Συστήματα ενδοεπικοινωνίας μωρού: Διάλεξε το καλύτερο για τις ανάγκες σας
Το πρώτο διάστημα που το μωρό έρχεται στο σπίτι είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους νέους γονείς, αλλά και μια δοκιμασία στις αντοχές τους. Τα συναισθήματα της ευτυχίας διαδέχονται συχνά την αγωνία για την υγεία του μωρού, αλλά και την κούραση από τη συνεχή φροντίδα του. Τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας μωρού γνωστά και ως baby monitors υπόσχονται να προσφέρουν κάποιες στιγμές ξενοιασιάς στους γονείς – όσο αυτό είναι δυνατό – και κυρίως λίγο περισσότερο, απερίσπαστο και ποιοτικό ύπνο.
Ας δούμε όμως, ποιοι τύποι συστημάτων ενδοεπικοινωνίας κυκλοφορούν στην αγορά, για να επιλέξετε βάσει των δικών σας αναγκών και προτεραιοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από κριτήρια.
Όλα τα συστήματα αποτελούνται από δυο βασικές μονάδες, τον πομπό που τοποθετείται στο χώρο που βρίσκεται το παιδί (π.χ. στο δωμάτιό του) και το δέκτη που είναι η μονάδα που ειδοποιεί το γονέα. Τα baby monitors διακρίνονται σε συστήματα ενδοεπικοινωνίας ήχου, που προσφέρουν τη δυνατότητα να ακούμε το μωρό μας, σε συστήματα ενδοεπικοινωνίας με κάμερα, που μας επιτρέπουν και να το ακούμε και να το βλέπουμε, αλλά και σε αυτά που οι υπερσύγχρονες δυνατότητές τους εντυπωσιάζουν καθώς είναι σε θέση να εντοπίζουν ενδεχόμενη άπνοια του μωρού.
Σε όλες τις συσκευές, αυτό που σίγουρα πρέπει να ελέγξουμε είναι: την εμβέλειά τους, την καθαρότητα του σήματός τους και την ευαισθησία τους σε παρεμβολές. Με λίγα λόγια, τη συνολική ποιότητα του ηχητικού ή του οπτικού μηνύματος που φτάνει στα αυτιά μας.
Όσα περισσότερα μέτρα υπόσχεται η συσκευή μας ότι καλύπτει, τόσο το καλύτερο. Εκείνο που χρειάζεται ωστόσο να γνωρίζουμε είναι ότι τα μέτρα αυτά αναφέρονται σε ανοιχτό χώρο και δε λαμβάνουν υπόψη τα «εμπόδια» του σπιτιού μας όπως τοίχοι και πατώματα.
Υπάρχουν κάποιες συσκευές που κάνουν τη διάκριση «εντός» και «εκτός» σπιτιού, όπου παρατηρούμε ότι τα 300 μέτρα «εκτός» μειώνονται σε 50 μέτρα «εντός», κάτι που μας δίνει μια εικόνα για το πόσο επηρεάζεται η εμβέλεια όταν δεν την υπολογίζουμε σε ανοιχτό χώρο.
Επίσης, οι παρεμβολές από άλλες ασύρματες συσκευές του σπιτιού όπως το ασύρματο τηλέφωνο αλλά και τα baby monitors των… γειτόνων ενδέχεται να παρεμβάλλονται στο σήμα δημιουργώντας παράσιτα - μια παράμετρο που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Γι’ αυτό στην αγορά διατίθενται μοντέλα με την ψηφιακή τεχνολογία DECT που μηδενίζει τις παρεμβολές αλλά και καθιστά το σύστημα απόρθητο σε οποιαδήποτε κακόβουλη προσπάθεια παρεμβολής τρίτων.
