Τι είναι και πώς γίνεται το Contouring: Οδηγός για αρχάριους

Τι είναι το contouring

Το contouring είναι μια εξαιρετικά διαδεδομένη τεχνική μακιγιάζ, με την οποία δημιουργείς φωτοσκιάσεις για να αναδείξεις τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου. Με τη βοήθεια των σκούρων αποχρώσεων καλύπτεις ατέλειες ή μικραίνεις μια περιοχή, ενώ με τις ανοιχτές αποχρώσεις μεγαλώνεις ή τονίζεις κάποια σημεία του προσώπου σου. Ο στόχος είναι να δημιουργήσεις σκιάσεις όπου υπάρχει όγκος, ώστε να πετύχεις πιο λεπτό και συμμετρικό σχήμα προσώπου.

Τι θα χρειαστείς

 1. Ένα Make up σε σωστή πάντα απόχρωση, ίδια με τον τόνο του δέρματος σου και κατά προτίμηση σε υγρή μορφή.
 2. Ένα concealer, σε πιο ανοιχτή απόχρωση από αυτή που σου ταιριάζει.
 3. Ένα προϊόν contouring με 2 τουλάχιστον αποχρώσεις, μία σκούρα και μία πιο ανοιχτή. Αυτό μπορεί να είναι είτε ένα contouring stick με 2 πλευρές, που είναι πολύ πιο εύχρηστο, είτε μια παλέτα, που συνήθως διαθέτει πολλές παραπάνω αποχρώσεις. Θα σου είναι πολύ χρήσιμη όταν πια θα έχεις εξοικειωθεί.
 4. Ένα highlighter, είτε σε μορφή πούδρας, είτε σε υγρή μορφή.
 5. Μια διάφανη πούδρα για το τελείωμα.
 6. Blending σφουγγαράκι ή πινέλα για την εφαρμογή.

Πώς κάνουμε contouring

Εντάξει, μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή, αλλά με τα κατάλληλα εργαλεία και την εξάσκηση μπορείς να τα καταφέρεις και ας μην είσαι makeup artist ή beauty expert. Το μυστικό είναι το σωστό σβήσιμο των προϊόντων, ώστε να είναι φυσικό και ομοιόμορφο το αποτέλεσμα.

Τα βήματα

1) Είναι πολύ βασικό το πρόσωπο σου να είναι καθαρό. Ξεκίνησε με μία βάση για make up, την ενυδατική σου κρέμα ή και τα 2. Αφήνεις λίγα λεπτά να απορροφηθεί καλά, καθώς η υγρασία στην επιδερμίδα θα δημιουργήσει λιπαρότητα. Ιδανικά θα πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένη και η περιοχή γύρω από τα μάτια με κρέμα ή Primer ματιών.

2) Εφαρμόζεις το foundation σε ολόκληρο το πρόσωπο και το λαιμό, ώστε να μην υπάρχει διχρωμία. Το σφουγγαράκι βοηθάει πολύ στην ομοιόμορφη εφαρμογή. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα πινέλα για make up που κυκλοφορούν. Υπάρχουν πλέον πολλά και διαφορετικά είδη για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

 • 3) Στη συνέχεια φωτίζεις την περιοχή των ματιών με ένα concealer, το οποίο καλύπτει τυχόν μαύρους κύκλους και κάνει το βλέμμα να μοιάζει ξεκούραστο. Το προϊόν θα πρέπει να μην είναι βαρύ, αλλά αρκετά λεπτόρευστο, ώστε να μη γίνονται «σπασίματα» στο δέρμα με τις εκφράσεις του προσώπου. Η ιδανική απόχρωση είναι σε 2 ή 3 τόνους πιο ανοιχτή από το χρώμα του δέρματος. Σχηματίζεις 2 ανάποδα τρίγωνα κάτω από τα μάτια και σβήνεις με το σφουγγαράκι όσο πιο απαλά γίνεται, σχεδόν ταμποναριστά. Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και πρέπει να μην πιέζεις ή τεντώνεις πολύ.

 • 4) Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Μη φοβάσαι όμως… είναι μόνο η πρώτη φορά. Ύστερα από λίγο, θα γίνονται όλα μηχανικά και πάρα πολύ γρήγορα. Στην πιο απλή εκδοχή του contouring, πρέπει να εστιάσεις σε 4 - 5 σημεία του προσώπου σου και να τα μαρκάρεις με τη σκούρα απόχρωση του προϊόντος που έχεις επιλέξει. Στη συνέχεια, είναι εύκολο να καταλάβεις ποια σημεία θα φωτίσεις με την πιο ανοιχτή απόχρωση.

• Με τη σκούρα απόχρωση θα κάνεις έντονες γραμμές αντίστοιχες και στις δύο πλευρές του προσώπου σου. Στους κροτάφους και στο περίγραμμα του μετώπου, αν και εφόσον θέλεις να μειώσεις την επιφάνεια του. Αν έχεις μικρό μέτωπο μπορείς απλά να κάνεις skip στο βήμα αυτό ή απλά να εφαρμόσεις μικρή ποσότητα στο κέντρο του μετώπου κοντά στη γραμμή των μαλλιών. Συνεχίζεις στα ζυγωματικά κάτω από το κόκκαλο και στο περίγραμμα του προσώπου από το ύψος των αυτιών μέχρι το πηγούνι. Προσοχή: να εφαρμόσεις κάτω από τη γραμμή του πηγουνιού σβήνοντας προς το λαιμό, ώστε να έχεις μια πιο φυσική εικόνα και βέβαια να καλύψεις τυχόν προεξοχές του σαγονιού. Στα πλαϊνά της μύτης εφαρμόζεις μόνο εάν θέλεις να λεπτύνεις το σημείο αυτό. Ιδανικά, οι σκούρες γραμμές πρέπει να είναι πάνω στο κόκκαλο της μύτης και κάθετα στο τελείωμα της, αφήνοντας ένα μικρό κενό για την ανοιχτή απόχρωση. Με το σφουγγαράκι ή το πινέλο σβήσε τις γραμμές αυτές όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα μπορείς και με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αφαιρέσεις όλο το προϊόν που έχεις εφαρμόσει. Πάντα ταμποναριστές κινήσεις και με κατεύθυνση ελαφρώς προς τα πάνω και έξω από την επιφάνεια του προσώπου.

