Πιπίλα: Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη για το μωρό σας

enter image description here

Η πιπίλα αποτελεί μια από τις αγορές που είναι άμεσα συνυφασμένες με τον ερχομό ενός μωρού στην οικογένεια. Η χρήση της είναι καθημερινή, πιθανόν πολύωρη και σίγουρα πολύπλευρη. Πολλά μωρά χρείαζονται την πιπίλα τους για να κοιμηθούν. Οι θηλαστικές κινήσεις, οι οποίες “αντιγράφονται” με τη χρήση της πιπίλας, βοηθούν ένα μωρό να ηρεμήσει. Μια από τις πιο συνηθισμένες απορίες των νέων μαμάδων είναι ποιο υλικό να προτιμήσουν για τις πιπίλες των μωρών τους, αφού στο εμπόριο κυκλοφορούν πιπίλες τόσο από καουτσούκ όσο και από σιλικόνη, με συμμετρική ή ασύμμετρη βάση.

Πιπίλες από καουτσούκ

enter image description here

Το καουτσούκ είναι ένα φυσικό προϊόν γνωστό και ως latex. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και έχει μεγάλη αντοχή στο τράβηγμα, αλλά επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα. Μια πιπίλα από καουτσούκ πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 1-2 μήνες περίπου, γιατί μετά αρχίζει και γίνεται κάπως κολλώδης, εξαιτίας των λιπαρών που περιέχουν το γάλα και τα φαγητά. Οι πιπίλες από καουτσούκ είναι ανθεκτικές στο πιπίλισμα και δε σκίζονται εύκολα, ενώ έχουν μεγάλη αντοχή στο τράβηγμα ή το σκίσιμο. Για τα μωρά που έχουν ήδη δοντάκια, θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μόνο τέτοιες πιπίλες, καθώς μπορούν να σκίσουν τις πιπίλες από σιλικόνη με τα δοντάκια τους και να καταπιούν τα κομματάκια ή να τα αναρροφήσουν. Επειδή το καουτσούκ αποτελεί φυσικό προϊόν, υπάρχουν αρκετά μωρά που εμφανίζουν αλλεργία σε αυτό, παρά το γεγονός ότι οι θηλές αυτές υποβάλλονται σε συνεχείς ελέγχους της περιεκτικότητάς τους σε αλλεργιογόνα. Σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργίας, είναι απαραίτητη η χρήση προϊόντων σιλικόνης.

Πιπίλες από σιλικόνη

enter image description here

Η σιλικόνη, σε αντίθεση με το καουτσούκ, είναι ένα συνθετικό υλικό, άοσμο και άγευστο, που δεν επηρεάζεται από τη θερμότητα και την ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, σύμφωνα με την επαγγελματική μου εμπειρία, οι πιπίλες από σιλικόνη δεν είναι τόσο ανθεκτικές στο τράβηγμα ή στο σκίσιμο. Γι’ αυτό πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2-3 μήνες ή αμέσως μόλις παρατηρήσετε δαγκωματιές ή σκισίματα. Οι περισσότερες μητέρες προτιμούν τη σιλικόνη για τους πρώτους μήνες που τα μωράκια δεν έχουν δόντια (μέχρι την ηλικία περίπου των 6-7 μηνών, πού αρχίζει η οδοντοφυία) και στη συνέχεια την αντικαθιστούν με καουτσούκ. Δεν επηρεάζονται από τα λιπαρά που περιέχουν τα τρόφιμα, όπως συμβαίνει με το καουτσούκ. Επείδή η σιλικόνη είναι συνθετικό και υποαλλεργικό υλικό, οι πιθανότητες πρόκλησης αλλεργίας είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το καουτσούκ, έως μηδενικές.

Πιπίλες με συμμετρική ή ασύμμετρη βάση

enter image description here

Στην αγορά διατίθενται πιπίλες με ασύμμετρη βάση και θηλή, καθώς και πλήρως συμμετρικές πιπίλες. Όσον αφορά τις τελευταίες, δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη πλευρά χρήσης για να μην πιέζεται ο ουρανίσκος κατά το πιπίλισμα. Ορισμένα μωρά έχουν τη συνήθεια να στρέφουν την πιπίλα μέσα στο στόμα τους και να τη χρησιμοποιούν με λανθασμένο τρόπο, σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

enter image description here

Εάν παρατηρήσετε αυτή τη συνήθεια στο παιδί σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε συμμετρική πιπίλα, η οποία δε διαθέτει λανθασμένη πλευρά χρήσης που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας τους. Ελέγξτε το σχήμα της θηλής λαμβάνοντας υπόψη τη μελλοντική ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του μωρού.

Αποστείρωση

enter image description here

Σε όποιο υλικό και αν καταλήξετε, οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ίδιοι. Φροντίστε να πλένετε καλά τις πιπίλες και να τις αποστειρώνετε τουλάχιστον μέχρι τον 5ο μήνα. Επίσης, να τις αποθηκεύετε στις ειδικές θήκες και να τις ελέγχετε συχνά για τυχόν φθορές. Τέλος, μην ξεχνάτε να τις ανανεώνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μη βυθίζετε την πιπίλα μέσα σε γλυκές ουσίες, με την προοπτική να την κρατάει περισσότερο το παιδί και να κλαίει λιγότερο. Έτσι, δημιουργείται η πιθανότητα μελλοντικά να προκληθεί τερηδόνα.

Καθαρίζετε την πιπίλα με καθαρό νερό και μην την γλείφετε, για να μη μεταφέρετε βακτηρίδια στο παιδί σας. Τις περισσότερες φορές, οι μητέρες ή άλλοι στενοί συγγενείς είναι εκείνοι που μεταφέρουν τα βακτηρίδια του στόματός τους στη στοματική κοιλότητα των παιδιών, για παράδειγμα, γλείφοντας την πιπίλα ή το κουτάλι τους.

Ασφάλεια

enter image description here

Η βάση της πιπίλας πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το στόμα του μωρού, για να μην την καταπιεί. Χρησιμοποιήστε το μεγαλύτερο μέγεθος πιπίλας, εάν το παιδί σας μπορεί να κρύψει ολόκληρη την πιπίλα μέσα στο στόμα του.

Μην αντικαθιστάτε ποτέ την πιπίλα με μια θηλή για μπιμπερό. Εάν το μωρό σας πιπιλάει έντονα τη θηλή του μπιμπερό, μπορεί να την καταπιεί και κινδυνεύει να πνιγεί.

Μη χρησιμοποιείτε ΠΟΤΕ ταινίες ή κορδόνια για να σταθεροποιήσετε την πιπίλα στο λαιμό του παιδιού ή σε άλλο σημείο του σώματός του, καθώς υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού.

Επίσης αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αλυσίδα για να μη χάνει το μωρό την πιπίλα του, γιατί δεν εξαλείφεται τελείως ο ανωτέρω κίνδυνος. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλυσίδα (πχ. όταν έχετε το μωρό στο μάρσιππο και δεν μπορείτε να έχετε πολλές πιπίλες μαζί σας), προτιμήστε να κρέμεται από τα ρουχαλάκια του μωρού, όχι κυκλικά γύρω από το λαιμό του.

enter image description here

Στην πραγματικότητα το υλικό, που θα διαλέξετε, εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις του ίδιου του μωρού, αφού υπάρχουν μωρά που δέχονται μόνο το ένα από τα δύο υλικά και απορρίπτουν το άλλο. Οπότε, η τελική επιλογή της πιπίλας δεν είναι στο δικό σας χέρι.

Παντελάρος Βασίλειος

Ο παιδίατρος Παντελάρος Βασίλειος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ειδικευθεί στην Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Βιοϊατρικής και ταυτόχρονα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Η αγάπη του για τα παιδιά και το ενδιαφέρον για τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των γονιών, τον ωθούν στο να ερευνά συνεχώς όχι μόνο τις τρέχουσες ιατρικές εξελίξεις, αλλά και θέματα καθημερινότητας που πολλές φορές δεν τους δίνουμε την πρέπουσα προσοχή. Μέσα από το blog του Skroutz και τη σελίδα του στο Facebook, απαντά σε καθημερινά ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς.