Ανδρικό άρωμα: Πώς να επιλέξεις και να φορέσεις αυτό που σου ταιριάζει

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι ήμουν ο τελευταίος επιβάτης που επιβιβάστηκε στo αεροπλάνο. Αφού έκατσα στη θέση μου, ρώτησα την αεροσυνοδό εάν μπορούσα να πάρω κάτι από τη βαλίτσα μου και όπως τεντώθηκε για να πιάσει την αποσκευή από το ντουλάπι, κοίταξε προς εμένα και χαμογελώντας σχολίασε: «Μυρίζετε υπέροχα».

Είτε είσαι εργένης, είτε όχι, πρέπει να παραδεχτείς ότι ένα τέτοιο κομπλιμέντο από μια γοητευτική γυναίκα σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία. Και για αυτό κύριοι, είναι σημαντικό να ξέρεις τη δύναμη του αρώματος.

Το ανδρικό άρωμα είναι ένα αόρατο στοιχείο του προσωπικού μας στυλ και έχει πανίσχυρη επίδραση στο πώς μας βλέπουν και μας θυμούνται οι άνθρωποι.

Η μυρωδιά μας είναι το σήμα κατατεθέν, το αποτύπωμα της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας και για αυτό, μια καλή κολόνια έχει πληθώρα πλεονεκτημάτων, από το να μας κάνει πιο ελκυστικούς, έως το να μας βοηθάει να είμαστε πιο χαλαροί και να τονώνει την αυτοπεποίθησή μας.

Πάραυτα, ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών δε φοράει συστηματικά άρωμα σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι που έχουν εντάξει το άρωμα στη ζωή τους, είτε είχαν έναν πατέρα που τους μύησε στις αρετές του αρώματος, είτε βρίσκονται με μια γυναίκα που φροντίζει για την ανανέωσή του. Επιπλέον, αρκετοί φοβούνται ότι η υπερβολική χρήση του αρώματος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη και την εικόνα μας.

Ωστόσο, μαθαίνοντας λίγα βασικά πράγματα, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να επιλέξει ένα άρωμα που θα σου ταιριάζει απόλυτα και θα εκφράζει το στυλ και τη μοναδικότητά σου!

Τύποι Αρωμάτων

Η ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται στο κάθε άρωμα καθορίζει και τον τύπο του αρώματος. Όσο αυξάνεται το ποσοστό συγκέντρωσης των αιθέριων ελαίων, τόσο αυξάνεται η διάρκεια και η ένταση του αρώματος, επομένως η ποιότητα και η τιμή του. Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι και μπορείς να επιλέξεις ένα άρωμα με βάση την ένταση που θέλεις να έχει πάνω σου.

Eau de Cologne

Τα Eau de Cologne έχουν τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, από 2% έως 4%, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα ελαφριά. Τα περισσότερα ανδρικά Eau de Cologne είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι, καθώς δίνουν μια αναζωογονητική αίσθηση και μπορούν να ανανεώνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ενώ διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου 2 ώρες. Τα βρίσκεις σε μεγαλύτερες συσκευασίες ml λόγω της μεγάλης αραίωσης του αρώματος με νερό ή/και οινόπνευμα και συνεπώς είναι πιο οικονομικά. Ο συγκεκριμένος τύπος άρχισε να παρασκευάζεται από συνδυασμό αιθέριων ελαίων εσπεριδοειδών, ενώ είναι γνωστό ότι τα προτιμούσε ο Ναπολέων.

Eau de Toilette

Τα Eau de Toilette είναι ελαφριά και διακριτικά σε ένταση, με περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων που φτάνει το 5% έως 15%. Είναι τα πιο εμπορικά αρώματα σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη και για αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά. Η διάρκειά τους μπορεί να ξεπεράσει τις 3 ώρες, καθιστώντας τα κατάλληλα για τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ προτιμώνται πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Eau de Parfum

Τα Eau de Parfum αποτελούν τη πιο δυνατή εκδοχή των αρωμάτων, καθώς στη σύνθεσή τους περιέχουν 15% έως 20% καθαρό άρωμα. Είναι σαφέστατα πιο έντονα από τα Eau de Cologne και Eau de Toilette και διατηρούνται περισσότερο στο δέρμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της έντασης που έχουν οι βασικές νότες. Διαρκούν έως και 8 ώρες και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα εάν εφαρμοστούν απευθείας στα μαλλιά ή στα ρούχα μας.

Pure Parfum

Τα Pure Parfum είναι αυτό που φανερώνει το όνομά τους, δηλαδή το αγνό απόσταγμα των συστατικών του αρώματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των αιθέριων ελαίων, που συχνά φτάνει το 20% έως 40%, φοριούνται συνήθως σε μικρή ποσότητα και έχουν μεγάλη διάρκεια. Ενδείκνυνται για βραδινές ή επίσημες εμφανίσεις, καθώς είναι τα πιο έντονα και ακριβά αρώματα από τους υπόλοιπους τύπους.

Body Mist (ή Eau Fraiche)

Τα Body Mist (ή Eau Fraiche) αποτελούν την πιο ελαφριά εκδοχή του αρώματος με μικρή περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων από 1% έως 3%. Για το λόγο αυτό έχουν εξαιρετικά μικρή διάρκεια, άρα χρειάζονται ιδιαίτερα συχνή ανανέωση και είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Θα τα βρεις συνήθως σε συσκευασίες άνω των 75ml.

Οι νότες του αρώματος

Το γεγονός είναι ότι η ακριβής σύσταση των περισσότερων αρωμάτων παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Ωστόσο, τα περισσότερα αρώματα μπορούν να προσδιοριστούν βάσει της κυρίαρχης νότας του αρώματος. Όπως οι sommelier αποδομούν το γευστικό προφίλ στο κρασί και το ουίσκι, με τον ίδιο τρόπο μια έμπειρη «μύτη» μπορεί να αναλύσει την αρωματική πυραμίδα ενός αρώματος σε 3 νότες:

 1. Νότες κορυφής (Υψηλές): οι νότες κορυφής είναι τα στοιχεία του αρώματος που μυρίζεις μετά την πρώτη εφαρμογή, η πρώτη εντύπωση που διαρκεί από 5’ έως 10’ και είναι πολύ σημαντική στην επιλογή του αρώματος.
 2. Νότες καρδιάς (Μεσαίες): οι μεσαίες νότες είναι το «σώμα» του αρώματος και τις αντιλαμβάνεσαι περίπου 20’ μετά την εφαρμογή. Διαρκούν συνήθως από 3 έως 5 ώρες και σκιαγραφούν το χαρακτήρα του αρώματος.
 3. Νότες βάσης (Βασικές): οι νότες βάσης απελευθερώνονται μετά από περίπου 40’ και αλλάζουν το άρωμα, καθώς αυτό αλληλοεπιδρά με το δέρμα σου, δίνοντας μια έντονη βαθύτερη διάρκεια που το καθιστά «μοναδικό» για εσένα και μπορεί να κρατήσει ως και 10 ώρες.

Οι πιο έντονες και βαριές νότες είναι ταιριαστές στις πιο κρύες εποχές και τις βραδινές εξόδους, ενώ για τις πιο θερμές ημέρες του χρόνου ή της καθημερινές σου βόλτες, προτίμησε τις πιο ανάλαφρες και δροσερές νότες.

Οι μυρωδιές και οι ομάδες αρωμάτων

Η αρωματική πυραμίδα ενσωματώνει πολλές μυρωδιές, ώστε να καλύπτει ένα μεγάλο εύρος οσφρητικών προτιμήσεων. Στον «τροχό» των αρωμάτων συναντάμε φυσικές μυρωδιές με βάση τα λουλούδια, τα μπαχαρικά, τα φρούτα και τον ωκεανό, αλλά και πιο συνθετικές μυρωδιές, που έχουν ζωώδεις βάσεις.

Πάραυτα, οι περισσότεροι ειδικοί των αρωμάτων κατατάσσουν τα αρωματικά προφίλ σε 4 βασικές ομάδες, για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά των αρωμάτων και το φάσμα με το οποίο οι μύτες μας ερμηνεύουν τις μυρωδιές:

 • Φρουτώδη & Εσπεριδοειδή: εδώ συναντάμε όλα τα αρώματα όπου η πλειοψηφία των κυρίαρχων συστατικών στη βάση τους είναι διάφορα φρούτα, όπως λεμόνι, πορτοκάλι, περγαμόντο και μανταρίνι ή μυρωδιές του ωκεανού. Τα αρώματα που περιέχουν εσπεριδοειδή αποπνέουν μια αίσθηση φρεσκάδας, δροσιάς και καθαριότητας και για αυτό είναι κατάλληλα για τους θερμούς μήνες του χρόνου. Προτάσεις: Chanel Bleu De Chanel, Issey Miyake L'Eau d'Issey Pour Homme, Bvlgari Aqva Pour Homme Eau de Toilette και Versace Pour Homme.
 • Ξυλώδη: σε αυτήν την κατηγορία συναντάμε τις ευχάριστες μυρωδιές από γήινα αρωματικά έλαια, όπως ξύλα, σανταλόξυλο, αγριολούλουδα, κέδρο, κεχριμπάρι και γενικά όλες τις μυρωδιές του δάσους. Τα στοιχεία αυτά προσδίδουν ζεστασιά στα συγκεκριμένα αρώματα. Προτάσεις: Mont Blanc Individuel Homme, Burberry London Men και Hugo Boss Bottled Eau de Toilette.
 • Πικάντικα & Oriental: εδώ ανήκουν τα έντονα αρώματα που στη σύνθεσή τους περιέχουν διάφορες γλυκές μυρωδιές, όπως πιπεράτα μπαχαρικά, καρυκεύματα, σοκολάτα, βανίλια και ρητίνες. Τα στοιχεία αυτά συνήθως βαραίνουν το άρωμα και το καθιστούν περισσότερο κατάλληλο για χειμερινούς μήνες. Προτάσεις: Tom Ford Grey Vetiver Eau de Parfum, Mugler A*Men Pure Malt Limited Edition Eau de Toilette, Guerlain Vetiver Eau de Toilette και Bvlgari Man Black Orient Eau de Parfum.
 • Λουλουδάτα: σε αυτήν την κατηγορία βρίσκουμε αρώματα που κατά κύριο λόγο συντίθενται από αρωματικά έλαια λουλουδιών, με προτίμηση σε λουλούδια όπως τα τριαντάφυλλα, οι ορχιδέες, το γιασεμί, τα γαρύφαλλα και οι κρίνοι. Αυτά τα αρώματα είναι ανάλαφρα και ιδανικά για πρωινές και απογευματινές εξόδους.Προτάσεις: Dior Homme Eau de Toilette, Paco Rabanne 1 Million και Escada Moon Sparkle For Men

Μια φημισμένη εκδοχή του "τροχού των αρωμάτων" του Michael Edwards (Πηγή)

Οι 4 παραπάνω βασικές ομάδες σπάνε σε περισσότερες υποκατηγορίες για να συμπεριλάβουν όλες τις εκδοχές και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλα τα αρώματα στην αγορά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάση τον αρωματικό τροχό. Από εκεί και πέρα, κάθε άνδρας συσχετίζει το αρωματικό προφίλ ενός αρώματος με μια ανάμνηση ή μια εμπειρία και έτσι κάθε άρωμα καταλήγει να είναι συναρπαστικό και μεθυστικό για διαφορετικούς τύπους ανθρώπων.

Αρώματα με υδάτινες νότες προτείνονται αν είσαι αθλητικός τύπος, ενώ τα εσπεριδοειδή - κιτροειδή ενδείκνυνται για τους δραστήριους και εύθυμους χαρακτήρες. Από την άλλη, ως κλασικός bon viveur θα ενθουσιαστείς με τα πικάντικα oriental αρώματα, ενώ οι ξυλώδεις νότες αποπνέουν σιγουριά για πιο επαγγελματικές περιστάσεις.

Επίλεξε το άρωμα που σου ταιριάζει

Πρέπει να έχεις κατά νου, ότι όλα τα αρώματα περιέχουν συστατικά και συνθέσεις που προέρχονται από φυσικές ή συνθετικές πηγές. Οι συνθέσεις αυτές ενώνονται με κάποιον διαλύτη, όπως π.χ. το αλκοόλ, για να δημιουργήσουν ένα οσφρητικό αποτέλεσμα, το οποίο μυρίζει εντελώς διαφορετικά πάνω σε κάθε δέρμα, όταν ενωθεί με τη φυσική μυρωδιά.

Μπορεί το ίδιο άρωμα να το μυρίσεις σε έναν φίλο σου και να μη σου αρέσει καθόλου και πάνω στη δική σου επιδερμίδα να αναδύεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο και να σε ξετρελάνει. Για αυτό, ποτέ δεν επιλέγεις το άρωμα στα τυφλά και πριν το αγοράσεις καλό είναι να έχει προηγηθεί μια δοκιμή πάνω στο δικό σου δέρμα.

 • Όταν επισκεφτείς ένα κατάστημα, προτίμησε να δοκιμάσεις το άρωμα πάνω στο δέρμα σου και όχι στα χάρτινα testers που θα σου προτείνουν οι πωλητές.
 • Απόφυγε τη δοκιμή πολλών διαφορετικών αρωμάτων την ίδια ημέρα, διότι η όσφρηση σου ενδέχεται να μπερδευτεί και πιθανόν να μην κάνεις σωστή επιλογή. Η δοκιμή έως 3-4 αρωμάτων κάθε φορά είναι αποδεκτή.
 • Αν πρόκειται να δοκιμάσεις πάνω από 1 άρωμα, προσπάθησε ανάμεσα στις δοκιμές να καθαρίσεις την όσφρησή σου μυρίζοντας ένα φακελάκι τσάι ή κόκκους καφέ.
 • Το καλύτερο σημείο δοκιμής είναι το εσωτερικό των καρπών σου. Ψέκασε 1 με 2 φορές και περίμενε τουλάχιστον 15’ μέχρι να το μυρίσεις ξανά, ώστε να έχουν απελευθερωθεί οι νότες καρδιάς. Όπως είπαμε, το ίδιο άρωμα μπορεί να μυρίζει τελείως διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.
 • Μην τρίβεις ποτέ το άρωμα πάνω σου, γιατί αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα.
 • Μη βιαστείς να αποφασίσεις. Πέρασε κάποιες ώρες με το άρωμα πάνω σου και ρώτησε τη σύντροφό σου ή οικεία πρόσωπα πώς τους φαίνεται και αν πιστεύουν ότι σου ταιριάζει. Είναι σημαντικό η μυρωδιά σου να εξιτάρει τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι.
 • Αν αγοράζεις ένα άρωμα για πρώτη φορά, προτίμησε τη μικρή συσκευασία ακόμη κι αν δεν είναι πιο οικονομική. Το άρωμα δεν έχει απεριόριστο χρόνο ζωής -μάλιστα αρκετά έχουν ημερομηνία λήξης- και πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι θα μοιραστείς μαζί του την καθημερινότητά σου, προτού αγοράσεις τα 100ml ή παραπάνω ποσότητα.

Όταν καταλήξεις στο άρωμα που σου αρέσει, αναζήτησε προϊόντα shower gel ή after shave της ίδιας σειράς, που ενδεχομένως θα έχουν παρόμοιες νότες και έτσι δε θα περιπλέκονται οι μυρωδιές. Με συνδυαστική χρήση το αποτέλεσμα πάνω σου θα είναι πιο καθαρό και θα έχει ένταση.

Πώς να φορέσεις σωστά το άρωμα

Ως γενική αρχή, το άρωμά σου καλό είναι να μη γίνεται αντιληπτό σε απόσταση που ξεπερνάει το μισό μέτρο. Άρα, υπολόγισε κατάλληλα τους ψεκασμούς και μην το παρακάνεις.

 • Το εφαρμόζεις πάντα σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα, ιδανικά μετά το ντους σου, όταν και οι πόροι του δέρματος είναι ανοιχτοί και έτσι θα πετύχεις μεγαλύτερη διάρκεια. Αν έχεις ξηρό δέρμα ψεκάζεις παραπάνω ποσότητα, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις λιπαρές επιδερμίδες.
 • Το άρωμα αναδεικνύεται καλύτερα στα πιο θερμά σημεία του σώματος σου, δηλαδή στο στήθος, το λαιμό, το εσωτερικό μέρος των αγκώνων και των καρπών, τους ώμους και πίσω από το αυτί. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να ψεκάσεις ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία. Μάλιστα, αν πρόκειται για καινούργιο άρωμα, καλό είναι να περιοριστείς σε 1-2 σημεία μέχρι να το συνηθίσεις.
 • Δεν τρίβεις ποτέ το άρωμα πάνω στο δέρμα σου. Ψεκάζεις στα σημεία που θέλεις και αφήνεις να αναδυθεί από μόνο του.
 • Σε καμία περίπτωση δεν ψεκάζεις απευθείας πάνω στα ρούχα, γιατί υπάρχει περίπτωση με τα έλαια να δημιουργήσεις λεκέδες ή να κάνεις ζημιά στο ύφασμα. Επίσης, σίγουρα θα προκύψει εντελώς διαφορετικό οσφρητικό αποτέλεσμα συγκριτικά με την εφαρμογή απευθείας στο δέρμα.
 • Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να φοράς, ταυτόχρονα, διαφορετικά αρώματα.
 • Όπως αναφέραμε, οι περισσότερες σειρές αρωμάτων συνοδεύονται από αντίστοιχα after shave και shower gel, που όταν λειτουργούν συνδυαστικά, απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
 • Η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την ένταση του αρώματος, ενώ η χαμηλή τη μειώνει. Άρα, το καλοκαίρι επιλέγεις πιο ελαφριά αρώματα και το χειμώνα μπορείς να δοκιμάσεις πιο βαριές νότες.
 • Τα περισσότερα αρώματα χρειάζονται περίπου 30’ με 40’ μέχρι να απελευθερώσουν τις βασικές νότες μετά την εφαρμογή. Επομένως, είναι καλή ιδέα να φοράς το άρωμα τουλάχιστον 30’ πριν φτάσεις στον προορισμό σου.

Ταίριαξε το άρωμα στην περίσταση

Όπως και με τα ρούχα σου, έτσι και το άρωμά σου πρέπει να το αντιμετωπίζεις ως το πρόσθετο «αξεσουάρ», που συμπληρώνει το συνολικό σου outfit και να το προσαρμόζεις στην περίσταση ή ανάλογα με την εποχή.

 • Γάμος το καλοκαίρι: προτίμησε ένα ελαφρύ άρωμα με βάση το κίτρο, όμως πρόσεξε την ποσότητα που θα φορέσεις για να είσαι διακριτικός. Δε θέλεις να μυρίζεις από απόσταση και να υποσκιάσεις το γαμπρό και τη νύφη.
 • Συνέντευξη για δουλειά: Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν πηγαίνεις σε συνέντευξη καλό είναι το άρωμά σου να είναι ανεπαίσθητο. Ωστόσο, στο μοντέρνο εργασιακό περιβάλλον είναι ωραίο να δείχνεις ότι φροντίζεις τον εαυτό σου, άρα ένα διακριτικό άρωμα με ξυλώδη βάση θα συμπληρώσει την εμφάνισή σου.
 • Το πρώτο ραντεβού: Θα φορέσεις το άρωμα που αγαπάς καθώς σε χαρακτηρίζει και δείχνει ποιος είσαι. Εξάλλου, θέλεις το ραντεβού σου να μάθει τον αληθινό σου εαυτό και εάν σου αρέσουν τα έντονα αρρενωπά αρώματα, θα πρέπει να’ναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή.
 • Έξοδος για clubbing: αν συχνάζεις σε club ενδεχομένως ήδη να έχεις στο οπλοστάσιό σου το κατάλληλο άρωμα. Προτίμησε πιο πικάντικα και βαριά αρώματα, ειδικά διότι στο θερμό περιβάλλον των club θα ιδρώσεις, εντείνοντας τη μυρωδιά του αρώματος που θα διαρκέσει για όλη τη νύχτα.