• Με την ανοιχτή απόχρωση κάνε αντίστοιχες γραμμές πάνω στο κόκκαλο της μύτης όπου άφησες το κενό, συνέχισε προς τα πάνω στο κέντρο του μετώπου σχεδόν ανάμεσα στα φρύδια. Τα ανοιχτά χρώματα έχουν την ιδιότητα να φέρνουν μπροστά και να τονίζουν πολύ τα σημεία που επιλέγουμε. Για το λόγο αυτό, σκέψου εάν θα εφαρμόσεις στο πηγούνι. Αν έχεις έντονες γωνίες καλό θα ήταν να το αποφύγεις. Αντ’ αυτού βάλε λίγο από το προϊόν στις 2 γραμμούλες γύρω από το αυλάκι των χειλιών.

• Τα highlighters δίνουν το εφέ γυαλάδας που δεν είναι απαραίτητη, ειδικά στο καθημερινό μακιγιάζ. Ωστόσο, αν δεν κάνεις υπερβολές το πρόσωπο θα φαίνεται πιο λαμπερό και υγιές. Προτίμησε τις περιοχές ψηλά στα ζυγωματικά, κάτω από το τόξο των φρυδιών και στη μύτη.

5) Ολοκλήρωσε με μία διάφανη πούδρα σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό, την οποία θα εφαρμόσεις με πινέλο για να επισφραγίσεις το αποτέλεσμα.

Extra Tips

 1. Μην ξεχνάς το ρουζ πάνω στα μήλα για πιο ζωηρό χρώμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα bronzing αντί για ρουζ, για πιο ηλιοκαμένο look.
 2. Αν δεν πιάνει και πολύ το χέρι σου, η πιο εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις ένα stick contouring, που εφαρμόζεται πιο εύκολα και είναι πιο ακριβές. Μπορείς όμως να κάνεις όλα τα παραπάνω και με προϊόντα σε μορφή πούδρας. Αν το δέρμα σου είναι αρκετά λιπαρό, προτίμησε την πούδρα.
 3. Τα παραπάνω βήματα contouring ταιριάζουν συνήθως στους περισσότερους τύπους προσώπου. Αν θες όμως να πας ένα βήμα παρακάτω, θυμήσου ότι ανάλογα με το σχήμα προσώπου, θα πρέπει να σκιάσεις διαφορετικές περιοχές, πάντα σε συνάρτηση με το τι θέλεις να καλύψεις. Μπορείς να ακολουθήσεις ένα από τα παρακάτω σχήματα:

Η δική μας πρόταση

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα contouring. Διαφορετικά υλικά, υφές, αποχρώσεις και εργαλεία. Μπορείς να επιλέξεις αυτά που σου ταιριάζουν ανάμεσα από επώνυμα, ακριβά ή πιο οικονομικά προϊόντα. Η δική μας πρόταση, αν είσαι ακόμη στην δοκιμαστική περίοδο, είναι να διαθέσεις ένα μικρό budget για το ξεκίνημα και αργότερα να εμπλουτίσεις τη συλλογή σου με πιο εξειδικευμένα προϊόντα.

Για αρχή μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:

Make up: Ένα πολύ καλό foundation, αρκετά καλυπτικό με μη λιπαρή υφή και ομοιόμορφο αποτέλεσμα είναι το Maybelline Superstay 24H Full Coverage.

Concealer: Maybelline Instant Age Rewind Eraser, το αγαπημένο προϊόν των beauty bloggers που είναι εξαιρετικά ελαφρύ σε υφή και απλώνεται απίστευτα εύκολα με το ειδικό σφουγγαράκι. Προσφέρει μεσαία κάλυψη και βλέμμα φωτεινό και νεανικό.

Contouring Stick: Για εύκολη εφαρμογή και συνδυασμό 2 αποχρώσεων σε ένα προϊόν δοκίμασε το Wet n Wild Megaglo Dual-ended.

Contouring Palette: Για όσες θεωρούν πιο εύχρηστες τις πούδρες προτείνουμε την παλέτα Technic Colour Fix 2 Pressed Powder. Ζεστές και ψυχρές αποχρώσεις, ώστε να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.

Πούδρα: Κλασική πούδρα της Max Factor που προσφέρει ματ αποτέλεσμα και υψηλή κάλυψη είναι η Creme Puff Powder Compact.

Highlighter: Οι σταγόνες λάμψης Technic Shade Adjusting Drops είναι μια πολύ καλή επιλογή γιατί μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα καλλυντικά προϊόντα. Μπορείς είτε να αναμείξεις μερικές σταγόνες με την κρέμα ή το foundation σου, είτε να εφαρμόσεις απευθείας στις περιοχές που θες να φωτίσεις. Για πιο εύκολη εφαρμογή υπάρχει και η επιλογή του highlighter σε σκόνη, όπως η Maybelline Master Holographic Powder.

Στο παρακάτω video θα δεις και ένα how-to για όλα τα βήματα: