Καρεκλάκι φαγητού: Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο για το παιδί μας

Όταν το μωρό περνάει στη φάση του απογαλακτισμού και μπαίνουν οι πρώτες στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του, από τη μία οι γονείς χρειάζονται πολλή… υπομονή και από την άλλη το παιδί το κατάλληλο καρεκλάκι φαγητού. Κι ενώ πριν από λίγα χρόνια η επιλογή μπορεί να ήταν εύκολη, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν πολλές επιλογές, σήμερα λόγω της πληθώρας μοντέλων, τύπων, σχεδίων και παραμέτρων, χρειαζόμαστε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε προκειμένου να αποφασίσουμε. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε προκειμένου να αγοράσουμε καρεκλάκι φαγητού;

Ασφάλεια

 • Ζώνη ασφαλείας 5 σημείων: Ο συγκεκριμένος τύπος ζώνης ασφαλίζει όχι απλά τη μέση του παιδιού, αλλά και τους ώμους του, ώστε να μην μπορεί να σηκωθεί όρθιο ή να γείρει επικίνδυνα από τη μία ή την άλλη πλευρά. Με τη ζώνη 3 σημείων (την οποία επιβάλλει η νομοθεσία) πετυχαίνουμε το παιδί να μη γλιστρήσει από το κάθισμα, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή, ιδίως αν τα επίπεδα δραστηριότητας του παιδιού αγγίζουν το κόκκινο. Φυσικά δεν αρκεί μόνο να έχουμε τις ζώνες. Πρέπει και να τις βάζουμε στο παιδί, ακόμα και αν είμαστε στον ίδιο χώρο, καθώς τα ατυχήματα που συνδέονται με πτώσεις από κάθισμα φαγητού, σύμφωνα με στατιστικές, δεν είναι καθόλου αμελητέα.

 • Σταθερό χώρισμα ποδιών. Συμβάλλει στο να μην μπορεί το παιδί να γλιστρήσει από το κάθισμα. Πρακτικό, αλλά δεν αρκεί από μόνο του: η ζώνη ασφαλείας παραμένει το νούμερο ένα για την ασφάλεια.

 • Πλατύ άνοιγμα βάσης. Η σταθερότητα είναι από τις βασικές παραμέτρους ασφάλειας ενός καθίσματος φαγητού. Το υψηλό σχετικά κέντρο βάρους επιβάλλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο άνοιγμα στη βάση, ακόμα κι αν είναι εις βάρος του χώρου που διαθέτουμε.

 • Ρόδες με φρένα. Οι ρόδες που πολλά μοντέλα παρέχουν για εύκολη μετακίνηση πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ενσωματωμένο φρένο ή κλείδωμα σε μόνιμη θέση. Κάποια καθίσματα έχουν 2 πίσω ρόδες και δύο σταθερά πόδια μπροστά για να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

 • Αντιολισθητικά άκρα. Συμβάλλουν επίσης στη σταθερότητα.

 • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιχμηρές άκρες, ούτε γωνίες που εξέχουν.

 • Συμμόρφωση με τις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πιστοποίηση ότι έχει υποστεί τεστ για πλευρική, μπροστινή και πίσω σταθερότητα, ώστε να έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος ανατροπής με το παιδί μέσα σ’ αυτό.


Peg Perego-Tatamia

Λειτουργικότητα

 • Ρύθμιση ύψους καρέκλας σε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις (υπάρχουν μοντέλα που παρέχουν μέχρι και 7 θέσεις ύψους). Η δυνατότητα ρύθμισης του ύψους της καρέκλας κρίνεται απαραίτητη, καθώς πρέπει να είναι σε θέση να ακολουθεί τα ηλικιακά στάδια του παιδιού, αλλά και να μπορεί να ταιριάζει σε διαφορετικά ύψη τραπεζιού.

 • Ρύθμιση της ανάκλησης της πλάτης σε θέσεις. Αν το παιδί μετά το φαγητό αποκοιμηθεί στο καρεκλάκι, απλά γέρνουμε τη θέση προς τα πίσω και δε χρειάζεται να το μετακινήσουμε εσπευσμένα.

 • Υποπόδιο ρυθμιζόμενο σε θέσεις. Τα παιδιά σε αυτή τη φάση ανάπτυξης τους ψηλώνουν τόσο γρήγορα που χωρίς αυτή τη ρύθμιση, σε λίγο καιρό τα πόδια τους δε θα είναι σε θέση να υποστηρίζονται.

 • Δίσκος σερβιρίσματος. Αυτό που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη όσον αφορά το δίσκο είναι μην είναι μόνιμος αλλά αποσπώμενος, για να μπορεί να πλένεται εύκολα στο νεροχύτη ή και στο πλυντήριο πιάτων. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποσπάται όταν το παιδί κάθεται στο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Κάποια μοντέλα διαθέτουν διπλό ή ακόμα και τριπλό δίσκο: στα μοντέλα με το διπλό, αφαιρείς τον πάνω-πάνω δίσκο και τον πλένεις χωρίς να στερείς από το κάθισμα τον κάτω δίσκο, ενώ σε αυτά με τον τριπλό έχεις και μια ακόμα επιφάνεια με παιχνίδια. Αυτό που πρέπει επίσης να προσέξουμε είναι ο δίσκος να κλειδώνει σε δύο ή και περισσότερες θέσεις, για να μη «βρίσκει» η κοιλιά του παιδιού πάνω σε αυτόν καθώς μεγαλώνει.

 • Καλάθι / δίχτυ αποθήκευσης. Αν παρέχεται, σίγουρα θα φανεί χρήσιμο. Τοποθετείται ανάμεσα στα πόδια της βάσης κι έχει μεγάλη χωρητικότητα. Έτσι βάζουμε τάξη στα παιχνίδια της κουζίνας χωρίς έξτρα κουτιά και αποθηκευτικούς χώρους.

 • Κάποια μοντέλα περιλαμβάνουν και μπάρα με παιχνίδια για να απασχολείται το παιδί μέχρι να ετοιμάσετε το γεύμα του.

 • Ένα ακόμα αξεσουάρ που διατίθεται στην αγορά είναι το έξτρα μαξιλαράκι για μεγαλύτερη άνεση.


Πολυμορφικότητα

 • Αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα κάθισμα φαγητού από τους 5 μήνες έως και τους 36 (ή και παραπάνω) η πολυμορφικότητα αποτελεί βασικό κριτήριο στην επιλογή μας.

Υπάρχουν καθίσματα που «μεγαλώνουν μαζί με το παιδί» ακολουθώντας τις φάσεις ανάπτυξής του, καθώς μετά την αρχική τους χρήση ως καθίσματα φαγητού μετατρέπονται, με ελάχιστες προσαρμογές, σε απλές καρέκλες για το τραπέζι, ακόμα και σε καθίσματα…ενηλίκων!

Κάποιες πιο καινοτόμες, αλλά και υψηλότερου budget επιλογές, αποτελούν τον απόλυτο ορισμό του «όλα-σε-ένα», καθώς είναι ταυτόχρονα κούνια, πορτ μπεμπέ, ριλάξ, κάθισμα και καρέκλα μαζί!

Δυνατότητα αποθήκευσης - Φορητότητα

Πολύ βασική παράμετρος επιλογής, καθώς σε πολλά σπίτια δεν περισσεύει ο χώρος! Αν θέλετε να κλείνετε το καρεκλάκι, ώστε να μην είναι μόνιμα ανοιγμένο, ελέγξτε τις διαστάσεις που καταλαμβάνει όταν είναι κλειστό. Προτιμήστε τα μοντέλα που είναι συμπαγή και αυτοστηριζόμενα όταν κλείνουν και που αναδιπλώνονται εύκολα και χωρίς κόπο. Υπάρχουν κάποια μοντέλα που κλείνουν με τη χρήση του ενός μόνου χεριού! Επίσης, προτιμήστε μοντέλα που δε ζυγίζουν πολλά κιλά (με σκελετό για παράδειγμα από αλουμίνιο), ώστε να είναι ιδανικά και για μετακινήσεις, χωρίς βέβαια να κάνετε συμβιβασμούς στο θέμα της σταθερότητας.

Καθαρισμός

Όταν μιλάμε για κάθισμα φαγητού, δεν μπορούμε φυσικά να παραβλέψουμε τον παράγοντα του καθαρίσματός του. Επειδή οι προσπάθειες να ταΐσουμε τα παιδιά καταλήγουν πολλές φορές με το μισό φαγητό στο δίσκο σερβιρίσματος, καλό είναι να είναι αποσπώμενος για εύκολη μεταφορά για πλύσιμο στο νεροχύτη ή στο πλυντήριο πιάτων. Το κάλυμμα του καθίσματος θα χρειάζεται επίσης συχνό πλύσιμο, επομένως χρειάζεται να βγαίνει.

Για ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα και εξοικονόμηση χρόνου, επιλέξτε πλαστικοποιημένα και αδιάβροχα υφάσματα, που να μπορούν να πλυθούν τοπικά με τη χρήση ενός υγρού πανιού ή σφουγγαριού.

Σχέδιο

Η επιλογή καθίσματος φαγητού με βάση το σχέδιο επαφίεται αποκλειστικά στο προσωπικό σας γούστο. Στην αγορά θα βρείτε καθίσματα από πλαστικό, από μέταλλο και από φυσικό ξύλο - μια επιλογή που σίγουρα δένει περισσότερο με την κουζίνα ή τα έπιπλα του σαλονιού και συναντάται περισσότερο σε ευρωπαϊκές μάρκες.

Άλλες Λύσεις

Αν η έλλειψη χώρου σε συνδυασμό με την προτίμησή σας σε καθισματάκια που μεταφέρονται εύκολα κατά τις εξόδους παίζει βασικό ρόλο στην επιλογή σας, η αγορά παρουσιάζει αξιόλογες προτάσεις που σίγουρα θα σας καλύψουν.

 • Υφασμάτινο κάθισμα : Προσαρμόζεται εύκολα και με ασφάλεια σε όλες σχεδόν τις καρέκλες με πλάτη. Βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι χωράει στην τσάντα σας ή ακόμα και στην…τσέπη σας! Η ενδεδειγμένη επιλογή για ταξίδια και εστιατόρια.

 • Ανυψωτικό κάθισμα φαγητού για καρέκλα : Τοποθετείται απευθείας πάνω σε οποιαδήποτε καρέκλα. Τα περισσότερα μοντέλα αυτού του τύπου ακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορητά καθίσματα με δίσκο για τα μικρότερα παιδιά, αλλά και ως βοηθητικό κάθισμα για μεγαλύτερα παιδιά, που τρώνε στο τραπέζι μαζί με τους γονείς. Βεβαιωθείτε ότι η βάση διαθέτει αντιολισθητικά stop για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ιδανικό για να απολαμβάνετε τα γεύματα με το παιδί και εκτός σπιτιού. Επίσης, αρκετά μοντέλα περιέχουν και δίσκο δραστηριοτήτων για δημιουργική απασχόληση του παιδιού.

 • Φορητό κάθισμα φαγητού για τραπέζι : Τοποθετείται και ασφαλίζει πάνω στο τραπέζι, το οποίο βέβαια πρέπει να είναι σταθερό και να μπορεί να δεχτεί στη μία του πλευρά έξτρα βάρος. Καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, είναι ελαφρύ και εύκολο στη μεταφορά. Επιλέξτε καθίσματα με υψηλή και σταθερή πλάτη για μεγαλύτερη ασφάλεια και φυσικά με ζώνη ασφαλείας 5 σημείων και διαχωριστικό ποδιών. Ελέγξτε την ηλικία και τα κιλά των παιδιών στα οποία απευθύνεται.


Άσπα Τσαμαδή

Η Άσπα είναι blogger στο Aspa Online, όπου καταγράφει στιγμιότυπα της καθημερινής της ζωής με τις κόρες της και μοιράζεται σκέψεις, ιδέες και πληροφορίες. Είναι από τις πλέον έμπειρες μαμάδες στο χώρο του Ιnternet και του blogging, ενώ ασχολείται με ποικίλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και έχει αναλάβει ορισμένα εξαιρετικά projects για το ελληνικό διαδίκτυο, όπως η διοργάνωση της εκδήλωσης "Ψηφιακές Γειτονιές" για γονείς bloggers.