Διατήρησε και προφύλαξε το άρωμα

Το άρωμά σου περιέχει αλκοόλ και συστατικά που είναι ευαίσθητα στο φως, τη θερμοκρασία και την υγρασία, άρα αν θέλεις να διατηρήσεις την έντασή του, πρέπει να προσέξεις ορισμένα μικρά πράγματα στη φύλαξή του:

 • Φύλαξε το άρωμα σε σκιερό μέρος, ιδανικά σε ντουλάπι, μακριά από την υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία και την υψηλή θερμοκρασία. Όπως καταλαβαίνεις, η κατάσταση που επικρατεί στο μπάνιο σου είναι συνήθως αντίθετη, οπότε καλύτερα κάπου μέσα στο δωμάτιό σου.
 • Μια απλή και πρακτική λύση για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι να το βάλεις στο ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία θα βοηθήσει να παραμείνει δροσερό, ώστε να μην αλλοιωθεί η οσμή του και να είναι το άρωμα έντονο μέχρι το τέλος του.
 • Εξυπακούεται ότι μετά από κάθε χρήση φροντίζεις να τοποθετείς το καπάκι στο μπουκάλι για να μην εξατμίζεται.

9 κλασικά ανδρικά αρώματα

Όπως έχεις καταλάβει αν έφτασες μέχρι εδώ, το ανδρικό άρωμα είναι καθαρά υποκειμενική επιλογή και ζήτημα του στυλ και της προσωπικότητάς σου. Οι περισσότεροι άνδρες θα δοκιμάσουμε αρκετά αρώματα μέχρι να βρούμε το 1 ή 2 που μας ταιριάζουν και είναι πραγματικά μοναδικά για εμάς.

Αν φοβάσαι τους πειραματισμούς, υπάρχουν πάντα οι διαχρονικές κλασικές επιλογές ανδρικών αρωμάτων που μπορείς να δοκιμάσεις:

 1. Calvin Klein CK One Eau de Toilette: κλασικό unisex άρωμα, που αναδύει φρεσκάδα και καθαριότητα και το οποίο οι γυναίκες προτιμούν να το μυρίζουν στους άνδρες.
 2. Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Eau de Toilette: ιδιαίτερα επιτυχημένο άρωμα από την πρώτη στιγμή, ξεχωρίζει για τη ζωντάνια και τη νησιώτικη μυρωδιά του.
 3. Dior Homme Eau de Toilette: ελαφρύ και ιδιαίτερα αρρενωπό, εντυπωσιάζει για την ξυλώδη και γλυκιά βάση του.
 4. Davidoff Cool Water Eau de Toilette: η κολόνια… του μπαμπά! Ένα άρωμα που είτε το λατρεύεις, είτε το φοράς επειδή είναι λατρεμένο, γιατί θυμίζει τη δροσιά και τη φρεσκάδα της θάλασσας.
 5. Jean Paul Gaultier Le Male Eau de Toilette: ιδιαίτερο και σέξι ανδρικό άρωμα που δίχασε τους άνδρες και ξετρέλανε τις γυναίκες, παραμένοντας για πολλά χρόνια best seller.
 6. Dolce & Gabbana Pour Homme Eau de Toilette: από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα ανδρικά αρώματα, μυρίζει έντονη καθαριότητα και επαγγελματισμό και για αυτό έγινε συνώνυμο της αρρενωπότητας και της επιτυχίας.
 7. Hugo Boss Hugo Eau de Toilette: το ομώνυμο άρωμα του γνωστού οίκου μόδας, είναι ένα άρωμα που το αναγνωρίζεις στο δρόμο από τις έντονες μυρωδιές λεβάντας και ξινόμηλου, που αποπνέουν χαρακτηριστική ανδρική φρεσκάδα.
 8. Hermes Terre D' Hermes Eau de Toilette: άρωμα με έντονα γήινα χαρακτηριστικά και φρεσκάδα.
 9. Paco Rabanne 1 Million: αγαπημένο άρωμα που συνδυάζει τα αρώματα του μόσχου, του μανταρινιού και της μέντας και προτιμάται από όσους νιώθουν πιο σοφιστικέ.