Κάποιοι γονείς εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τα επίπεδα ακτινοβολίας των συσκευών ενδοεπικοινωνίας και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των μωρών. Ας έχουμε γενικότερα στο νου μας ότι όσο απομακρύνουμε τον πομπό από την κούνια του μωρού, τόσο ελαχιστοποιούμε την ισχύ του. Στην αγορά, πάντως, υπάρχουν και συσκευές που υπόσχονται όσο το δυνατόν χαμηλότερη ακτινοβολία, ακόμα και μηδενική, όταν ο πομπός βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, ενώ σήμα εκπέμπεται μόνο όταν ακουστεί θόρυβος. Με λίγα λόγια η εκπομπή ακτινοβολίας δεν είναι συνεχής στο χώρο που βρίσκεται το μωρό.
Σκόπιμο θα ήταν να επιλέξετε μία συσκευή η οποία θα διαθέτει μια σειρά από έξτρα λειτουργίες που σίγουρα ανεβάζουν το κόστος, αλλά προσφέρουν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες δυνατότητες. Τι θα λέγατε λοιπόν για τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, που επιτρέπει στο γονέα να ηρεμήσει το μωρό χωρίς να μετακινηθεί από το χώρο που βρίσκεται ή να σηκωθεί από το κρεβάτι; Ακούγεται σίγουρα δελεαστικό!
Επίσης, πολλές συσκευές έχουν ενσωματώσει στον πομπό νανουρίσματα και παιδικά τραγουδάκια για να κοιμίζουν το παιδί (υπάρχουν και συσκευές που έχουν βύσμα για να δεχτούν τα δικά μας επιλεγμένα Mp3 τραγούδια), άλλες φωτάκι νυκτός, ενώ διατίθενται και μοντέλα με σύστημα νυχτερινής προβολής αστεριών!
Ως προς τις ενδείξεις που διαθέτουν τα συστήματα, σίγουρα χρήσιμες είναι εκείνες που ειδοποιούν για τη χαμηλή ένδειξη μπαταρίας, για το ότι το σύστημα βρίσκεται εκτός εμβέλειας, ενώ χρήσιμη είναι και η δυνατότητα φωτεινής ένδειξης που ειδοποιεί το γονέα και με φωτάκια, όταν κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού ή έχοντας ανοιχτή την τηλεόραση δεν μπορεί να ακούσει τα ηχητικά σήματα.
Το μέγεθος παίζει σίγουρα ρόλο στην επιλογή σας, ειδικά αν επιθυμείτε η μονάδα του γονέα να είναι εύκολη στη μεταφορά, ενώ υπάρχουν συσκευές που εφαρμόζουν στη ζώνη σας (κλιπ ζώνης) αλλά ακόμα και στον καρπό σας! Έτσι, μπορείτε να «φοράτε» τους ήχους του μωρού σας πάνω σας και να είστε σίγουροι ότι δε θα σας ξεφύγει ούτε το παραμικρό του παράπονο!
Μια δυνατότητα που αναζητούν πολλοί γονείς είναι η ύπαρξη πολλαπλών πομπών ή πολλαπλών δεκτών ή και των δύο. Αυτή η δυνατότητα είναι εξαιρετικά χρήσιμη κατ’ αρχήν όταν έχετε δίδυμα αλλά και για να μη μετακινείτε συνεχώς τις μονάδες ανάλογα με το που βρίσκεται το μωρό και εσείς μέσα στο σπίτι.
Είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός πομπού δίπλα από το κρεβάτι του μωρού, ενός στο χώρο που βρίσκεται όλη την υπόλοιπη μέρα, ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε το δέκτη μόνιμα στην κρεβατοκάμαρά σας (έτσι, δεν θα χρειάζεται και συνεχώς φόρτιση) και τον άλλο να τον παίρνετε μαζί σας όπου μετακινήστε μέσα στο σπίτι.
Όσον αφορά τα μοντέλα που διαθέτουν κάμερα και επιτρέπουν έτσι να έχετε και εικόνα από τις κινήσεις του μωρού σας, ανεβάζοντας βέβαια το κόστος σημαντικά, υπάρχουν συσκευές με μεγάλο μέγεθος οθόνης (2.4 ίντσες), με ψηφιακό ζουμ για να εστιάσετε σε όποιο σημείο του μωρού σας επιθυμείτε αλλά και με υπέρυθρη κάμερα νυχτερινής λήψης, για να μην χάνετε στιγμή από τις κινήσεις του μωρού ακόμα και τη νύχτα.
Κάποια μοντέλα δίνουν εντυπωσιακές πληροφορίες όπως τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας που υπάρχουν στο χώρο και ειδοποιούν όταν αυτά τυχόν πέσουν κάτω από αυτά που θα ορίσετε.
Και όπως προαναφέρθηκε, στην αγορά διατίθενται συσκευές που έρχονται να καθησυχάσουν τους γονείς από έναν από τους μεγαλύτερους φόβους τους: τη βρεφική άπνοια. Οι πρωτοποριακές αυτές συσκευές που συνιστώνται από γιατρούς ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρων μωρών ή εκείνων που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διαθέτουν σύστημα ανίχνευσης της αναπνοής με αισθητήρα κίνησης. Έτσι αν για οποιαδήποτε λόγο (άπνοια, εισρόφηση, οισοφαγική παλινδρόμηση) η αναπνοή σταματήσει για προεπιλεγμένο χρόνο (10, 15 ή 20 δευτερόλεπτα) ενεργοποιείται συναγερμός (φωνητικός και οπτικός) που ειδοποιεί το γονέα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω αισθητήρα που τοποθετείται κάτω από το στρώμα του παιδικού κρεβατιού ή στερεώνεται στην πάνα του μωρού με κλιπ. Αυτή η τελευταία συσκευή μάλιστα, σας ενημερώνει και για το ρυθμό και τη δύναμη της αναπνοής ενώ ενεργοποιεί τη λειτουργία δόνησης όταν εξασθενεί η αναπνοή (συνήθως αυτή η δόνηση είναι αρκετή για να ξαναξεκινήσει η αναπνοή του).
Μια και μιλάμε όμως για επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας στο χώρο των συσκευών ενδοεπικοινωνίας, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε και την απόλυτη λύση «παρακολούθησης» του μωρού που αξιοποιεί το διαδίκτυο για να σας δίνει ήχο και εικόνα όπου κι αν βρίσκεστε. Η συσκευή που αποτελείται από περιστρεφόμενη κάμερα την οποία μπορείτε να χειριστείτε από απόσταση, σας επιτρέπει να βλέπετε το μωρό μέσα από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει iOS. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση internet για να μην χάνετε λεπτό από το τι κάνει το παιδί, αλλά και για να του μιλάτε από χιλιόμετρα μακριά!
Αυτό που σίγουρα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ακόμα κι αν διαθέτουμε τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες συσκευές ενδοεπικοινωνίας, η προσωπική επίβλεψη δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα τεχνητό μέσο. Επίσης, μια πολύ σημαντική παράμετρος για την ασφάλεια του μωρού μας είναι να κρατάμε τις συσκευές που διαθέτουν καλώδια τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά ή σε απόσταση ασφαλείας.

Άσπα Τσαμαδή
Η Άσπα είναι blogger στο Aspa Online, όπου καταγράφει στιγμιότυπα της καθημερινής της ζωής με τις κόρες της και μοιράζεται σκέψεις, ιδέες και πληροφορίες. Είναι από τις πλέον έμπειρες μαμάδες στο χώρο του Ιnternet και του blogging, ενώ ασχολείται με ποικίλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και έχει αναλάβει ορισμένα εξαιρετικά projects για το ελληνικό διαδίκτυο, όπως η διοργάνωση της εκδήλωσης "Ψηφιακές Γειτονιές" για γονείς bloggers.
dekoka.com/product/infant-optics