: Tι είναι & τι να προσέξεις κατά την αγορά

Η ευκολία χρήσης που εξασφαλίζουν οι compact cameras, τις έχει αναδείξει στην πλέον δημοφιλή κατηγορία φωτογραφικών μηχανών. Πρακτικά δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφίας, αφού η πλειοψηφία των ενεργειών για να τραβήξουμε μία φωτογραφία (όπως εστίαση, ενεργοποίηση flash) γίνονται αυτόματα. Πριν αποφασίσουμε ποια compact φωτογραφική μηχανή θα αγοράσουμε, ας εξετάσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά που θα μας βοηθήσουν στην επιλογή της πλέον κατάλληλης για τις ανάγκες μας.

Sony Cyber-shot W830


Επεξήγηση κυριότερων εννοιών

Ανάλυση

Μας δείχνει πόσα megapixels (Mp) χρησιμοποιεί η κάμερα για να αποτυπώσει μία φωτογραφία. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι περισσότερα Mp δεν σημαίνουν κατ'ανάγκη και καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας. Οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται η υψηλή ανάλυση είναι η εκτύπωση των φωτογραφιών σε πολύ μεγάλο μέγεθος (π.χ αφίσα τοίχου) ή η μετέπειτα επεξεργασία τους μέσω κάποιου προγράμματος.

5-6 Mp είναι αρκετά για να εκτυπώσουμε σε καλή ποιότητα φωτογραφίες μεγέθους 10 x 15 cm (Κλασσικό μέγεθος)

Οπτικό Zoom

Σχεδόν όλοι οι φακοί των σύγχρονων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών έχουν τη δυνατότητα της εστίασης (zoom) σε διάφορες αποστάσεις. Το οπτικό zoom σχετίζεται με το φακό της μηχανής, σε αντίθεση με το ψηφιακό. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του (3x, 6x, 20x κοκ), τόσο περισσότερο μπορεί η μηχανή μας να εστιάζει σε κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται μακριά μας, χωρίς να μειωθεί η ποιότητα της φωτογραφίας. Το ψηφιακό zoom (γνωστό και με διάφορους άλλους όρους όπως "intelligent zoom") εκτελείται μέσω software από τη φωτογραφική μας μηχανή και ουσιαστικά μεγεθύνει την εικόνα, ενώ παράλληλα υπάρχει ορατή απώλεια ανάλυσης (λειτουργεί όπως η μεγέθυνση κάποιας εικόνας στον υπολογιστή μας).

Mεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δώσουμε στο οπτικό zoom που αναγράφεται στα χαρακτηριστικά της φωτογραφικής μηχανής και όχι στο ψηφιακό που έχει συνήθως υψηλότερη τιμή.

Δυνατότητες & Λειτουργίες

Σταθεροποίηση Εικόνας

Ελαττώνει τις επιπτώσεις του κουνήματος της ψηφιακής μηχανής, προσφέροντας φωτογραφίες μεγαλύτερης ευκρίνειας.

Λήψη με ανενεργή Σταθεροποίηση Εικόνας Λήψη με ενεργή Σταθεροποίηση Εικόνας

Wi-Fi

Μία φωτογραφική μηχανή με δέκτη Wi-Fi, έχει τη δυνατότητα της μεταφοράς αρχείων χωρίς καλώδιο είτε σε άλλες συσκευές (π.χ tablet, laptop), είτε σε κάποια online υπηρεσία αποθήκευσης (cloud storage - π.χ Dropbox, Google Drive, OneDrive). Επιπρόσθετα, ορισμένες φωτογραφικές μηχανές με ενσωματωμένο Wi-Fi, επιτρέπουν το άμεσο upload των φωτογραφιών σε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα (π.χ Facebook)

HDMI

Οι compact cameras με θύρα HDMI μπορούν να μεταφέρουν HD εικόνα και ήχο από ένα μόνο καλώδιο σε συσκευές που έχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Μπορούμε να προβάλουμε τα βίντεο και τις φωτογραφίες μας από τη μηχανή απευθείας σε μία τηλεόραση που υποστηρίζει HDMI, απολαμβάνοντας το μέγεθος και την ποιότητα της εικόνας της

Viewfinder

Το σκόπευτρο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου η ανάγνωση της οθόνης LCD είναι δύσκολη έως αδύνατη (π.χ έντονη ηλιοφάνεια).


Στα μοντέλα που υποστηρίζουν και τους δύο τρόπους, η χρήση του αντί της οθόνης βελτιώνει την αυτονομία της φωτογραφικής μηχανής

Μου ταιριάζει μία Compact φωτογραφική μηχανή ;

Γιατί να αγοράσω μία Compact

  • Ευκολία στη χρήση : H διαδικασία για να βγάλουμε μία φωτογραφία περιορίζεται απλά στο πάτημα ενός κουμπιού
  • Ευκολία στη μεταφορά : Οι compact φωτογραφικές μηχανές, λόγω του ενσωματωμένου φακού τους, έχουν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και βάρος
  • Μικρό κόστος απόκτησης : Μπορούμε να προμηθευτούμε μία compact φωτογραφική μηχανή με κόστος λιγότερο των 100 ευρώ
  • Ύπαρξη compact με δυνατότητα υποβρύχιας λήψης

Γιατί δεν με καλύπτει μία Compact

  • Απουσία εξεζητημένης χειροκίνητης αλλαγής ρυθμίσεων
  • Αδυναμία εναλλαγής φακών σε αντίθεση με τις Mirrorless ή DSLR φωτογραφικές μηχανές
  • Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι υποδεέστερη συγκριτικά με αυτή των περισσότερων DSLR μηχανών

Συμπερασματικά, υπάρχουν μοντέλα Compact μηχανών τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός ερασιτέχνη φωτογράφου ενώ παράλληλα το μικρό μέγεθος που έχουν, τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα όταν η εύκολη μεταφορά είναι το ζητούμενο. Αν όμως στη πορεία της ενασχόλησης με τη φωτογραφία η αυτόματη επιλογή των ρυθμίσεων δεν μας ικανοποιεί, αλλά επιθυμούμε να καθορίζουμε το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν τις φωτογραφίες, μπορούμε να πλοηγηθούμε στις φωτογραφικές μηχανές της κατηγορίας DSLR ή Mirrorless καθώς και να διαβάσουμε τον αντίστοιχο οδηγό αγοράς DSLR για αρχάριους.

Περισσότερες κατηγορίες

Κάρτες Μνήμης